Gebakken Sardine

13 september 2023Fatima El Irari

Prep time: 20 uur

Cook time: 30 minuten

Serves: 4 personen

Een heerlijk Marokkaans gerecht zijn deze gebakken sardientjes in een kruidige charmoula van knoflook en lekker veel specerijen. Je kunt de sardientjes in olie bakken, in de oven of lekker op de barbecue. Lekker met een bordje zahloek (warme auberginesalade) of met lehdes (linzenstoof). Dat wordt gegarandeerd smullen vanavond!

Print recept

Gebakken Sardine

  • Voorbereidingstijd 20 uur
  • Kooktijd 30 minuten
  • Totale tijd 50 minuten
  • Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten:

Voor de charmoula:

  • 3 eetl. fijngehakte peterselie
  • 3 eetl. fijngehakte koriander
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 theel. tomatenpuree
  • 1 verse citroen , uitgeperst
  • 1 theel. zout
  • 1 theel. paprikapoeder
  • 1 theel. kurkuma
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 1 theel. komijnpoeder
  • 1/2 theel. harissapoeder
  • 50 ml olijfolie

Ook nodig:

  • 1 kilo verse sardine
  • 500 gram bloem
  • verse peterselie
  • 1 citroen

Bereiding:

Sardine schoonmaken:

  • 1)

    Snijd de zijkanten in, verwijder de ingewanden, schubben en de kop van de vis.

  • 2)

    Spoel de sardines een voor een schoon onder koud stromend water.

  • 3)

    Laat de sardines in een vergiet goed uitlekken of dep ze droog met keukenpapier.

Charmoula (marinade)

  • 1)

    Meng in een kom al de ingrediënten voor de charmoula samen.

  • 2)

    Proef en breng de charmoula eventueel extra op smaak met peper en zout.

  • 3)

    Hou je van extra pittig? Voeg dan een lepel sambal toe en roer het weer samen.

  • 4)

    Verdeel een volle lepel charmoula over de binnenzijde van de sardine.

  • 5)

    Leg een andere sardine bovenop en druk deze ietsjes aan. 

  • 6)

    Leg alle sardines op een bord en wrijf de overige charmoula erover.

  • 7)

    Laat de marinade voor minstens 30 minuten in de sardine trekken.

  • 8)

    Haal de vis door de bloem, zodat deze een klein laagje krijgt.

  • 9)

    Verhit een bodempje zonnebloemolie in de koekenpan op hoog vuur.

  • 10)

    Bak de sardientjes om en om goudbruin, ongeveer 2 minuten per kant.

  • 11)

    Laat de sardines uitlekken op papier en serveer met verse peterselie en citroen. Enjoy!

3 Comments

  • Marie

    19 oktober 2023 at 11:46

    Lijkt me heerlijk.
    Heb al even sardientjes in de diepvries hiervoor liggen maar nog niet gemaakt omdat ik bang ben dat de vislucht nog dagen in huis blijft hangen 🙈

  • Kim

    12 maart 2025 at 14:15

    Hoi Fatima, bedankt voor dit recept dat ik eigenlijk al heel lang zoek. Onze visboer (Suezkanaal in Den Haag) maakt deze maar helaas zijn ze altijd snel op, vaak ben ik te laat. Ik vind ze ontzettend lekker en ga ze vanavond maken. Ben benieuwd of het lukt!
    Groetjes,
    Kim

    1. Fatima El Irari

      13 maart 2025 at 14:10

      Heel graag gedaan Kim! Geniet ervan.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept