Gebakken Sardine

Prep time: 20 uur
Cook time: 30 minuten
Serves: 4 personen

Gebakken Sardine
- Voorbereidingstijd 20 uur
- Kooktijd 30 minuten
- Totale tijd 50 minuten
- Aantal personen: 4 personen
Ingrediënten:
Voor de charmoula:
- 3 eetl. fijngehakte peterselie
- 3 eetl. fijngehakte koriander
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 theel. tomatenpuree
- 1 verse citroen , uitgeperst
- 1 theel. zout
- 1 theel. paprikapoeder
- 1 theel. kurkuma
- 1 theel. gemberpoeder
- 1 theel. komijnpoeder
- 1/2 theel. harissapoeder
- 50 ml olijfolie
Ook nodig:
- 1 kilo verse sardine
- 500 gram bloem
- verse peterselie
- 1 citroen
Bereiding:
Sardine schoonmaken:
- 1)
Snijd de zijkanten in, verwijder de ingewanden, schubben en de kop van de vis.
- 2)
Spoel de sardines een voor een schoon onder koud stromend water.
- 3)
Laat de sardines in een vergiet goed uitlekken of dep ze droog met keukenpapier.
Charmoula (marinade)
- 1)
Meng in een kom al de ingrediënten voor de charmoula samen.
- 2)
Proef en breng de charmoula eventueel extra op smaak met peper en zout.
- 3)
Hou je van extra pittig? Voeg dan een lepel sambal toe en roer het weer samen.
- 4)
Verdeel een volle lepel charmoula over de binnenzijde van de sardine.
- 5)
Leg een andere sardine bovenop en druk deze ietsjes aan.
- 6)
Leg alle sardines op een bord en wrijf de overige charmoula erover.
- 7)
Laat de marinade voor minstens 30 minuten in de sardine trekken.
- 8)
Haal de vis door de bloem, zodat deze een klein laagje krijgt.
- 9)
Verhit een bodempje zonnebloemolie in de koekenpan op hoog vuur.
- 10)
Bak de sardientjes om en om goudbruin, ongeveer 2 minuten per kant.
- 11)
Laat de sardines uitlekken op papier en serveer met verse peterselie en citroen. Enjoy!
3 Comments
Marie
19 oktober 2023 at 11:46
Lijkt me heerlijk.
Heb al even sardientjes in de diepvries hiervoor liggen maar nog niet gemaakt omdat ik bang ben dat de vislucht nog dagen in huis blijft hangen 🙈
Kim
12 maart 2025 at 14:15
Hoi Fatima, bedankt voor dit recept dat ik eigenlijk al heel lang zoek. Onze visboer (Suezkanaal in Den Haag) maakt deze maar helaas zijn ze altijd snel op, vaak ben ik te laat. Ik vind ze ontzettend lekker en ga ze vanavond maken. Ben benieuwd of het lukt!
Groetjes,
Kim
Fatima El Irari
13 maart 2025 at 14:10
Heel graag gedaan Kim! Geniet ervan.