FUDGY BROWNIES

21 augustus 2016Fatima El Irari

Ik heb ongetwijfeld al meerdere malen aangegeven dol te zijn op chocolade, maar nou was ik even aan het rondneuzen op de blog en ik kwam tot mijn verbazing erachter dat ik nog helemaal geen brownie recept met jullie heb gedeeld! Shame on you Fatima, want als ik ergens gek op ben dan zijn het wel brownies en dan vooral de fudgy brownies! Je kent ze wel die brownies die van binnen nog ietsjes nat zijn en tegen de gehemelte van je mond en tussen je tanden blijft plakken, haha ik ben er gek op! Kom mijn mede chocolade lovers en klik snel verder voor het recept!

INGREDIËNTEN (10 stuks)

  • 120 gr. bloem
  • 120 gr. cacaopoeder
  • 240 gr. kristalsuiker
  • 1 thl. zout
  • 230 gr. roomboter
  • 4 eieren
  • 50 gr. chocolade in stukjes
  • 60 gr. walnoten

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier, zodat je straks de brownies er makkelijk uit kunt tillen.
  3. Verdeel de walnoten op de bakplaat en strooi er een theelepel van de kristalsuiker overheen. Bak de walnoten in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 15 minuten lekker krokant en mooi goudbruin.
  4. Voeg de bloem en de cacaopoeder toe in de kom en meng deze even samen.
  5. Voeg dan ook de kristalsuiker en het zout erbij en meng dit ook weer samen en zet de kom even apart.
  6. Smelt de roomboter in een steelpannetje en laat deze even afkoelen. Giet de roomboter vervolgens bij de droge ingrediënten in de kom en roer dit samen.
  7. Breek de eieren erbij en mix geheel samen tot de eieren zijn opgenomen en er een lekker dik beslag is ontstaan.
  8. Hak de chocolade in grove stukken en voeg deze bij het beslag. Meng met de spatel de chocoladestukjes door het beslag heen.
  9. Verdeel het beslag in de bakvorm en strijk het beslag gelijkmatig glad met de spatel.
  10. Pak de gebakken walnoten erbij en strooi deze bovenop. Druk de walnoten nog ietsjes aan in het beslag en bak de brownie op 180 graden gaar voor 30 a 40 minuten.
  11. Wanneer de brownie gaar is haal je deze uit de oven en laat je het afkoelen op een rooster. Tip! Ik heb de brownie voor letterlijk 30 minuten gebakken en de binnenkant was nog ietsjes nat, op deze manier vind ik de brownie het lekkerst!
  12. Snijd de brownies in blokjes en dien deze nog ietsjes warm op met een bolletje ijs of met een lekkere toef slagroom!

Probeer het eens uit en laat mij vooral weten wat je ervan vindt!

Liefs,
FatimaIMG_5043

Print recept

93 Comments

  • Rachida

    21 augustus 2016 at 09:44

    Ziet er heerlijk uit mashaa Allah! Waar komt de bakvorm vandaan? Ga ik binnenkort maken in shaa Allah.

    1. xfaatje

      22 augustus 2016 at 06:50

      Hallo Rachida,

      Allah ibarkfiek, dankjewel meis! De bakvorm komt van de Action Xx

  • Roumy

    21 augustus 2016 at 11:04

    Salam Fatima

    Hoeveel cm doet uw bakvorm aub?

    Bedankt voor uw mooie blog 🙂

    1. xfaatje

      22 augustus 2016 at 06:58

      Alaikoem salaam Roumy,

      Dankjewel hoor! De afmetingen van de bakvorm zijn 21x20cm

      1. Roumy

        23 augustus 2016 at 20:12

        Bedankt Fatima 🙂

      2. xfaatje

        24 augustus 2016 at 06:46

        Graag gedaan Roumy!

  • rayhanah

    21 augustus 2016 at 12:13

    salaam
    bedankt voor die lekkere resept
    ik ga het mischien vandaag uitproberen
    en ziet lekker uit
    groetjes xxxxxxxxx

    1. xfaatje

      22 augustus 2016 at 06:59

      Alaikoem salaam,

      Heel graag gedaan!

  • Rachida

    21 augustus 2016 at 12:44

    Ziet er heerlijk uit! Ga t zeker n x maken insha’Allah

    1. xfaatje

      22 augustus 2016 at 06:59

      Hallo Rachida,

      Allah ibarkfiek, dankjewel! Xx

  • Linda

    21 augustus 2016 at 14:19

    Net het recept gemaakt. Helaas een iets te grote bakvorm waardoor een dunnere brownie en niet vochtig van binnen.
    Volgende x verdubbel ik gewoon alles ?.
    Hebben we nog meer. Heerlijk.

    1. xfaatje

      22 augustus 2016 at 07:01

      Hallo Linda,

      Aah jammer, maar ik hoop dat het alsnog heeft gesmaakt? De afmetingen van de bakvorm die ik gebruik zijn 21x20cm. Hoe lang heb je de brownie in de oven laten zitten?

  • Karima

    21 augustus 2016 at 16:37

    Tbarkellah 3lik je blijft ons verrassen…echt heel lief van je dat je recepten met ons deelt
    Allahihafdek

    1. xfaatje

      22 augustus 2016 at 07:08

      Allah ibarkfiek lieve Karima! Super lief van je Xx

  • Saliha

    21 augustus 2016 at 19:15

    Heb het vandaag gemaakt en het werd absoluut niet plakkerig of nat. Ik denk dat het komt doordat ik zelfrijzend bakmeel heb gebruikt en jij geen bakpoeder oid bij je bloem hebt gedaan. Heb je patentbloem of ‘gewoon’ bloem gebruikt?

    1. xfaatje

      22 augustus 2016 at 07:08

      Hallo Saliha,

      Ik heb inderdaad geen bakpoeder gebruikt, en in zelfrijzend bloem zit ook bakpoeder. Ik heb de ‘gewone’ bloem gebruikt. Hoe lang heb je de brownie in de oven laten staan?

      1. Saliha

        22 augustus 2016 at 19:43

        Iets langer dan 30 minuten, 33 misschien? Ik had een ronde vorm van Ø 26 cm, dus hij was net als bij Linda ook dun.. Misschien volgende keer inderdaad het recept verdubbelen en iets korter in de oven.

      2. xfaatje

        23 augustus 2016 at 07:04

        Hallo Saliha,

        Ik zou de brownie rond de 20 á 25 minuten in de oven laten staan. En een vorm van 26 cm is te groot lieverd. Je kunt die wel gebruiken, maar dan krijg je wel een platte brownie. Je kunt ook het recept verdubbelen inderdaad. Xx

  • Najiba

    21 augustus 2016 at 21:34

    Hoeveel cm is de bakvorm?

  • Dorine

    22 augustus 2016 at 12:10

    Altijd zo duidelijk jouw recepten, top!

    1. xfaatje

      22 augustus 2016 at 12:11

      Dankjewel Dorine!

  • Helena

    22 augustus 2016 at 12:11

    Hier meld zich een chco freak hihihi! Dank je wel Fatima voor de lekkere recepten en vooral moeite die je erin steekt!

    1. xfaatje

      22 augustus 2016 at 12:11

      Hahaha ik ook hoor! Graag gedaan Helena! Xx

  • nesrine

    22 augustus 2016 at 12:18

    salam fatima,
    ik had een vraagje wat voor chocolade heb je gebruikt door het beslag heen.

    1. xfaatje

      22 augustus 2016 at 14:20

      Alaikoem salaam Nesrine,

      Ik heb een pure chocoladereep gebruikt en deze in stukjes gehakt.

  • Aliya

    23 augustus 2016 at 15:56

    Salam Fatima,

    Op het laatst strooi je die walnoten bovenop je brownie maar zijn dat die gebakken walnoten (zie stap 1) of zijn dat die overgebleven walnoten

    Echt super lief dat je makkelijke recepten met ons deelt heb een paar uitgeprobeerd en iedereen vond het super lekker ga zo door

    1. xfaatje

      24 augustus 2016 at 06:42

      Alaikoem salaam Aliya,

      Dit zijn de walnoten die je in het begin roostert in de oven. Al die walnoten gaan op het laatst bovenop de brownie. Je kunt ook de helft van de walnoten hakken en in de brownie zelf verwerken en de helft gebruiken voor bovenop de brownie. Heel graag gedaan lieverd! Xx

  • Youssra

    25 augustus 2016 at 06:45

    Hallo,

    Zou ik de brownie recept ook kunnen gebruiken als plakkerige chocolade cupcakes?

    1. xfaatje

      25 augustus 2016 at 09:55

      Hallo Yousra,

      Jazeker dat kan ook.

  • Farah

    27 augustus 2016 at 10:32

    Heeerlijk gelijk uitgeprobeerd alleen doordat ik die walnoten een kwartiertje heb gebakken op 180 graden kwamen ze er superdonker uit. Voor de volgende keer lijkt mij dat halfuurtje dat ze al in de oven gaan zeker genoeg.

    1. xfaatje

      31 augustus 2016 at 06:56

      Hallo Farah,

      Dan heb je de oven denk ik iets te hoog gezet, waardoor ze te bruin zijn geworden. Ik vind het juist lekker om de walnoten eerst iets crunchy te bakken en dan pas in het beslag te verwerken, maar ieder zijn smaak haha. De volgende keer kun je ze inderdaad ook direct in het beslag mengen. Xx

  • Soumaya

    2 september 2016 at 17:16

    Hoi Fatima!

    Super leuke recepten op je blog!
    Ik heb alleen een vierkante bakvorm van 23x23x5 van de xenos is dat mogelijk met jouw inhoud of moet er iets extra bij toegevoegd worden?

    Liefs,
    Soumaya

    1. xfaatje

      7 september 2016 at 07:05

      Hallo Soumaya,

      Dankjewel hoor! Ja hoor dat kan wel, maar houd er dan wel rekening mee dat je brownie iets lager wordt.

  • Sofia

    23 september 2016 at 19:39

    Hallo ik ben Sofia en ik ben elf jaar en ik hou super veel van bakken, alleen niet alle recepten lukken super goed. Maar dit recept is erg goed gelukt ? Dus erg bedankt voor het plaatsen van dit recept veel groetjes SOFIA?

    1. xfaatje

      26 september 2016 at 06:19

      Hallo Sofia,

      Wat super knap van jou dat je op zo’n jonge leeftijd al lekker bezig bent in de keuken! Als je ooit vragen hebt, dan weet je mij te vinden he. Heel veel kookplezier! Xx

  • Lili

    17 oktober 2016 at 14:48

    Hi, gebruik je pure chocla als chocolade stukjes of melk?

    1. Oumniya

      17 oktober 2016 at 21:24

      Ze gebruikte een pure chocolade reep in stukjes.

      1. Fatima

        18 oktober 2016 at 11:11

        Dankjewel Oumniya!

      2. Lili

        19 oktober 2016 at 12:34

        Ah oke , bedankt!

    2. Fatima

      18 oktober 2016 at 11:05

      Hallo Lili,

      Ja, ik gebruik pure chocolade. Je kunt ook prima melkchocolade gebruiken.

      1. Lili

        19 oktober 2016 at 12:34

        Bedankt fatima.

  • Hydia

    24 oktober 2016 at 14:02

    Hmmmm ziet er lekker uit. Mijne steekt in de oven se. Doe zo verder groetjes uit België. Xxx

    1. Fatima

      25 oktober 2016 at 06:06

      Hallo Hydia,

      Ik hoop dat het heeft gesmaakt meis! Xx

  • Myriam

    31 oktober 2016 at 18:50

    Kan je ook olie gebruiken ipv roomboter? Omdat ik geen roomboter in huis heb , en zou het graag vandaag maken.

    1. Fatima

      1 november 2016 at 14:22

      Hallo Myriam,

      Ja dat is ook mogelijk.

  • Iyani

    1 november 2016 at 08:36

    Hoi Faatje,

    Super leuke recepten heb je, ben echt een fan van je!
    Ik heb wel een vraagje kun je in plaats van pure chocolade ook stukjes witte chocolade in de brownie verwerken?

    1. Fatima

      1 november 2016 at 14:23

      Hallo Inyani,

      Dat is lief! Ja hoor dat is zeker mogelijk. Xx

      1. Iyani

        1 november 2016 at 16:11

        Geen dank schat, ik heb een bakvorm van 36,5 x 24,5 is dit te groot of moet ik alles verdubbelen? Ik heb anders ook een ronde springvorm van 24 of 26cm. Waar kan ik dit het beste in maken?

      2. Fatima

        2 november 2016 at 15:14

        Hallo Iyani,

        Ik zou dan eerder gaan voor de ronde vorm van 24 cm. Als je toch de vierkante wilt gebruiken, dan raad ik je aan om het recept te verdubbelen. Xx

  • Gekmeisje

    18 november 2016 at 17:52

    Heey schat vraagje ik ben byna 13 en ik hou echt van koken bij me tante’s ofz doe ik het wel alleen me moeder zegt dat ik te jong ben en ik wil heel veel dingen van jou uitproberen alleen me moeder zegt elke keer ja andere keer enz heb je meschien tips hoe ik dr over kan halen

    1. Gekmeisje

      18 november 2016 at 17:53

      zij zelf maakt wel is wat van jou wat zeg ik heel vaak en dan mag ik de kleine dingen doen maar ik wil het gwn alleen doen snapje

      1. Fatima

        21 november 2016 at 11:04

        Haha ik begrijp het helemaal hoor. Ik mocht toen ik zo jong was alleen maar kruidenpotjes aangeven hoor haha. Maar gewoon vaker samen koken en dan gaat je mama je echt veel zelf laten doen! Xx

    2. Fatima

      21 november 2016 at 11:04

      Hallo lieve meid,

      Allereest mijn complimenten hoor! 13 jaar en nu al zo goed bezig in de keuken wauw! Ik begrijp precies wat je bedoelt hoor, omdat mijn mama toen ik nog zo jong was precies hetzelfde deed. Wat ik je als tip kan geven is het volgende. Kies een makkelijk receptje uit van de blog en vraag aan je mama of zij het samen met jou wilt maken. Samen koken/bakken is sowieso echt leuk en vooral met je moeder! Wanneer je moeder een makkelijk recept ziet, dan durft ze dit recept ook met je te maken. Dus als je gewoon eens begint met wat makkelijke recepten samen te maken, dan zal je moeder echt zien dat jij er plezier in hebt en dan gaat ze je echt met een gerust hart in de keuken laten staan haha. Succes lieverd! Xx

  • Fatima

    2 december 2016 at 19:01

    Met wat meng en mix je het beslag? Doe je dat gewoon met de hand (garde en spatel)?

    1. Fatima

      3 december 2016 at 17:50

      Hallo Fatima,

      Ik doe dit met een garde, maar je kan ook een handmixer gebruiken natuurlijk.

  • Samira

    9 december 2016 at 20:13

    A salaam alaikoum

    Kan ik het ook 1 dag eerder maken?

    1. Fatima

      12 december 2016 at 08:19

      Alaikoem Salaam Samira,

      Jazeker, dat is mogelijk. Xx

      1. Samira

        12 december 2016 at 10:22

        Dankjewel. Nog iets…. zou ik het ook kunnen invriezen voor een paar dagen. Anders moet ik op de dag zelf veel maken.

  • Maryam

    16 december 2016 at 15:18

    Salaam…
    Welke meel gebuik jij?
    Ik gebruik die van de lidl meestal weet geen eens of daar bakpoeder in zit haha

    1. Fatima

      19 december 2016 at 10:01

      Alaikoem salaam Marya,

      Ik gebruik ook de bloem van de Lidl en daar zit geen bakpoeder in(tenzij je natuurlijk de zelfrijzend gebruikt) Xx

  • Faatima

    17 april 2017 at 10:17

    Hooi schat ziet er super lekker uit. Zou het ook met andere noten kunnen bijvoorbeeld amandelen of heb jij nog tips met wat voor andere noten het ook zou kunnen

    Xxxx

    1. Fatima El Irari

      18 april 2017 at 12:41

      Hallo Fatima,

      Ja hoor dat kan zeker. Wat dacht je van walnoten, amandelen, hazelnoten, pistache noten, pecannoten en ga zo maar verder haha.

      Liefs,
      Fatima

  • Faatima

    26 april 2017 at 10:08

    Bedankt schat , moet ik dan die pecannoten ook even met suikerlaten bakken, of eerst ik stukjes hakken

    Xxx

    1. Fatima El Irari

      26 april 2017 at 12:38

      Hallo Fatima,

      Je kunt ze even krokant laten bakken in de oven, maar dit hoeft niet perse.

      Liefs,
      Fatima

  • youss

    24 mei 2017 at 09:41

    Salam 3alaikoum,
    Kan ik ook in plaats van melkchocolade ook witte chocolade gebruiken?

  • Majdouline

    4 juni 2017 at 15:55

    Salaam meid .ik deze vandaag gemaakt en alles juist erin gedaan …. maar mijn beslag was niet zo stevig als bij jou op de foto? Wat heb ik verkeerd gedaan ? Ik heb alles gedaan zoals beschreven ?
    Xxxx majdouline

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2017 at 06:54

      Alaikoem salaam Majdouline,

      Was het te vloeibaar bedoel je? Als het beslag te vloeibaar is, dan kun je er altijd 2 etl. extra bloem aan toevoegen. Heeft het wel gesmaakt of?

      Liefs,
      Fatima

      1. Majdouline

        6 juni 2017 at 11:17

        Salaam meid
        Het was indd vloeibaar. ..
        Maar had er indd wat meel bij gedaan … het was heerlijk …dank je lieverd voor je heerlijke recepten xxxxx

      2. Fatima El Irari

        6 juni 2017 at 13:46

        Hallo Majdouline,

        Ah super! Heel graag gedaan lieverd!

        Liefs,
        Fatima

  • Farah

    5 juni 2017 at 11:45

    Asalaam Aleikom Fatima,

    Ik ben zo blij met jou site als ik het soms ff niet weet wat ik op tafel moet leggen dan kijk ik ff gauw op jouw site en vind ik zo iets om te maken..super meid ga zo door

    Ik wil deze fudge Brownie maken maar zie dat er best veel kristalsuiker in gaat kan ik dat ook vervangen door kokosbloesemsuiker. Groetjes

    1. Fatima El Irari

      6 juni 2017 at 07:03

      Alaikoem salaam Farah,

      Aah wat onwijs lief zeg! Dankjewel lieve schat! Jazeker, je mag de suiker altijd vervangen hoor.

      Liefs,
      Fatima

  • Sabrina

    9 juni 2017 at 22:52

    Hoi faatje
    Als jij je recepten in de oven zet
    Zet je dat dan op de hetelucht stand?
    Groetjes

    1. Fatima El Irari

      12 juni 2017 at 09:06

      Hallo Sabrina,

      Nee bijna nooit. Ik zet altijd de boven/onder stand aan. Hete lucht gebruik ik echt nauwelijks.

      Liefs,
      Fatima

  • Fouzia

    27 oktober 2017 at 19:20

    Ik heb al verschillende brownie recepten uitgeprobeerd maar deze recept is het beste . Iedereen is er gek op . Super en verslavend.♡ Bedankt !

    1. Fatima El Irari

      29 oktober 2017 at 09:13

      Aaah super leuk om te lezen! Heel graag gedaan hoor. Xx

  • Amina

    23 december 2017 at 16:58

    Salaam oe alaykoem

    Is er een verschil als je roomboter of zonnebloemolie gebruikt? Want in deze recept gebruikt je roomboter, maar die kerstboompjes brownies gebruikt je dan zonnebloemolie. Is de ene zachter en luchtiger dan?

    Alvast Shokran.
    PS: ziet er btw echt enorm lekker uit, Allhuma Baariek hihi.
    Xx

    1. Fatima El Irari

      24 december 2017 at 09:39

      Alaikoem salaam Amina,

      Door zonnebloemolie krijg je een extra zachte cake en met roomboter krijg je weer een iets romiger cake, maar die is dan wel iets zwaarder. Je kunt altijd voor beide kiezen hoor. Dankjewel lieverd! Xx

      1. Amina

        24 december 2017 at 12:42

        Oooh okejj bedaaaankt !! Shokran voor uw snelle reacties telkens! ?
        Kusjes ?❤

      2. Amina

        24 december 2017 at 16:03

        Aah okejj. Hartelijk bedankt voor uw snelle reacties telkens <3
        BaarakAllahoe Fiekie wlh!

        Xxx

      3. Fatima El Irari

        25 december 2017 at 12:57

        Hallo Amina,

        Graag gedaan lieve schat! Xx

  • Kerime

    14 januari 2018 at 15:47

    Hallo Fatima,

    Ik heb de brownie gemaakt maar het is een beetje droog geworden. Weet jij misschien waarom het komt? Heb je tip?

    1. Fatima El Irari

      15 januari 2018 at 07:46

      Hallo Kerime,

      Hoe lang heb je de brownie ongeveer gebakken? Als de brownie te droog is, dan is deze te lang gebakken en hierdoor wordt die droog.

  • Yasmina

    9 april 2018 at 14:54

    Welke soort merk cacao gebruik je? Ik heb de brownie gemaakt met blooker cacao maar hij was te bitter en droog. Ik heb de cake gebakken met Lidl bloem en 25 min lang gebakken op 180 graden. Ben brownie verslaafd maar wil maar niet lukken

    1. Fatima El Irari

      10 april 2018 at 06:02

      Hi Yasmina,

      Als de brownie te bitter is, dan ligt dit aan de cacaopoeder. Je kunt de volgende keer misschien iets minder cacaopoeder gebruiken? En als je droge brownies hebt, dan kun je de volgende keer de brownies op een iets lager temperatuur bakken. Ik zal binnenkort een ander brownie recept delen met gesmolten chocolade i.p.v. cacaopoeder. Xx

  • Naima

    13 juni 2018 at 12:45

    Salam Fatima
    Als je de eieren toevoegt..doe je dit dan met alle 4 tegelijk, of 1 voor 1 totdat ze steeds opgenomen zijn?
    Groetjes Naima

    1. Fatima El Irari

      14 juni 2018 at 09:01

      Hi Naima,

      Je kunt de eieren per een toevoegen en dan bij het beslag mixen. Xx

  • Sabrine

    28 december 2018 at 11:15

    Hee Fatima,

    Ik wil de brownies vandaag maken, maar morgen pas serveren. Hoe kan ik ze het best bewaren? En is het dan nog wel lekker?

    1. Fatima El Irari

      28 december 2018 at 13:37

      Hi Sabrine,

      Jazeker, je kast ze even afkoelen en pakt ze dan in met ene plastic zak en dekt ze af met een theedoek. Op deze manier blijven ze lekker zacht en smeuïg.??

  • Jasmin

    9 maart 2019 at 12:55

    Hallo lieverd,

    Ik heb een vierkante bakvorm van 27×26 , moet ik het recept verdubbelen? Of anderhalf keer alles doen

    1. Fatima El Irari

      9 maart 2019 at 20:25

      Hi Jasmin,

      Als je dit recept aanhoudt en jouw vorm gebruikt, dan wordt de brownie iets te laag. Ik zou dus wel het recept verdubbelen.❤️

  • C

    11 mei 2019 at 07:10

    Hi Fatima, ik heb dezelfde bakvorm van de Action, maar die van mij is 27 x 26 cm. Volgens mij hadden ze maar 1 maat.. raad je aan de ingrediënten te verdubbelen? Of wordt het dan teveel?

    1. Fatima El Irari

      11 mei 2019 at 18:14

      Als je een hoge brownie wilt, dan raad ik je echt aan om de ingrediënten te verdubbelen. Als je een platte brownie wilt dan hoeft dat niet.❤️

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept