INGREDIËNTEN (50 stuks)
Voor het koekjesdeeg:
.
- 150 gr. zachte roomboter, ongezouten
- 150 gr. kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
- 400 gr. bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 100 gr. sesamzaadjes, geroosterd
- handvol amandelen
- 2 etl. rozijnen
- 1 etl. venkelzaad
Bereidingswijze:
Meng in een keukenmachine de zachte roomboter samen met de kristalsuiker, vanillesuiker en de eieren tot een lichtgele massa. Als je geen gebruik maakt van een keukenmachine, dan kun je het deeg ook prima met de hand kneden. Meng deze ingrediënten dan eerst samen met een garde en ga straks verder met de hand. Zorg ervoor dat je de roomboter ruim van tevoren uit de koeling haalt zodat de roomboter op goed zacht op kamertemperatuur is. Ik gebruik voor dit recept de ongezouten roomboter.
Voeg de helft van de bloem toe en kneed dit goed samen door het natte mengsel. Voeg vervolgens de rest van de bloem samen met de bakpoeder toe en kneed het deeg nog eens door. Wanneer je ziet dat de bloem geheel is opgenomen door de natte ingrediënten stop je met het kneden van het deeg, want teveel kneden van het deeg zorgt ervoor dat het deeg zwaar en droog wordt.
Voeg de sesamzaadjes toe aan het deeg die je van te voren in een koekenpan hebt geroosterd en grof hebt gemalen. Voeg ook de amandelen toe die je van te voren hebt gepeld, gebakken en hebt gemalen. Doe hier dan ook nog de rozijnen bij die je van te voren hebt geweekt in lauwwarm water. Strooi als laatste de venkelzaad erbij die je licht hebt gestampt in een vijzel en meng dan de ingrediënten kort door het deeg.
Als het deeg nog iets te plakkerig is, dan kun je altijd een eetlepel extra bloem toevoegen aan het deeg en het nogmaals doorkneden. Het deeg is goed gekneed wanneer je het deeg tussen je handen knijpt en het deeg goed samen blijft plakken.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif je werkblad met wat bloem en stort hier het koekjes deeg op. Rol het deeg tot een lange staaf en snijd hieruit drie gelijke stukken. Hoe meer stukken je uit het deeg snijdt hoe kleiner de koekjes straks zullen worden. Zelf vind ik de formaat die ik heb aangehouden goed genoeg voor deze koekjes, maar als je de koekjes iets breder wilt hebben, dan snijd je het deeg enkel in twee gelijke stukken.
Vorm vervolgens de deeg stuk met de palm van je hand tot een bal. Dit doe je bij alle drie de deeg stukken. Rol het deeg bal tot een lange staaf, maar let er wel op de de staaf niet al te dun is.
Til de deeg staaf voorzichtig op en leg deze op een bakplaat die je van te voren hebt bekleed met bakpapier. Bestrijk de deeg staaf vervolgens met wat eigeel en maak met een vork streepjes aan de bovenkant. Eerlijk gezegd ben ik zelf helemaal vergeten om de deeg staven in te smeren met het eigeel haha. Maar de koekjes zijn gelukkig alsnog mooi goudbruin geworden.
Stop de bakplaat in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten. Wanneer de koekjes goed in vorm zijn en iets gebakken zijn haal je de koekjes uit de oven.
Zet de bakplaat op een rooster en leg een vochtige theedoek over de koekjes heen. Hierdoor zullen doe koekjes niet gaan kruimelen wanneer je ze straks gaat snijden. Laat dit zo staan voor zeker 30 minuten. Je hoeft niet bang te zijn dat de koekjes nat zullen worden.
Wanneer de koekjes zijn afgekoeld verwijder je de theedoek en pak je voorzichtig een koekstaaf op. Snijd de koekstaaf met een broodmes in kleine stukjes. Je zult merken dat de koekjes nog niet gaar zijn aan de binnenkant, daarom gaan we de koekjes voor de tweede keer de oven in.
Snijd alle drie de koek staven op dezelfde manier en leg de koekjes terug op de bakplaat. Stop de bakplaat weer terug in de oven en laat de koekjes voor nog eens 20 minuten bakken. De koekjes zijn gaar wanneer ze mooi goudbruin van kleur zijn. Houd de koekjes ondertussen goed in de gaten, want de koekjes worden snel bruin.
Wanneer de koekjes gaar zijn haal je de bakplaat uit de oven en laat je de koekjes volledig afkoelen op een rooster.
Elke keer weer vallen deze fekkas koekjes heerlijk in de smaak bij iedereen. Vooral met een glaasje muntthee kan het niet misgaan! Je kunt zelf van alles toevoegen aan het koekjes deeg. Denk bijvoorbeeld aan gedroogd fruit? Dit lijkt mij ook wel lekker. Doe eens gek en maak deze fekkas koekjes, ben benieuwd wat je ervan vindt.
59 Comments
esma
18 juli 2015 at 11:58
Salam meid,
Bedankt voor je heerlijke en duidelijke
Uitleg van het recept..van al je recepten..
jazakallah el ghair…
xfaatje
20 juli 2015 at 17:26
Salaam Alaikoem Esma, bedankt lieve meid! Allahoema Ameen. <3
Saliha
18 juli 2015 at 14:55
Wow deze zien er heerlijk uit!
xfaatje
20 juli 2015 at 17:28
Bedankt Saliha! <3
Ivory
21 mei 2020 at 13:52
Ik heb een vraagje over het recept van de Fekkas koekjes, in het boek en op de website heb je 2 verschillende recepten. Hier gebruik je venkel zaad en in het boek annijszaad.. Ik vroeg me af welke het beste is om te gebruiken.
Fatima El Irari
21 mei 2020 at 17:52
Hi Ivory,
Je kunt beide gebruiken, maar zelf vind ik met venkelzaad iets lekkerder. Maar dat is echt puur naar eigen smaak. Xx
Petra
18 juli 2015 at 14:55
Fijne suikerfeest!
xfaatje
20 juli 2015 at 17:28
Hallo Petra, wij hebben een heerlijke dag gehad. Bedankt hoor! <3
Femke
18 juli 2015 at 15:39
Heerlijk.. op naar volgend jaar, dan maak ik deze misschien wel haha!
xfaatje
20 juli 2015 at 17:33
Heey lieverd! Deze koekjes waren ook echt lekker. Haha, ja inchAllah voor volgend jaar dan maar. Had jij ook nog koekjes gemaakt of?
Femke
22 juli 2015 at 19:13
Nee meid, ik heb twee taarten gemaakt.. dat was véél te veel uiteraard dus ik heb nog lekker uitgedeeld aan mijn buren haha! We hadden dit jaar lekker makkelijk koekjes gekocht hihi.. ook wel fijn toch een keer.. volgend jaar hopelijk weer zelf maken, dus als jij nou nog eens wat meer receptjes post komt dat helemaal goed ;-)!!
roqaya
18 juli 2015 at 15:46
Allereerst 3ied mobarak sa3ied.
Eindelijk een recept van fekkas die goed klopt.
Het fijne van jou recepten is
je gebruikt kleine hoeveelheden voor standaard aantal personen. En vooral belangrijk. In grammen en ml’s
Ik kijk uit naar meer koekjes recepten.
xfaatje
20 juli 2015 at 17:34
Salaam Alaikoem Roqaya, Allah ibarkfiek lieve schat. Jij en je naasten ook een Eid Mubarak! Bedankt voor je lieve complimenten lieverd. Er komt binnen een paar minuten nog een lekker koekjes recept online haha. Chokran meid! <3
Nabila.
18 juli 2015 at 19:13
Salam.
Eid mubarak
Jou recepten zijn echt geweldig ik heb de de koekjes vandaag gemaakt echt heerlijk.
En het is niet het eerste recept dak van jou maak!
Ze zijn echt geweldig!!
Mashallah mooie recepten en fotos en duidelijke uitleg!???
xfaatje
20 juli 2015 at 17:37
Salaam Alaikoem Nabila, Allah ibarkfiek lieve schat. Jij en je naasten ook een Eid Mubarak! Ben blij te lezen dat de koekjes hebben gesmaakt Alhamdoelilah. Bedankt voor je lieve complimenten lieverd! <3
Karima
19 juli 2015 at 18:30
Ziet er goed uit!
Wel jammer dat het recept na het Suikerfeest is geplaatst, want ik zocht naar een goed recept.
xfaatje
20 juli 2015 at 18:11
Hallo Karima, Ja daar heb je wel gelijk in. Maar ik had helaas geen tijd om op dezelfde dag nog het recept uit te typen en de foto’s te plaatsen. Hoop dat je toch nog een keer iets hebt aan het recept haha. <3
Saskia
4 augustus 2015 at 14:39
Ik heb je koekjes al tig keren gemaakt! Ze zijn geweldig en door de toevoeging van dat venkelzaad kan zelfs mijn man ze niet laten liggen (en die eet nooooooooit koekjes) … morgen gaan ze weer de oven in want ik heb weer teveel eitjes van onze eigen kippen =)
Je recept is een echte hit! Bedankt!
xfaatje
5 augustus 2015 at 12:35
Hallo Saskia, wat een super leuk berichtje! Bedankt voor je lieve compliment, en ik ben blij dat ook bij jullie de koekjes zo in de smaak vallen haha! Heel graag gedaan hoor. <3
Hayet
12 augustus 2015 at 18:45
Hoi Faatje, Ma Sha Allah voor jouw talent en wat super van je dat je daar goed gebruik van maakt en het ook deelt! Ik ben dus echt geen keukenprinses, maar jouw recepten zien er zoooo heerlijk uit, en je geeft ook nog eens duidelijk en geïllustreerd uitleg! Petje af hoor! Ga zo door meid, moge Allah je beschermen en jouw talent nog verder uitbreiden!
xfaatje
13 augustus 2015 at 08:36
Hallo Hayet, echt een super lief berichtje! Allah ibarkfiek lieve meid! Word altijd blij van zulke lieve berichtje haha. Bedankt lieve schat, en welkom! <3
Nabila
29 augustus 2015 at 11:28
Salam.
Dit zijn echt heerlijk koekjes heb ze al 4keer gemaakt en ben er nu weer mee bezig!
Mashallah echt mooie en duidelijke uitleg en fotos!
Groetjes.??
xfaatje
14 september 2015 at 12:54
Salaam Alaikoem Nabila, super lief! Zulke leuke reacties maken mij altijd blij haha. Bedankt lieve meid. <3
sammy
10 september 2015 at 07:32
Hoeveel gram amandelen moeten hier in?
xfaatje
14 september 2015 at 12:38
Hallo Sammy, ik heb de amandelen zelf niet afgewogen, maar je gebruikt gewoon een handvol amandelen.
Fatma
23 september 2015 at 12:43
Hoihoii! Ik wilde vragen of het ook zonder venkelzaad kan? En is het lekker met een beetje oranje bloesem water ?
Groetjes
xfaatje
23 september 2015 at 12:58
Hallo Fatma, Ja hoor je kunt de venkelzaad prima weglaten. Ik heb zelf nog nooit oranje bloesemwater aan dit recept toegevoegd, maar het lijkt me wel lekker. Als jij dit gaat uitproberen ben ik benieuwd of het smaakte. Succes meid.
Sabah
21 november 2015 at 07:11
Salaam alaykoum,
Wat heb je het recept mooi en duidelijk uitgelegd. Compliment!
Kan ik dit vergelijken met het Italiaans recept Cantuccini. Daar zit geloof ik meer grof gesneden noten en cranberries. Zoet zuur. Heb jij weleens hele noten erin gedaan. Ik ben namelijk bang dat de hele structuur van het deeg uit elkaar valt.
Gtoetjes
Groetjed
xfaatje
22 november 2015 at 09:40
Salaam Alaikoem Sabah, bedankt voor je compliment lieve meid! Ik heb eerlijk gezegd nog nooit Cantuccini geproefd, dus ik weet niet of je het kunt vergelijken met de fekkas. Je kunt zeker noten toevoegen aan dit recept, maar ik zal de noten wel doormidden snijden voordat je deze aan het deeg toevoegt. Succes meid Xx
Fatima
1 juli 2016 at 13:58
Salaam meid, ik zie dat jij geen bakpoeder gebruikt. Klopt dat?
xfaatje
3 juli 2016 at 10:10
Alaikoem salaam Fatima,
Ja, dat klopt! Xx
Layla
2 juli 2016 at 18:09
Salam, heb net je batbot recept gemaakt en ze zijn goed gelukt!
Geïnspireerd door het succes 😉 wil ik deze koekjes gaan maken. Heb alles in huis behalve roomboter; lukt het denk je ook met bakken en braden boter of zonnebloem olie?
Groetjes Layla
xfaatje
3 juli 2016 at 10:20
Alaikoem salaam Layla,
Aah super meis! Je kunt ze ook zonder boter maken geen probleem! Xx
Ilham
3 juli 2016 at 10:34
Salaam faatje
Ik vroeg me af moet je m in stukken snijden als tie is afgekoeld of gelijk als tie de oven uitkomt??
Xxx
xfaatje
4 juli 2016 at 09:14
Alaikoem salaam Ilham,
Eerst even laten afkoelen hoor.
Myriam
4 juli 2016 at 20:35
Hey faatje. Ik heb je fekkas uitgeprobeerd. Maar ze zijn nog wat zacht. Horen die normaal niet krokant te zijn?
xfaatje
5 juli 2016 at 08:29
Hallo Myriam, Die koekjes horen inderdaad krokant te zijn. Maar zodra ze afkoelen worden ze iets harder hé Xx
Khadija
10 mei 2017 at 12:46
Salaam Fatima
Een vraagje.
Waarom bak je het deeg eerst in de oven en nadien pas snijden?
Kan je deze ook eerst snijden en dan ineens volledig laten bakken?
Groetjes
Khadija
Fatima El Irari
11 mei 2017 at 11:34
Alaikoem salaam Khadija,
Dit heb ik nou eenmaal op deze manier van mijn moeder geleerd haha. Je zou het koekjesdeeg ook al van te voren kunnen snijden en in een keer afbakken.
Liefs,
Fatima
Khadija
12 mei 2017 at 07:42
Ok, ik ga het gewoon op uw manier proberen 🙂
Dacht dat er misschien een speciale reden voor was.
Groetjes
Khadija
Fatima El Irari
12 mei 2017 at 08:25
Hallo Khadija,
Deze manier lukt altijd lieverd. Succes ermee!
Liefs,
Fatima
Soum
17 juni 2017 at 12:17
Deze ga ik proberen in sha allah hihi.
Alleen een vraagje kan ik venkelzaad vervangen Door venkelpoeder ?
Xxxxxx
Youssra
18 juni 2017 at 17:59
Hoi hoi kan ik de rozijnen ook weglaten
Fatima El Irari
19 juni 2017 at 11:34
Hallo Youssra,
Jazeker, dat kan!
Najat
25 augustus 2017 at 21:32
Bedankt voor het delen van dit recept ?! Hoeveel gram amandelen heb je gebruikt voor dit recept?
Fatima El Irari
26 augustus 2017 at 16:13
Hallo Najat,
Graag gedaan lieverd! Ik heb een handvol amandelen gebruikt.
Liefs,
Fatima
Jamila
30 augustus 2017 at 21:38
Hallo Fatima.
Ik dacht dat het mij niet zo makkelijk ging lukken. Maar je weet pas of je iets kunt als je het gedurfd hebt.
Resultaat super.
Heb met de hulp van mijn drie schatten van kinderen 4 andere soorten gemaakt.
Dubbel feest in huis. Het is Eid en ben jarig.
Thanks voor je inspiratie.
Gr. Jamila
Fatima El Irari
31 augustus 2017 at 06:43
Hallo Jamila,
Ah kijk eens aan! En inderdaad je moet altijd gewoon de stap zetten en iets uitproberen en kijk het is je nog gelukt ook. Heel graag gedaan en alvast een mooie Eid toegewenst!
Liefs,
Fatima
Khamisa
14 februari 2018 at 18:14
Salaam
Ik zie dat je er geen bakpoeder in doet. Waarom als ik vragen mag. De meeste doen t wel.
Fatima El Irari
15 februari 2018 at 07:07
Alaikoem salaam Khamisa,
Ik gebruik wel bakpoeder, alleen ben ik dit vergeten erbij te zetten. Het staat er nu bij. Bedankt voor je bericht! Xx
Suzan
20 mei 2018 at 11:02
Voor het eerst geprobeerd! Superrecept!!
Fatima El Irari
21 mei 2018 at 00:02
Ah wat goed! Dankjewel Suzan! Xx
Khamisa
10 juni 2018 at 15:55
Salaam fatima
Hij is idd heel erg lekker…heb hem eerder gemaakt en ben er nu mee bezig voor de suikerfeest. Wat ik heel fijn vind zn de kleine hoeveelheden.
Fatima El Irari
11 juni 2018 at 07:36
Alaikoem salaam Khamisa,
Graag gedaan lieve schat!
Samia
11 juni 2018 at 13:42
Salaam aleikoum, ik wil graag deze alvast maken voor Eid. Blijven ze lang goed? En kan ik roomboter vervangen met olie? Of een mix van beide? Alvast super bedankt!
Fatima El Irari
11 juni 2018 at 14:58
Alaikoem salaam Samia,
Je kunt fekkas ook enkel met olie maken. Xx
Kima
29 mei 2019 at 16:13
Salaam oelaiko fatima
Ik ben de bakpoeder vergeten door mn kleintjes die me persee moesten meehelpen op hun manier hihi.
Is dit erg?
Fatima El Irari
30 mei 2019 at 10:02
Alaikoem salaam Kima,
Nee, hoor is niet erg! Xx
Houda
6 april 2024 at 09:00
Salaam Fatima,
Al heel lang volg ik jou site en heb ik al meerdere recepten van jou uitgeprobeerd en zijn ze altijd 3en succes Alhamdoullilah.
Nu heb ik een tijd geleden jouw kookboek, uit de keuken van Fatima gekocht. Daar staa ook dezelfde recepten in als op de site, maar wat schetst mijn verbazing nu, de recepten van dezelfde dingen zijn anders??
Bijvoorbeeld fekkas koekjes, deze heeft op de site hele andere ingrediënten dan in het boek en als ik alleen de beschrijving in het boek zou gebruiken zou ik waarschijnlijk nooit de fekkas koekje krijgen zoals ze horen te zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld niet uitgelegd dat je de staven na afkoelen in plekjes moet snijden en dan pas nog een keer moet bakken.
En dit terwijl de uitleg op de site zo super goed is, goed beschreven, met foto’s en soms zelfs filmpjes erbij. Ik begrijp dat het niet zoooo uitgebreid kan in een boek, maar in dit boek vind ik het wel weinig uitleg voor bijvoorbeeld iemand die niet bekend is met de recepten.
Ik ben dol op jou recepten en zou ze graag gebundeld in een boek willen hebben dus bij deze misschien een tip om de beschrijving zoals op de site te gebruiken in de toekomst voor als je nog een kookboek gaat schrijven 🙂
Ik ga nu wederom met het recept van je website de fekkas koekjes maken inshaAllah.
Groetjes