Crispy Rijst Salade

8 mei 2025Fatima El Irari

Prep time: 20 minuten

Cook time: 15 minuten

Serves: 3 personen

Op zoek naar een frisse, voedzame en verrassend krokante salade? Deze crispy rijstsalade combineert de zachte smaak van tonijn met de zoetheid van mango, de frisheid van komkommer en de pittigheid van chili olie. Afgewerkt met een frisse dressing en een vleugje munt en peterselie, is dit gerecht een feest voor je smaakpapillen. Ideaal voor een lichte lunch of een zomerse maaltijd!
Print recept

Crispy Rijst Salade

  • Voorbereidingstijd 20 minuten
  • Kooktijd 15 minuten
  • Totale tijd 35 minuten
  • Aantal personen: 3 personen

Ingrediënten:

  • 250 gram gekookte rijst, afgekoeld
  • 2 eetlepels chiliolie
  • 1 komkommer , in stukjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 100 gram edamameboontjes
  • 150 gram mango, in blokjes
  • 1 blikje tonijn
  • 1 avocado , in stukjes
  • 2 stengels bosui

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 50 gram yoghurt
  • 1 eetlepel Kewpie mayonaise
  • sap van een limoen
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel chiliolie

Bereiding:

Krokante rijst bereiden:

  • 1)

    Meng de afgekoelde gekookte rijst met de chiliolie tot de rijst goed bedekt is.

  • 2)

    Verspreid de rijst op een bakplaat bekleed met bakpapier.

  • 3)

    Verwarm de oven voor op 250°C en bak de rijst 15 minuten.

  • 4)

    Hussel de rijst door en bak nog eens 7 minuten tot de rijst krokant is. Laat de rijst afkoelen.

  • 5)

    Meng in een kom de ingredienten voor de dressing tot een gladde saus. Zet opzij.

Salade samenstelle

  • 1)

    Meng in een grote kom de krokante rijst, komkommer, rode ui, edamameboontjes, avocado, tonijn, bosui, mango, munt en de peterselie.

  • 2)

    Voeg de dressing toe en meng alles goed door elkaar.

  • 3)

    Verdeel de salade over borden en garneer met extra fijngesneden munt.

  • 4)

    Serveer de salade direct na het mengen om de krokante textuur van de rijst te behouden. Eet smakelijk! 

    Bekijk de bereidingswijze in mijn Instagram Reels-video: uitdekeukenvanfatima

2 Comments

  • Iris

    10 mei 2025 at 02:07

    Hoi Fatima, ik heb je recept gisteren gemaakt, alleen werd de rijst zo crispy als kleine steentjes.. haha oeps.
    Wat kan ik fout gedaan hebben? De gekookte rijst 15 minuten in de oven op 250 graden en daarna nog 7 minuten, volgens het recept. Klopt dit?

    1. Fatima El Irari

      16 mei 2025 at 21:19

      Hi Iris,

      Ah, dan is de rijst waarschijnlijk iets te lang gebakken. Ik zou aanraden om hem de volgende keer wat eerder uit de oven te halen. Elke oven is natuurlijk anders, dus het is handig om tussendoor even te checken en de rijst eventueel door te roeren.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept