Citroen Kip uit de Tajine

5 maart 2021Fatima El Irari

Prep time: 10 minuten

Cook time: 40 minuten

Serves: 4 personen

Wij zijn dol op kip gemarineerd in heerlijke Marokkaanse kruiden! Met het recept van deze citroenkip wordt de kip heerlijk sappig en kun je lekker met brood soppen in de dikke saus, dat wordt vanavond smullen! En mocht je nou geen tajine hebben, dan kun je dit gerecht ook klaarmaken in een braadpan met deksel.

Print recept

Citroen Kip uit de Tajine

  • Voorbereidingstijd 10 minuten
  • Kooktijd 40 minuten
  • Totale tijd 50 minuten
  • Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten:

Voor de marinade:

  • 4 stuks kippenbouten
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 ui , fijngesneden
  • 1 eetl. verse gember
  • 1 theel. zout
  • 1 theel. paprikapoeder
  • 1 theel. ras el hanout
  • 1 theel. kurkuma
  • 1 theel. kip kruiden
  • 1 theel. harissa kruiden
  • 1 theel. kaneel
  • 1 eetl. fijngesneden peterselie
  • 1 eetl. fijngesneden koriander
  • 2 eetl. citroensap
  • 2 eetl. olijfolie
  • 50 ml water

Ook nodig:

  • 1 eetl. olijfolie
  • 2 ui , in schijfjes
  • 150 ml warm water
  • 200 gram rozijnen
  • 2 ingelegde citroenen , in partjes
  • handvol olijven

Bereidingswijze:

Marinade:

  • 1)

    Maak de kippenbouten grondig schoon en leg ze in een ruime kom.

  • 2)

    Voeg de knoflook, ui, gember, kruiden, citroensap, olijfolie en het water bij.

  • 3)

    Hussel de kip goed door en laat de marinade voor minstens 30 minuten intrekken.

  • 4)

    Hoe langer de marinade kan intrekken, hoe lekkerder de kip wordt.

Kippenbouten bakken:

  • 1)

    Verhit de olijfolie in de tajine of in een gietijzeren pan op middelmatig vuur.

  • 2)

    Voeg de ui toe en bak het omscheppend in 1-2 minuten glazig.

  • 3)

    Leg de kippenbouten in de tajine en giet de overige marinade er overheen.

  • 4)

    Bak de kippenbouten omscheppend voor 5-6 minuten goudbruin.

  • 5)

    Giet het water water er via de zijkant van de tajine bij en roer het voorzichtig door.

  • 6)

    Plaats de deksel op de tajine en breng de kip voor 20 minuten aan de kook.

  • 7)

    Open de tajine en roer de rozijnen, ingelegde citroen en de olijven door de saus.

  • 8)

    Sluit de tajine en kook voor nog eens 10 minuten tot de saus mooi is ingedikt.

  • 9)

    Mocht je niet veel saus overhebben, kun je extra water toevoegen en het weer aan de kook brengen.

  • 10)

    Proef de saus en breng het eventueel extra op smaak met zout en peper. 

  • 11)

    Serveer de tajine warm met brood of gebakken frietjes, eet smakelijk!

8 Comments

  • Annelies

    5 maart 2021 at 14:19

    Hmmm, het water loopt me in de mond! Ik heb alle ingrediënten in huis op de harissa kruiden na. Is dat te vervangen voor berbere-kruidenmix? Dankjewel voor dit lekkere kiprecept Fatima.

    1. Fatima El Irari

      14 maart 2021 at 20:31

      Hi Annelies,

      Haha! Je kunt de harissa kruiden vervangen door chili vlokken of door cayennepeper.

  • yasmine

    11 maart 2021 at 15:13

    Het was zo lekker! Ik heb wel iets meer kruiden gebruikt voor een sterkere smaak.
    Kan je hier eventueel ook groente bij doen?

    1. Fatima El Irari

      14 maart 2021 at 20:06

      Hi Yasmine,

      Jazeker, dat kan altijd! Fijn om te lezen dat het heeft gesmaakt. Xx

    2. Dounia

      20 april 2021 at 23:12

      Dag Fatima,

      Heb je het recept voor de mix van de ras el hanout. Er zijn zo veel soorten kom er nooit uit. Laatsy met een ras hanout gekookt bleek die te zijn voor als je ziek bent en wat ze drinken met soep.

      Graag hoor ik van je!

      Dounia

      1. Fatima El Irari

        4 mei 2021 at 11:00

        Hi Dounia,

        Ik maak die nooit zelf maar gebruik altijd die van Spices of Marrakech, kan je die echt aanraden!

  • Jasmien

    29 maart 2021 at 21:15

    Hmmm, superlekker! Mijn man was helemaal in de wolken!
    Ik heb er wat (Marokkaans gekruide) worteltjes bij geserveerd als bijgerecht. Welke groenten zou jij serveren?

    1. Fatima El Irari

      11 april 2021 at 12:43

      Hi Jasmien,

      Ah leuk om te lezen dat het heeft gesmaakt! Ik zou er ook worteltjes bijdoen of aardappelpartjes. Xx

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept