Caramel Baklava met Pecannoten

3 december 2024Fatima El Irari

Prep time: 30 minuten

Cook time: 30 minuten

Serves:

Lekker voor bij de thee of koffie: een lekker stukje zelfgemaakte baklava! Deze Caramel baklava met pecannoten is een heerlijke twist op de klassieke baklava. In deze baklava variant zit een romige caramelsaus met een pecannoten vulling. De caramel maakte ik heel eenvoudig met de Soft Caramel snoepjes van Werther’s Original. Je kent de vele varianten Caramel snoepjes van Werther’s Original vast wel, dé snoepjes met de fluweelzachte karamelsmaak die zo onweerstaanbaar lekker en romig zijn.
De combinatie van de knapperige laagjes filodeeg, rijkgevuld met een mix van pecannoten en de Werther’s Original Caramel zorgt voor een rijke, zoete vulling in de baklava. Dit is hét dessert dat je niet kunt weerstaan!

Print recept

Caramel Baklava met Pecannoten

  • Voorbereidingstijd 30 minuten
  • Kooktijd 30 minuten
  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 pak verse filodeeg , (470 gram)
  • 400 gram ongezouten pecannoten
  • 150 gram Werther’s Original Soft Caramel snoepjes
  • 50 ml verse slagroom

Voor de suikersiroop:

  • 200 gram kristalsuiker
  • 50 gram honing
  • 120 ml water
  • 1 theelepel ciroensap
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater

Ook nodig:

  • bakplaat (39,5 x 27 cm)

Bereiding:

Baklava opbouwen:

  • 1)

    Verwarm de oven voor op 170 graden (boven-onder).

  • 2)

    Smelt de roomboter op laag vuur en vet de bakplaat in met roomboter.

  • 3)

    Leg een vel filodeeg in de vorm en bestrijk met een laagje gesmolten boter.

  • 4)

    Herhaal deze stap tot je de helft van de filodeeg vellen hebt gehad.

  • 5)

    Doe de pecannoten in de keukenmachine en maal ze net niet fijn.

  • 6)

    Strooi de gemalen pecannoten op de ingevette filodeeg en druk licht aan.

  • 7)

    Smelt de Werther’s Original Soft Caramel snoepjes in de pan op laag vuur en blijf ondertussen goed roeren.

  • 8)

    Giet de slagroom erbij en roer het goed door, tot je ziet dat de slagroom is opgenomen.

  • 9)

    Giet de warme caramelsaus in een spuitzak en spuit de caramel bovenop het pecannoten mengsel.

  • 10)

    Leg er dan weer een vel filodeeg op en herhaal deze stappen tot het filodeeg op is.

  • 11)

    Bestrijk het laatste vel filodeeg met boter en snijd het deeg met een scherp mes in gelijke blokjes.

  • 12)

    Zet de baklava in de oven en bak het 10 minuten, tot je ziet dat het filodeeg mooi omhoog is gekomen. 

  • 13)

    Zet dan de oven op 180 graden en bak de baklava nog eens 20-25 min. mooi goudbruin.

Suikersiroop:

  • 1)

    Meng in een steelpan de kristalsuiker, honing en het water samen.

  • 2)

    Breng het op laag vuur aan de kook voor 8-10 min. of tot je ziet dat er een stroperige siroop is ontstaan.

  • 3)

    Haal de pan van het vuur en roer het citroensap en het oranjebloesemwater erbij. Zet opzij.

Verder met baklava:

  • 1)

    Haal de baklava uit de oven en giet direct de suikersiroop over de warme baklava.

  • 2)

    Laat de baklava volledig afkoelen en de suikersiroop goed opnemen.

  • 3)

    Garneer de baklava. met extra gehakte pecannoten en serveer eventueel met een bolletje ijs. Eet smakelijk! 

     

     

    Dit artikel is in samenwerking met Werther’s Original.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept