Volgende week staat er voor mij en mijn collega’s een gezellig etentje op de planning en daar wil ik natuurlijk niet met lege handen aankomen. Ik besloot alvast wat uit te proberen, zodat ik het op de desbetreffende dag weet kan maken om mee te nemen. Deze leuke Brownie kerstboompjes, passen perfect bij het thema en ze zijn ook nog eens onwijs lekker. De chocolade aan de binnenkant is zo lekker zacht en smelt gewoon op je tong. Erg leuk om samen met de kids te maken voor bijvoorbeeld het kerstdiner op school of gewoon lekker voor jezelf. Je kunt natuurlijk de brownies ook naar wens versieren.
Wat heb je nodig? (8 personen)
- 3 eieren
- 180 gram kristalsuiker
- 180 ml zonnebloemolie
- 350 gram bloem
- zakje bakpoeder
- 2 etl. cacao poeder
- 300 ml melk
- 70 gram pure chocolade
- 1 etl. zonnebloemolie
Extra:
- 70 gram witte chocolade
- 2 etl. zonnebloemolie
- kleurstof
- decoratie stooisel
- zuurstokjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix de eieren samen met de kristalsuiker goed romig, tot een lichtgeel mengsel.
- Giet de zonnebloemolie erbij en mix nogmaals samen
- Zeef de bloem en de bakpoeder boven de kom en mix samen tot de bloem is opgenomen.
- Giet de helft van de melk erbij en mix samen tot er een vloeibaar mengsel ontstaat.
- Zeef de cacaopoeder erbij en giet de overige melk er ook bij.
- Mix nogmaals samen, tot een egaal mengsel.
- Smelt de pure chocolade met de zonnebloemolie en laat even afkoelen.
- Giet de gesmolten chocolade bij het beslag en meng met de spatel door het beslag heen.
- Vet de bakvorm in en vul de punten tot net boven de helft met het beslag.
- Bak de brownies voor 30 minuten net gaar. Na 30 minuten zijn is de chocolade aan de binnenkant van de brownies nog lekker plakkerig en smeuig.
Brownies decoreren
- Wanneer de brownies gaar zijn laat je ze voor 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal de brownies vervolgens uit de vorm en laat volledig afkoelen.
- Smelt de melkchocolade met de zonnebloemolie in een steelpannetje op laag vuur. Blijf ondertussen constant doorroeren.
- Giet de gesmolten chocolade in een aparte kom en laat goed afkoelen.
- Voeg er wat druppels kleurstof aan toe en mix samen.
- Vul een diepvrieszak met de gesmolten chocolade en knip aan de zijkant een kleine opening.
- Maak zigzaggende chocolade strepen, decoreer met de strooisel en bevestig aan de onderkant het zuurstokje.
Heb je niet een soortgelijke vorm in huis? Dan kun je natuurlijk ook een ronde vorm gebruiken om de brownies te bakken en nadat ze zijn gebakken in driehoekige punten snijden.
Met deze smeugie brownies zul je vele mensen gelukkig maken inclusief jezelf! Probeer het eens uit en laat mij vooral weten wat je ervan vind, altijd leuk!
Serveertip: Deze brownies zijn erg lekker met een lekkere toef slagroom of met een bolletje vanille-ijs, heerlijk!
Liefs,
Fatima
26 Comments
Raquel
16 december 2016 at 08:54
Dankjewel weer ziet er heerlijk uit en idd leuk voor de kids! Klein vraagje kan je ook melkchocolade gebruiken of is het belangrijk dat er pure chocola gebruikt wordt? Alvast bedankt en een fijn weekend toegewenst! PS Heb gisteren nog je sticky drumsticks gemaakt en weer overtreffelijk hoor! Je bent een topper!
Fatima
19 december 2016 at 09:59
Hallo Raquel,
Ja hoor je kunt ook melkchocolade gebruiken! Ah super meid, dankjewel! Xx
Raquel
16 december 2016 at 09:10
Oh nog 1 vraagje waarin raad je aan de brownies te maken? In een springvom, zo’n zwart vierkant bakblik of glazen ovenschaal? Sorry voor de vele vragen.
Fatima
19 december 2016 at 09:59
Hallo Raquel,
Je kunt in alle drie de vormen de brownies maken, maar als je ze in vierkanten wilt snijden dan raad ik je de springvorm aan. Xx
Laila
16 december 2016 at 09:43
Hey,
Van waar heb je die bakvorm?
Groetjes,
Laila
Fatima
19 december 2016 at 10:00
Hallo Laila,
Deze heb ik een tijdje geleden bij de Lidl gehaald.
Mina
16 december 2016 at 11:46
Vraagje Faat, in de beschrijving staat 2 eetlepels cacao in je filmpje lijkt het wel veel meet cacao kan dat?
Fatima
19 december 2016 at 10:00
Hallo Mina,
In de video zijn de beelden iets ingezoomd daarom kan het soms lijken alsof iets meer is dan in werkelijkheid haha. Maar ik gebruik echt 2 eetlepels cacao. Xx
Nassira
16 december 2016 at 19:44
Salaam,
Mag ik vragen waar je de bakvorm hebt gekocht? Ik wil ze aanstaande donderdag maken voor het kerstdiner van mijn dochters
Fatima
19 december 2016 at 10:02
Alaikoem salaam Nassira,
De vorm heb ik een tijd geleden bij de Lidl gekocht. Je kunt ook een ronde springvorm gebruiken en de cake in vierkanten stukken snijden.(zoals je eigenlijk altijd een cake of taart aansnijdt.)
salma
17 december 2016 at 20:59
Ik wil ook weten van waar je die bakvorm hebt graag.
Amina
18 december 2016 at 11:57
Selaam Fatima,
ik ben een stille lezer hihi maar nu zou ik heel graag willen weten welkee oven jij hebt. Ik ben toe aan een nieuwe en ik weet mijn god niet welke ik nemen moet.
Graag hoor ik van je
Amina
Soukaina
3 januari 2017 at 13:51
Salam, ik had een vraag je. Van waar heb je die kleurstof gekocht?
En hoeveel kost het? Ik houd van je kookkunsten xx soukaina
Fatima El Irari
9 januari 2017 at 14:54
Alaikoem salaam Soukaina,
Kleurstof komt van deleukstetaartenshop.nl en kost rond de 2 euro. Liefs Fatima
Mariska
6 januari 2017 at 13:18
Ziet er super leuk uit! Jammer dat de kerst alweer voorbij is, maar ik ga dit recept zeker gebruiken voor volgend jaar. Mooie foto’s!
Groetjes,
Mariska
Fatima El Irari
9 januari 2017 at 14:59
Hallo Mariska,
Wat lief, dankjewel! Je kunt ook lekker de brownies bakken en ze gewoon een andere vorm geven hihi.
Liefs Fatima
Anoniem
31 maart 2017 at 17:11
Salam,
wat moet je allemaal weg halen als je geen cacaopoeder erbij wilt?
Fatima El Irari
3 april 2017 at 09:19
Alaikoem salaam,
Je kunt de cacaopoeder weglaten en vervangen door extra bloem. Dus de hoeveelheid cacaopoeder vervang je door bloem.
Liefs,
Fatima
Gul
31 maart 2018 at 06:08
Dag XFaatje,
Ik heb ze gisteren gemaakt maar ze zijn erg hoog geworden en daardoor niet zo versierbaar (niet plat maar hoog) waar kan het fout zijn gegaan?
Fatima El Irari
31 maart 2018 at 07:34
Hallo Gul,
Heb je precies dezelfde vorm gebruikt of gewoon een springvorm? Het kan zijn dat bakpoeder op een plek niet helemaal goed is gemixt en dan zal de cake op die ene plek hoger rijzen in de oven. Maar je kunt de bovenkant van het deeg altijd een stukje afsnijden. Op deze manier heb je weer een platte bovenkant. Xx
Gul
2 april 2018 at 05:38
Bedankt voor je reactie.
Ik heb dezelfde vorm gebruikt. Ik heb het nog een keer gemaakt en die werd overal bij elke stuk nog hoger 🙂 ik vroeg me af of ik iets fout doe en anders idd afsnijden is altijd een mogelijkheid.
Sevilay
11 december 2019 at 18:54
Hi Fatima, ik ben bezig met deze kerstboom brownies om even proef te bakken voor het kerstdiner van mijn zoontje op school. Ik heb hetzelfde vorm gebruikt, maar ze zijn erg hoog geworden terwijl ik ook beslag overhield. Daar heb ik zelfs zes cupcakes van gemaakt. Waar gaat het mis? Enig idee? Heb de hoeveelheden dubbel gecheckt. Alvast bedankt.
Fatima El Irari
12 december 2019 at 10:56
Hi Sevilay,
Tot hoe ver heb je de vormpjes ongeveer gevuld? Maar je kunt heel makkelijk de bovenkant eraf snijden en die als onderkant gebruik(dus omdraaien. Je ziet er dan niks van hoor. Xx
Angelique
19 december 2020 at 13:49
Super leuk!! Maar hoe krijg jij de bovenkant zo plat zodat je ze goed kan decoreren?
Bij mij gaat de bovenzijde bol staan 🙈
Angelique
19 december 2020 at 13:51
Ow, ik zie het antwoord al staan 🙈🙈
Fatima El Irari
29 december 2020 at 20:33
Hi Angelique,
Die kun je dan met een mesje plat snijden, dus het bolle gedeelte eraf snijden. Xx