Briwat met Amandelen

21 april 2020Fatima El Irari

Prep time: 30 minuten

Cook time: 1 uur 30 minuten

Serves: 45 stuks

Deze knapperige briwat gevuld met amandelen kunnen natuurlijk niet missen tijdens de ramadan! In dit recept laat ik je in stappen zien hoe jij dit lekkers ook kunt maken voor de Ramadan.

Print recept

Briwat met Amandelen

  • Voorbereidingstijd 30 minuten
  • Kooktijd 1 uur 30 minuten
  • Totale tijd 2 uur
  • Aantal personen: 45 stuks

Ingrediënten:

Voor de amandelspijs:

  • 250 gram amandelen
  • 40 gram margarine, of roomboter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels oranjebloesemwater, mazhar

Extra:

  • 1 pak filodeeg
  • 100 gram gesmolten margarine, of roomboter
  • zonnebloemolie
  • 500 gram honing
  • sesamzaadjes

Bloempapje:

  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel water

Bereidingswijze:

Amandelspijs maken:

  • 1)

    Leg de amandelen in een steelpannetje en giet er tot de helft water bij.

  • 2)

    Breng de amandelen licht aan de kook voor 1-2 minuten.

  • 3)

    Spoel de amandelen af onder koud water en verwijder de schil.

  • 4)

    Dep de amandelen met keukenpapier goed droog en bak ze mooi lichtbruin in zonnebloemolie.

  • 5)

    Laat de amandelen uitlekken op keukenpapier en volledig afkoelen.

  • 6)

    Maal de amandelen fijn in de keukenmachine en schep het mengsel in een kom.

  • 7)

    Voeg de kristalsuiker en de kaneel erbij en roer het goed door.

  • 8)

    Giet de gesmolten margarine erbij en roer het door tot je een korrelig structuur hebt.

  • 9)

    Voeg de mazhar toe en mix het nogmaals door tot het mengsel goed stevig is.

  • 10)

    Rol van de amandelspijs kleine bolletjes van elk 5 gram en zet het apart.

Briwat vullen:

  • 1)

    Haal het filodeeg uit de verpakking en knip er verticaal stroken uit van ongeveer 5 cm breed.

  • 2)

    Plaats de stroken filodeeg op elkaar en dek de overige filodeeg af, zodat het niet uitdroogt.

  • 3)

    Besprenkel elke strook met extra gesmolten roomboter.

  • 4)

    Leg onderaan in de hoek een bolletje amandelspijs en vouw de briwat naar boven tot een driehoek.

  • 5)

    Mix de ingrediënten voor het bloempapje samen en smeer met dit mengsel de randen van het filodeeg in.

  • 6)

    Plak de zijkanten vervolgens goed dicht.

Briwat bakken en dompelen in honing:

  • 1)

    Verwarm een hoeveelheid zonnebloemolie in een koekenpan.

  • 2)

    Verwarm tegelijkertijd de honing in een diepe pan.

  • 3)

    Bak de briwat op matig vuur aan beide kanten mooi lichtbruin van kleur.

  • 4)

    Haal de briwat uit de olie en laat overtollig olie druppen.

  • 5)

    Dompel de briwat aan beide kanten in de honing en leg deze vervolgens in een vergiet.

  • 6)

    Strooi op elke briwat sesamzaadjes en serveer de briwat wanneer ze afgekoeld zijn.

80 Comments

  • Shifa

    21 april 2020 at 10:06

    Hi Faatje!

    Super! Ik ga dit vanmiddag gelijk maken. Ik heb 1 vraagje wat voor honing had jij gebruikt hiervoor? Kan je een foto plaatsen?

    Liefs..

    1. Fatima El Irari

      21 april 2020 at 11:37

      Hi Shifa,

      Ik gebruikte de honing van de Jumbo (eigen merk).

      1. Dieuwertje

        5 mei 2020 at 22:25

        Wat een heerlijk recept! Ik heb ze van de week gemaakt als nagerecht voor iftar en ze waren heerlijk! Ik had alleen 250gr amandelmeel gebruikt waardoor ik +/- 58 briwats heb kunnen maken. Heb er maar een paar gefrituurd, de rest heb ik in de vriezer bewaard voor Eid 😍

      2. Fatima El Irari

        5 mei 2020 at 23:14

        Hi Dieuwertje,

        Wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd. Xx

      3. Halima

        9 mei 2020 at 11:04

        Salaam alaikum,

        Kan ik deze een week voor eid maken?

        Chokraan☺

      4. Fatima El Irari

        10 mei 2020 at 11:04

        Alaikoem salaam Halima,

        Jazeker, gewoon goed ingepakt in een glazen kom bewaren. Xx

    2. Cindy

      22 april 2020 at 19:06

      Kan je deze ook invriezen na bereiding?

      1. Sanaa

        15 juli 2020 at 22:09

        Salam wa3elekom ik heb en vraag ik wil en 1 kilo beriwat maken hoe veel amandelen moet ik gebruiken.

      2. Fatima El Irari

        19 juli 2020 at 21:57

        Alaikoem salaam Sanaa,

        Ik weet zo niet hoeveel stuks een kilo is, maar ik gok dat je het recept dan toch wel drie keer moet verdubbelen.

    3. ikaa

      22 april 2020 at 20:49

      Heey Fatima!

      Wat lief dat je dit recept met ons deelt, ik had het al gevolgd op je snapchat haha en ik heb alle stappen gevolgd alleen kon ik geen strakke bolletjes vormen van t mengseltje. mn amandelen waren nog allemaal erg kruimelig en plakkerig. iets teveel boter? ik heb precies eraan gehouden en afgewogen.

      misschien weet jij waar het nog meer aan kan liggen? ik heb een paar toch wel gevouwen, voor een proefje. wel lekker qua smaak maar je proeft wel dat t beslagje ervan nit strak en 1 is. het kruimelt seg maar in je mond haha.

      dankjexxxxx

      1. Fatima El Irari

        24 april 2020 at 00:28

        Hi Ikaa,

        Graag gedaan lieverd! Als het mengsel te kruimelig is, dan is het nog te droog. Je kunt er dan het beste extra mazhar bijdoen en het even door kneden tot je er goed gladde balletjes van kunt rollen. Xx

      2. Latifa

        16 mei 2020 at 12:27

        Salam, kan je deze koekjes ook in de oven bakken?

      3. Fatima El Irari

        16 mei 2020 at 15:22

        Hi Latifa,

        Ja, kan ook. Op 200 graden voor ongeveer 15 minuten.

    4. Assia

      10 april 2021 at 10:01

      Wat een super uitkeg… ik ga vanmiddag gelijk aan de slag❤️

      1. Fatima El Irari

        11 april 2021 at 12:13

        Geniet ervan Assia! Xx

  • Hakima

    21 april 2020 at 10:13

    Tbarkelah 3liek, ziet er goed uit😋😋!!

    Je uitleg is ook heel duidelijk 👍👍

    1. Fatima El Irari

      21 april 2020 at 11:37

      Hi Hakima,

      Bedankt lieve schat! Xx

    2. Cindy

      22 april 2020 at 19:03

      Kan je de Briwat ook invriezen na bereiding?

      1. Fatima El Irari

        24 april 2020 at 00:27

        Hi Cindy,

        Ik zou de briwat eerder ongebakken invriezen. Xx

  • Pleuni

    21 april 2020 at 10:26

    Hi! Ik ben benieuwd hoe en hoelang je ze het beste lekker houd 😊

    1. Fatima El Irari

      21 april 2020 at 11:38

      Hi Pleuni,

      Je kunt de briwat het beste in een afsluitbare bak bewaren op een donkere en koele plek.

  • Louisa

    21 april 2020 at 10:51

    Hmm ziet er weer eens heerlijk uit! Hoelang kan je deze schatjes bewaren?
    Xxx

    1. Fatima El Irari

      21 april 2020 at 11:38

      Hi Louisa,

      Haha, deze schatjes kun je zeker 2 weken bewaren als je ze in een afsluitbare bak bewaard op een donkere en koele plek.

      1. Fatima

        22 april 2020 at 13:16

        Selem alaikoem,

        Kun je ook die vierkante pak filodeeg gebruiken die je voor loempias kunt gebruiken? En kun je mazhar ook weglaten?

      2. Fatima El Irari

        22 april 2020 at 13:22

        Alaikoem salaam Fatima,

        Je kunt de mazhar wel weglaten, maar dan moet je het wel vervangen door extra gesmolten roomboter of water. Je kunt ook loempia vellen gebruiken, alleen zijn die wel iets dikker dan filodeeg.

    2. Sam

      21 april 2020 at 19:43

      Welke filodeeg gebruik je?

      1. Fatima El Irari

        22 april 2020 at 13:16

        In dit recept laat ik de verpakking zienl https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/briwats-met-gehakt/

    3. Mariam

      22 mei 2020 at 15:30

      Salaam Fatima.

      Zou het mogelijk zijn om loempiavellen te gebruiken ipv filodeeg?
      Groeten

      1. Fatima El Irari

        23 mei 2020 at 11:58

        Alaikoem salaam Mariam,

        Kan wel, maar die zijn wel veel krokanter dan filodeeg.

  • Najiba

    21 april 2020 at 11:44

    Hoi Fatima gebruik jij per bolletje 1 of 2 stroken filodeeg? Sorry een beetje onduidelijk voor mij

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:40

      Hi Najiba,

      Is niet erg hoor. Ik gebruik per bolletje 1 strook filodeeg.

  • Faat

    21 april 2020 at 12:02

    Salaam Fatima,

    Ziet er heerlijk uit.. wil ze ook graag maken. Kun je ze ook in de oven afbakken?

    Gr

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:39

      Alaikoem salaam Faat,

      Ik heb deze briwat zelf nog nooit in de oven gebakken, maar het kan wel. Je doet ze op 200 graden voor 10-13 minuten

  • Khadija

    21 april 2020 at 13:33

    Hello Fatima,

    These looks delicious! Just one question what filo pastry do you use? Thanks 🙂

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:32

      Hi Khadija,

      Take a look at the photo in this recipe please. Here you can see the packaging of the pastry. Xx

  • Karima

    21 april 2020 at 13:37

    Salam Fatima,

    Bedankt voor dit lekkere recept!
    Mag ik vragen wat de inhoud van jouw Kitchenaid mixer is?
    Ik zag ‘m op je stories en heb er ook zo één nodig 🙂

    Alvast bedankt en Mabrouk L3washer.

    Liefs Karima

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:25

      Alaikoem salaam Karima,

      Ramadan kareem lieverd! Ik heb een KitchenAid Artisan met een mengkom van 4.8 liter, echt een aanrader! Xx

      1. Karima

        23 april 2020 at 11:25

        Salam aleikoum Fatima,

        Dank je wel!

        Ik stelde mijn vraag verkeerd, ik bedoelde de inhoud van jouw foodprocessor haha.
        Alvast bedankt! 🙂

        Groetjes

      2. Fatima El Irari

        24 april 2020 at 00:37

        Alaikoem salaam Karima,

        De inhoud is 1,7 liter. Xx

      3. Najwa

        23 april 2020 at 18:23

        Hoi Fatima!

        Kun je ook olie gebruiken om de stroken te smeren ipv boter?

        Dankjewel!

      4. Fatima El Irari

        24 april 2020 at 00:49

        Hi Najwa,

        Ja, hoor je kunt ook olie gebruiken.

  • Youssra

    21 april 2020 at 14:39

    Heee ziet er heel lekker uit ! Ik ga ze zo uitproberen ! Alleen ik had een vraagje hoeveel gram amandelen is dat ongeveer ?

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:24

      Hi Youssra,

      Ik gebruik 250 gram amandelen.

  • Nadia

    21 april 2020 at 16:09

    Hey Fatima , ze zien er heerlijk uit. Kan ik deze ook in de oven bakken ? En op hoeveel graden best ?

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:19

      Hi Nadia,

      Bedankt lieverd! Ik heb briwat eerlijk gezegd nog nooit in de oven gebakken, dus ik weet zelf niet of dit lekker is. Maar je kunt het natuurlijk altijd proberen op 200 graden voor 10-13 minuten.

    2. Mariam

      23 april 2020 at 09:02

      Hoi Fatima, ze zien er heerlijk uit mashallah!! Plak je de briwat niet dicht met bloem/water papje? Zodat ze dus niet open gaan tijdens het bakken.

      Groetjes, Mariam

      1. Fatima El Irari

        24 april 2020 at 00:31

        Hi Mariam,

        Bedankt lieverd! Nee, ik doe dit zelf niet omdat ze door de gesmolten boter goed blijven plakken. Maar als je dit wel voor de zekerheid wilt doen, dan kan dit natuurlijk gewoon. Xx

  • Nadia

    21 april 2020 at 16:18

    Salaam.. kan je gemalen amandelen gebruiken?

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:18

      Alaikoem salaam Nadia,

      Ja, ik heb zelf ook gemalen amandelen gebruikt.

  • Amira

    21 april 2020 at 16:40

    Hey fatima,

    Ik heb amandelpoeder thuis, kan ik het ook gebruiken?
    Xx

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:18

      Hi Amira,

      Ja, mag je ook gebruiken.

  • R

    21 april 2020 at 17:35

    Heey ik wil deze insha’allah morgen maken, maar waar haal jij je filodeeg 🙂 ziet er super lekker uit!! 🙂 altijd jouw recepten gebruikt en ze vallen heel erg in de smaak!

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:17

      Hi R,

      Wat lief dankjewel! Ik haal filodeeg altijd bij de Marokkaanse slager. Te vinden in de koelschap.

      1. Cindy.o

        22 april 2020 at 19:05

        Kan je de Briwat ook invriezen na bereiding?

  • Ouassima

    22 april 2020 at 00:11

    Hey lieve Fatima,
    Toen ik dit recept zag wou ik het meteen uitproberen! Dat heb ik vandaag dus gedaan. Alleen bij het frituren van de briwats schiet bij mij de filodeeg los in de olie Pff. Waar zou dit aan kunnen liggen? Dankjewel!

    1. Fatima El Irari

      22 april 2020 at 13:11

      Hi Ouassima,

      Als je de briwat niet goed dichtplakt met de gesmolten boter, dan zullen ze in de olie snel los schieten. Gingen ze allemaal open?

  • Tessa

    22 april 2020 at 16:31

    Hoi Fatima,

    Er staat in je recept: 250 amandelen.
    Bedoel je niet 250 gram amandelen?

    Liefs Tessa

    1. Fatima El Irari

      24 april 2020 at 00:25

      Hi Tessa,

      Ik bedoel inderdaad 250 gram. Xx

  • Naima

    23 april 2020 at 12:23

    Hi Fatima,een vraagje doe jij bij de uiteinde erin vouwen, bij mij zijn ze open gegaan heel vervelend..

    Gr Naima

    1. Fatima El Irari

      24 april 2020 at 00:39

      Hi Naima,

      Ik plak de uiteinde gewoon vast met de gesmolten roomboter. Je kunt ook een papje maken van water en bloem en het daarmee dichtplakken, maar ik heb dit eerlijk gezegd nooit nodig gehad omdat de boter ook vastplakt.

  • Najwa

    23 april 2020 at 18:19

    Hallo Fatima!

    Kun je de stroken ook insmeren met olie ipv gesmolten boter?

    Kus 💋 Najwa

    1. Fatima El Irari

      24 april 2020 at 00:49

      Hi Najwa,

      Ja, hoor dat kan ook.

      1. Ming

        6 mei 2020 at 20:47

        Hi fatima,

        Sorry even over de honing welke soort is het van de jumbo? Imke bloemen honing?

        Groetjes ming

      2. Fatima El Irari

        8 mei 2020 at 10:21

        Hi Ming,

        Je hoeft echt niet perse die van de Jumbo te gebruiken hoor, want je kunt elk soort gebruiken. Maar dit is de honing die ik gebruikte; https://www.jumbo.com/jumbo-bloemenhoning-350g/82513FLS/

  • Beyza

    1 mei 2020 at 21:46

    Salaam Aleykoum

    Hoeveel gram honing gebruik je hiervoor?

    Ziet er trouwens heerlijk uit!

    Liefs xx

    1. Fatima El Irari

      2 mei 2020 at 10:48

      Hi Beyza,

      Bedankt lieverd! Ik gebruik 1 pot honing van 450 gram.

      1. Halima

        18 mei 2020 at 10:54

        Salaam alaikum lieve Fatima,

        De stroken zijn in de breedte 5 cm en de lengte?

        Baraka Allahoe feeki!

      2. Fatima El Irari

        18 mei 2020 at 20:22

        Alaikoem salaam Halima,

        Nee, de stroken zijn in de breedte 1 cm en de lengte is ongeveer 20 cm.

  • Halima

    18 mei 2020 at 13:49

    Moet ik ze voor het invriezen apart in folie doen? En na het invriezen eerst laten ontdooien voor het bakken?

    1. Fatima El Irari

      18 mei 2020 at 20:28

      Hi Halima,

      Je kunt ze het beste in een trommel leggen en op elke nieuwe laag een stuk bakpapier plaatsen. Als je ze eruit haalt laat je ze eerst ontdooien.

      1. Halima

        19 mei 2020 at 09:23

        Dank voor je snelle reactie. Breedte 1 cm? Worden ze dan niet heel klein ☺

        🌷🌷🌷

      2. Fatima El Irari

        20 mei 2020 at 09:52

        Hi Halima,

        De breedte is 5 cm lieverd. Xx

  • Halima

    19 mei 2020 at 09:24

    Sorry meid nog 1 laatste vraagje. Hoe lang laat je ze ongeveer ontdooien?

    1. Fatima El Irari

      20 mei 2020 at 09:52

      Hi Halima,

      Voor ongeveer 30-40 minuten.

  • Najoua

    21 mei 2020 at 01:26

    Salam Fatima, ik heb een klein vraagje. Is het mogelijk om kant en klare amandelspijs te gebruiken?
    Groeten!

    1. Fatima El Irari

      21 mei 2020 at 11:41

      Hi Najoua,

      Ja, hoor die kun je ook gebruiken. Xx

  • Zohra Affane-Andioui

    17 maart 2021 at 11:50

    Kan je ook amandelspijs gebruiken van dr Oetker

    1. Fatima El Irari

      11 april 2021 at 12:13

      Hi Zohra,

      Heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar is vast ook wel lekker.

  • Olga

    11 april 2021 at 11:15

    Hoeveel honing moet ik ongeveer verwarmen in dit recept?

    1. Fatima El Irari

      11 april 2021 at 12:14

      Hi Olga,

      Ik heb 500 gram gebruikt, maar het ligt er maar net aan hoeveel briwats je hebt. Hoe kleiner je de amandel bolletjes maakt, hoe meer briwats je kunt vormen. Xx

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept