Bramen Vanille Cakerol

28 augustus 2021Fatima El Irari

Prep time: 60 minuten

Cook time: 30 minuten

Serves: 12 personen

Wie wil er een stukje? Deze zondag vraagt om iets lekkers! Deze romige rolcake zal zeker goed in de smaak vallen. Een luchtige vanille spons cake gevuld met een romige cheesecake crème en stukjes zoete bramen, geloof mij dit wil je! Als er één baksel is om vandaag te maken, dan is het deze wel.

 

Print recept

Bramen Vanille Rolcake

  • Voorbereidingstijd 60 minuten
  • Kooktijd 30 minuten
  • Totale tijd 1 uur 30 minuten
  • Aantal personen: 12 personen

Ingrediënten:

Sponscake:

  • 3 eieren
  • 8 gram vanillesuiker
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram bloem, gezeefd
  • 1/2 theel. zout

Cheesecake crème:

  • 250 gram mascarpone, koud
  • 100 gram monchou, op kamertemperatuur
  • 3 eetl. poedersuiker
  • 250 ml slagroom
  • 8 gram vanillesuiker
  • 8 gram klopfix
  • 100 gram verse bramen, gehakt

Ook nodig:

  • 100 ml melk
  • poedersuiker
  • vers fruit naar keuze

Bereidingswijze:

Spons cake bakken:

  • 1)

    Scheid de eidooiers van het eiwit en voeg het eiwit toe in een beslagkom. Zet de eidooiers apart.

  • 2)

    Mix het eiwit op hoge snelheid in circa 60 seconden stijf. Zet het eiwit apart.

  • 3)

    Mix de eidooier met de kristalsuiker, vanillesuiker en het zout in 1-2 minuten tot een romig mengsel.

  • 4)

    Pak het eiwit erbij en vouw de helft van het eiwit door de gemixte eidooiers.

  • 5)

    Voeg het overige eiwit erbij en vouw het er weer met een spatel door, tot je een luchtig beslag hebt.

  • 6)

    Vouw de bloem en het zout er met een spatel bij tot je een mooi glad beslag hebt.

  • 7)

    Bekleed een rechthoekige bakplaat (37.5×46.5 cm) met bakpapier, stort het beslag erin en strijk het glad.

  • 8)

    Bak de sponscake in een voorverwarmde oven op 170 graden in circa 20-25 minuten lichtbruin en gaar.

  • 9)

    Leg de sponscake op een schone theedoek en rol de cake stevig op tot een lange strook. Zet opzij voor minimaal 20 min.

Cheesecake crème:

  • 1)

    Mix in een kom de mascarpone met de monchou en de poedersuiker in 2-3 minuten glad. Zet opzij.

  • 2)

    Klop in een aparte kom de slagroom met de vanillesuiker en de klopfix stijf.

  • 3)

    Zet voor de garnering ongeveer de helft van de slagroom apart.

  • 4)

    Vouw de overige slagroom bij de roomkaas crème tot een egale crème.

  • 5)

    Voeg de bramen erbij en roer ze voorzichtig door de crème.

Rolcake vullen:

  • 1)

    Open de theedoek en gebruik een bakkwast om de cake licht te besprenkel met de melk.

  • 2)

    Schep de crème in het midden van de cake en strijk het glad. Let erop dat je ongeveer 2 cm van de rand blijft.

  • 3)

    Rol de cake strak op en plaats de naad aan de onderzijde.

  • 4)

    Zeef bovenop de cake een laagje poedersuiker en gebruik de overige slagroom om toefjes erop te spuiten.

  • 5)

    Garneer de rolcake met vers fruit naar keuze en genieten maar! 

3 Comments

  • Juri

    29 augustus 2021 at 13:55

    Hoi Fatima,

    De rolcake ziet er heel lekker uit! Alleen heb ik koemelkallergie. Zou ik de producten waar melk in zit kunnen vervangen door koemelkvrije producten? Zo ja, welke producten?

    Groetjes

  • Karima

    1 september 2021 at 12:50

    Volgens mij klopt de afmeting van je bakplaat niet… denk dat de komma verschoven moet worden.. anders is het wel heel klein.
    Verder ben ik heel benieuwd naar dit recept!!

  • Fatiha

    3 juni 2022 at 21:36

    Salam wa’aleykoum Fatima,

    Dit recept is bij mij mislukt en hoop dat jij een tip voor mij hebt.
    Toen ik de cake uit de theedoek wilde halen om de vulling erop te doen, is mijn cake helemaal kapot gegaan. Het plakte aan mijn theedoek. Enig idee wat ik fout heb gedaan?

    Alvast bedankt voor jouw input! 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept