Boerenkoolstamppot

30 november 2021Fatima El Irari

Prep time: 20 minuten

Cook time: 30 minuten

Serves: 4 personen

We gaan vandaag voor een lekkere winterse Hollandse kost, boerenkoolstamppot! Deze donkere dagen zijn perfect voor dit heerlijke stamppot. Zó lekker met gekarameliseerde uitjes, jus en rookworst! Dit gerecht zetten we dit seizoen veel vaker op tafel, heerlijk!

 

Print recept

Boerenkoolstamppot

  • Voorbereidingstijd 20 minuten
  • Kooktijd 30 minuten
  • Totale tijd 50 minuten
  • Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 400 gram verse boerenkool
  • 30 gram roomboter
  • 200 ml melk
  • 1 theel. zout
  • 1 theel. zwarte peper
  • 2 pakken rookworst

Gekarameliseerde uien:

  • 1 eetl. zonnebloemolie
  • 3 uien , in schijfjes
  • 1 theel. zout
  • 1 theel. kaneel
  • 1 theel. kurkuma
  • 1 eetl. kristalsuiker
  • 2 eetl. Ketjap Manis

Jus:

  • 50 gram roomboter
  • 1 ui , gesnipperd
  • 1 eetl. bloem
  • 250 ml heet water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1/2 theel. zwarte peper
  • 1 eetl. Ketjap Manis

Bereidingswijze:

  • 1)

    Schil de aardappelen en snijd ze in kwarten.

  • 2)

    Doe de aardappelen in een ruime pan en voeg water toe tot de aardappelen net onderstaan.

  • 3)

    Breng de aardappelen voor circa 8-10 minuten aan de kook op middelhoog vuur.

  • 4)

    Open de pan en voeg de boerenkool toe bovenop de aardappelen.

  • 5)

    Kook in zijn geheel voor nog eens 10 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.

Gekarameliseerde uien en jus:

  • 1)

    Verhit de zonnebloemolie in de koekenpan en voeg de uien toe.

  • 2)

    Voeg het zout, kaneel, kurkuma, kristalsuiker en de Ketjap Manis erbij.

  • 3)

    Bak de uien in 8-10 minuten zacht en glazig.

  • 4)

    Smelt in een steelpan de roomboter en bak de ui lichtbruin van kleur.

  • 5)

    Voeg de bloem toe en bak het mee voor circa 60 seconden.

  • 6)

    Los het bouillonblokje op in het water en giet de bouillon in de steelpan.

  • 7)

    Breng de jus op middelhoog vuur aan de kook tot het mooi is ingedikt.

  • 8)

    Voeg als laatste de Ketjap Manis toe en de zwarte peper en laat de jus sudderen voor 1-2 min.

Terug naar de boerenkoolstamppot:

  • 1)

    Stamp de aardappelen met de boerenkool fijn.

  • 2)

    Smelt de roomboter in een steelpan en roer de melk erbij.

  • 3)

    Giet het melk mengsel erbij en stamp de boerenkoolstamppot nog eens goed door.

  • 4)

    Breng op de boerenkoolstamppot op smaak met peper en zout.

  • 5)

    Verwarm de rookworst volgens de verpakking en snijd de rookworst in plakjes en leg erop.

  • 6)

    Verdeel de stamppot over de borden en leg de rookworst bovenop met de uien en de jus. Eet smakelijk!

4 Comments

  • Amal Charrat

    30 november 2021 at 09:38

    Hi fatima, ik zou graag willen weten welke toevoeging de ketjap manis heeft aan dit oerhollandse recept? Ik lust t het niet vandaar mijn vraag

    1. Fatima El Irari

      30 november 2021 at 23:38

      Hi Amal,

      Mag je ook weglaten hoor. Ik voeg die er meer bij voor de kleur niet echt voor de smaak, want zo sterk proef je het niet terug. Xx

  • Dahlia

    7 december 2021 at 14:06

    Hi, ik begrijp niet helemaal of de uien en jus uiteindelijk door elkaar gaan of moet ik dit los van elkaar zien?

    1. Fatima El Irari

      9 december 2021 at 15:52

      Hi Dahlia,

      Bedoel je de gekarameliseerde uien en de jus?

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept