Bissara-Tamarakt (Marokkaanse Erwtensoep)

23 december 2017Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:

Vandaag deel ik het recept met je van een heerlijke bissara/tamarakt. Een ideaal Marokkaans gerecht als je even geen zin hebt in vlees of kip. Bissara is onwijs makkelijk klaar te maken en vooral tijdens de koude dagen is dit gerecht erg geliefd bij ons thuis! Serveer er wat lekker warm brood bij en klaar is je avondeten!

Ingrediënten (4 personen)

Voor de Bissara:
  • 300 gr. spliterwten, geweekt 
  • 1 ui, in schijfjes 
  • 2 teentjes knoflook, geperst 
  • 50 ml olijfolie
  • 1 liter lauwwarm water
Kruiden:
  • 1.5 tl. zout
  • 1 tl. komijnpoeder
  • 1/2 tl. harissa kruiden
  • 1/2 tl. kurkuma
  • 1/2 tl. gemberpoeder
  • 1/2 tl. zwarte peper
Bereiding:
  1. Verwarm de olijfolie in de pan op middelmatig vuur.
  2. Schep de gesneden uien en de geperste knoflook in de pan en bak deze even kort aan.
  3. Strooi vervolgens de kruiden erbij en roer alles goed door.
  4. Schep de geweekte spliterwten in de pan er roer alles goed door. 
  5. Giet het water in de pan en roer ondertussen goed door.
  6. Plaats de deksel op de pan en laat de bissara voor zeker 40 a 50 minuten gaarkoken op middelmatig vuur.
  7. Open de pan en check of de spliterwten al gaar zijn. Het mengsel hoort er nu dik en papperig uit te zien.
  8. Verwijder de pan van het vuur een roer de inhoud even goed door.
  9. Pak de staafmixer erbij en pureer de bissara tot een glad mengsel zonder stukjes.
  10. Plaats de pan vuur op het vuur en laat de bissara nog voor zo’n 10 minuten doorkoken op zacht vuur. 
  11. Serveer de bissara op een groot bord of gebruik aparte schaaltjes.
  12. Giet er een beetje olijfolie bij en garneer met wat chili vlokken of komijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima en #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Print recept

Nutrition

42 Comments

  • Mennie

    23 december 2017 at 10:26

    Ik ga het gelijk maken over een uurtje !

    1. Fatima El Irari

      24 december 2017 at 09:41

      Hallo Mennie,

      Aah super leuk! Smakelijk alvast. Xx

  • Chaimaa

    23 december 2017 at 13:24

    Dag Fatima
    Wat nou als je geen chili vlokken hebt ?

    1. Fatima El Irari

      24 december 2017 at 09:36

      Hallo Chaimaa,

      Gewoon weglaten hoor. Xx

  • Sou

    23 december 2017 at 14:27

    Hoi! Dit recept had je al op je blog staan. Is dit een verbeterd recept?

    1. Fatima El Irari

      24 december 2017 at 09:41

      Hallo Sou,

      Ja, klopt inderdaad. Dit recept is iets aangepast. Xx

  • Moslima

    23 december 2017 at 22:38

    Salaam kan je dit ook maken met rookworst beetje zoals de nlse erwten soep

    1. Fatima El Irari

      24 december 2017 at 09:37

      Alaikoem salaam,

      Jazeker, dat kan ook! Xx

  • channa

    24 december 2017 at 01:02

    Hoi faat, ben superblij met je gerechten. Door jou vind ik koken weer leuk. Zou je in de toekomst het recept van marmita met ons willen delen? dankjewel

    1. Fatima El Irari

      24 december 2017 at 09:37

      Hallo Channa,

      Aah wat leuk zeg! Jazeker, dat recept komt er snel aan. Xx

  • Jinane

    24 december 2017 at 06:46

    Yamyam nog een Marokkanse recept . Goede uitleg gegeven ?????❤️❤️

    1. Fatima El Irari

      24 december 2017 at 09:35

      Dankjewel lieve Jinane! Xx

  • Jinane

    24 december 2017 at 09:01

    Voor de Christelijke mensen fijne kerstdagen en gelukkig nieuwjaar.

    Voor de Moslims/Moslima’s fijne dagen en gelukkig nieuwjaar.

    we gaan er weer tegenaan en een leuk jaar van maken

    1. Fatima El Irari

      24 december 2017 at 09:35

      Dankjewel lieverd! Xx

  • Jinane

    24 december 2017 at 10:48

    Ik vind je zo een top meid : je legt goed uit en je recepten zijn verrukkelijk zelf maak ik ze niet maar mijn moeder . Ze is net zo dol als jou op koken en bakken. (Ik droom er altijd van dat jij mijn vriendin bent maar Iedere moslim/Moslima is familie van elkaar dus al jouw Islamitische volgers en jij zijn familie )

    1. Fatima El Irari

      25 december 2017 at 12:57

      Hallo Jinane,

      Aah wat onwijs lief zeg! Dankjewel lieve schat echt lief van je! En klopt helemaal wat je zegt, alleen maar liefde hmdl! Xx

      1. Jinane

        25 december 2017 at 16:09

        MOGE ALLAH SWT Jou een gezegen leven geven . Ga zo door en ALLEEN maar LIEFDE voor JOU❤️❤️❤️❤️❤️

      2. Fatima El Irari

        26 december 2017 at 08:57

        Ameen lieve schat, super bedankt! Xx

  • Ikram

    25 december 2017 at 21:45

    Hoi Fatima, wat een helder en mooi recept weer! Nog eem vraagje: kan je dit gerecht invriezen? Hoe kan je dit het beste doen en waar moet je op letten tijdens het opwarmen ervan?
    Alvast veel dank!
    Groetjes,
    Ikram

    1. Fatima El Irari

      26 december 2017 at 09:01

      Hallo Ikram,

      Dankjewel lieve schat. Je kunt het makkelijk invriezen. Wanneer de bissara nog ietsjes warm is kun je het in diepvries bakjes gieten en direct invriezen. Wanneer je de bissara uit de diepvries haalt laat je deze op kamertemperatuur ontdooien en daarna gewoon in de pan opwarmen. Kokend water erbij gieten en op smaak brengen met peper en zout. Xx

  • Chaymae

    25 januari 2018 at 18:25

    Super lekker, makkelijk en snel! 😀

    1. Fatima El Irari

      26 januari 2018 at 08:58

      Dankjewel lieve Chaymae! Xx

  • Layla

    27 januari 2018 at 19:31

    Heyy lieve Fatima.

    Ik ga dit recept Inscha Allah morgen maken, maar nu is het zo dat ik geen staafmixer in huis heb. Heb je tips wat ik kan doen?

    Liefs Laylaa

    1. Fatima El Irari

      28 januari 2018 at 13:33

      Hallo Layla,

      Je kunt de inhoud ook voorzichtig in een blender schenken en het daarin mixen. Succes! Xx

  • Naoual

    15 maart 2018 at 12:53

    Waar is het oude recept? Aub kan je die weer plaatsen?

    1. Fatima El Irari

      15 maart 2018 at 12:59

      Hallo Naoual,

      Dit recept is precies hetzelfde lieverd. Xx

      1. Yasmine

        10 mei 2019 at 10:06

        Asalaam moalykoem Fatima,
        Je hebt het goed en duidelijk uitgelegd, maar ik heb wat vragen, wordt de tamarakt niet pittig met al die kruiden, en wat moet je doen als je geen staafmixer en blender hebt?
        En bij jou andere recepten zie ik nooit foto’s aan het begin??

        Tips: meer foto’s toe voegen bij jou stappenplan is voor mij makkelijk te volgen xxx

        Verder doe je het top❤️

      2. Fatima El Irari

        10 mei 2019 at 10:13

        Alaikoem salaam Yasmine,

        Ik vind het zelf niet pittig, maar mocht je minder kruide willen nemen, dan kan dat altijd. Om de bissara fijn te krijgen heb je echt of een blender of een staafmixer nodig. Anders kun je de bissara ook prima niet fijnmalen en dan houd je gewoon wat extra grote stukjes. Als ik tijd heb om stappenfoto’s te schieten dan doe ik dit, maar dit is helaas niet altijd het geval. Dankjewel!❤️

  • Naoual

    19 maart 2018 at 13:53

    Salam, bij die andere werden de kruiden later toegegevoegd. Ik heb deze ook geprobeerdaar ik zou zo graag die andere willen hebben

  • Naoual

    23 april 2018 at 05:15

    Salam Fatima, zou ik aub het oude recept mogen? Echt geen enkele recept lukt.

    1. Fatima El Irari

      24 april 2018 at 06:31

      Alaikoem salaam Naoual,

      Dit recept is precies hetzelfde lieverd, alleen is de werkwijze anders. En hoe bedoel je geen enkel recept lukt? Mag ik vragen welke recepten je niet zijn gelukt?

      Liefs,
      Fatima

      1. Naoual

        24 april 2018 at 13:41

        Ik vond die andere persoonlijk beter. Ah kk bedoel daarmee andere bissara recepten via internet.

  • Wii

    21 juli 2018 at 17:28

    Salammm,

    Wat nou als ik het niet laat weken voor minstens een uur? Is dat heel erg? ?

    1. Fatima El Irari

      22 juli 2018 at 13:37

      Hi Wii,

      Nee hoor is niet erg, alleen loop je dan de kans dat het velletje van de erwt los laat tijdens het koken. Xx

  • Hanan

    25 november 2018 at 19:44

    Hoi faatje,

    Ik heb jouw lekkere bissara gemaakt alleen hij wou was dik heb ik er wat extra water in gedaan en nu is het wat waterig wat kan ik doen??

    1. Fatima El Irari

      25 november 2018 at 21:13

      Hi Hanan,

      Als de bissara iets te dik is, dan kun je er geleidelijk meer water bijdoen en de bissara weer aan de kook brengen. Als je teveel water in een keer toevoegt, dan wordt de bissara inderdaad te waterig. De volgende dag zal de bissara vanzelf weer dikker worden. Xx

  • Liesje

    5 maart 2019 at 12:54

    Mijn bonus kinderen eten hun vroegen om tamarakt. Ze eten hun vingers erbij op dank voor je recept

    1. Fatima El Irari

      5 maart 2019 at 18:18

      Aah wat goed! Heel graag gedaan Liesje.

      Liefs,
      Fatima

  • Inaya

    20 september 2019 at 15:46

    Slm fatima als je ze maar een uurtje hebt geweekt hoelang ongeveer moet het dan koken

    1. Fatima El Irari

      21 september 2019 at 20:32

      Hi Inaya,

      Hangt echt af van de soort linzen die je gebruikt, dus tijdens het koken even checken of de linzen gaar zijn.😘

  • Martine

    30 september 2020 at 20:06

    Hoi Fatima,
    Ik ben de soep aan het maken nu maar bij mij komt er een aardig dikke schuim laag op de soep terwijl ik hem kook. Heb jij enig idee hoe dat kan?
    Groetjes Martine

    1. Fatima El Irari

      5 oktober 2020 at 20:06

      Hi Martine,

      Dat kan aan de soort erwten liggen. Je kunt het schuim gewoon verwijderen en verder gaan met het koken van de erwten.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept