BIO BUITEN EXPEDITIE – EET JIJ BIOLOGISCH?

11 november 2019Fatima El Irari

Een paar weken geleden werd ik door Food Cabinet benaderd met de vraag of het mij leuk leek om gezellig een dag mee te gaan op een Bio Buiten Expeditie. Nou ben ik natuurlijk wel bekend met biologische producten, maar ik wist nog niet wat ik mij moest voorstellen met zo’n buiten expeditie, dus leek het mij wel leuk en interessant om mee te gaan.

We werden verwacht in Amsterdam op het Centraal Station en vanaf het station gingen we met een kleine groep leuke foodies richting biologische telers om alle ins en outs van biologische producten te ontdekken. Een belangrijk weetje dat ik heb geleerd, is dat een biologisch product alleen biologisch mag heten als het productieproces aan strenge wettelijke voorschriften voldoet. Zo worden biologische producten altijd geteeld zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen en geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur, kleur en smaakstoffen. 

Het verschil tussen ‘Biologisch’ en ‘FairTrade’
.

Wat ik zelf graag wilde weten is wat nou het verschil is tussen biologisch en ‘FairTrade’. FairTrade staat voornamelijk voor het welzijn van de boeren die een eerlijke prijs moeten hebben om het product te kunnen maken en te leveren. Biologisch staat meer voor het welzijn van de dieren, het milieu en de natuur. Er is dus een duidelijk verschil tussen deze twee. Maar het kan ook voorkomen dat een product zowel FairTrade als Biologisch is.

Fruittuin van West
.

Onze eerste stop was bij de pluktuin ‘Fruittuin van West’ in Amsterdam. Een enorm weiland met rijen met alle mogelijke soorten bessenstruiken, aardbeien, een boomgaard met appels, peren en kersen. Bij aankomst werden we ontvangen met een kopje koffie en lekker verse appeltaart uit de oven. We hielden eerst een kleine quiz over biologische producten en daarna gingen we naar buiten richting de boomgaard.

In de boomgaard van 6,5 hectare staan zo’n 20 verschillende fruitsoorten. Er is een goede balans in vroege en late rassen, zodat er een zo lang mogelijk plukseizoen is. Dat betekent dat er van juni t/m oktober fruit te plukken is.

Bij de rijen bomen en struiken hangen vlaggetjes die aangeven waar het rijpe en lekkerste fruit hangt, en die dus geplukt mogen worden. Bij aankomst kreeg iedereen een zak waar je al het vers geplukte fruit in kon stoppen en daar maakte iedereen zeker gebruik van! Tussen de struiken scharrelen heel wat kippen. Het ziet er niet alleen vet gezellig uit, je mag ook zelf eieren rapen, dit vond ik vooral leuk!

Op de boerderij is niet enkel vers fruit, maar ook een overvloed aan verse groenten. Zo worden er rode bieten, preien, pompoenen, rode kolen en nog veel meer geoogst!

Zo is er behalve de pluktuin ook een buitenterras met een buitenoven en een café met een keuken. Voor de lunch gingen we met alle foodies in de keuken aan de slag en maakte we lekkere tartelettes met vers geplukte appels, rode bietensoep en een salade met vrolijke eetbare bloemen.

Op bezoek bij Land en Boschzigt

Na de lunch zijn we met zijn alle weer het busje ingestapt en reden we door naar de druiventuin die ook gevestigd is in ’s-Graveland. We kregen een heleboel informatie én we mochten vrijuit door de druiventuin lopen en lekker zoete druifjes proeven!

Na de rondleiding zijn we doorgelopen naar weer een enorm weiland waar we ook een rondleiding kregen. De groenten en fruit die hier wordt geoogst is zo uitgebreid en netjes onderhouden! Vooral het laatste viel mij erg op, want je kunt goed zien dat de groenten en fruit met veel liefde worden onderhouden. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat er een is verschil is tussen de mannelijk en de vrouwelijke courgettebloem. De mannelijke bloem bestaat uit een steeltje en een bloem. De vrouwelijke bloem groeit aan een babycourgette, het vruchtbeginsel met daaraan de bloem. Vanuit deze bloem kan de courgette groeien en kun je die goed rauw eten, in bijvoorbeeld een salade. De courgettebloem is licht bitter van smaak en krokant. Je kunt de bloem ook vullen met ricotta of Parmezaanse, klinkt goed! 

Eet jij biologisch?
.

Zelf eten wij echt niet altijd biologisch en een grote reden hiervan is, omdat biologisch fruit en groenten toch veel duurder is in vergelijking met niet biologische producten. Bij ons in de stad is er wekelijks een markt die ook biologische groenten verkoopt die in vergelijking met de supermarkt veel goedkoper zijn, dus één van mijn voornemens is toch om wekelijks vaker de markt te bezoeken in plaats van de supermarkten. Eet jij biologisch? En waarom eet jij wel/niet biologisch?

Lieve Vanessa van de blog Culinessa was deze dag ook gezellig mee op Expeditie en schreef hier ook een interessant stuk over op haar blog.

Liefs,
Fatima

Dit artikel is een samenwerking met Bio lekker voor je, een campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie.

Print recept

4 Comments

  • Judith Menig

    11 november 2019 at 11:05

    Ik had nooit geweten dat er eetbare bloemen waren. Wat een verrijking aan kennis.

    1. Fatima El Irari

      11 november 2019 at 11:09

      Hi Judith,

      Ja, hé! En ze maken een gerecht echt zo vrolijk en kleurrijk!😍

  • Froukje

    11 november 2019 at 12:11

    Dat klinkt als een hele gezellig en leerzaam uitje!

    1. Fatima El Irari

      12 november 2019 at 08:37

      Hi Froukje,

      Dat was het ook zeker!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept