Bananencake

18 juni 2020Fatima El Irari

Prep time: 15 minuten

Cook time: 40 minuten

Serves: 12 stuks

Het is ondertussen alweer veel te lang geleden dat ik iets lekkers heb gebakken, dus dat werd wel weer eens tijd! Deze bananencake met roomkaas frosting is smeuïg van smaak, simpel om te maken en niet té zoet. Lekker cakeje bij de thee of koffie!

Print recept

Bananencake (lekker smeuïg)

  • Voorbereidingstijd 15 minuten
  • Kooktijd 40 minuten
  • Totale tijd 55 minuten
  • Aantal personen: 12 stuks

Ingrediënten:

Cake beslag:

  • 3 eieren
  • 160 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 160 ml zonnebloemolie
  • 1 rijpe banaan
  • 200 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 100 ml melk

Roomkaas frosting:

  • 200 gram roomkaas, bijv. monchou
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 80 ml slagroom

Bereidingswijze:

Cake beslag:

  • 1)

    Verwarm de oven voor op 180 graden (boven-onder) warmte.

  • 2)

    Klop de eieren met de kristalsuiker, vanillesuiker en het zout romig voor 1-2 minuten.

  • 3)

    Giet de zonnebloemolie erbij en mix het beslag kort door.

  • 4)

    Prak de rijpe banaan met een vork en roer de banaan door het beslag.

  • 5)

    Zeef de bloem en de bakpoeder in de kom en mix het beslag tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.

  • 6)

    Giet de melk erbij en mix het beslag nogmaals kort door.

  • 7)

    Vet de bakvorm in met bakspray of bloem en bestuif de vorm licht met bloem.

  • 8)

    Giet het beslag in de vorm en bak de cake op 180 graden voor 35-40 minuten goudbruin en gaar.

  • 9)

    Laat de cake vervolgens volledig afkoelen op een rooster.

Roomkaas frosting:

  • 1)

    Met de roomkaas met de elektrische handmixer glad.

  • 2)

    Voeg de poedersuiker erbij en mix het nogmaals door.

  • 3)

    Giet de slagroom er geleidelijk bij en mix op middelhoge snelheid.

  • 4)

    Dek de kom af en zet de frosting voor 15 minuten in de koelkast.

  • 5)

    Verdeel de frosting bovenop de afgekoelde cake en strijk de frosting glad.

  • 6)

    Snijd de cake in blokjes en serveer met een kopje thee of koffie, eet smakelijk!

22 Comments

  • Katarina vojvodic

    18 juni 2020 at 12:16

    hallo fatima!

    Dat ziet er weer heerlijk uit!
    Een vraagje kan je ook een andere bakvorm gebruiken?

    Groetjes, katarina

    1. Fatima El Irari

      18 juni 2020 at 12:33

      Hi Katarina,

      Dankjewel! Ja, hoor je kunt bijvoorbeeld ook een ronde springvorm of zelfs een ovenschaal gebruiken. Xx

  • Maria

    18 juni 2020 at 12:41

    Kan je de roomkaas ook vervangen door iets anders? Ik heb maar 100g roomkaas. Kan ik ook creme fraiche gebruiken of 50/50? Of door wat kan je het vervangen?

    1. Fatima El Irari

      18 juni 2020 at 17:29

      Hi Maria,

      Ja, hoor dat kan prima. Xx

  • Marguerite

    18 juni 2020 at 12:42

    Bij de ingrediënten voor de bananencake wordt zonnebloemolie niet genoemd maar gaat er wel door. Hoeveel?

    1. Fatima El Irari

      18 juni 2020 at 17:30

      Hi Marguerite,

      Je hebt 160 ml zonnebloemolie nodig.

  • Rachida

    18 juni 2020 at 13:07

    Hoi Fatima,

    Bedankt voor je heerlijke recepten keer op keer! Ik heb een vraagje: ik heb geen slagroom in huis voor de frosting, kan ik dit met iets anders vervangen?

    Groetjes,
    Rachida

    1. Fatima El Irari

      18 juni 2020 at 17:30

      Hi Rachida,

      Bedankt lieve schat! Ja, hoor je kunt bijvoorbeeld ook gewoon melk gebruiken. Xx

  • Nadiah

    18 juni 2020 at 13:35

    Hi, ziet er heerlijk uit! Klopt het dat in het recept zelf iets staat over olie en bij de ingrediënten niet? Hoeveel olie heb je nodig? Groetjes Nadiah

    1. Fatima El Irari

      18 juni 2020 at 17:31

      Hi Nadiah,

      Bedankt lieverd! Klopt, die was ik vergeten erbij te zetten sorry. Je hebt 160 ml zonnebloemolie nodig. Xx

  • Naomi

    18 juni 2020 at 19:20

    Hi Fatima! Wat een heerlijk recept weer, ik wil hem graag morgen maken, maar hoe kan ik deze cake het beste bewaren? Kan ik de frosting er al op doen of is het beter om deze voor het eten pas erop te doen, moet ik het in bakjes stoppen of kan ik hem gewoon in de koelkast zetten? 😊

    1. Fatima El Irari

      19 juni 2020 at 09:37

      Hi Naomi,

      Wat lief, dankjewel! Ja, hoor je kunt de cake en frosting beide al maken en gewoon afgedekt in de koelkast bewaren ivm de warmte en frosting. Ongeveer 10 minuten voor serveren even uit de koeling halen en de cake op kamertemperatuur laten komen. Geniet ervan! Xx

  • Jona

    18 juni 2020 at 19:59

    Hoi Fatima,

    Ik heb de bananencake gemaakt en het is heerlijk! Cakes bewaar ik meestal buiten de koelkast. Moet ik deze cake in de koelkast bewaren omwille van de topping?

    Groetjes,
    Jona

    1. Fatima El Irari

      19 juni 2020 at 09:36

      Hi Jona,

      Ah wat leuk om te horen! Ja, omdat het nu iets warmer is kun je de cake het beste afgedekt in de koelkast bewaren. Ongeveer 10 minuten voor serveren even uit de koeling halen en op kamertemperatuur laten komen. Xx

  • Saskia nourami

    21 juni 2020 at 10:05

    Hoi Fatima
    Heerlijke cake!
    Maar even een kleine kanttekening voor de moslims onder ons
    Monchou en monchou zacht bevatten varkensgelatine
    Bevestigd door Campina friesland.
    Liefsxx

    1. Fatima El Irari

      22 juni 2020 at 17:17

      Hi Saskia,

      Lief, dankjewel! Ik heb begrepen dat de monchou in een kuipje van 200 gram wel gelatine bevat, maar in de verpakking van 100 gram zit geen varkensgelatine. Staat ook niet op de verpakking/ingrediënten. Xx

  • Esma

    29 juni 2020 at 10:15

    Hiii Fatima,

    De cake was heerlijk!!. Super zacht en luchtig! Het rook eens heerlijk. Heb nooit zo een zachte cake gemaakt🤩 Deze zal ik zeker vaker maken. Ik had alleen als topping custard gebruikt omdat ik last minute had gemaakt en de cake warm was. Heb je tips voor die bananen plakjee op de cake, zodat ze niet verkleuren?

    Xxx Esma💟

    1. Fatima El Irari

      29 juni 2020 at 11:24

      Hi Esma,

      Ah wat leuk om te horen dat het heeft gesmaakt! Als je wilt dat de banaan niet verkleurt, dan kun je de bananenstukjes eerst even besprenkelen met citroensap. Xx

  • Nawal

    30 augustus 2020 at 16:24

    Hi fatima,

    Ik had vraagje over de springvorm?
    Ik heb er een namelijk van 24 cm is die ook perfect voor de bananencake?

    Gr nawal

    1. Fatima El Irari

      30 augustus 2020 at 17:45

      Hi Nawal,

      Ja hoor die kun je ook prima gebruiken.

  • Rianti

    7 maart 2021 at 10:14

    Heerlijk! Bedankt voor dit recept. Ik heb een deel van de bloem vervangen door boekweit en de slagroom (was het enige wat ik niet in huis had) vervangen door melk. De cake was zomaar op! Snel weer maken dus!

    1. Fatima El Irari

      14 maart 2021 at 20:32

      Hi Rianti,

      Ah fijn om te horen dat het heeft gesmaakt, super!

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept