Het is ondertussen alweer veel te lang geleden dat ik iets lekkers heb gebakken, dus dat werd wel weer eens tijd! Deze bananencake met roomkaas frosting is smeuïg van smaak, simpel om te maken en niet té zoet. Lekker cakeje bij de thee of koffie!
Bananencake
Prep time: 15 minuten
Cook time: 40 minuten
Serves: 12 stuks
Bananencake (lekker smeuïg)
- Voorbereidingstijd 15 minuten
- Kooktijd 40 minuten
- Totale tijd 55 minuten
- Aantal personen: 12 stuks
Ingrediënten:
Cake beslag:
- 3 eieren
- 160 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snuf zout
- 160 ml zonnebloemolie
- 1 rijpe banaan
- 200 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 100 ml melk
Roomkaas frosting:
- 200 gram roomkaas, bijv. monchou
- 2 eetlepels poedersuiker
- 80 ml slagroom
Bereidingswijze:
Cake beslag:
- 1)
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven-onder) warmte.
- 2)
- 3)
Giet de zonnebloemolie erbij en mix het beslag kort door.
- 4)
- 5)
Zeef de bloem en de bakpoeder in de kom en mix het beslag tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.
- 6)
- 7)
Vet de bakvorm in met bakspray of bloem en bestuif de vorm licht met bloem.
- 8)
Giet het beslag in de vorm en bak de cake op 180 graden voor 35-40 minuten goudbruin en gaar.
- 9)
Roomkaas frosting:
- 1)
Met de roomkaas met de elektrische handmixer glad.
- 2)
Voeg de poedersuiker erbij en mix het nogmaals door.
- 3)
- 4)
Dek de kom af en zet de frosting voor 15 minuten in de koelkast.
- 5)
Verdeel de frosting bovenop de afgekoelde cake en strijk de frosting glad.
- 6)
22 Comments
Katarina vojvodic
18 juni 2020 at 12:16
hallo fatima!
Dat ziet er weer heerlijk uit!
Een vraagje kan je ook een andere bakvorm gebruiken?
Groetjes, katarina
Fatima El Irari
18 juni 2020 at 12:33
Hi Katarina,
Dankjewel! Ja, hoor je kunt bijvoorbeeld ook een ronde springvorm of zelfs een ovenschaal gebruiken. Xx
Maria
18 juni 2020 at 12:41
Kan je de roomkaas ook vervangen door iets anders? Ik heb maar 100g roomkaas. Kan ik ook creme fraiche gebruiken of 50/50? Of door wat kan je het vervangen?
Fatima El Irari
18 juni 2020 at 17:29
Hi Maria,
Ja, hoor dat kan prima. Xx
Marguerite
18 juni 2020 at 12:42
Bij de ingrediënten voor de bananencake wordt zonnebloemolie niet genoemd maar gaat er wel door. Hoeveel?
Fatima El Irari
18 juni 2020 at 17:30
Hi Marguerite,
Je hebt 160 ml zonnebloemolie nodig.
Rachida
18 juni 2020 at 13:07
Hoi Fatima,
Bedankt voor je heerlijke recepten keer op keer! Ik heb een vraagje: ik heb geen slagroom in huis voor de frosting, kan ik dit met iets anders vervangen?
Groetjes,
Rachida
Fatima El Irari
18 juni 2020 at 17:30
Hi Rachida,
Bedankt lieve schat! Ja, hoor je kunt bijvoorbeeld ook gewoon melk gebruiken. Xx
Nadiah
18 juni 2020 at 13:35
Hi, ziet er heerlijk uit! Klopt het dat in het recept zelf iets staat over olie en bij de ingrediënten niet? Hoeveel olie heb je nodig? Groetjes Nadiah
Fatima El Irari
18 juni 2020 at 17:31
Hi Nadiah,
Bedankt lieverd! Klopt, die was ik vergeten erbij te zetten sorry. Je hebt 160 ml zonnebloemolie nodig. Xx
Naomi
18 juni 2020 at 19:20
Hi Fatima! Wat een heerlijk recept weer, ik wil hem graag morgen maken, maar hoe kan ik deze cake het beste bewaren? Kan ik de frosting er al op doen of is het beter om deze voor het eten pas erop te doen, moet ik het in bakjes stoppen of kan ik hem gewoon in de koelkast zetten? 😊
Fatima El Irari
19 juni 2020 at 09:37
Hi Naomi,
Wat lief, dankjewel! Ja, hoor je kunt de cake en frosting beide al maken en gewoon afgedekt in de koelkast bewaren ivm de warmte en frosting. Ongeveer 10 minuten voor serveren even uit de koeling halen en de cake op kamertemperatuur laten komen. Geniet ervan! Xx
Jona
18 juni 2020 at 19:59
Hoi Fatima,
Ik heb de bananencake gemaakt en het is heerlijk! Cakes bewaar ik meestal buiten de koelkast. Moet ik deze cake in de koelkast bewaren omwille van de topping?
Groetjes,
Jona
Fatima El Irari
19 juni 2020 at 09:36
Hi Jona,
Ah wat leuk om te horen! Ja, omdat het nu iets warmer is kun je de cake het beste afgedekt in de koelkast bewaren. Ongeveer 10 minuten voor serveren even uit de koeling halen en op kamertemperatuur laten komen. Xx
Saskia nourami
21 juni 2020 at 10:05
Hoi Fatima
Heerlijke cake!
Maar even een kleine kanttekening voor de moslims onder ons
Monchou en monchou zacht bevatten varkensgelatine
Bevestigd door Campina friesland.
Liefsxx
Fatima El Irari
22 juni 2020 at 17:17
Hi Saskia,
Lief, dankjewel! Ik heb begrepen dat de monchou in een kuipje van 200 gram wel gelatine bevat, maar in de verpakking van 100 gram zit geen varkensgelatine. Staat ook niet op de verpakking/ingrediënten. Xx
Esma
29 juni 2020 at 10:15
Hiii Fatima,
De cake was heerlijk!!. Super zacht en luchtig! Het rook eens heerlijk. Heb nooit zo een zachte cake gemaakt🤩 Deze zal ik zeker vaker maken. Ik had alleen als topping custard gebruikt omdat ik last minute had gemaakt en de cake warm was. Heb je tips voor die bananen plakjee op de cake, zodat ze niet verkleuren?
Xxx Esma💟
Fatima El Irari
29 juni 2020 at 11:24
Hi Esma,
Ah wat leuk om te horen dat het heeft gesmaakt! Als je wilt dat de banaan niet verkleurt, dan kun je de bananenstukjes eerst even besprenkelen met citroensap. Xx
Nawal
30 augustus 2020 at 16:24
Hi fatima,
Ik had vraagje over de springvorm?
Ik heb er een namelijk van 24 cm is die ook perfect voor de bananencake?
Gr nawal
Fatima El Irari
30 augustus 2020 at 17:45
Hi Nawal,
Ja hoor die kun je ook prima gebruiken.
Rianti
7 maart 2021 at 10:14
Heerlijk! Bedankt voor dit recept. Ik heb een deel van de bloem vervangen door boekweit en de slagroom (was het enige wat ik niet in huis had) vervangen door melk. De cake was zomaar op! Snel weer maken dus!
Fatima El Irari
14 maart 2021 at 20:32
Hi Rianti,
Ah fijn om te horen dat het heeft gesmaakt, super!