Baktest! Cake Bakken met Margarine, Roomboter en Zonnebloemolie

5 december 2019Fatima El Irari

Prep time:

Cook time:

Serves:

In mijn voorgaande artikelen heb ik al verteld dat ik me de laatste maanden meer aan het verdiepen ben in margarine en dan heb ik het met name over het bakken mét margarine. Om heel eerlijk te zijn: ik heb zelf nooit eerder een cake gebakken met margarine als ingrediënt van het recept, maar wél gebruikte ik het vaker voor het bakken van koekjes. Als je mijn recepten over de cakes en taarten op de blog doorneemt, dan zie je tussen de ingrediënten vaak ‘zonnebloemolie’ voorbijkomen en zo nu en dan roomboter.

Nu leek het me leuk om alle drie de vetten in precies dezelfde cake te gebruiken, met dus precies dezelfde ingrediënten. Het enige wat zal verschillen zijn de vetten. In dit artikel deel ik de verschillen in smaken met je en vertel ik je wat nou mijn favoriet is!

Het leuke is dat mijn man, schoonmoeder en schoonvader ook meededen aan de baktest en ik ze per persoon drie plakjes cake liet proeven. Ik vertelde er natuurlijk niet bij met welk vetten de cakes zijn gebakken, zodat ze niet makkelijk naar hun favoriet konden grijpen! Mijn man vond de cake die met zonnebloemolie is gebakken het lekkerst en dit komt waarschijnlijk doordat ik bijna al mijn cakes met zonnebloemolie bak en hij hier aan gewend is. Mijn schoonvader en schoonmoeder daarentegen vonden de cake met margarine weer het lekkerst, want de cake met zonnebloemolie vonden ze iets te zacht en die met roomboter weer iets te vet. Dit vond ik wel grappig, want ook mijn schoonmoeder gebruikt altijd zonnebloemolie voor alle cakes en taarten die ze bakt.

Ik wil even vooropstellen dat het belangrijkste bij het bakken met margarine en roomboter is dat je ze beide op kamertemperatuur dient te gebruiken, dus haal ze minstens een uur voor je aan de slag gaat uit de koelkast.

Ingrediënten vanillecake:

 • 180 gr. margarine/roomboter/zonnebloemolie
 • 180 gr. kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 4 eieren
 • 200 gr. bloem
 • 1 zakje bakpoeder
 • snuf zout
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de vetten met de kristalsuiker, vanillesuiker en de eieren luchtig. Zeef de bloem, bakpoeder en het zout erbij en mix het door. Vet een bakvorm van 23×13 cm in en verdeel het beslag erin. Bak de cake in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake op een rooster afkoelen.

1. Cake met margarine

Dit is de eerste keer dat ik zelf een cake bakte met margarine, dus besloot ik deze ook als eerste te proeven. Ik moet zeggen dat ik erg verrast was door de smaak! De cake is aan de buitenkant ietsjes krokant en de binnenzijde is lekker zacht, precies hoe ik mijn cake het lekkerst vind. Ook vind ik deze cake in vergelijking met de cake die ik met roomboter bakte minder vet en dit is voor mij echt een pluspunt.

2. Cake met roomboter

Bij het bakken van deze cake konden de buren hoogstwaarschijnlijk meegenieten van de heerlijke geur die in de keuken hing! Ik vond deze cake zeker lekker, maar ik miste toch het ‘luchtige’ wat ik juist het lekkerst vind in een cake. Ook vond ik deze cake iets te vettig, wat ik niet zo gauw lekker vind in een cake. Maar goed dit zou minder kunnen zijn als ik de hoeveelheid roomboter wat aanpas.

3. Cake met zonnebloemolie

Wat mij gelijk opviel is dat deze cake de lichtste kleur had in vergelijking met de andere twee cakes. Bij de eerste hap proefde ik al hoe zacht en luchtig deze cake is! Ook was deze cake, in tegenstelling tot de andere twee, de volgende dag nog steeds lekker zacht was.

Conclusie:

Als ik tussen deze drie cakes moet kiezen dan gaat mijn keus naar de cake met zonnebloemolie en margarine. Deze twee waren zonder twijfel mijn favoriet, omdat de een lekker luchtig is en de ander weer lekker zacht. Deze keus is natuurlijk op basis van eigen smaak, dus ieder ander kan weer een andere favoriet hebben. Grappig om te weten dat niemand van ons voor de cake met roomboter koos, maar dus eerder voor die met zonnebloemolie of die met margarine.

En nu ben ik natuurlijk ook benieuwd met welke vetten jij jouw cakes/taarten bakt?

Liefs,
Fatima

Dit artikel is in samenwerking met Becel.

Print recept

Nutrition

44 Comments

 • Joyce

  5 december 2019 at 09:34

  Salaam Aleikum Fatima. Wat leuk om te weten. Mijn familie is echt van de roomboter cake. De verhouding die we aanhouden is een ei is 50 gram dus dan ook evenveel boter suiker en bloem. 1 op 1 dus. Wij houden van het zompige bovenkantje en een krokant korstje. Toefje verse slagroom erbij en als seizoen ernaar is met aardbeien. Bij oma thuis Was dat altijd een feestje! Je recepten zijn leuk. Fijne dag! Gr. Joyce

  1. Fatima El Irari

   5 december 2019 at 09:45

   Alaikoem salaam Joyce,

   Bedankt voor je berichtje! En is die cake dan niet vettig? Dankjewel lieverd!

   Liefs,
   Fatima

 • Fatima

  5 december 2019 at 11:19

  Ik liever zonnebloem olie maakt het ook luchtiger en het is langer houdbaar.

  1. Fatima El Irari

   5 december 2019 at 11:49

   Hi Fatima,

   Ik gebruikte ook altijd alleen maar zonnebloemolie.❤️

 • Annemarie

  5 december 2019 at 11:32

  Hoi Fatima ik gebruik meestal arachide olie om te bakken. Deze olie is wat neutraler van smaak dan zonnebloemolie en geeft hetzelfde resultaat. Groetjes

  1. Fatima El Irari

   5 december 2019 at 11:48

   Hi Annemarie,

   Ah die heb ik nog nooit gebruikt. Even Google.❤️

  2. Marieke

   6 december 2019 at 05:32

   Waarom zou je het niet combineren. Half roomboter (voor de smaak) en half zonnebloemolie. Of margarine, net wat de voorkeur heeft. Zo “smokkel” ook ook weleens in het gebak.

   1. Fatima El Irari

    6 december 2019 at 10:27

    Hi Marieke,

    Dit heb ik ook eens gedaan in een andere cake en was ook verrassend lekker!

 • Samantha

  5 december 2019 at 11:47

  Ik gebruik altijd BlueBand.😍 Leuk deze test!

  1. Fatima El Irari

   5 december 2019 at 11:48

   Ah dankjewel Samantha!

 • Karin

  5 december 2019 at 12:25

  Dank je wel voor deze test.
  Hoeveel olie werd er gebruikt. Graag het hele recept.

  1. Fatima El Irari

   5 december 2019 at 12:35

   Hi Karin,

   Graag gedaan! Alle drie de cakes hebben dezelfde verhoudingen;

   180 gr. margarine/roomboter/zonnebloemolie
   180 gr. kristalsuiker
   1 zakje vanillesuiker
   4 eieren
   200 gr. bloem
   1 zakje bakpoeder
   snuf zout

   1. Nassira

    6 december 2019 at 20:59

    En hoeveel mm olie?

   2. Fatima El Irari

    7 december 2019 at 12:56

    Hi Nassira,

    180 ml zonnebloemolie.

 • Salima

  5 december 2019 at 13:50

  Hoi Fatima,

  Ik hou heel erg van smeuïge cake voor welke vet kan ik dan het beste gaan?

  Groetjes,

  Salima

  1. Fatima El Irari

   5 december 2019 at 16:06

   Hi Salima,

   Ik vond de cake met margarine en roomboter wel smeuïg, dus die zou je kunnen proberen.❤️

 • Fatima

  5 december 2019 at 14:58

  Hey hallo, wat een super leuk bak test!! Heel grappig dit ik maak altijd mijn cake met olie. Zoals je zegt het blijf de volgende dag nog lekker. Maar super leuk om dit te lezen ♡♡♡ liefs fatima

  1. Fatima El Irari

   5 december 2019 at 16:04

   Hi Fatima,

   Wat leuk! Bedankt voor de waardering.😘❤️

   1. Narjisse

    5 december 2019 at 23:05

    Super leuke blog! Ik maak mijn cake altijd met olie, omdat ik roomboter wat zwaar vind vallen. Ik ga ook eens margarine proberen. Ben benieuwd 😍

   2. Fatima El Irari

    6 december 2019 at 10:27

    Dankjewel lieve Narjisse!

 • Maria

  5 december 2019 at 15:48

  Bak jij altijd in baksel met gezouten roomboter? Mag ik vragen waarom je daarvoor heb gekozen? Wij kiezen zelf altijd ongezouten.

  1. Fatima El Irari

   5 december 2019 at 16:04

   Hi Maria,

   Nee, ook ik gebruik altijd ongezouten roomboter alleen pakte ik dit keer per ongeluk gezouten roomboter.😂❤️

 • Myriam

  5 december 2019 at 16:02

  Leuke artikel! Wij gebruiken ook soms margarine om cake te bakken en soms olie.😊

  1. Fatima El Irari

   5 december 2019 at 16:03

   Dankjewel Myriam!😘

 • Ella

  5 december 2019 at 17:52

  Hi, ik bak cake altijd met gewone smeer boter voor op brood, halvarine. En dat gaat heel goed en is erg lekker!

  1. Fatima El Irari

   5 december 2019 at 20:40

   Hi Ella,

   Oh serieus? Dit heb ik dus nog nooit geprobeerd. Wat zijn de hoeveelheden die je aanhoudt?

   1. Fatima

    7 december 2019 at 14:00

    Zou ik ook weleens weten

 • Violeta

  5 december 2019 at 20:58

  Lieve mensen, kloppen jullie eerst de eiwit, helemaal stijf, net als voor de meringue, daarna beetje bij beetje de suiker, terwijl je blijft kloppen/mixen. Mixer uitdoen. Daarna de eigeel mengen met olie, beetje bij beetje, net als een mayo, de zout. De eigeel toevoegen bij de eiwit, langzaammengen met een spatel. Aan het einde de bloem, strooien zou ik het zeggen, vanille en citroen rasp. Cake in de vorm doen, bakken op 175 graden, 40-45 minuten. DAARNA PRATEN WE ANDERS 🙂 (ik ben franse patisser)

 • Machicha

  6 december 2019 at 09:48

  Hi Fatima,

  Super leuk van je baktest
  Ik gebruik ook margarine van de bakje dus smeerbaar. Lekker luchtig. Het word niet hard en compact als wanneer je roomboter gebruikt. De ingredienten van smeerbaar margarine laat dat de cakes niet droog en vet en compact word. Integenstelling van roomboter . In winterperiode stol de cake als je met roomboter bakt.
  Als je van luchtig en smaakvol cakes hou probeerd margarine. Mij favo margarine is volle pond van Glorie (blauwe verpakking) bona en blue band

  1. Fatima El Irari

   6 december 2019 at 10:21

   Hi Machicha,

   Dankjewel! Ik vind een cake met roomboter ook iets te machtig en inderdaad te compact (vooral de volgende dag.) De cake die ik met Blue Band bakte vond ik ook lekker, dus die ga ik vaker maken!

   Liefs,
   Fatima

   1. Letty

    6 december 2019 at 22:54

    Hai Fatima,
    Ik wissel af. Het meeste bak ik met roomboter en af en toe margarine. Ik bak dus nooit met zonnebloemolie. Is dat gezonder?

   2. Fatima El Irari

    7 december 2019 at 12:50

    Hi Letty,

    Ik durf niet te zeggen of zonnebloemolie perse gezonder is, maar ik vind cakes met zonnebloemolie wel zachter.

 • Oum ri

  11 december 2019 at 14:02

  Ik bak altijd met zonnebloemolie maar eigenlijk meer omdat ik dat standaard in huis heb en dus niet nog naar de winkel moet voor roomboter 😅

  1. Fatima El Irari

   11 december 2019 at 17:25

   Hi Oum ri,

   Ook logisch natuurlijk haha!

 • Nel

  21 december 2019 at 11:56

  Fatima ik ga vandaag en cake met zonnebloemolie bakken.
  Dat is echt voor het eerst.
  Ik ben zeer benieuwd.
  Groetjes Nel

  1. Fatima El Irari

   21 december 2019 at 13:52

   Hi Nel,

   Ah ben benieuwd wat je ervan vindt! Met welke vet bak je normaal gesproken een cake?

   1. Nel

    21 december 2019 at 16:13

    Altijd met roomboter maar ik ben geen cake liefhebber, maar ik ben benieuwd.
    Nu staan je kaas ui broodjes te rijzen, ook de eerste keer gemaakt.
    Je hoort Hoe het afloopt.
    Groetjes Nel.

   2. Fatima El Irari

    22 december 2019 at 12:09

    Hi Nel,

    Ben benieuwd!

 • Nel

  22 december 2019 at 13:30

  Hoi Fatima. De cake is prima gelukt en lekker.
  Is ook lekker luchtig en zoals je zegt zacht.
  Ik ga de volgende keer een paar druppels vanille extract toevoegen.
  Maar dat is persoonlijk.
  De ui kaas broodjes zijn ook perfect daar wil ik wat zongedoogde tomaatjes aan toevoegen de volgende keer.
  Mooi voor de kleur en ik denk lekker.
  Bedankt voor het delen van al je recepten
  Groetjes Nel.

  1. Fatima El Irari

   22 december 2019 at 14:46

   Hi Nel,

   Ah goed om te horen! Ik ben blij dat beide recepten goed in de smaak zijn gevallen.💛

 • Saskia

  9 maart 2022 at 21:03

  Ik had geen idee dat je ook cake kon bakken met olie..
  Ik denk ik probeer het..
  Ik moet zeggen dat hij heerlijk was..
  Beetje aangebrand aan de randjes, en een enorme dromedaris bult bovenop, wat niet erg is want die snij je er af en kon ik proeven..
  Het viel mij en de rest absoluut niet tegen..
  Dank je wel voor deze test, anders had ik dit nog steeds niet geweten..

  1. Fatima El Irari

   3 april 2022 at 12:00

   Hi Saskia,

   Ah leuk dat je er ook mee aan de slag bent gegaan! Heel graag gedaan.

 • Es

  15 mei 2022 at 09:46

  Hi Fatima,

  Ergens zeg je dat de cake met zonnebloemolie lichter van kleur is. De cake met roboter ziet er lichter uit toch (de korst)?

  Daarnaast vroeg ik me af, hoe kun je je cake mooi geel met een superzachte korst bakken zoals de cakes ik de supermarkt? Ik wil geen krokante korst in mijn cakes. Helaas ontkom ik er nooit aan.

  Groetjes Es

  1. Fatima El Irari

   2 juni 2022 at 12:16

   Hi Es, als je geen krokante korst wilt dan kun je de cake het beste gelijk afdekken met een theedoek, wanneer deze uit de oven komt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept