Heerlijk als ontbijt, brunch of in de avond met een kopje thee. Deze heerlijke Baghrir (Marokkaanse duizend gaatjes pannenkoeken) bak je in minder dan 30 minuten, want je hoeft bij dit recept het beslag dus niet een uur te laten rijzen! Dit recept is afkomstig van lieve Yasmine, die een tijd geleden aanwezig was bij een van mijn kookworkshops. Succes gegarandeerd, want ze kunnen gewoon echt niet mislukken (gebruik wel een pan met een antiaanbaklaag). Mocht je nou altijd al wat moeite gehad hebben met het maken van baghrir, dan ga ik je heel blij maken met dit super simpele recept!
Baghrir (zonder rijstijd!)

Prep time: 15 minuten
Cook time: 15 minuten
Serves: 12 stuks

Baghrir (zonder rijstijd!)
- Voorbereidingstijd 15 minuten
- Kooktijd 15 minuten
- Totale tijd 30 minuten
- Aantal personen: 12 stuks
Ingrediënten:
Voor het beslag:
- 350 gram fijne griesmeel
- 2 eetl. bloem
- 1/2 theel. zout
- 16 gram vanillesuiker, (2 zakjes)
- 1 theel. gedroogde gist
- 650 ml lauwwarm water
- 32 gram bakpoeder, (2 zakjes)
Ook nodig:
- koekenpan , antiaanbaklaag
Bereidingswijze:
Beslag:
- 1)
Meng in een middelgrote kom de griesmeel met de bloem, zout, vanillesuiker en de gist samen.
- 2)
Giet het water erbij en mix het beslag met een staafmixer in circa 1 minuut glad.
- 3)
Voeg dan de bakpoeder er als laatste bij en mix het beslag door tot het bakpoeder volledig is opgenomen.
- 4)
Ga met een spatel langs de zijkanten en langs de bodem van de kom.
- 5)
Dek de kom af met een theedoek en zet voor 10 minuten opzij.
Baghrir afbakken:
- 1)
Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
- 2)
Ik vet de koekenpan nooit in, omdat de baghrir door de anti aanbaklaag niet blijft plakken.
- 3)
Schep een volle soeplepel beslag in de koekenpan en bak de baghir aan een zijde gaar.
- 4)
De baghrir is gaar als de onderkant goudbruin is en er aan de bovenkant droge gaatjes zijn ontstaan.
- 5)
Leg de gebakken baghrir op een bord den dek ze af met een theedoek.
- 6)
Serveer de baghrir warm met honing, stroop, gesmolten roomboter of hoe wij het eten met olijfolie en suiker.
35 Comments
Annemieke
8 januari 2021 at 12:37
Hey Fatima,
Dit recept ga ik zeker maken want dat doet mij terugdenken aan mijn vakanties in Marokko. Heb jij toevallig ook het recept van de welbekende Marokkaanse pannekoekjes -de dikke variant die je vaak met jam of marmelade eet- bij het ontbijt?
Fatima El Irari
13 januari 2021 at 12:28
Hi Annemieke,
Ik denk dat je dit recept bedoelt; https://uitdekeukenvanfatima.nl/?s=msemmen
Ginny
8 januari 2021 at 18:49
Hi fatima wat super leuk !! Mag ik vragen welke griesmeel jij meestal gebruikt ?
Fatima El Irari
13 januari 2021 at 12:31
Hi Ginny,
Ik gebruik echt altijd fijne griesmeel of de extra fijne griesmeel. Je kunt deze het beste halen bij de Marokkaanse of Turkse slager.
Hafida
9 januari 2021 at 12:35
Ik heb het recept uitgeprobeerd, maar de duizend gaatjes willen maar niet komen. Doe ik iets fout. ? Ik heb ook precies het zelfde pannetje gebruikt.
Fatima El Irari
13 januari 2021 at 12:33
Hi Hafida,
Heb je de bakpoeder er als laatste bijgedaan en goed gemixt?
Hafida
14 januari 2021 at 00:00
Hoi Fatima,
Oeps, Nee dat heb ik erin gemixt.
Een tip voor de volgende keer thank you x
Fatima El Irari
21 januari 2021 at 12:12
Hi Hafida,
De bakpoeder moet er echt pas als laatste bij. Xx
Monique Stroop
10 januari 2021 at 09:37
Hallo.Fatima
Bedankt voor dit recept. Ik ga het zeker uitproberen.
Trouwens ik las een “pollepel” beslag…maar bedoel je niet een “soeplepel”. Een pollepel ( van hout) is namelijk niet zo hol en is eigenlijk vrij plat zelfs.
Ik gebruik voor pannenkoeken altijd een soeplepel ( zo’n lepel om soep op te scheppen).
Fatima El Irari
13 januari 2021 at 12:39
Hi Monique,
Wat stom haha! Ik bedoel inderdaad een soeplepel. Ik ga het gelijk aanpassen, bedankt!
Yous
10 januari 2021 at 18:05
Hi Fatima,
Dankjewel vooor het recept. Bij mij worden ze pancake achtig als je begrijpt wat ik bedoel haha. Dik en geen gringo structuur, als je erin knijpt is het net de binnenkant van brood. Het ruikt ook eerder naar een cake heel raar.
Weet jij misschien wat ik verkeerd doe?
Fatima El Irari
13 januari 2021 at 12:43
Hi Yous,
Dan is het beslag wellicht iets te zwaar. Je kunt de volgende keer iets meer water gebruiken en de bagrir rustig bakken. Had je wel gewoon gaatjes?
Malika
10 januari 2021 at 20:36
Salaam aleikoum fatima, heel erg bedankt voor het delen van dit recept. Ik heb ze gemaakt em ze zijn perfect gelukt. Ik vond ze ook lekkerder dan de beghrir met meer bloem. Nogmaals bedankt!!
Fatima El Irari
13 januari 2021 at 12:44
Alaikoem salaam Malika,
Wat leuk zeg! Ben blij dat het heeft gesmaakt. Xx
Marjon
10 januari 2021 at 21:56
Waar haal jij je griesmeel. Is dit het zelfde als griesmeel pudding?
Fatima El Irari
13 januari 2021 at 12:44
Hi Marjon,
Nee, is niet hetzelfde. Je kunt het beste griesmeel kopen bij de Marokkaanse of Turkse slager.
Fatiha
11 januari 2021 at 10:53
Salamoe aleikoem Fatima,
Welk merk koekenpan gebruik jij hier?
Is ie van tefal? Of een ander merk?
Had al even gegoogled, maar niet terug kunnen vinden!
Dank vast voor je antwoord!
Groetjes Fatiha.
Fatima El Irari
13 januari 2021 at 12:45
Alaikoem salaam Fatiha,
Deze koekenpan komt van de Action, echt een topper!
Siham Tahraoui
11 januari 2021 at 12:06
Salam ou3likoem fatima hoop dat alles goed gaat met je en je kleine mannetje. ik heb eem vraagje welke koekenpan gebruik jij voor je baghrir. alvast bedankt dat je elke keer je recepten met ons deeld🥰
Fatima El Irari
13 januari 2021 at 12:45
Alaikoem salaam Siham,
Gaat allemaal goed, bedankt voor het vragen lieverd! Ik gebruik een koekenpan van de Action. Je hebt ze in verschillende kleurtjes. Xx
Siham Tahraoui
11 januari 2021 at 12:09
Salam ou3likoem fatima incha allah gaat alles goed met je en met je gezin. ik heb een vraagje welke koekenpan gebruik jij voor je baghrir bedankt dat je elke keer recepten met ons deeld gr.
Manal
12 januari 2021 at 19:34
Hallo Fatima ,
Eerst en voor al dank u voor al jou recepten 🙂.
Ik had een klein vraagje ik heb de baghrir vandaag gemaakt ze zijn goed gelukt veel gaatjes haha maar ze smaaken erg veel naar gist is het moogelijk ?
Dank u
Fatima El Irari
13 januari 2021 at 12:52
Hi Manal,
Wat goed om te lezen dat het is gelukt! Die van mij smaken eigenlijk nooit naar gist. Welke gist gebruik je?
Ahlam
13 januari 2021 at 21:52
Mijne smaakte ook naar gist
Fatima El Irari
21 januari 2021 at 12:10
Hi Ahlam,
Welke gist gebruik jij? Die van mij smaken nooit naar gist en ook niet volgens dit recept.
Manal
18 januari 2021 at 16:23
Hallo Fatima
Ik gebruik deze gist (Dr.oeteker) en brood gist van (albona) welk gist zou ik het best moeten gebruiken dan denk je ?
Dank u wel
Fatima El Irari
21 januari 2021 at 12:13
Hi Manal,
Ik raad altijd de gedroogde gist van Dr. Oetker aan. Xx
Saida
13 januari 2021 at 15:04
Salam Fatima,
Ik heb jouw recept gisteren gemaakt en ze waren goed gelukt en nu ga ik dit zeker vaker doen.
Alleen was het iets te zoutig, een theelepel zout is best veel blijkt. Volgende keer wordt het een halve theelepel voor mij.
Bedankt voor het delen van je recepten ❤️.
Beslama
Fatima El Irari
21 januari 2021 at 12:09
Alaikoem salaam Saida,
Wat leuk om te lezen dat het heeft gesmaakt! Heel graag gedaan lieverd. Xx
Mamavan5
13 januari 2021 at 21:29
Jammer dat je negatieve feedback verwijderd bedoel iedereen moet toch tegen kritiek kunnen
Fatima El Irari
21 januari 2021 at 12:10
Hi Mamavan5,
Sorry, maar wat heb ik volgens jou verwijderd? Ik verwijder nooit berichten, tenzij er spam inzit.
D
13 januari 2021 at 21:56
Geniet meestal erg van je recepten ! Maar moet eerlijk zeggen dat deze mij wel een beetje tegenvielen. Zoals ik in eerdere reacties ook al zag vonden wij ze ook erg naar gist proeven en zelfs na het bakken zijn ze erg deegachtig. Jammer voortaan toch maar laten rijzen dan maar wat meer tijd. De gehaktballetjes in tomatensaus & ovenschotels zijn wel echte aanraders !
Fatima El Irari
21 januari 2021 at 12:12
Hi D,
Welke gist gebruik jij? Tegenwoordig gebruik ik echt alleen maar dit recept (van Yasmine) en die van mij smaken nooit naar gist. Je zou natuurlijk ook gewoon mijn eigen recept kunnen gebruik, met rijstijd: https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/baghrir-marokkaanse-duizend-gaatjes-pannenkoeken/
Darline Adams
17 januari 2021 at 04:39
Haj, de pannekoeken uitgeprobeerd en goed gelukt , bedankt. Mag ik 1 tip meegeven ? Ik mix nooit de bakpoeder met alle ingrediënten. Ik mix de ingrediënten en na het mixen doe ik de bakpoeder erbij … dan lukken ze altyd !!! Bedankt om je leuke recepten .
Fatima El Irari
21 januari 2021 at 12:13
Hi Darline,
Goed om te lezen dat het is gelukt! Ik doe ook de bakpoeder er pas als laatste bij, want anders krijg je dus niet die gaatjes.