BAGHRIR (MAROKKAANSE ‘DUIZEND’ GAATJES PANNENKOEKEN)

8 maart 2016Fatima El Irari

Baghrir, wie is er nou niet dol op! Voor degene die niet bekend zijn met deze lekkernij, baghrir is een Marokkaanse pannenkoek die aan de bovenkant talloze gaatjes bevat en erg luchtig van smaak is. Het belangrijkste aan de Marokkaanse baghrir zijn toch echt wel de gaatjes, want ja wees eens eerlijk zonder de gaatjes kun je het bijna geen baghrir noemen, toch? Heb je nou altijd al wat moeite gehad met het maken van baghrir? Dan heb ik bij deze een simpel, duidelijk en erg lekker recept voor je!

Ingrediënten: (20 stuks)
.

Voor het beslag:
.
  • 250 gr. fijne griesmeel
  • 150 gr. bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 etl. gedroogde gist
  • 1 tl. zout
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 500 ml lauwwarm water
  • 60 ml extra lauwwarm water
Garnering:
.
  • honing
  • olijfolie
  • kristalsuiker

Bereiding:

Stap 1.

Haal de bloem, griesmeel, bakpoeder, vanillesuiker en de droge gist boven een kom door een zeef. Strooi het zout aan de zijkant van de kom erbij en meng de droge ingrediënten met een garde samen.

Baghrir

Stap 2.

Giet de helft van het lauwwarme water erbij en mix het mengsel met een staafmixer of in een blender op hoge snelheid goed samen. Giet de overige water erbij en mix nogmaals samen op hoge snelheid tot een mooi vloeibaar beslag. Ga met de spatel langs de zijkanten en langs de bodem van de kom en dek de kom af met plasticfolie en een schone theedoek. Laat het beslag voor zeker 60 minuten rijzen op een warme plek in huis.

Baghrir1

Stap 3.

Na het rijzen wordt het beslag vanzelf iets dikker/zwaarder en daarom voeg je er nog eens 60 ml lauwwarm water aan toe en roer je het beslag met de spatel nog eens door. Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur, schep een volle pollepel op van het beslag en giet het beslag in de verwarmde koekenpan. Bak de baghir aan een zijde gaar tot de onderkant mooi goudbruin is en er aan de bovenkant gaatjes zijn ontstaan. Plaats de gebakken baghrir op een bord en dek deze af met een theedoek, zodat de bagrhir lekker warm en zacht blijft.

Extra tips&trics:
.
  • Als je geen staafmixer hebt kun je ook een blender gebruiken of een elektrische handmixer.
  • Je hoeft de baghrir niet om te draaien, want de warmte zal door de ontstaande gaatjes naar boven stijgen en zo wordt ook de bovenkant goed gaar.
  • Als je de baghrir wilt invriezen, dan laat je ze na het bakken even afkoelen en stop je ze direct in diepvrieszakjes en mogen ze de vriezer in.

Liefs,
Fatima

Print recept

255 Comments

  • Femke

    8 maart 2016 at 17:47

    Ik hou van Baghrir en maak het op bijna precies dezelfde manier. Ik doe alleen alles in de blender :-). Ik kan baghrir alleen niet zo mooi uitspreken, bij mij klinkt het lekker plats Hollands.. ben benieuwd hoe erg de schoonfamilie me in mei gaat uitlachen haha, dan ga ik naar Marokko. Zin in.

    1. xfaatje

      10 maart 2016 at 08:12

      Heey Femke,

      Haha ik heb echt gelachen om jouw berichtje! Nou het feit al dat je baghrir kunt maken is al top! Je gaat het zeker weten leuk hebben in Marokko inschAllah! Ik wens je alvast heel veel plezier en geniet van al het lekkere eten hmm!!

      1. Ikkie

        7 januari 2019 at 16:15

        Dag,

        Ik heb een zakje gist, kun jij mij vertellen hoeveel zakjes gist erin gaat? Dankjewel

      2. Fatima El Irari

        7 januari 2019 at 19:24

        Hi Ikkie,

        Je kunt 1 zakje gebruiken.??

  • fati

    8 maart 2016 at 17:58

    Je bent echt kook prinsesje ?

    1. xfaatje

      10 maart 2016 at 07:55

      Hallo Fati,

      Ah, en jij bent een schat!

      1. Hanane

        26 maart 2019 at 05:33

        Masha Allah! Super duidelijke recept!

        Fatima, hoe maak je ze klein? Mini baghrir zoals mini harcha.

        Groetjes

      2. Fatima El Irari

        26 maart 2019 at 05:42

        Dankjewel lieve Hanane,

        Mini baghrir maak je door een mini koekenpan te gebruiken. Ee Action heeft een goede!??❤️

  • Jasmine

    8 maart 2016 at 18:06

    Ik ben heel erg benieuwd of me dit gaat lukken want heb al 9382626282627 recepten uitgeprobeerd en niets werkte of nauwelijks. Hoeveel kg smid en bloem heb k wel weggegooid *traan*

    1. xfaatje

      10 maart 2016 at 07:55

      Hallo Jasmine,

      Ah, het gaat je uiteindelijk echt lukken hoor. Laat je mij weten als je het recept hebt uitgeprobeerd(ben benieuwd hihi) xx

      1. samira

        23 oktober 2017 at 16:10

        Salam faatje je kan toch ook met maatbeker doen gram enzo voort

      2. Fatima El Irari

        24 oktober 2017 at 06:07

        Alaikoem salaam Samira,

        Jazeker, je hebt maatbekers met ml en grammen. Bij de Action hebben ze een goede maatbeker. Xx

  • Anissa

    8 maart 2016 at 18:30

    Hey faatje, ik vroeg me af of je geen bakpoeder/gist proeft met dit recept, 2 bakpoeder lijkt inderdaad veel.

    1. xfaatje

      10 maart 2016 at 07:56

      Hallo Anissa,

      Nee, hoor je proeft er niks van terug geloof mij :p

      1. Noor

        17 mei 2019 at 15:19

        Ik heb het uitgeprobeerd en helaas mislukt precies je recept gevolgd. Had wel Griesmeel van de AH. Kan het daarmee te maken hebben? BAALDE!

      2. Fatima El Irari

        17 mei 2019 at 15:42

        Hi Noor,

        Griesmeel van de AH moet je ook echt niet gebruiken voor baghrir. Je kunt het beste de griesmeel van de Marokkaanse of Turkse slager gebruiken.

  • Rachida

    8 maart 2016 at 19:04

    Mag ik vragen welk koekepannetje jij gebruikt?

    1. xfaatje

      10 maart 2016 at 07:56

      Hallo Rachida,

      Ik gebruik een koekenpan van Tefal en die werkt perfect!

  • Karima

    9 maart 2016 at 08:25

    Asalaam oe aleikoum faatje, wat voor maat is je koekenpan ? En wat is dat voor maatlepel? Xxx

    1. xfaatje

      10 maart 2016 at 08:03

      Alaikoem salaam Karima,

      De diameter van de koekenpan is dacht ik 20 cm en de maatlepels zijn te koop bij de Wibra. Ik vind deze maatlepels makkelijk voor het opscheppen van beslag, maar je kunt ook gewoon een pollepel gebruiken hoor.

  • Khadija

    9 maart 2016 at 14:33

    Hai fatima, leuke recepten heb je! MasAllah. Vraag: moet het een aparte koekenpan zijn die je alleen gebruikt voor baghrir? Hoor graag van je, want mij lukt t ook niet helaas

    1. xfaatje

      10 maart 2016 at 08:08

      Hallo Khadija,

      Dankjewel lieve meid Allah ibarkfiek! Eerlijk gezegd gebruik ik de koekenpan enkel voor baghrir en voor pannenkoeken. Dus voor de rest bak ik in deze koekenpan vrijwel niks. Succes meid en inschAllah lukt het jou ook! x

  • Cheyenne

    9 maart 2016 at 17:45

    Hi faatje, als je geen staafmixer of een blender hebt kan je voor de Beghrir te mixen ook een handmixer gebruiken?

    1. xfaatje

      10 maart 2016 at 08:09

      Hallo Cheyenne,

      Uhm dat een een goede vraag. Ik denk niet dat een staafmixer het beslag in het begin echt fijn zal mixen. Ik raad je toch aan om of een staafmixer te gebruiken of een blender. Ik weet dat ze bij de Action een staafmixer gebruiken voor nog geen €10,-. Misschien dat je daar even een kijkje kunt nemen?

      1. Cheyenne

        25 maart 2016 at 19:31

        Hey, ik heb nog een vraagje ?.. Ik heb gezien dat ze de pan steeds afkoelen bij het bakken van de beghrir. Hoeft dit niet bij dit recept van jou?

      2. xfaatje

        26 maart 2016 at 20:35

        Hallo Cheyenne,

        Nee, ik doe dat eigenlijk nooit en het hoeft ook niet bij dit recept. Succes meid! x

      3. Marieke

        18 augustus 2019 at 08:57

        Ik had eerst jou recept gevolgd, maar gemixt met een keukenmachine, want ik had geen staafmixer. Nu staat het deeg te rijzen en heb ik inmiddels een staafmixer aangeschaft. Vorige keer was goed gelukt, alleen vond ik dat er te weinig gaatjes in zaten, althans in vergelijking met die van mijn schoonmoeder. Tijdens het mixen nu merkte ik al dat het deeg luchtiger was, dus denk dat het echt wel nodig is voor een juist resultaat om de staafmixer te gebruiken. Ben benieuwd hoe ze nu gaan lukken! Kreeg vorige keer in elk geval een verwonderd gezicht van manlief haha.. En vervolgens de hele schoonfamilie ingelicht door hem dat ik via jou site de lekkerste dingetjes kon neerzetten! Dank je wel!

      4. Fatima El Irari

        18 augustus 2019 at 15:07

        Hi Marieke,

        Wat leuk om te lezen dat je schoonfamilie zo onder de indruk is! Je kunt echt zowel een staafmixer als blender gebruiken, want ik gebruik beide. Maar het kan zijn dat jouw staafmixer toch iets krachtiger is dan de blender en dat je daarom een luchtiger beslag had. Geniet ervan!

  • Dammy

    9 maart 2016 at 20:47

    Hi Fatima,

    Ik heb de baghrir vanavond gemaakt en ze zijn perfect gelukt! Ik heb alleen 1.5 zakje bakpoeder gebruikt omdat ik niet meer in huis had.
    Dankjewel voor het delen van je recept! Nu kan ik de blits maken bij m’n schoonmoeder??

    1. xfaatje

      10 maart 2016 at 08:10

      Hallo Dammy,

      You go girl! Ben blij dat het je is gelukt en je gata je schoonmoeder zeker verrassen hoor! x

  • Wendy

    13 maart 2016 at 16:59

    Mmmmm, het ziet er smakelijk uit. Vroeger toen ik bij mijn Marokkaanse vriendinnen ging, aten we dit vaak. Echt heerlijk met honing en glasje munt thee. Ik ga dit zeker eens uitproberen, het is zo duidelijk uitgelegd! Nog een klein vraagje…gebruik je geen olie of een andere vetstof voor je het beslag in de pan giet of is het niet nodig omwille vn de pan?

    1. xfaatje

      13 maart 2016 at 20:31

      Hallo Wendy,

      Ah, leuk dat je zo’n leuke herinnering hebt overgehouden aan dit gerecht hihi. Ik ben er zelf ook dol op haha! Ik smeer de pan niet in, omdat deze koekenpan een anti aanbaklaag heeft en dan is het niet nodig om de pan nog eens extra in te smeren. Succes meid! x

      1. Wendy

        14 maart 2016 at 12:57

        Dank je, ik ga zeker deze koekenpan in huis halen :)!

      2. xfaatje

        14 maart 2016 at 14:03

        Graag gedaan hoor en succes! x

  • Naoual

    19 maart 2016 at 09:32

    Lieve Fatima, als kersvers bruidje die bijna nooit kookte in haar ouderlijke huis heb ik mijn man tot nu toe heeeerlijke gerechten kunnen voorschotelen en dat allemaal dankzij jou!!! Ik weet oprecht niet wat ik had gemoeten zonder je website!! Keep on the good work en vooral blijven posten!!:) Liefs, Naoual

    1. xfaatje

      21 maart 2016 at 14:18

      Hallo lieve Naoual,

      Aah, wat een super lief berichtje! Echt zulke lieve berichten maken mijn dacht gewoon haha! Super graag gedaan meid en jij ook bedankt voor je lieve woorden. Als je ooit vragen hebt, dan help ik je uiteraard graag. Ik wens je nog veel kook en bakplezier inschAllah. Liefs Fatima

  • Sanae

    20 maart 2016 at 11:07

    Heey fatima,

    Waar heb jij je maatbeker vandaan? lief dat je al het lekkers met ons deeeelt altijd duidelijk maa shaae Allah.

    1. xfaatje

      21 maart 2016 at 14:19

      Hallo Sanae,

      De maatbekers komen van de Xenos meid. Aah heel graag gedaan hoor! Allah ibarkfiek! xx

  • xfaatje

    25 april 2016 at 09:25

    Alaikoem salaam Souad,

    Stel je wilt er minder maken, dan kun je bijvoorbeeld heel het recept halveren, dus gewoon van alle ingredienten de helft nemen.

    1. souad

      25 april 2016 at 10:32

      Heel erg bedankt!

      1. xfaatje

        25 april 2016 at 12:59

        Graag gedaan hoor!

  • Kaoutar

    26 april 2016 at 11:33

    Hallo
    Wat jammer dat jij mijn buurvrouw niet bent!! Ik heb ook vele recepten uitgeprobeerd maar helaas elke keer de vuilnisemmer in. Maar sinds ik jouw recept gebruik kunnen wij hier thuis ook beghrir eten!! Thnx voor het delen!
    Heb je toevallig geen donuts recept??

    1. xfaatje

      26 april 2016 at 13:32

      Hallo Kaoutar,

      Aah dat is lief van je! Bedankt lieve meid! Xx

  • Oumaima

    9 mei 2016 at 11:51

    Heey, ik hou van je recepten!
    Dat moest er even uit.. Haha
    Maar ik heb een probleembje met de baghrir, van smaak is hij heel lekker maar zit altijd vast aan mijn pan hoe komt dit?

    1. xfaatje

      9 mei 2016 at 13:05

      Hallo Oumaima,

      Aah, wat lief dit! Dank je wel lieve schat! Ik raad je dan aan om echt een Tefal koekenpan aan te schaffen. Deze werkt echt perfect en er blijft niks plakken! succes Xx

  • laila

    2 juni 2016 at 20:08

    Vandaag jouw Baghrir recept gebruikt en ze hebben heerlijk genoten thuis! Heerlijk en keep up the good work.

    1. xfaatje

      6 juni 2016 at 06:49

      Hallo Laila,

      Kijk eens aan, super! Bedankt meis Xx

  • Saffiyah

    14 juni 2016 at 09:25

    Hoi hoi,
    Wat ben ik toch blij met jou recepten!
    Ik had een vraagje ik las dat je het ook een paar dagen van te voren maakt en in de vriezer dan doet. Misschien een stomme vraag maar als je het in de oven doet op hoeveel graden doe je dat dan en hoelang? En in de magnetron hoelang doe je dat?

    1. xfaatje

      14 juni 2016 at 11:47

      Hallo Saffiyah,

      Super lief van je dankjewel lieverd! Nou kijk. Als je baghrir hebt gemaakt en in de diepvries hebt bewaard, dan kun je die inderdaad opwarmen. Als je de baghrir in een koekenpan wilt opwarmen, dan doe je dit echt op heel laag vuur zodat de baghrir enkel warm wordt en niet nog eens gaat doorbakken. Voor on de oven geldt eigenlijk precies hetzelfde. Ik zou echt de oven op 100 graden zetten en de baghrir er maar voor 5 minuten in laten zitten en ondertussen gewoon blijven checken of het warm is. Persoonlijk zal ik de baghrir niet in de magnetron doen, want dan worden ze erg slap. Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt Xx

  • Nurcan

    14 juni 2016 at 18:28

    Hoi Fatima,

    Ik heb je recept uitgeprobeerd en een uur laten rijzen maar ik zie helaas geen belletjes in m’n deeg ?
    Wat doe ik verkeerd? Heb alles aangehouden zoals jij het hebt gedaan. Groetjes

  • Chaymae

    15 juni 2016 at 08:00

    Dank je wel voor dit makkelijke recept. Mijn baghrir was helemaal gelukt! 🙂

    1. xfaatje

      15 juni 2016 at 09:02

      Hallo Chaymae,

      Ah, super meid! Graag gedaan hoor Xx

  • Fadila

    18 juni 2016 at 09:44

    Sallaamoe allaykoem.

    ik maak mijn beghrir op een andere wijze. Maar die van u lijkt me ook wel lekker en de moeite. Ik zal het zeker eens uitproberen. Maar mijn vraag is. Wrm zeef je uw bloem en griesmeel in het begin?

    shoukrane xx

    1. xfaatje

      20 juni 2016 at 10:31

      Alaikoem salaam Fadila,

      Bedankt hoor! Ik zeef de bloem en griesmeel zodat er geen klontjes ontstaan in het beslag.

  • Mina

    18 juni 2016 at 19:48

    Selam faatje heb vandaag je baghrir gemaakt ze zien er goed uit nu nog hopen dat ze ook nog smaken ?
    Alleen heb ik olie in de pan moeten doen anders brandde het aan. Waar haal je kleine anti kleefpannen? Ik dacht dat die van de action anti kleef was…