Dit hoofdgerecht van gevulde aubergine met een gehaktmengsel in een lichte, zoete tomatensaus is erg simpel om te maken en erg lekker met een portie rijst. Je kunt het gerecht altijd al een paar uur van tevoren klaarmaken en voor etenstijd enkel nog even in de oven schuiven.
Ingrediënten: (4 personen)
,
- 300 gr. rundergehakt
- 1 ui, fijngesneden
- 2 knoflookteentjes, geperst
- 2 etl. peterselie, fijngesneden
- 1 tl. paprikapoeder
- 1 tl. zout
- 1/2 tl. gemberpoeder
- 1/2 tl. zwarte peper
- 2 etl. zonnebloemolie
- 4 aubergines, in plakjes gesneden
- zout
- zonnebloemolie
Tomatensaus:
.
- 1 etl. zonnebloemolie
- 1 etl. roomboter
- 1 ui, fijngesneden
- 2 etl. tomatenpuree, uit blik
- 1 tl. paprikapoeder
- 1 tl. zout
- 1/2. tl. zwarte peper
- 250 ml water
- 1 tl. kristalsuiker
- 1 etl. peterselie, fijngesneden
Bereiding:
,
Stap 1.
Voeg het rundergehakt toe in een kom en voeg de ui, knoflook, peterselie, paprikapoeder, zout, gemberpoeder, zwarte peper en de zonnebloemolie toe. Roer het gehakt goed door en vorm middelgrote rolletjes gehakt. Verwarm de grill, bestrijk de grill in met wat zonnebloemolie en bak het gehakt aan beide kanten halfgaar. Zet het gehakt apart en laat het even afkoelen.
Stap 2.
Was de aubergine, snijd in plakjes en bestrooi de aubergine plakjes aan beide kanten met wat zout. Bestrijk de grill nogmaals met wat zonnebloemolie. Bak de aubergine aan beide kanten mooi lichtbruin en plaats ze vervolgens op een bord. Plaats in elk plakje aubergine aan de bovenzijde een gehaktrolletje en rol de aubergine mooi strak op. Plaats de gevulde aubergine naast elkaar in een ovenschaal en werk zo de rest af.
Stap 3.
Verhit de zonnebloemolie en de roomboter in de koekenpan en bak de ui mooi lichtbruin op middelhoog vuur. Schep de tomatenpuree, paprikapoeder, zwarte peper en het zout erbij en roer goed door. Giet het warme water erbij en voeg ook de kristalsuiker toe. Roer door en breng de tomatensaus aan de kook voor ongeveer 3 a 5 minuten. Voeg de peterselie erbij en roer door de saus. Giet de tomatensaus over de gevulde aubergine en zet de ovenschaal in de oven op 180 graden voor 20 a 30 minuten. Serveer met een portie rijst en smullen maar!
Extra tips&trics:
.
- Mocht je geen grill hebben, dan kun je de aubergine en gehakt ook in de oven grillen.
- Vervang aubergine eventueel door courgette.
31 Comments
Nadia
8 december 2018 at 16:15
Lekker! Dit eten we vanavond!
Fatima El Irari
8 december 2018 at 16:18
Lekker! Eet smakelijk!❤️
Zohra
8 december 2018 at 16:16
Yes het recept! Ga ik morgen gelijk proberen, thanks!
Fatima El Irari
8 december 2018 at 16:17
Graag gedaan en geniet ervan!❤️
Sinem
8 december 2018 at 16:17
Dit gaan we proberen. Bedankt voor je lekkere recepten Faat!
Fatima El Irari
8 december 2018 at 16:17
Graag gedaan Sinem!❤️
Ikram
9 december 2018 at 11:15
Hey fatima, Op welke stand kun je het in de oven doen? Grillstand maar hoe ziet dat eruit? We hebben dezelfde oven dus aub kan je me laten weten welke dat is en op hoeveel graden. Alvast bedankt
Fatima El Irari
9 december 2018 at 14:03
Hi Ikram,
Als je dezelfde oven hebt, dan kun je het beste de boven onder functie gebruiken. Dus de twee steeepjes boven elkaar. Succes!❤️
Ikram
9 december 2018 at 14:41
Dank je wel schat en op hoeveel graden ?
Fatima El Irari
10 december 2018 at 09:20
Hi Ikram,
Op 180/200 graden is goed genoeg. Xx
N.
10 december 2018 at 23:04
Salaam,
Las/zag dat je zwanger bent. Als eerste mebrouk en moge Allah SWT je een gemakkelijke bevalling geven en een gezond kindje!
Ik zag dit gerecht paar dagen terug op je snap voorbij komen en het staat voor morgen op het menu.
– hoe dik moeten de plakken aubergine zijn? Rauw nog wat stevig of meer slapjes/soepeltjes?
– gehakt soort staafjes of rondjes/ovaaltjes van maken?
Alvast bedankt voor het antwoorden!
Fatima El Irari
11 december 2018 at 08:45
Alaikoem salaam,
Dankjewel, allahoema ameen!? de aubergine kun je bet beste iets slapjes snijden, zodat je deze makkelijk kunt oprollen. Het gehakt kun je het beste in staafjes vormen, zodat je deze makkelijk in het gehakt kunt rollen. Succes en smakelijk alvast!
N.
11 december 2018 at 17:45
Helemaal geslaagd. We hebben lekker gegeten. Shoukran!
Fatima El Irari
11 december 2018 at 19:00
Ah super! Bsaha lieverd!?
Naima
17 december 2018 at 10:34
Bedankt voor dit recept
Gisteren gemaakt, was zoooooo heeeerlijk zeker voor herhaling vatbaar.
Liefs naima
Fatima El Irari
17 december 2018 at 14:14
Hi Naima,
Wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt en heel graag gedaan!❤️
Fatima
26 december 2018 at 23:46
Hai Fatima! Heb je het YouTube filmpje niet bij dit recept? Ik vind het altijd heel fijn om er eerst naar te kijken alvorens ik het zelf maak volgens je recept. Alvast bedankt 🙂 liefs, een andere Fatima!
Fatima El Irari
27 december 2018 at 18:15
Hi Fatima,
Dankjewel lieverd. Van dit recept heb ik helaas geen video.❤️
Mar
31 december 2018 at 00:01
Hi Fatima,
Ziet er heerlijk uit!
Had een vraag over de kommetjes waar de rijst in zit van waar zijn die?
Heb je een link?
Alvast bedankt.
Fatima El Irari
31 december 2018 at 12:28
Hi Mar,
Deze kocht ik bij een Chinees winkeltje op de Zwartjanstraat in Rotterdam.
Brend
6 januari 2019 at 17:16
De aubergine schil bleef vrij hard. Heb je hiervoor een tip?
Fatima El Irari
7 januari 2019 at 14:12
Hi Brenda,
Als je de aubergine grillt, dan wordt deze normaal gesproken vanzelf zachter en in de saus wordt die nog gaarder. Misschien kun je de volgende keer de aubergine iets langer grillen/bakken?
Sarah
27 februari 2021 at 22:05
Salaam alaikum,
Het was heerlijk! Ik heb het recept iets aangepast, ook fijngesneden tomaat door het gehakt gedaan en chili poeder😋😋.
Ik had best veel aubergine over. Wat zou ik daar in het vervolg mee kunnen doen? Ik ga er nu voor morgen denk ik maar een salade mee maken ofzo. Heb ze wel al gegrild.
Wassalaam Sarah
Fatima El Irari
1 maart 2021 at 09:54
Alaikoem salaam Sarah,
Ah lekker! Met de overige aubergine kun je deze aubergine salade maken; https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/zahloek-marokkaanse-auberginesalade/
Nadina
12 juni 2019 at 14:36
Zou je hiervan alsnog een video kunnen maken? Ik bekijk liever video’s.
astrid
12 augustus 2019 at 14:01
Bedankt voor dit lekkere recept. Heb er een twist aan gegeven.
Gemaakt met kippengehakt, met ui en blokjes feta. Gehakt niet voorgegrild. En in de tomatensaus ipv paprikapoeder heb ik een eetlepel ajvar gedaan. Geserveerd met bulgur
Erg lekker geworden, bedankt voor je inspiratie
Fatima El Irari
13 augustus 2019 at 12:55
Hi Astrid,
Klinkt echt heerlijk!
Marja Duijndam
16 maart 2023 at 19:49
Hallo Fatima, ik heb het recept met vegan gehakt gemaakt.Kon er geen rolletjes van maken , maar heb gewoon wat gehaktmengsel ertussen gerold.Het was een heerlijk recept.
Dank je wel. We hebben er van genoten.
Zondag ga ik een grote schaal maken ivm verjaardag.
Fatima El Irari
26 maart 2023 at 08:10
Wat goed! Leuk om te lezen dat het heeft gesmaakt. Xx
Fatima
8 april 2021 at 14:49
Bedankt voor je heerlijke recepten. Je had een tijdje een heerlijk gehakt aubergine schotel (soort lasagna van aubergine) op de website staan, maar kan deze nergens meer vinden. Is deze verwijderd? Wil zo graag dit recept weer hebben. Weet jij welke ik bedoel en wat het recept was?
Fatima El Irari
11 april 2021 at 13:33
Hi Fatima,
hele graag gedaan lieverd. Ik denk dat je op zoek bent naar dit recept; https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/lasagne-met-aubergine-kip-en-parmezaanse-kaas/