Honing-Mosterd Kip Ovenschotel

24 juli 2020Fatima El Irari

Prep time: 10 minuten

Cook time: 40 minuten

Serves: 4 personen

Ben je ook zo dol op ovenschotels? Deze kip ovenschotel met honing-mosterdsaus en aardappelpuree is heerlijk en in een mum van tijd klaar! Makkelijk om te maken en je blijft maar opscheppen, zo lekker is die!

Print recept

Honing-Mosterd Kip Ovenschotel

  • Voorbereidingstijd 10 minuten
  • Kooktijd 40 minuten
  • Totale tijd 50 minuten
  • Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten:

Aardappelpuree:

  • 500 gram aardappelen, kruimig
  • 50 gram roomboter
  • 100 ml melk
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper

Honing-mosterd Kip

  • 300 gram kipfilet, in blokjes
  • 1 ui , in ringen
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepel peterselie, fijngesneden
  • 2 wortelen , voorgekookt
  • 300 gram sperziebonen, voorgekookt
  • 2 eetlepels mosterd, mild
  • 2 eetlepels honing
  • 200 gram creme frache
  • geraspte kaas

Kruiden:

  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel chilivlokken

Bereidingswijze:

Aardappelpuree:

  • 1)

    Vul een ruime pan met water en breng het water aan de kook met een snuf zout.

  • 2)

    Voeg de aardappelen toe en kook ze volledig gaar.

  • 3)

    Giet het water af en voeg de roomboter, melk, zout en de zwarte peper toe.

  • 4)

    Stamp de aardappelen fijn en roer de aardappelpuree kort door met een spatel. Zet apart.

Kip honing-mosterdsaus

  • 1)

    Schep de kip in de hapjespan en voeg ook de ui en de knoflook erbij.

  • 2)

    Voeg de peterselie en de kruiden erbij en bak de kip omscheppend voor 5-8 minuten.

  • 3)

    Voeg de voorgekookte wortelen en de sperziebonen erbij en roer het door.

  • 4)

    Kook de kip en de groenten met de deksel op de pan voor 3-5 minuten.

  • 5)

    Roer de mosterd, honing en de crème fraîche erbij en kook voor 3-5 minuten.

  • 6)

    Wanneer de saus mooi is ingedikt en de groenten zacht zijn zet je het vuur uit.

Ovenschaal vullen:

  • 1)

    Verdeel de helft van de aardappelpuree op de bodem van de schaal en strijk het glad.

  • 2)

    Verdeel bovenop de aardappelpuree de helft van het kip mengsel.

  • 3)

    Verdeel vervolgens weer de overige aardappelpuree en strijk het zo glad mogelijk.

  • 4)

    Schep als laatste de overige kip bovenop en strooi er de geraspte kaas op.

  • 5)

    Bak de ovenschotel in de oven op 200 graden in 20-25 minuten goudbruin en krokant.

16 Comments

  • Lina

    26 juli 2020 at 09:26

    hi fatima,

    Het gerecht ziet er heerlijk uit! Zou je de creme fraiche ook met iets anders kunnen vervangen?
    Of proef je de smaak van creme fraiche niet sterk terug in het gerecht, want ik houd niet zo van de smaak van creme fraiche

    Alvast bedankt!

    1. Fatima El Irari

      26 juli 2020 at 20:29

      Hi Lina,

      Je proeft de creme fraiche echt niet sterk terug in het gerecht, dus ik zou het gewoon proberen. Maar je zou het ook kunnen vervangen door Griekse yoghurt. Xx

    2. Suzanne

      17 augustus 2020 at 18:01

      Hoi Fatima,
      Ik heb je recept vanavond gemaakt, en het was heerlijk.
      Misschien wel handig om erbij te zetten dat de melk warm moet zijn voordat je het bij de aardappels gooit, anders mislukt de aardappelpuree!
      Maar het was onwijs lekker.

      1. Fatima El Irari

        19 augustus 2020 at 17:51

        Hi Suzanne,

        Ah goed om te lezen dat het heeft gesmaakt! Ik gebruik zelf nooit warme melk voor in de aardappelpuree, maar gewoon koude melk uit de koelkast. Waarom zou de aardappelpuree mislukken met koude melk? De aardappelen zijn al warm, dus je kunt het gewoon goed fijnstampen.

      2. Suzanne

        26 december 2020 at 17:51

        Als je koude melk gebruikt, wordt je purree kleverig. Dat is algemeen bekend. Het was maar een tip, ik bedoelde dit gewoon goed. 500 gr aardappels is trouwens echt te weinig. Ik gebruik bijna 1 kilo.

      3. Fatima El Irari

        29 december 2020 at 20:16

        Hi Suzanne,

        Ik gebruik echt altijd koude melk en heb er zelf nooit last van. Tips zijn altijd welkom hoor en vind ik alleen maar leuk!

    3. Laila

      20 augustus 2020 at 18:36

      Hoi,

      Kan je de creme fraice weglaten? Of la vache qui ri gebruiken???

      1. Fatima El Irari

        25 augustus 2020 at 12:59

        Hi Laila,

        Ja, hoor je kunt de creme fraiche ook vervangen door roomkaas.

  • Sedef

    26 augustus 2020 at 16:35

    Hi Fatima,

    Moeten de sperziebonen en wortels voorgekookt zijn?

    1. Fatima El Irari

      27 augustus 2020 at 11:56

      Hi Sedef,

      Ja je kunt de groenten het beste even voorkoken. Xx

  • Marjo

    18 oktober 2022 at 17:49

    Hoi, kan de ovenschotel ook ingevoren worden?

    1. Fatima El Irari

      31 oktober 2022 at 22:47

      Hi Marjo,

      Ja, hoor dat kan prima. Wel even goed afdekken voor je het invriest.

  • Ghislaine

    4 januari 2023 at 18:25

    Heerlijk Fatima, je kop honing mosterd ovenschotel.
    Heb hem al vaker gemaakt en is bij ons een blijvertje.
    Ik heb je recept stipt gevolgd, maar heb van alles het dubbele gebruikt!
    Zo kunnen we thuis 2 dagen achter elkaar genieten van jou recept.
    Je bent een ware keuken prinses!!
    Hartelijke groetjes, Ghislaine

  • Anita

    26 juli 2023 at 18:24

    Het was weer smullen! Dank voor dit heerlijke recept… 🙂

    1. Fatima El Irari

      31 augustus 2023 at 10:02

      Ah fijn Anita! Heel graag gedaan!

  • Gerrit

    28 januari 2024 at 03:15

    Ik heb je gerecht gemaakt en het was heerlijk!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept