Ovenschotels, we kunnen er thuis maar geen genoeg van krijgen! Door de weeks zijn ovenschotels toch wel een van dé gerechten die ik snel kan klaarmaken en er niet al te lang voor in de keuken hoef te staan. Je kunt ovenschotels makkelijk een dag van tevoren klaarmaken, in de koelkast bewaren en als je thuis komt dan hoef je de schotel enkel nog even in de oven te schuiven! Dit ovenschotel recept ga je heel erg lekker vinden en zeker weten vaker klaarmaken!
Ingrediënten (6 personen)
Voor de vulling:
- 300 gr. gemarineerd gehakt
- 3 waspeen, in blokjes gesneden
- 100 gr. diepvries erwten
- 1 klein blikje mais
- 1 tl. zout
- 1/2 tl. zwarte peper
- 2 etl. tomatensaus
- 1 etl. bloem
- 1 klein blokje runderbouillon
- 150 ml kokend water
Gebakken uien:
- 2 etl. zonnebloemolie
- 2 uien, in schijfjes gesneden
- 1 etl. kaneel
- 1/2 tl. zout
- 1/2 tl. kurkuma
- 1/2 tl. zwarte peper
- 1 etl. kristalsuiker
- 1 etl. peterselie, fijngesneden
Aardappelpuree:
- 5 middelgrote, kruimige aardappelen
- 1 tl. zout
- 30 gr. roomboter
- 1/2 tl. nootmuskaat
- 1/2 tl. zwarte peper
- 80 ml melk (minder als je kleinere aardappelen gebruikt.)
Bereiding:
- Verhit de pan en bak het gehakt voor ongeveer 5 a 8 minuten op middelhoog vuur.
- Schep de waspeen stukjes bij het gehakt en bak het geheel aan voor 3 a 5 minuten met de deksel op de pan.
- Voeg de tomatensaus, doperwten en de mais erbij en schep alles even goed om.
- Strooi de bloem bij de gehaktvulling en roer de bloem goed door de vulling.
- Verkruimel het blokje runderbouillon in de 150 ml kokend water en roer dit even goed samen. Giet de runderbouillon in de pan en blijf ondertussen goed roeren.
- Bak de vulling voor 3 a 5 minuten op middelhoog vuur en je zult zien dat de saus lekker indikt. Plaats de deksel op de pan en zet de pan even apart.
- Verhit de zonnebloemolie in de koekenpan en schep de uien erbij. Bak de uien voor ongeveer 60 seconden mooi glazig op middelhoog vuur.
- Voeg de kurkuma, kaneel, zout, zwarte peper, kristalsuiker en de peterselie bij de uien en schep alles even goed om. Laat de uien mooi garen op middelhoog vuur voor ongeveer 3 a 5 minuten. Zet de koekenpan even apart.
Aardappelpuree & afwerking:
- Breng in een ruime pan water aan de kook en kook de aardappelen met het zout gaar op middelhoog vuur. Giet het water af en schep de aardappelen weer terug in dezelfde pan.
- Voeg de roomboter, nootmuskaat, zwarte peper, zout en de melk erbij en stamp de aardappelen fijn.
- Proef tussendoor of de aardappelpuree goed op smaak is en voeg eventueel extra peper en zout toe.
- Verdeel de helft van de aardappelpuree op de bodem van de ovenschaal en strijk deze glad.
- Schep de gebakken uien bovenop en schep hierop de gehaktvulling en druk de vulling stevig aan met de achterkant van een eetlepel.
- Schep de overige aardappelpuree in de spuitzak en spuit bovenop de gehaktvulling mooie strookjes of toefjes aardappelpuree.
- Strooi wat gehakte bieslook bovenop en schuif de aardappelgehakt schotel in de voorverwarmde oven op 250 graden voor ongeveer 20 a 30 minuten.
- De laatste 10 minuten kun je eventueel wat geraspte kaas bovenop de aardappelpuree strooien en de kaas nog even laten krokant bakken.
- Wanneer de ovenschotel aan de bovenkant mooi goudbruin is gekleurd, dan is het tijd om er lekke van te gaan genieten!
Extra tips&tricks:
- Je kunt deze ovenschotel altijd een paar uur van tevoren maken of zelfs een dag van tevoren. Voor etenstijd hoef je de schotel enkel nog even af te bakken.
- Je kunt natuurlijk de aardappelpuree bovenop ook makkelijk gladstrijken i.p.v. een spuitzak te gebruiken.
- Voeg elk soort groenten toe aan de vulling die je zelf lekker vindt.
- Strooi de laatste 10 minuten van de baktijd nog wat geraspte kaas bovenop de aardappelpuree.
Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima en #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.
78 Comments
Loubna
29 april 2018 at 11:16
Salaam Fatima,heb zin om dit heerlijke recept van jou te maken,ben ook erg blij met jou recepten heb er veel van genoten :)!!!
Fatima El Irari
29 april 2018 at 19:54
Hi Loubna,
Wat onwijs lief zeg! Dankjewel lieve schat en inschAllah valt ook dit recept lekker in de smaak! Xx
Senna
20 januari 2024 at 10:02
Kan je ook geraspte kaas er over doen?
Ouassila
29 april 2018 at 11:31
Hoi Fatima!
Welke runderbouillon gebruik je? Bedoel je die van knorr?
Fatima El Irari
29 april 2018 at 18:02
Hi Ouassila,
Ja lieverd. Ik los een blokje runderbouillon in 150 ml kokend water. Xx
Zahra
29 april 2018 at 13:04
Ziet er heerlijk uit ! Had je het recept van de runder bouillon ?
Fatima El Irari
29 april 2018 at 18:01
Hi Zahra,
Dankjewel lieverd! Voor de runderbouillon gebruik ik 1 blokje runderbouillon van het merk Knorr en die los ik dan op in 150 ml kokend water. Xx
Yousra
7 december 2018 at 13:38
Runderboullion van Knorr is toch niet halal?
Fatima El Irari
7 december 2018 at 21:03
Die ik bij de Marokkaanse slager haal wel.
Yousra
7 december 2018 at 13:42
Runderboullion van knorr is toch niet halal??
Layla
29 april 2018 at 13:07
Heyy lieve fatimaa,
Ik ben van plan om dit gerecht vanavond klaar te maken, alleen had ik nog een vraagje; voor hoeveel personen is dit? Want wij zijn met 6 personen, dus ik wou ff zeker weten dat het wel genoeg is.
Xxxx
Fatima El Irari
29 april 2018 at 17:59
Hi lieve Layla,
Ja hoor dit recept is zeker goed voor 6 personen. Xx
Layla
29 april 2018 at 13:44
Nog een vraagje; er staat dat je de wortels 5 minuten in de pan moet laten meebakken, maar worden ze dan wel gaar? Xxx
Fatima El Irari
29 april 2018 at 17:58
Hi Layla,
Ik gebruik voor dit recept waspeen en die worden wel heel snel gaar.(ik zal het er even bijzetten) Je bakt ze voor 5 minuten aan, maar ze zullen ook nog verder garen in de saus en nog eens in de oven.
Liefs,
Fatima
Benny
29 april 2018 at 13:58
Hoi fatma
-waar kun je gemarineerd gehakt kopen?
Groetjes
Fatima El Irari
29 april 2018 at 17:56
Hi Benny,
Je kunt gemarineerd gehakt vinden bij de slager, maar ik marineer gehakt eigenlijk altijd heel simpel zelf. Zie hier mijn recept; https://uitdekeukenvanfatima.nl/gehakt-marinade/
Hanane
29 april 2018 at 14:26
Hi Fatima,
Hoe maak jij jouw runderbouilon?
Het ziet er weer eens goed uit.
Bedankt voor het delen meid.
Xx
Fatima El Irari
29 april 2018 at 17:54
Hi Hanane,
Dankjewel lieverd! Ik gebruik een klein blokje runderbouillon en die los ik dan op in 150 ml kokend water.
Liefs,
Fatima
Sarah
29 april 2018 at 15:47
Assalaamu alaikum,
In je gerecht maak je gebruik van nootmuskaat. Ik heb begrepen dat het gebruik hiervan niet toegestaan is Allahu a3lam. Kan ik dit met wat anders vervangen?
Wassalaam Sarah
Fatima El Irari
29 april 2018 at 17:52
Alaikoem salaam Sarah,
Oh dat heb ik dus nog nooit gehoord? Ik ga het even google inschAllah. JE kunt de nootmuskaat uiteraard gewoon weglaten hoor.
Liefs,
Fatima
Farashatoe
5 mei 2018 at 13:52
Assalaam alaykum,
Had je al wat gevonden over nootmuskaat? Anders kun je dit misschien even lezen: http://www.bakkah.net/en/nutmeg-the-spice-is-an-intoxicant-khamr.htm
Liefs
Fatima El Irari
6 mei 2018 at 16:01
Alaikoem salaam Farashatoe,
Oh dit wist ik dus echt niet! Bedankt voor de link lieverd.
Liefs,
Fatima
Ella
29 april 2018 at 16:13
Dit ga ik absoluut deze week maken. Al jou gerechten worden enorm gewaardeerd hier thuis!!
Liefs Ella
Fatima El Irari
29 april 2018 at 17:51
Hi Ella,
Aah wat ontzettend leuk! Bedankt voor je lieve compliment.
Liefs,
Fatima
Lena
30 april 2018 at 08:06
Ziet er lekker uit. Welke spuitzak gebruik jij? Ik tref nooit een goede.
Fatima El Irari
30 april 2018 at 08:52
Hi Lena,
Ik gebruik de wegwerp spuitzakken van de Wibra, maar die hebben ze niet altijd. Maar ik gebruik ook de wegwerp spuitzakken van deleukstetaartenshop en ook die zijn erg goed! Zie hieronder de directe link; https://www.deleukstetaartenshop.nl/producten/gereedschappen/decoreer-gereedschap/spuitzakken/funcakes-wegwerp-spuitzakken-46-cm-10-stuks
Liefs,
Fatima
Lei
30 april 2018 at 15:26
Hallo Fatima,
Vandaag 30 april je gerecht gemaakt zoals beschreven.
Was lekker maar heb enkele vragen.
Voor de uien gebruik je 1 eetlepel kaneel en ook 1 eetlepel suiker klopt dit wel?
Ik lust kaneel maar de kaneel overheerst het gerecht.
De wortels, mais, erwten en de uien zijn al van zichzelf al zoet en dan nog 1 eetlepel suiker!?
Voor de puree gebruik je 300 Gr aardappelen vond dit erg weinig dus had 500 Gr aardappelen en bleek nog iets te weinig te zijn. 600 Gr is volgens mij beter zeker met de 100 ml melk en 50 Gr roomboter.
Ga zeker nog eens het recept maken maar aangepast zoals ik het beschreven.
Fatima El Irari
1 mei 2018 at 06:13
Hi Lei,
Ja, ik gebruik altijd 1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel suiker, maar als je niet zo’n fan bent van kaneel dan kun je natuurlijk altijd minder nemen hoor. Wat betreft de aardappelen doe ik dit eerlijk gezegd altijd een beetje op gevoel. Ik ga de aardappelen in grammen even aanpassen naar stuks(denk dat dit handiger en makkelijk is Bedankt voor je bericht! Xx
Liefs,
Fatima
Lei
1 mei 2018 at 19:03
Hey Fatima,
Bedankt voor je reactie.
Vandaag dinsdag het restant van de schotel opgegeten. Was super lekker. Ben wel fan van kaneel maar zal het ietsje minder gebruiken.
De beschrijving over de puree is ?.
Xxx
Fatima El Irari
2 mei 2018 at 06:20
Hi Lei,
Ah super goed! Ben blij dat het heeft gesmaakt. Xx
Chaima
30 april 2018 at 18:34
Heey Fatima,
Kan je hiet ook kipfilet voor gebruiken?
Fatima El Irari
1 mei 2018 at 06:18
Hi Chaima,
Jazeker, je kunt ook kipfilet gebruiken alleen dan moet je de kipfilet niet met de gehakt marinade kruiden. Xx
Dounia
30 april 2018 at 19:20
Hey faatjee
Kan je inplaats van gehakt, kipfilet gebruiken? En als dst kan hoe marineer ik die dan?
Fatima El Irari
1 mei 2018 at 06:29
Hi Dounia,
Ja hoor dat kan ook. Zie hier de marinade die je kunt gebruiken voor de kipfilet;
300 gr. kipfilet
1 tl. kipkruiden
1 tl. gemberpoeder
1/2 tl. zwarte peper
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 etl. peterselie, fijngesneden
2 et. zonnebloemolie
Dounia
1 mei 2018 at 13:24
Dank je wel lieverd. Ik wacht op je nieuwe recepten!
Fatima El Irari
1 mei 2018 at 14:20
Graag gedaan lieverd! En die nieuwe recepten komen er allemaal snel aan inschAllah. Xx
Khadija
3 mei 2018 at 16:47
Heb je een tip met wat je kunt doen met de restjes de volgende dag?
Fatima El Irari
5 mei 2018 at 19:07
Hi Khadija,
Bedoel je gewoon wat je over hebt van de gehaktschotel? Deze kun je gewoon heel simpel opwarmen in de oven op 150 graden voor ongeveer 20 a 30 minuten. Xx
Ouafa
4 mei 2018 at 20:15
Hoi Fatima!
Ik heb dit gerecht gister gemaakt en het was superlekker!
In plaats van mais en doperwten heb ik paprika gebruikt, omdat ik ze niet in huis had. Ook heb ik maar een mespuntje kaneel gebruikt.
De schotel was goed in de smaak gevallen en ik ga het zeker vaker maken!
Dankjewel voor het delen❤
Liefs, Ouafa
Fatima El Irari
5 mei 2018 at 19:11
Hi Ouafa,
Aah wat goed zeg! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt alhamdoelilah. Heel graag gedaan lieverd! Xx
Noa
5 mei 2018 at 09:38
Hoi Fatima,
Ik zag dat je op snapchat de normale cups van de jumbo gebruikt. Heb je geen problemen mee gehad met de naald dat ie niet afbreekt van je apparaat?
Groetjes Noa
Fatima El Irari
5 mei 2018 at 19:12
Hi Noa,
Sorry, maar wat bedoel je precies met ‘de naald van het apparaat’?
Noa
6 mei 2018 at 06:37
Hoi. Ik heb zelf de dolce gusto 2 en daarin zit een naald om een gat te maken in het cupje. En ze zeggen dat hij erg gevoelig.
Fatima El Irari
6 mei 2018 at 15:45
Hi Noa,
Ah dat bedoel je! Ik gebruik al langere tijden cups van andere merken en de naald is nog steeds oké, dus ik denk dat het geen kwaad kan.
Groetjes,
Fatima
Halima
8 mei 2018 at 07:24
Hey Fatima
Vanwaar heb je deze mooie ovenschaal ?
Grtjs
Fatima El Irari
8 mei 2018 at 07:28
Hi Halima,
De ovenschaal komt van de Blokker. Ik heb de ovenschaal nu wel zeker 1 jaar, dus ik weet niet zeker of ze nog dezelfde hebben. Xx
Chantal
20 mei 2018 at 20:11
Dankjewel voor dit heerlijke recept mijn man heeft nog net niet zijn vingers erbij opgegeten.
gr Chantal
Fatima El Irari
20 mei 2018 at 23:49
Hi Chantal,
Ah wat leuk! Heel graag gedaan hoor en ik ben blij dat het heeft gesmaakt. Xx
Selcan
24 mei 2018 at 22:28
Hoi Fatima,
Morgen ga ik dit recept uitproberen! Hoe groot is jouw ovenschaal? Dan kan ik even nagaan of wat ik thuis heb staan wel groot genoeg is.
Kan niet wachten op iftar!!
Fatima El Irari
25 mei 2018 at 08:08
Hi Selcan,
Mijn ovenschaal is ongeveer 20 a 22 cm lang en de breedte is 6 cm. Als niet alles in een ovenschaal past, dan kun je de overige gewoon in een extra schaal doen. Succes! Xx
siham
25 mei 2018 at 11:13
Hoi Fatima, Lekker recept! Welke spuitmomd gebruik je hier?
Fatima El Irari
26 mei 2018 at 08:14
Hi Siham,
Dankjewel lieverd! Ik gebruik de Wilton 1M
Asma
30 mei 2018 at 15:33
Hi Fatima,
Vanavond dit lekkere recept maken. Heb er zooooo een zin in!
Fatima El Irari
30 mei 2018 at 15:59
Hi Asma,
Wat lekker! Bsahtkoem lieverd! Xx
Yous
1 juni 2018 at 16:04
Hey, en als je geen runderboilon hebt ?
Fatima El Irari
2 juni 2018 at 06:34
Kun je gewoon weglaten hoor!
Nancy
29 augustus 2018 at 15:32
Heerlijke schotel. Mijn dochter van 5 noemt het ‘couscous’ ovenschotel, omdat ze het naar couscous vindt ruiken.
Fatima El Irari
3 september 2018 at 07:24
Hi Nancy,
Haha wat lief! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt! Xx
Tiffany
4 september 2018 at 10:47
Ik wist niet wat ik moest maken dus heb deze schotel gemaakt met alle groente die ik nog in huis had, super handig dit recept als je even snel wat elkaar moet zetten haha.
Fatima El Irari
4 september 2018 at 11:17
Ah wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmakt!
Liefs,
Fatima
Kaja
10 september 2018 at 21:45
Ziet er heerlijk uit! Ik wil het morgen voor mijn man maken maar ik heb een vraag. Wat bedoel je met tomatensaus? Tomatenpuree of echt tomatensaus in een potje? en Zo je welke gebruikt jij zelf?
Fatima El Irari
11 september 2018 at 06:30
Dankjewel Kaja! Ik gebruik echt tomatensaus en dan van het merk Heinz. Zie hieronder een voorbeeld.
https://www.jumbo.com/heinz-tomato-frito-350g/164606PAK/?gclid=CjwKCAjwrNjcBRA3EiwAIIOvq_fCK1CG-WRFkzD7UFT1X2MD55xqhCw8WxPancc1auTwrCPq0KICbxoCCXgQAvD_BwE
Hanane
18 september 2018 at 14:18
Haaaii,
Echt zo jammer het lukte mij niet om de puree glad te strijken aan de bovenkant! Heb denk ik toch te weinig aardappels gebruikt. Hij zit in de oven ik hoop dat het toch nog ergens naar gaat smaken. Het ergste is ik ben gwn de gecarameliseerde uien vergeten toe te voegen?
Is dat een heel groot probleem?
Groetjes!?
Fatima El Irari
18 september 2018 at 14:40
Hi Hanane,
Is helemaal niet erg hoor! Als je de aardappelen niet makkelijk glad kunt strijken, dan was de aardappelpuree denk ik iets te droog. De volgende keer kun je gewoon extra melk toevoegen en de puree nog even door stampen. En zonder uien is het ook lekker hoor! Geniet ervan lieverd.
Liefs,
Fatima
Naziha
29 september 2018 at 11:30
Hoi Fatima,
Als eerst wil ik zeggen dat ik groot fan ben van je pagina en recepten!! Maar nu was ik erg benieuwd naar waar jij jouw blauwe pan vandaan hebt?
In ieder geval bedankt voor het delen en het inspireren!
Ik hoor het graag van je!
Groetjes Naziha
Fatima El Irari
1 oktober 2018 at 06:37
Hi Naziha,
Dat is lief, dankjewel! De mintgroene pan kocht ik bij de Ikea. Van deze serie heb je ook een schattig klein steelpannetje. Xx
Zainab
14 januari 2019 at 11:48
Sallaam lieverd,
Ik heb even een vraagje,
Ik heb alleen tomatenpuree thuis en ketchup van Heinz. Kan ik een van deze gebruiken i.p.v. tomatensaus. Zo ja welke
Bedankt alvast ?
Fatima El Irari
14 januari 2019 at 13:34
Alaikoem salaam Zainab,
Ik raad je dan eerder aan om ketchup te gebruiken ipv tomatenpuree, omdat tomatenpuree iets te zuur is. Xx
Fatima
24 januari 2019 at 16:46
Hoi Fatima,
Ik wil deze ovenschotel binnenkort maken. Maar ik heb nog even een vraag. Ik lust geen boter,wat kan ik daarvoor in plaats gebruiken voor de aardappuree? En kan ik ook iets in de plaats van de melk gebruiken?
Bedankt.
Groet F.
Fatima El Irari
24 januari 2019 at 17:15
Hi Fatima,
Je kunt boter vervangen door 2 eetlepels mayonaise. En melk kun je vervangen door eventueel kookroom.
Soumaya
30 januari 2019 at 11:12
Hoi fatima,
Ik wil dit recept vandaag maken. Alleen heb ik alleen vastkokend aardappelen thuis. Is dat een probleem?
Fatima El Irari
31 januari 2019 at 13:37
Hi Soumaya,
Is geen probleem hoor, die kun je ook gebruiken. ❤️??
Sakina
8 mei 2019 at 13:35
Hey Salaamo 3alaikoum, wou even vragen of het ook de oven in kan zonder kaas? Liefs
Fatima El Irari
8 mei 2019 at 20:40
Hi Sakina,
Jazeker, de kaas kun je weglaten hoor.
Barbara
20 mei 2019 at 17:20
Het ziet er heerlijk uit en ga het zeker maken deze week maar wat kan ik gebruiken in plaats van melk voor in de aardappelpuree?
Fatima El Irari
20 mei 2019 at 17:33
Hi Barbara,
Je kunt de melk weglaten en eventueel vervangen door roomkaas of mayonaise.
Hakim
12 december 2019 at 12:30
Hoi hoi, met wat zou je evt de 1 etl bloem kunnem vervangen? Groetjes!
Fatima El Irari
12 december 2019 at 22:08
Hi Hakim,
Die kun je vervangen door maizena.