RATATOUILLE MET ZOETZURE SAUS

INGREDIËNTEN (6 personen)

Voor de groenten:
xx
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 6 champignons
  • 2 tomaten
  • 250 gr. gemarineerd gehakt
  • 4 etl. olijfolie
  • zout
  • zwarte peper
Zoetzure saus:
xx
  • 2 etl. chilisaus
  • 1 etl. ketjap
  • 1 tl. sojasaus
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 tl. sambal

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was alle groenten en snijd deze allemaal in plakjes van ongeveer 1 cm dikte.
  3. Rol balletjes van het gehakt en druk deze ietsjes plat. Werk zo de rest van het gehakt af en zet het even apart.

IMG_3743IMG_3742IMG_3747IMG_3745IMG_3761

  1. Schep alle gesneden groenten in een ruime kom en voeg er de 4 eetlepels olijfolie bij en kruid het geheel met wat peper en zout. Hussel alles even goed door elkaar en zet de kom even opzij. De champignons heb ik in een aparte kom ingevet met olie en gekruid met peper en zout, zodat ze niet zouden breken.
  2. Voeg in een aparte kom de chilisaus, ketjap, sojasaus en de sambal toe en mix dit goed samen.
  3. Voeg de gesnipperde ui bij de saus in de kom en roer het weer samen.
    IMG_3768IMG_3771IMG_3772IMG_3773IMG_3794
Ovenschaal vullen:
xx
  1. Verdeel de groenten en het gehakt om en om in de ovenschaal en druk ze goed tegen elkaar aan. Zelf gebruik ik een ronde ovenschaal, maar je zou ook prima een rechthoekige schaal kunnen gebruiken.IMG_3808IMG_3814
  2. Giet de zoetzure saus over de groenten en het gehakt heen en strijk de saus met een kwastje glad.
  3. Bedek de ovenschaal met een stuk aluminiumfolie, zodat de groenten en het gehakt in de oven goed kunnen gaar stomen.
  4. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven op 200 graden voor 40 a 50 minuten. Wanneer de groenten na 30 minuten gaar zijn kun je de aluminiumfolie verwijderen, zodat het nog iets krokant kan bakken.IMG_3838IMG_3854

Zelf serveer ik bij de Ratatouille vaak Turkse rijst met daarbij nog een lekkere frisse salade en je heerlijke maaltijd is compleet!

Liefs,
FatimaIMG_7419

Wil je de ratatouille liever klaarmaken met een tomatensaus? Zie hieronder dan de ingrediënten en de bereidingswijze van de saus.

Voor de tomatensaus:
xx
  • 30 gr. roomboter
  • 1 etl. zonnebloemolie
  • 1 etl. olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 350 gr. Tomato Frito
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl. kristalsuiker
  • 1 tl. zout
  • 1/2 tl. chilivlokken
  • 1/2 tl. zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Smelt de roomboter op middelhoog vuur in de koekenpan en giet de zonnebloemolie erbij.
  2. Voeg de gesnipperde ui erbij en bak de uien mooi lichtgeel.
  3. Schep vervolgens de groene en rode paprika erbij en bak voor ongeveer 60 seconden op middelhoog vuur.
  4. Giet de tomatensaus in de koekenpan en schep de geperste knoflook en de kristalsuiker erbij. 
  5. Roer het even door en voeg het zout, chilivlokken en de zwarte peper erbij. Laat de tomatensaus vervolgens voor 3 a 5 minuten op middelhoog vuur koken.
  6. Giet de tomatensaus in de ovenschaal en volg weer bovenstaande bereidingswijze.
30 antwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Amal,

      Als je een tomatensausje wilt gebruiken, dan gebruik je het volgende; 5 tomaten, theelepel paprikapoeder, zout, peper, halve thl. komijnpoeder, sambal, 2 teentjes knoflook geperst. Dit samen mengen en over de groenten heengieten. Xx

      Beantwoorden
      • Amal
        Amal zegt:

        AlBaarakAllaahufeek meid! Nu je gaat trouwen -moge Allah het zegenen en jullie gelukkig maken- moet je koken voor 2personen, dat zie ik graag terug in combi met gezond!

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Alaikoem salaam meis,

        Haha jazeker ischAllah! Dan komen er inschAllah sowieso meer recepten per week en vooral recepten gebaseerd voor 2 personen en ook gezond natuurlijk! Xx

  1. Chaima
    Chaima zegt:

    Salam.. zou je een andere saus kunnen gebruiken hier voor? En welke zou je mij aan raden ? Aangezien ik in Marokko ben en ze wat producten niet hebben?? X

    Beantwoorden
  2. Lina
    Lina zegt:

    Ziet er heerlijk uit!!

    Ik heb al echt veel gerechten gemaakt en ze zijn allemaal lekker.

    Heb je toevallig ook de traditionele couscous recept. (Groeten en vlees). :$

    Veel liefs

    Beantwoorden
  3. Marjan
    Marjan zegt:

    Hoi hoi,
    Hoeveel gehakt heb jij hiervoor gebruikt?
    En kan het zo in de oven of moet je het gehakt eerst bakken?
    Dankjewel alvast 🙂 xx

    Beantwoorden
  4. N.
    N. zegt:

    Salaam alikoem,

    Vandaag als avondeten gehad. Geserveerd met witte rijst. Was lekkerrrr!
    Twee puntjes van mijn gerecht:

    – ik had bij het husselen van de groente wat provencaalse kruiden toegevoegd

    – in mijn schaal bleef een laagje olie/sap. Dit ondanks aardig wat in de oven te heben gestaan. Volgende keer minder olie gebruiken bij groente en gehakt?

    Groetjessss

    Beantwoorden
  5. Hn
    Hn zegt:

    Hi Faatje,

    Allereerst ik volg je echt heel lang en je recepten lukken altijd! Heb toch een paar vraagjes hahah.

    Hoeveel kg gehakt gebruik je? En hoeveel auberignes/courgette? En nog een vraagje (sorry), het sausje van de tomatenpuree moet je dit niet in een pannetje doen en een beetje bakken en daarna de oven?

    Alvast bedankt voor je reactie!

    Liefs
    Hanane

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Hanan,

      Super lief dankjewel meis! Ik gebruik ongeveer 200 gram gehakt en 1 courgette en 1 aubergine. Je kunt het sausje even in een pan aanbakken en daarna gebruiken voor de groenten, maar dit hoeft niet hoor. Succes meis! Xx

      Beantwoorden
  6. Samira
    Samira zegt:

    Salam Fatima,

    Ik heb dit recept ook geprobeerd, was super lekker!

    Bedankt voor ht delen 😊

    Maar hij was erg waterig, wat kan ik daar tegen doen?

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  7. Nora
    Nora zegt:

    He faat, ik heb gisteren ratatouille gemaakt en viel goed in de smaak bij me man en kinderen🎉🎉herhaling vatbaar😅Shokran nora😘

    Beantwoorden
  8. Latifa
    Latifa zegt:

    Hoi Fatima, ik wil dit gerecht maken voor vrijdag. Kan ik het morgen al klaarmaken en bewaren in de koelkast? Zodat ik het vrijdag alleen in de oven hoef te steken. Xx latifa

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *