OLIEBOLLEN BAKKEN

Oud en nieuw zit eraan te komen en daar horen natuurlijk oliebollen bij! Een paar jaar terug maakte ik samen met mijn moeder voor het eerst zelf oliebollen en dit keer heb ik het zelfs eens uitgeprobeerd en ze zijn aardig gelukt hoor! Ga jij dit jaar ook eens proberen om voor oud en nieuw zelf eens de oliebollen te bakken? Want zelf maken is helemaal niet zo moeilijk en de smaak is erg lekker!

INGREDIËNTEN (20 stuks)

  • 500 gr. bloem
  • 1 ei
  • 500 ml volle melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 etl. kristalsuiker
  • 1 halve thl. zout
  • 1 thl. kaneel
  • 200 gr. geweekte rozijnen
  • zonnebloemolie om in te bakken

Bereidingswijze:

  1. Giet de melk in een pannetje en verwarm de melk op laag vuur.
  2. Voeg de gedroogde gist samen met de kristalsuiker en de vanillesuiker toe bij de melk.
  3. Roer het even goed samen en dek het pannetje vervolgens af. Laat het mengsel zo staan voor zeker 10 minuten.
  4. Voeg de bloem, zout en de kaneel toe in de kom en meng het even samen.
  5. Klop het ei los en giet deze bij de bloem in de kom
  6. Pak het melk/gist mengsel er weer bij en roer het even kort door.
  7. Giet het melk/gist mengsel al roerend in stappen toe bij de bloem en blijf flink doorroeren, tot je ziet dat het mengsel glad wordt.
  8. Voeg de geweekte rozijnen erbij en roer deze met de spatel bij het oliebollen beslag.
  9. Maak een theedoek vochtig met wat warm water en plaats de theedoek bovenop de kom.
  10. Laat het oliebollen beslag voor zeker 60 minuten rijzen op een warme plek in huis.
  11. Giet de zonnebloemolie in een ruime pan en laat de olie goed warm worden.
  12. Dompel de ijstang in de olie en schep bollen van het oliebollen beslag en laat deze direct in de warme olie glijden.
  13. Tijdens het bakken draai je de oliebollen na een paar minuten om, zodat beide kanten mooi goudbruin kunnen bakken.
  14. Laat de oliebollen uitlekken op papier en bestuif de oliebollen met wat poedersuiker en eventueel wat kaneel.

De oliebollen zijn zo onwijs lekker en met dit recept kun je een heleboel klaarmaken en er lekker van genieten samen met je vrienden en familie! Ik wil nog wel werken aan de vorm van mijn oliebollen, want ik wil toch echt zo’n mooie ronde oliebol zoals de oliebollen die je bij een oliebollenkraam koopt haha. Ook kies ik de volgende keer voor een wat grotere ijstang, zodat ik iets grotere oliebollen krijg. 

Extra tips voor het bakken van oliebollen!a
  • Gebruik een ijstang voor mooie ronde oliebollen.
  • Bak de oliebollen altijd in zonnebloemolie voor de lekkerste smaak.
  • Dompel de ijstang in de hete olie, zodat het beslag niet aan de ijstang blijft plakken.
  • Zorg ervoor dat de olie altijd heet genoeg is, zodat je geen vette oliebollen krijgt.
  • Strooi de poedersuiker pas op de oliebollen wanneer je ze hebt laten uitlekken, anders krijg je klontjes poedersuiker.
  • Wil je de oliebollen opwarmen? Verwarm deze dan in de oven op 180 graden voor ongeveer 15 minuten.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

36 antwoorden
  1. Soum
    Soum zegt:

    Aaaah snak al zo lang naar oliebollen. Ik kan het nu eindelijk zelf maken Door jou❤

    Zou ik de kaneel weg kunnen laten? Of maakt dat het lekkerder ?

    Groetjes ❤❤❤❤

    Beantwoorden
  2. Sp
    Sp zegt:

    Yeeeyy ik ga vandaag oliebollen maken, ik had het er gisteren nog over met een vriendin en ik hoopte al dat je een recept zou zetten!! Thankyouu

    Beantwoorden
  3. María Luisa Gutheim
    María Luisa Gutheim zegt:

    Na 11 jaar buiten Nederland kon ik eindelijk oliebollen bakken en alles dankzij jou goed gemaakte video.
    Groetjes uit Querétaro, Mexico

    Beantwoorden
  4. Sara
    Sara zegt:

    Salaam,

    Ik heb een vraag over heel iets anders. Hoe kan je het beste merguez klaarmaken. Bij ons worden ze droog van binnen. Ik hoor graag wat jullie tips zijn.

    Soukran x

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Sara,

      Ik bak de mergues/sosit altijd in een laagje zonnebloemolie in de koekenpan. Ik zet het vuur dan op een middelmatige stand en dan plaats ik de deksel op de pan. Hoe doe jij het dan?

      Beantwoorden
      • Sara
        Sara zegt:

        Bij mij worden ze altijd te droog als ik ze bak in een pan. Soms kook ik ze in het water.

  5. Sivan
    Sivan zegt:

    Hey fatima, top recept.. 20 stuks is alleen heel veel voor bij ond thuis.. stel nou ik halveer het recept.. hoe zit het dan met het eitje etc?

    Beantwoorden
  6. Wim Scheggetman
    Wim Scheggetman zegt:

    Bedankt heel goed Ik woon in australia .for 55 jaar. This is the first time I have made these for my grand kids.
    Regards
    Wim

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *