HARCHA (GRIESMEELKOEKJES)
Ingrediënten: (12 stuks)
- 350 gr. grove griesmeel
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl. zout
- 2 tl. bakpoeder
- 50 ml zonnebloemolie
- 150-180 ml lauwwarm water
- extra griesmeel
Bereiding:
- Meng de griesmeel met de bakpoeder, vanillesuiker en het zout in een ruime kom.
- Giet de zonnebloemolie erbij en roer het goed samen tot de zonnebloemolie is opgenomen.
- Giet het water er in stappen bij en meng het geheel samen tot een samenhangend deeg.
- Vorm het deeg tot een bal, druk deze ietsjes plat en laat het deeg rusten voor 10 minuten.
- Strooi wat griesmeel op je werkblad en rol het deeg uit tot een ronde plak van ongeveer 2 cm dikte.
- Haal met een ronde vorm ronde plakken uit het deeg en zet apart.
- Verwarm de koekenpan voor en vet de pan in met een laagje zonnebloemolie.
- Bak de harcha aan beide kanten mooi goudbruin.
Voor het afbakken van de harcha gebruik ik een Marokkaanse zware koekenpan. Als je deze niet in huis hebt kun je de harcha ook prima in een koekenpan afbakken of op een grill. Met dit recept kun je ook een grote harcha bakken.
Liefs,
Fatima
Salam alaikoem. Deze ga ik inshaAllah zeker een keer maken. Alleen weet ik niet elke griesmeel jij precies bedoelt. Misschien dat je een foto kan plaatsen van de verpakking? Ik zou dat heel erg waarderen. BarakaAllahufki.
Dankjewel lieverd! Ik gebruik griesmeel van het merk Moyen! Kijk even op google Xx
Oooooh ma sha Allah hier heb ik nou zo een zin in dit ga ik echt snel proberen!!!!
Nou dit ga je echt heerlijk vinden haha! Shukran lieverd Xx
Deze ga ik snel een keer maken insha Allaah. Ik heb al zoveel recepten van harsha uitgeprobeerd maar elke keer werd hij niet zoals ik ‘m wil. Dit recept ziet er veelbelovend uit, ik hoop dat hierbij mijn zoektocht naar de perfecte harsha is beëindigd haha.
Hahaha nou dit recept kan eigenlijk niet verkeerd gaan en inschAllah lukt het ook bij jou! Hou je me wel op de hoogte ben benieuwd haha! Succes meid Xx
Wat een top uitleg.! Zeker proberen.
alleen 1 vraagje, moet je olie in de pan doen als je ga bakken?
Gr kim
Dankjewel lieve Kim! Wanneer je de harcha gaat afbakken hoef je niet extra olie te gebruiken in de pan, omdat je al olie in het deeg hebt zitten en de olie zelf vrijkomt tijdens het bakken. Wil je extra olie gebruiken dan kun je dat natuurlijk doen, maar dit hoeft niet. Succes meid Xx
deze ga ik morgen maken
inschAllah meid! Xx
Hallo deze ga ik maken maar heel eve een vraAgje wat is beter Marokkaanse zware pan of tefal koekenpan alvast bedankt en ga zo door echt lekker recepten groetjes amal
Dankjewel lieverd! Persoonlijk vind ik een Marokkaanse zware pan de harcha beter bereiden dus zou ik voor de Marokkaanse pan gaan meid Xx
Machallah 3lik lieverd jij bent en topper ga zo door schat xxxx
Shukran lieve schat! Xx
Net gemaakt heel lekker van 350g griesmeel heb je wel weinig harcha heb het recept verdubbeld maar nogmaals heel lekker groetjes
Goed om te lezen meid! Ja je krijgt er 10 mini harcha uit en dat was voldoende voor ons haha. Smakelijk meid!
Hhhhh ik heb ze groot gemaakt vandaar!! Hhh
Oh zo haha oké! Xx
Hoeveel van die kleine harchas haal je eruit met dit recept
Je haalt er 10 mini harcha uit 😉
Salaam ,
Ik heb alles afgewogen en gemeten maar deeg was te droog.kon wel bal vormen maar als ik hem uitrolde brokkelden er stukken vanaf.
Ik ben best een ervaren bakker,dus ik wist dat het zo niet zou lukken was gewoon te droog.heb er dus melk bijgedaan,daarna is het prima gelukt. Heb ervan gesmikkeld!
Hmm vreemd meid, want meerdere hebben dit recept nu onderhand uitgeprobeerd en bij iedereen is het gelukt. Maar het kan natuurlijk bij iedereen verschillen. Alhamdoelilah dat het uiteindelijk toch nog lekker was Bsa7a! Xx
Ziet er super lekker uit! Dit ga ik zeker eens uitproberen xxx
Dankjewel meid en inschAllah! Xx
Ik heb hier nog fijne griesmeel liggen. Zou je die ook kunnen gebruiken of mislukt het dan?
Hallo Tanja, je kunt ook gewoon fijne griesmeel gebruiken alleen dan is de harcha wat minder krokant, maar zeker weten net zo lekker! Succes Xx
Dank je wel voor je antwoord!
Ennuh ben ik erg als ik zeg dat ik het ook heerlijk vind met kaas ertussen 🙂
Ben ik de enige die dat doet? hihi
Ik ga morgen meteen bakken… Stuur je een fotootje!
Hahaha nee zeker niet, want mijn zusje doet dat ook haha! Heb het ook wel eens gedaan best lekker hoor! Succes meid en een foto is altijd leuk! Xx
Heel fel bedankt voor dit recept,heb ze gemaakt en ze waren heeeerlijk!!
Goed om te lezen meid en heel graag gedaan! Xx
Super recepten met duidelijk uitleg. Beter kan het niet.
Dankjewel lieve meid! xx
salamoealaikom,
ik heb die mini harcha maar het water is te weinig voor 350 gram griesmeel was droog ik heb er water bij moeten doen .
Oh dat is vreemd, want bij mij was het precies goed! Waren ze wel lekker meid? Xx
As-salaam alaikum,
Kan je ipv water ook melk gebruiken?
Groetjes.
Salaam 3likoem! Dat kun je zeker doen 😉
salamoalikom
heb ze weer gemaakt maar het water is te weinig dus water bij gedaan maar verder zijn heerlijk bedankt voor recept
Oh echt vreemd! Ik heb echt niet meer water gebruikt haha. Maar goed dat ze zijn geluk! Xx
Jouw recepten mashallah zien er overheeeerlijk uit. Is het een probleem als ik ipv grove griesmeel, fijne griesmeel gebruik. Dat is namelijk wat k nu thuis heb
Aah dankjewel lieverd! Kun je ook gewoon gebruiken meid Xx
Ziet er goed uit! Ik heb alleen zakjes bakpoeder en vanillesuiker in huis. Hoe veel zakjes zijn een theelepel vanillesuiker en 2 bakpoeder?
Xx
Dankjewel meid, heb je geen theelepel thuis? Ik durf zo niet te zeggen hoeveel je van het zakje moet gebruiken voor een theelepel. Xx
Sallaam lieverd,
Ik wil heel graag weten waar je die ronde ding vandaan hebt waar je zo mooie rondjes mee krijgt??
Salaam lieverd, deze komt van de Action voor maar 1 euro hihi <3
Salamu alaykum! Ik ben er nu mee bezig en de deegbal is 10 min aan het rijzen. Of hoe je dat ook noemt. Alleen ik had echt veel water meer nodig, misschien ligt dat aan de soorten griesmeel. Anders was het heel kruimelig.
hoe kan ik je een foto sturen van t resultaat 🙂
Xx
Salaam 3likoem meid, ja gewoon een deegbal zo noem ik het ook haha! Oh ja dat kan wel kloppen meid. InschAllah smaken ze HEERLIJK! Je kunt me een foto’s sturen naar het e-mailadres info@uitdekeukenvanfatima.nl <3
Salam,
Mijn vader komt vandaag uit Marokko en hij is dol op harcha dus ik heb vandaag harcha naar jouw recept gemaakt en ik heb hem niet kunnen proeven maar hij zag er prima uit en rook zoals het hoort. Ik had geen probleem met te droog beslag dus je recept is prima.
Liefs Fatna
Wat leuk om te lezen Fatna! Je vader zal vast en zeker gesmuld hebben! <3
Het is me gelukt en was lekkker!
Supeeer bedankt Lieve meid!!
Goed om te lezen Nora! Heel graag gedaan meid <3
Ben het nu ook aan het maken. Deeg was juist erg nattig. Vraag me af of dat goed gaat. Heb precies dezelfde hoeveelheid gebruikt maar dan met fijne griesmeel.
Het is nu aan het rijzen, ben erg benieuwd!
Hallo meid! Als het iets nattig is dan is dat geen ramp hoor, als je er maar vormpjes van kunt vormen. Was het uiteindelijk nog gelukt en lekker?
Dankjewel meid! Het is gelukt omdat je het stapsgewijs hebt uitgelegd. Ik moet de volgende keer alleen iets meer zout bijdoen. Ik ben daar altijd voorzichtig mee. Nogmaals super bedankt!
Allereerst excuses voor mijn late reactie meid! Super om te lezen meid! <3
Geeft niet hoor! Ik blijf je inshallah volgen! Liefs
Selaam meid, de harcha is erg goed gelukt. Dank jewel
Salaam Mounia! Wat goed om te lezen! Heel graag gedaan meid <3
word straks eens uit proberen se ziet er heerlijk uit tbarkallah
Nou dit recept is een dikke aanrader hihi! Succes meid. <3
Heej salaam! Heb je harsha uitgeprobeerd en ze waren heeerlijk! Ongeveer een minuut of 10 na het bakken is het lekker krokant en redelijk zacht van binnen, zoals het hoort. Alleen erna worden ze al gauw hard.. Hoe kan ik dat voorkomen. Heb jij dat ook? Was ook benieuwd of ik het recept kon aanpassen door 130 ml lauwwarm melk ipv water. De rest blijft hetzelfde.. Hoor graag van je! En shoukrannn
Salaam 3likoem meid, super om te lezen dat het heeft gesmaakt! Wat ik altijd doe is de overgebleven harcha afdekken met aluminiumfolie. Zo blijven ze lekker zacht! Je kunt het water zeker vervangen door melk en dan gewoon precies dezelfde hoeveelheid. Succes meid. <3
Hey meid ik wil deze morgenochtend maken alleen heb ik geen ronde vormpjes thuis. Hoe kan ik ook die rondje vormpjes eruit krijgen? Met een glas/soepkommetje??
Hallo lieverd, juist inderdaad. Je kunt een glas,kom, deksel etc. gebruiken. Succes! ❤
Super goed uitgelegd tbark allah! Heb ze kunnen maken met positief resultaat.
Ramadan moubarak
Liefs
Douns
Hallo Dounia, Ramadan Mubarak! Wat leuk om te lezen dat het in de smaak is gevallen. <3
Hoi meid heb 2 recepten van jouw uitgeprobeerd de beghrir en harcha alleen de harcha was een beetje aangebrand mss op de ik een nieuwe Marokkaanse pan juist had gekocht hoop dat ze zullen smaken straks xxx
Hallo Anissa, je kunt de volgende keer het vuur misschien iets lager zetten?
Hey hey, Salaam!
Ik ben echt onhandig in de keuken, een echte kluns. Recepten die ik maak lukken vaak niet. Voor eerst heb ik jou recept geprobeerd en ik heb echt mini Harsha gemaakt vandaag. Zo trots op mezelf!! Hoop echt dat je blijft doorgaan met deze site, en ik ga zeker nog meer recepten proberen. Tbarkelah 3leek!!! Shoukran voor het delen van de Recepten…
Salaam Alikoem NadiyaJaan, Aah super! Ben echt blij te lezen dat het je is gelukt. Zie je wel iedereen kan koken! Nu kun je stap voor stap meerdere recepten uitproberen, en inschAllah lukken deze ook allemaal. Veel kookplezier meid en bedankt voor je lieve berichtje. <3
Hai!
Ik had een vraagje..
Ik heb geen keukenweegschaal meer, dus ik weer niet echt wat 350 gram is. Heel stom! Snel weer die keukenweegschaal aanschaffen. Weet je toevallig ook hoeveel glazen dat zijn of een andere manier?
Ik hoop graag van je te horen!
Bedankt,
Nabila
Hallo Nabila, ik gebruik voor het afmeten van de ingredienten geen keuken weegschaal hoor. Ik gebruik hiervoor een maatbeker. Je kunt al een maatbeker bij de Action kopen voor maar 1 euro. Succes meid.
Vanochtend gemaakt.. Wederom een heerlijk recept! Heel erg bedankt ❤️
Salaam alaykum
Hallo Melissa, ben blij te lezen dat het heeft gesmaakt meid! Heel graag gedaan. <3
Vandaag gemaakt. Alleen vier stuks uitgehaald (kom grootte) ?. Shokran
Hallo Ji, graag gedaan!
Hey Faatje, bedankt voor je recept. Ik heb ze vandaag gemaakt en het was heerlijk, alleen tijdens het uitrollen was het deeg echt stevig en het ging uit elkaar en ik ging het nog een keer als een bal vormen en toen lukte het wel. Maar weet je wat ik dan verkeerd doe als de 7archa uit elkaar gaat? Moet het een zachte 7archa zijn of beetje hard?
Hallo Anissa, ik ben blij dat het heeft gesmaakt. Wat je de volgende keer kunt doen is het deeg laten rusten nadat je er een bal van hebt gemaakt. Dit zal helpen tegen de scheuren in het deeg. Het deeg moet soepel zijn en niet echt stevig/hard.
Salaam oe alaykoem xFaatje
Na een heel lange zoektoch (3j) heb k eindelijk het recept gevonden die mijn man lekker vindt.
Voor ons geen ander recept meer. Lukt altijd en is heerlijk.
Bedankt om met ons te delen ?
Salaam Alaikoem Fatiha, ah super meid. Ik ben blij dat het heeft gesmaakt Alhamdoelilah. Heel graag gedaan Xx
Hoi Faatje, ik heb een vraagje: waar kan ik grove griesmeel kopen of kan ik ook fijne griesmeel gebruiken voor dit recept? En voor het maken van msemmen, welk griesmeel moet ik daar voor gebruiken? Ik vind je blog echt super! 🙂 bedankt voor alle leuke recepten!! Liefs Anika
Hallo Anika, allereerst bedankt voor je lieve compliment. Voor beide recepten kun je zowel fijne als grove griesmeel gebruiken. Ik haal mijn griesmeel altijd bij de Marokkaanse/Turkse slager, maar ik zag dat de Albert Heijn ook griesmeel verkoopt. Succes meid Xx
Lieve faatje ik vroeg me af of dit de harde of zachte versie is van de harcha ik ben op zoek naar de harde XXX saloua
Hallo Saloua,
Dit is de harde versie meid haha. Succes hoor Xx
Bij mij mislukken ze vaak. Ik heb bij het afbakken ook problemen met de zijkanten van de harsha, alsof die niet gaar wil worden. Heb jij een tip?
Ik ga zo jouw recept uitproberen. InshaAllah lukt het dit keer wel!
Hallo Karima,
Wat mislukt er dan precies? Je moet het vuur eigenlijk altijd op de middelste stand, zetten zodat de harcha langzaam gaar kan worden. En zo worden ook de zijkanten gaar.
Ik heb ze gisteren gemaakt en ze waren goed gelukt! Ik had het vuur idd heel zacht staan, daardoor zijn ze aan ds zijkanten ook goed gaar geworden.
Dankjewel!
Hallo Karima,
Ah, super meid! Heel graag gedaan! x
Hallo Fatima,
Ik heb deze mini harchat al een aantal keer gemaakt en ze smaken heerlijk. Stel dat ik deze een koekenpan met olie afbak, krijg ik dan makrout of is dat weer een ander recept?
Groetjes
Hallo Karima,
Ah super meid! Als je ze in olie afbakt, dan krijg je inderdaad een makrout structuur. Erg lekker en vooral lekker knapperig hihi.
Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn super gelukt! Bedankt voor het delen van jouw recepten, het lukt gewoon altijd. Sokrann!
Hallo Merjem,
Super meid! Graag gedaan hoor Xx
Dag faatje welk vorm heb je gebruikt voor de harcha. Ik.heb die van 8cm gebruikt en heb er 9 a 10 uit gekregen klopt dat. Ze zijm wel echt MINNIE hoor. Die van jou zagen er op de foto wel.groot uit. Heb ik.iets fout
Hallo Mine,
Ik weet niet precies hoe groot de ring is, maar die van mij komt van de Action. Misschien lijken ze groot op de foto, maar in werkelijkheid zijn ze niet zo groot haha.
Dag faatje ik.heb ze gemaakt maar vind ze van binnen nog plakkerig natterig een beetje ik.heb ze niet dun gedaan en ook niet op hoge vuur gebakken. Weet je waar het anders door kan komen
Hallo Mine,
Ik denk dan echt dat de harcha te snel zijn gebakken. Je kunt de volgende keer eerst de pan goed laten warm worden en de harcha op een middelmatig vuur laten bakken Xx
Hoi faatje!
Het ziet er erg goed uit!! In Marokko ben ik verliefd geworden op harcha en kan niet wachten het zelf te maken! Ik heb alleen een vraagje: hoe lang kun je ze ongeveer bewaren? En bewaar je ze buiten of in de koelkast? Hoor het graag! Xxx
Hallo Josephine,
Ah wat leuk!(zelf ben ik ook gek op harcha!) Je kunt de harcha zeker wel 2 dagen bewaren. Zelf dek ik de harcha af met aluminiumfolie en bewaar ik het in de keuken. Succes Xx
Nou ik als enige man heb ze ook gemaakt en ze waren nice??
Next time meer maken met een theetje of koffie
Hallo Abdoelah,
Super!
Andere recepten geprobeerd die mislukken altijd
Jou recepten gaan nooit fout en zijn super, lkkr
Dankjewel lieve Salma, erg lief van je!
Liefs Fatima
Hallo naamgenootje:)
Ik wil deze heerlijke harcha straks bij de iftar serveren maar aangezien dat niet het enige is ik en mijn moeder nog meer gerechten zullen klaarmaken vroeg ik me af of ik ze eerder kan maken en voor de iftar nog even verwarmen? En zo ja op welke manier raad je ze het dan het meeste aan om te verwarmen (in de oven, koekenpan,…)
Hallo naamgenootje haha!
Ik raad je aan om de harche vervolgens weer even kort in de koekenpan te verwarmen op middelmatig vuur.
Liefs,
Fatima
Kan ik ook grove griesmeel gebruiken want ik heb nu geen fijne griesmeel in huis ?? Alvast bedankt voor je antwoord.
Hallo Ikrame,
Ja hoor die zou je ook kunnen gebruiken, succes!
Liefs,
Fatima
Hey Fatima, salaam eid Moubarak lieverd heb de harshas gemaakt heb je een snap dan stuur ik je die door
Hallo Warda,
Jazeker, mijn gebruiksnaam is Kookhoekjevxf. Xx
Hi Faat,
Ik heb een vraag over het recept, er staat namelijk 50 ml zonnebloemolie en daarna 2 etl zonnebloemolie. Wat kan ik hieruit verstaan?
Gr
Hallo S,
De 50 ml zonnebloemolie gaat in het beslag voor de harcha. En de overige olie vet je de koekenpan mee in. Ik heb het er even duidelijker bijgezet. Xx
A salaam alaikoum Fatima,
Je hebt toch ook een harcha recept met ei erin? Kan hem niet vinden.
In ieder geval bedankt
Salaam oe alaykoem
Is het erg als ik deze mini harsas maak met fijne griesmeel in plaats van grove griesmeel?
Alaikoem salaam Amina,
Nee hoor dit is niet erg. Gebruik ik zo nu en dan ook. Succes! Xx
Oke Shokraaaaaan <3
Xx
Dag fatima
Kan ik ook griesmeel uit de kartonnenverpakking van de ah gebruiken?
Of is er bij de ah een ander soort griesmeel te koop waar je harcha mee kn maken?
Hallo Mariam,
Die zou je eventueel ook kunnen gebruiken, maar toch raad ik je de griesmeel aan die je bij de slager kunt vinden. Die griesmeel is naar mijn gevoel beter en ook nog eens goedkoper. Xx
Mijn deeg bleef plakkerig, dit terwijl ik alles precies had gedaan zoals er stond. Hoe kan dit?
X sylvana
Hallo Sylvana,
Elk griesmeel soort is weer anders. Heb je het deeg even laten rusten? Voor de volgende keer kun je makkelijk even je handen invetten met zonnebloemolie en dan het deeg er even mee kneden. Dan verdwijnt het plakkerige direct.
Liefs,
Fatima
Salaam Alaikoum wa rahmatulahi wa barakatuh lieve oegtie, djazak Allaahu gairan voor je recept.
Ik wil deze Insha’Allaah in het weekend uitproberen.
Alleen wil ik je vragen als je bewaaradvies voor mij hebt zodat als er wat over blijft de volgende dag gegeten kan worden?
Alaikoem salaam Jamila,
Allahoema ameen lieverd. Ik bewaar de harcha die overblijft altijd in aluminiumfolie. De harcha wordt de volgende dag wel iets zachter en dan zou je de harcha even in de oven kunnen opwarmen op 100 graden voor ongeveer 5 minuten, zodat de harcha weer iets krokanter wordt. Bsaha alvast! Xx
Heb een vraagje, weet je of de zware harcha pan ook op een elekrische kookplaat kan?
Alvast bedankt! Groetjes Asmae
Hi Asmae,
Ik weet dat zo’n pan niet op een indictie kookplaat kan, maar op een elektrische kan het denk ik wel. Ik zou het gewoon even proberen en als het niet lukt, dan kun je nog altijd een normale koekenpan gebruiken. Xx
Aah oke. Bedankt! 🙂
Ik heb ze eergisteren voor m’n man gemaakt en hij zei “je kan zo lekkere harcha maken maar je maakt da nooit”
Toen k net getrouwd was kon k niets koken of bakken maar dankzij je blog ben k een echte keukenprinses geworden.
Doe zo verder zou ik zeggen!
Hi Yasmina,
Aah wat leuk om te lezen zeg! Ik ben blij dat je nu echt je draai hebt gevonden in koken en bakken. Dankjewel lieve schat! Xx
Haai haai kan griesmeel van de ah ook??
Hi Faad,
Zelf gebruik ik bijna nooit de griesmeel van de Albert Heijn, maar je zou deze kunnen uitproberen.
ik heb het vandaag gemaakt voor mij en mijn man en hij vond het heerlijk….
Hi Hanan,
Wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd. Xx
Hoi
Ik wil het maken maar ik heb alleen medium griesmeel want ik kan geen grove vinden maar er staat wel moyen in hrt midden dus weet niet zeker . Blijven de ingredienten hetzelfde als ik het wil proberen of moet ik iets veranderen
Bedankt alvast
Gr. Sabrina
Hi Sab,
Je kunt ook fijne griesmeel gebruiken hoor. Succes! Xx
Super! Chokran ?
Yes gemaakt gelukt en gesmaakt zoals al je recepten. Tbarkelah alik. Bedankt voor het antwoord.
Ah super goed! Graag gedaan Sab!???
Salam kan ik dit ook recept ook maken met maïsmeel?
Heb geen griesmeel in huis maar ik heb er zo zin in Haha
Alaikoem salaam Dina,
Jazeker, maismeel kan ook. Xx
Salam,
Ik wil dit zo maken maar heb geen bakpoeder in huis. Is het nog mogelijk het recept te proberen of raadt je dat af?
Alvast bedankt!
Alaikoem salaam Khadija,
Je kunt het ook maken zonder bakpoeder. Succes!❤️
Hoi Fatima!
Als eerst vind ik je foodblog echt geweldig.
Ik ben een NL bekeerling en door jouw recepten kan ik in ieder geval mijn schoonmoeder trots maken 🙂
Ik zag bij andere harcha recepten dat er boter in gaat. Wat is het verschil zonder boter? Doet dat veel met de smaak?
Hi Maissa,
Aah dat is lief dankjewel! Roomboter geeft een extra romige smaak, maar het kan dus ook met zonnebloemolie.??♥️