MAKROUT (GRIESMEEL DADELKOEKJES)

Makrout koekjes doen mij altijd denken aan de Ramadan wanneer je na zonsondergang er lekker van kunt genieten met een glaasje muntthee. Deze krokante griesmeel koekjes zijn gevuld met een sticky dadelpasta en overgoten met warme bijenhoning, te lekker dus!

Ingrediënten:
.

Voor het deeg
.
  • 350 gr. grove griesmeel
  • 100 ml gesmolten roomboter
  • 120 ml lauwwarm water 
  • 1 tl. zout
  • 1 etl. oranjebloesemwater (mazhar)
  • 3 etl. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
Vulling:
.
  • 250 gr. dadels
  • 1 etl. zonnebloemolie 
  • 1 etl. oranjebloesemwater (mazhar)
  • 1 etl. sesamzaadjes
  • 1 tl. kaneel
Bereiding
,
Stap 1.
.

Meng de griesmeel, zout, kristalsuiker en de vanillesuiker samen. Giet de gesmolten roomboter erbij en mix het samen voor ongeveer 5 minuten tot een korrelig mengsel. Voeg de oranjebloesemwater erbij en mix kort samen. Giet vervolgens het water er in stappen bij en kneed het deeg goed door. Vorm het deeg tot een bal en dek het af voor 30 minuten.

Stap 2.
.

Breng in de onderste gedeelte van een couscous pan een laagje water aan de kook en plaats de bovenste pan bovenop. Leg de dadels in de bovenste pan en laat de dadels voor 10 a 15 minuten zacht stomen.(de tijd is afhankelijk van hoe zacht de dadels al zijn) Haal de dadels uit de pan, verwijder het velletje en prak de dadels met een vork glad. Voeg de zonnebloemolie, oranjebloesemwater, sesamzaadjes en de kaneel erbij en roer de pasta flink samen. Dek de dadelpasta af en zet het voor 10 minuten in de koelkast.

Stap 3.
.

Schep ongeveer 1 eetlepel van het deeg op en rol het deeg tot een bolletje. Druk het bolletje iets plat en plaats er een bolletje dadelpasta op. Breng de zijkanten samen en rol het deeg weer tot een bolletje. Druk het gevulde bolletje deeg in het vormpje en sla voorzichtig het deeg er weer uit. Mocht je niet dezelfde vorm hebben, dan kun je het deeg in twee gelijke stukken snijden en het deeg tot een lange staaf vormen. Vorm de dadelpasta ook tot een lange staaf die net zo lang als het deeg is. Druk in de lengte van het deeg een kuil en plaats de staaf dadelpasta erin. Breng het deeg aan de bovenzijde samen en snijd vervolgens met een scherp mesje schuine stukjes uit het deeg.

Stap 4.
.

Plaats de uitgestoken koekjes op een bekleed bakplaat en bak de koekjes op 200 graden voor 20 a 30 minuten lichtbruin en gaar. Verwarm de honing op de kleinste pit en dompel hier de makrout koekjes in. Serveer de koekjes met een lekker glaasje muntthee en smullen maar!

Extra tips&trics:
.
  • Mocht de dadelpasta iets te plakkerig zijn kun je je handen licht insmeren met zonnebloemolie.
  • Voor makrout heb je echt grove griesmeel nodig, zodat je van die lekkere krokante koekjes krijgt.
  • De hoeveelheid water is afhankelijk van het soort griesmeel dat je gebruikt. Mocht het deeg te droog zijn, dan voeg er extra water bij doen en het weer kneden.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima of #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima


33 antwoorden
  1. Rachida Zakouri
    Rachida Zakouri zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik heb in je boek het recept van gebraden kip met amandelen gezien. Ik had een vraag of ik het ook met kipfilet kan maken

    Beantwoorden
  2. Soumya
    Soumya zegt:

    Lekker hoor. Ga ik zeker maken inshallah. Alleen een vraagje. Is het niet mogelijk om moyen griesmeel te gebruiken. Kan het alleen met grove?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Soumya,

      Dankjewel lieverd! Wat is de structuur van die griesmeel? Voor deze koekjes kun je echt het beste grove of iets grove griesmeel gebruik, zodat je echt die lekkere krokante smaak krijgt.❤️

      Beantwoorden
  3. ouiam
    ouiam zegt:

    dank u wel voor de recepten
    wollah heel lekker bijna ramadan en dan komen de recepten goed van pas
    soukran voor het sturen van de recepten

    Beantwoorden
  4. Fatima
    Fatima zegt:

    Hallo fatima.. vind je recepten echt geweldig en ben er altijd blij met nieuwe recepten.
    Ik heb voor deze koekjes van het merk favero griesmeel grof gebruikt, rode verpakking. Helaas was er geen deeg van te maken. Welke griesmeel heb jij gebruikt.

    Beantwoorden
  5. Feray Hukom
    Feray Hukom zegt:

    er staat in je recept 100ml gesmolten roomboter bedoelje ermee 100gram netals wat op die boter verpakkingen meestal staat?
    heb wat moeite met begrijpen van sommige dingen zonder een beeld?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *