MAANZAAD CITROEN CAKE
Met dit mooie zomerse weer is deze frisse maanzaad citroen cake een perfecte keus! De cake is zo ontzettend luchtig, lekker fris en ook nog eens simpel om te maken. Ik nam dit lekkers gisteren mee op bezoek en zoals je misschien al kunt raden was die binnen een mum van tijd op!
Ingrediënten:
.
Voor het cakebeslag:
.
- 200 gr. roomkaas
- 180 gr. kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snuf zout
- 4 eieren
- 180 ml zonnebloemolie
- 200 gr. bloem
- 1 zakje bakpoeder
- rasp van een citroen
- citroensap van 1/2 citroen
- 1 etl. maanzaad
Extra:
.
- poedersuiker
- citroenrasp
Bereiding:
-
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix in een ruime kom de roomkaas, kristalsuiker, vanillesuiker en het zout mooi glad.
- Giet dan de zonnebloemolie erbij en mix het weer samen.
- Voeg de eieren per een erbij en mix de eieren op hoge snelheid bij het beslag.
- Zeef de bloem en de bakpoeder bij het beslag en mix de droge ingredienten op lage snelheid bij het beslag.
- Ga met de spatel langs de zijkanten en langs de bodem van de kom en roer de droge ingredienten door het beslag.
- Pers de citroenrasp bij het beslag en rasp ook de citroenrasp erbij. Mix dit door het beslag en voeg dan ook de maanzaad toe en mix weer samen.
- Spray de bakvorm in bakspray of met zonnebloemolie, giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant mooi glad.
- Tik de vorm een paar keer op je werkblad zodat eventuele luchtbellen uit het beslag kunnen verdwijnen en bak de cake in de oven voor 30 a 40 minuten mooi goudbruin en gaar.
- Wanneer de cake gaar is laat je deze voor ongeveer 10 minuten afkoelen in de bakvorm en daarna haal je de cake uit de vorm en laat je de cake volledig afkoelen op een rooster.
- Garneer de cake met wat poedersuiker en citroenrasp en smullen maar!
Extra tips&trics:
.
- Vervang de roomkaas door Griekse yoghurt of door volle yoghurt.
- Deze cake is ook erg lekker met sinaasappelsap en rasp.
- Met dit recept kun je ook 15 cupcakes bakken.
Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.
Deze ga ik maken! Maar ik ga denk ik cupcakes maken ervan. Tot hoe ver zal ik de vormpjes vullen? Ik hoor graag van je
Groetjes
Hi Sanae,
Ik raad je aan om elk vormpje met 1.5 eetlepel vulling te vullen. Succes! Xx
Hoi fatima hoe lang moet ik de cupcake versie bakken alvast bedankt
Hi Sanae,
Cupcakes hebben ongeveer 20 a 30 minuten nodig op 180 graden. Succes! Xx
Hoi Fatima, ziet er lekker uit hoe groot is de bakvorm waar je hem erin hebt gedaan?
Hi Amira,
Dankjewel hoor! De bakvorm heeft een diameter van 23 cm. Xx
TbarkAllah 3lik je hebt gouden handen. Gebruik jij een halve citroen om te raspen? Prachtige bakvorm maar 49 euro voor een bakvorm is echt duur. Jammer! Gebruik gewoon mijn goedkope bakvorm?
Allah ibarkfiek Najiba! Ik gebruik rasp van 1 hele citroen en citroensap van een halve citroen. Haha ik begrijp je wel hoor een bakvorm van bijna €50,- is best duur, maar de kwaliteit van deze vorm is echt gewoon top! Ik denk dat vele daarom het geld er wel voor over hebben. Maar je kunt elk soort bakvorm gebruiken hoor. Xx
Dank je wel. Is het een smeuïge cake?
Maar deze bakvormen ,kan je doorgeven aan je kinderen ,zijn voor veel generatie!
Helemaal mee eens!👍🏼😍
Bedankt voor het recept. Kun je ook limoen gebruiken. Ik heb geen citroen in huis
Hi Sam,
Jazeker, lemon kan ook hoor.
kan je de limoen en citroen ook vervangen door appelsien
Hi Annemie,
Bedoel je door Appelsientje drank?
Bedoel je Appelsientje?
TbarkAllah 3lik je hebt gouden handen! Gebruik jij een halve Citroen om te raspen? De bakvorm kost 49 euro hartstikke duur. Jammer! Ik gebruik mijn gewone goedkope bakvorm ?
Heey welke roomkaas gebruik je hier voor de cake?
Hi Najoua,
Ik gebruik de naturel roomkaas van de Lidl. Die zie je ook in beeld bij de ingredienten.
Liefs,
Fatima
SalamFatima!
Kan ik de lijnzaad ook weglaten?
Dankjewel!
Alaikoem salaam Chaimaa,
Ja hoor je kunt de maanzaad ook weglaten. Xx
Hallo Fatima. Hoeveel olie gebruik je? Het lijkt in de video veel meer dan de 180ml in het recept staat. Lijkt dat maar zo?
Dank je voor dit geweldige recept 🙂
Hi Marijke,
Ik gebruik in totaal exact 180 ml zonnebloemolie. De beelden zijn ingezoomd, dus lijkt het misschien iets meer. Graag gedaan hoor!
Liefs,
Fatima
waar vind ik deze bakvorm?
Hi Mieke,
Zie hier de directe link; https://www.fonq.nl/product/nordic-ware-elegant-party-tulband-bakvorm/226366/
Dag fatima
Graag de link voor de bakvorm zou die ook willen bestellen
Groetjes
Thanks
Hi Benny,
Zie hier de directe link; https://www.fonq.nl/product/nordic-ware-elegant-party-tulband-bakvorm/226366/
Heey fatima,
Kan je ook een normale bakvorm gebruiken?
Groetjes Nabila
Hi Nabila,
Jazeker, je kunt allerlei bakvormen gebruiken hoor. Xx
Salaam , kan dit ook in een siliconenbakvorm en moet het ook ingevet worden?
Groetjes ,
Daisy
Hi Daisy,
Ja, hoor je kunt ook een siliconen bakvorm gebruiken. Normaal gesproken hoeft een siliconen bakvorm bijna nooit ingevet te worden, maar ik vet alle bakvormen voor de zekerheid toch in. Dan weet je ook 100% dat de cake niet zal blijven plakken. Succes!
Liefs,
Fatima
Is het een smeuïge cake Fatima?
Hi Najiba,
Jazeker, deze cake is echt smeuïg en lekker zacht! Xx
Salam alaikoem! Als we het met sinaasappel willen maken, hoeveel rasp en sap raad je aan?
Alaikoem salaam Soumayra,
Je kunt dan sinaasappelsap gebruiken van een halve normaal grote sinaasappel en rasp van een hele sinaasappel. Xx
Salaam faatje,
Cake ziet er heerlijk uit. Ik maak wekelijks een cake van je pagina en lukken altijd goed !
Ik had wel een vraagje kan ik bij deze cake een vakvorm van 26 cm gebruiken?
Xx
Alaikoem salaam Yasmina,
Wat lief! Jazeker dat kan wel maar dan zal de cake er wel iets lager uitkomen, omdat je voor dit recept het beste een bakvorm van 20, 22 of 24 cm kunt gebruiken. Dankjewel lieverd!
Liefs,
Fatima
Salamun alikom, ik heb van een betrouwbare Islamitische geleerde vernomen dat maanzaad haram is, omdat het (net als nootmuskaat) toxich is. Het is dus een manier om high van te worden.
Ik ben nu ziek en niet in staat om het bewijs voor je te gaan opzoeken, maar aangezien we pas dingen kunnen aannemen als we bewijs hebben, zou ik zeggen: kijk of je het zelf even kan nazoeken.
Alaikoem salaam,
Ik ga het even opzoeken, want dit heb ik nog nooit gehoord. Allah iechafiek!
Bij de ah is er geen roomkaas natural, kan zuivelspread ook? Of is dat weer iets anders?
Hi Kim,
Ja, hoor dat is hetzelfde als roomkaas. Succes!
Bedankt voor het recept. Ik zou graag willen eten of de hoeveel beslag ook past in een lange standaart cake vorm.
Hi Asma,
Graag gedaan! Jazeker, je kunt ook een lange bakvorm gebruiken. Xx
Dat was me toch eens een heerlijk, luchtige en frisse cake die ook nog eens snel gemaakt is. Ik had uiteindelijk een ronde bakvorm van 26 cm gebruikt. De cake was goed gerezen en heb er puntjes van gesneden. Normaal ben ik niet zo van citoen in een cake maar bij deze cake was het precies goed. Mijn schoonfamilie vond de cake ook geslaagd. Dankjewel xx
Hi Asma,
Wat leuk! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd en bedankt voor je lieve compliment! Xx
Nou, ik zou er zelf niet aandenken zo een cake te bakken. Maar lijkt mij heerlijk en is zeker eenvoudig genoeg te maken. Ik heb alleen de poedersuiker niet in huis. Geeft niet, het mag er mooi uitzien, maar hij moet lekkerder smaken 😉
Hi Frank,
Ah dankjewel! Inderdaad, is niet erg hoor als je geen poedersuiker in huis hebt. Geniet ervan!
Liefs,
Fatima
Hoi Fatima,
Kun je in plaats van maanzaad ook chiazaad gebruiken?
Hi Ebru,
Dit zou vast ook kunnen, maar ik heb eerlijk gezegd nog nooit chiazaad in een cake geproefd maar misschien is het wel lekker.
Hai Fatima,
Dankjewel voor al je heerlijke recepten! Zou je de zonnebloemolie ook kunnen vervangen met boter/magerine? En moet ik dan dezelfde ml aanhouden?
Groetjes suzanne
Hi Suzanne,
Graag gedaan hoor! Ik raad je dan eerder aan ongezouten roomboter te gebruiken i.p.v. margarine. Je gebruikt dan ook 180 gram roomboter op kamertemperatuur.
Liefs,
Fatima
Deze cake voor bezoek gemaakt en wow!! Wat is hij lekker zacht zeg!!! Super bedankt
Hi Sara,
Ah wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd! Xx
Ik heb precies gedaan wat jij hebt gedaan stap voor stap de video gevolgd. Jouw vorm is 23 cm die van mij 22 cm en toch kwam mijn cake niet zo hoog zoals die van jouw.
Die van jouw kwam echt tot de rand of miss zelfs iets erover maar die van mij bleef er een stuk onder.
Hij is wel luchtig hoor daar niet van maar vraag me dan af waar dit aan kan liggen want je zou denken een kleinere vorm dat die dan juist verder uitstijgt boven de rand.
Ligt dit aan t materiaal van de vorm?
Heb jij het zelfde als je bijv. Met de vorm die je van de Lidl hebt bakt? Merk jij t verschil tussen de huidige vorm en die van de Lidl?
Hi Esther,
Aan de vorm kan het niet liggen hoor, want ik gebruik meerdere vormen en ook in andere vormen rijst mijn cake goed. Mag ik vragen welke bakpoeder je gebruikt en welke oven functie je gebruikt om cakes te bakken?
Liefs,
Fatima
Wat raadt je aan Fatima?
Electrisch of hetelucht voor het bakken van deze cake
Hi Safiya,
Je kunt in principe beide gebruiken, alleen gebruik ik zelf nooit de hetelucht functie voor het bakken van cakes. Ik zet de oven altijd op de boven onder functie.
Hoi Fatima, ik wil deze cake maken maar ik heb misschien een domme vraagje. Ik volg jouw advies op en ik wil alleen onder functie van de oven aanzetten. Maar nu vraag ik mij af hoe hoog of laag je de cake moet zetten in de oven. Dus helemaal onderaan? Of juist niet. Hopelijk lees je dit xx
Hi Laan,
Is geen domme vraag hoor. Ik zet alle cakes iets lager dan het midden, dus je rooster zet je iets lager dan het midden. Succes!
Hoi faatje,
Kan ik ook ricotta gebruiken ipv roomkaas?
Gr mimi
Hi Mimi,
Ja hoor je kunt ook prima ricotta gebruiken.
Liefs,
Fatima
Hi,
Mijn bakvorm is iets groter. Kan ik 250 gr bloem gebruiken ipv 200gr?
Dus zoals de roomkaas yoghurt cake.
Gr,
Youssra
Hi Youssra,
Dat kan, dan krijg je een iets stevigere cake. Xx
Hi Fatima,
Mag ik vragen waar jij jouw maanzaad koopt, ik vind het erg lastig te vinden in de supermarkt.
Groetjes,
Carolle
Hi Carolle,
Ik haal maanzaad altijd bij de Jumbo en deze is te vinden bij de specerijen. Xx
Hallo Fatima,
Cake ziet er zoals je andere recepten heerlijk uit, ga het deze weekend proberen.
Maar een vraagje vanwaar het je de citroen vormpje op citroen mee te persen. Zo handig.
Alvast Bedankt.
Hi Layla,
Dankjewel lieverd! Deze komt van de Xenos haha. Xx
Hoi Fatima,
Ik heb deze cake nu een aantal keer gemaakt bij de cake blijft vochtig van binnen. Smaakt heerlijk maar is nog nat in het midden. Hoe komt dat? Ik bak em al wat langer dan de aangegeven tijd. Graag hoor ik van je
Alvast dank
Sanae
Hi Sanae,
Mag ik vragen op welke stand jij de oven zet en op hoeveel graden? Als de cake nog vochtig is, dan is de cake nog niet helemaal gaar.
Ik had een bericht getypt die staat er niet
Ik moest die nog accepteren, maar hij staat er nu bij.
Wordt 200gram roomkaas dan 200ml yoghurt?
Ja, maar je gebruikt dan wel de dikke variant.
Oké bedankt voor je reactie ?
Wat kan je als alternatief gebruiken voor bakspray?
Hi Karima,
Je kunt de vorm ook insmeren met zonnebloemolie of met zachte roomboter. Dan even licht bestuiven met bloem en de overige bloem er weer uitkloppen.??
Hoi! Na gebruik van deze nordic ware bakvorm ben ik altijd zo lang bezig met uithalen van de cake. Het zit altijd muurvast! Gebruik bakspray vet de vorm in, zelfs snij ik de cake los van de randen. Heb jij nog tips? Het is echt heel vervelend om deze vorm te gebruiken
Hi Sukran,
Oh, bij mij blijft die echt nooit plakken. Welke bakspray gebruik je? En als de cake uit de oven komt laat je deze dan even afkoelen in de vorm?
Dr.utker. Zelfde!
Dacht dat het een beetje een droge cake zou worden maar hij is heerlijk smeuïg en smaakvol. Yum!
Dankjewel, groetjes Laura
Hi Laura,
Goed om te te lezen, geniet ervan!
Hey, mischien heel laat dit maar ik keek net in de koelkast en zag dat ik alleen roomkaas had met knoflook en kruiden denk je dat dit heel erg zal zijn want ik wou die cake heel graag vandaag willen maken alleen heb geen yoghurt of “normale” roomkaas thuis.
Ik hoop dat je vandaag nig mischien kan reageren zo niet dan jammer voor mij
Ik wil wel nog even zeggen dat je handjes ma sha Allah van goud zijn✨❤️
Gr.selima
Hi Selima,
Dankjewel lieverd! Sorry, maar ik zou die roomkaas echt noet gebruiken. Dit gaat niet lekker smaken in de cake. Je kunt de roomkaas weglaten en vervangen door 180 ml melk.
Hoi Fatima,
Ik heb vandaag deze lekkere cake gemaakt alleen het beslag van de cake was beetje aan de dunne kant..terwijl ik alle stappen juis heb gevolgd. Dus heb ik maar klein beetje meel toegevoegd, cake was niet helemaal goed opgestegen in de oven.. Heb je enig idee hoe dat gekomen is? En waarom mijn beslag dun was?
Ps. Sinds ik een nieuwe oven heb bakken mijn cakes niet meer zo mooi heb je tips..
Hi Rana,
Het beslag hoor sowieso iets dunner te zijn. Is je cake wel gelukt? En wat gaat er precies mis met je nieuwe oven dan?
Cake was gelukt en het smaakte verrukkelijk!!
Mijn cakes worden niet gaar vanbinnen, buitenkant kleurt mooi bruin. Ik zet hem op hete lucht functie.
Alvast bedankt
Hi Rana,
Als de cake van buiten al bruin is gekleurd, maar de binnenkant nog niet gaar is dan staat jouw oven te hoog. Je kunt ook het beste cake bakken op de boven-onder warmte i.p.v. hetelucht.
Hoi fatima,
Ik heb deze cake vanmorgen gemaakt, helaas is hij mislukt!
Maar ik weet niet waar het aan ligt, aan de buitenkant is hij mooi goudbruin geworden maar de binnenkant is het nog gewoon beslag. Erste half uur boven onder gebakken. Nu staat hij nog in de over maar dan op hete lucht. In de hoop dat hij ook gaar wordt aan de binnenkant.
Hi Nadia,
Als de cake aan de buitenkant al bruin is en de binnenkant niet, dan is de aangegeven temperatuur iets te hoog voor het bakken van cake. Oo hoeveel graden bak je normaal gesproken cakes? Je kunt het beste voor cakes altijd onder-boven warmte gebruiken.
Hi fatima ziet er leker uit
Mag het ook in een ronde vorm?
Alvast bedankt
Hi Farida,
Jazeker, kan ook in een ronde vorm.?
Hoi Fatima,
Kan het beslag ook in een rechthoekige bakvorm met lengte 30 cm, ik heb deze: https://www.bol.com/nl/p/le-creuset-cakevorm-30-cm/9200000027967617/?Referrer=ADVNLGOO002032-G-57991553175-S-488275346057-9200000027967617&gclid=EAIaIQobChMI6-Gn9rOv4wIVQ-d3Ch17fAt7EAQYAiABEgLbfvD_BwE
Hoe lang moet deze dan in de oven? En op hoeveel graden? Dank alvast!
Hi Ana,
Ja, dat kan alleen dan word je cake wel lager. Ook dan houd je dezelfde baktijd en temperatuur aan.
Hoi Fatima, dank je wel! 🙂 Hij is perfect gelukt en was heerlijk! Ik ga je boek bestellen, zag hem opeens in de boekhandel gisteren. Fan van jouw recepten!
Ah wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt. Aah super lief, dankjewel!♥️
Hoii fatima ik wil de cake gaan maken maar heb alleen basterdsuiker kan dat inplaats van de kristalsuiker er in zo ja hoeveel gram?
Ps kun je vandaag antwoorden
Hi Amira,
Ja, je kunt ook basterdsuiker gebruiken en dan raad ik je aan om 170 gr. te gebruiken.
Zoooooo… Hij is zo goed gelukt… En hij smaakte zaaaaalig…
Ben er nu alweer 2 aan het bakken om kado te geven.
Wat een heerlijke frisse en zachte cake.
Hi Karin,
Wat leuk om jouw enthousiaste reactie te lezen! Ik ben blij dat de cake zo goed in de smaak valt!
Liefs,
Fatima
Hey Fatima,
In onze keuken zat helaas al een inbouw oven.
Het is een combi oven en heeft geen boven en onder stand. Deze oven heeft een boven en onder stand gecombineerd met hetelucht. Nu bak ik meestal een appeltaart zo’n 70 minuten op 165 graden zonder voorverwarmen 🙁 . Hoe kan ik deze cake het beste bakken?
Voorverwarmen
Hi Maja,
Ah zo oké. Ik zou dan 160 graden aanhouden voor ongeveer 50 minuten. Na 50 minuten kun je checken of de cake gaar is. Xx