MAANZAAD CITROEN CAKE

Met dit mooie zomerse weer is deze frisse maanzaad citroen cake een perfecte keus! De cake is zo ontzettend luchtig, lekker fris en ook nog eens simpel om te maken. Ik nam dit lekkers gisteren mee op bezoek en zoals je misschien al kunt raden was die binnen een mum van tijd op! 

Ingrediënten:
.

Voor het cakebeslag:
.
  • 200 gr. roomkaas
  • 180 gr. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 200 gr. bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • rasp van een citroen 
  • citroensap van 1/2 citroen
  • 1 etl. maanzaad
Extra:
.
  • poedersuiker
  • citroenrasp

Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    2. Mix in een ruime kom de roomkaas, kristalsuiker, vanillesuiker en het zout mooi glad.
    3. Giet dan de zonnebloemolie erbij en mix het weer samen. 
    4. Voeg de eieren per een erbij en mix de eieren op hoge snelheid bij het beslag.
    5. Zeef de bloem en de bakpoeder bij het beslag en mix de droge ingredienten op lage snelheid bij het beslag.
    6. Ga met de spatel langs de zijkanten en langs de bodem van de kom en roer de droge ingredienten door het beslag.
    7. Pers de citroenrasp bij het beslag en rasp ook de citroenrasp erbij. Mix dit door het beslag en voeg dan ook de maanzaad toe en mix weer samen.
    8. Spray de bakvorm in bakspray of met zonnebloemolie, giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant mooi glad.
    9. Tik de vorm een paar keer op je werkblad zodat eventuele luchtbellen uit het beslag kunnen verdwijnen en bak de cake in de oven voor 30 a 40 minuten mooi goudbruin en gaar.
    10. Wanneer de cake gaar is laat je deze voor ongeveer 10 minuten afkoelen in de bakvorm en daarna haal je de cake uit de vorm en laat je de cake volledig afkoelen op een rooster.
    11. Garneer de cake met wat poedersuiker en citroenrasp en smullen maar!
Extra tips&trics:
.
  • Vervang de roomkaas door Griekse yoghurt of door volle yoghurt.
  • Deze cake is ook erg lekker met sinaasappelsap en rasp.
  • Met dit recept kun je ook 15 cupcakes bakken.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Dit artikel is in samenwerking met fonQ

101 antwoorden
  1. Najiba
    Najiba zegt:

    TbarkAllah 3lik je hebt gouden handen. Gebruik jij een halve citroen om te raspen? Prachtige bakvorm maar 49 euro voor een bakvorm is echt duur. Jammer! Gebruik gewoon mijn goedkope bakvorm?

    Beantwoorden
  2. Najiba
    Najiba zegt:

    TbarkAllah 3lik je hebt gouden handen! Gebruik jij een halve Citroen om te raspen? De bakvorm kost 49 euro hartstikke duur. Jammer! Ik gebruik mijn gewone goedkope bakvorm ?

    Beantwoorden
  3. Marijke
    Marijke zegt:

    Hallo Fatima. Hoeveel olie gebruik je? Het lijkt in de video veel meer dan de 180ml in het recept staat. Lijkt dat maar zo?
    Dank je voor dit geweldige recept 🙂

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Daisy,

      Ja, hoor je kunt ook een siliconen bakvorm gebruiken. Normaal gesproken hoeft een siliconen bakvorm bijna nooit ingevet te worden, maar ik vet alle bakvormen voor de zekerheid toch in. Dan weet je ook 100% dat de cake niet zal blijven plakken. Succes!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  4. Yasmina
    Yasmina zegt:

    Salaam faatje,

    Cake ziet er heerlijk uit. Ik maak wekelijks een cake van je pagina en lukken altijd goed !
    Ik had wel een vraagje kan ik bij deze cake een vakvorm van 26 cm gebruiken?

    Xx

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Yasmina,

      Wat lief! Jazeker dat kan wel maar dan zal de cake er wel iets lager uitkomen, omdat je voor dit recept het beste een bakvorm van 20, 22 of 24 cm kunt gebruiken. Dankjewel lieverd!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  5. S
    S zegt:

    Salamun alikom, ik heb van een betrouwbare Islamitische geleerde vernomen dat maanzaad haram is, omdat het (net als nootmuskaat) toxich is. Het is dus een manier om high van te worden.
    Ik ben nu ziek en niet in staat om het bewijs voor je te gaan opzoeken, maar aangezien we pas dingen kunnen aannemen als we bewijs hebben, zou ik zeggen: kijk of je het zelf even kan nazoeken.

    Beantwoorden
      • Asma
        Asma zegt:

        Dat was me toch eens een heerlijk, luchtige en frisse cake die ook nog eens snel gemaakt is. Ik had uiteindelijk een ronde bakvorm van 26 cm gebruikt. De cake was goed gerezen en heb er puntjes van gesneden. Normaal ben ik niet zo van citoen in een cake maar bij deze cake was het precies goed. Mijn schoonfamilie vond de cake ook geslaagd. Dankjewel xx

  6. De Reuver Frank
    De Reuver Frank zegt:

    Nou, ik zou er zelf niet aandenken zo een cake te bakken. Maar lijkt mij heerlijk en is zeker eenvoudig genoeg te maken. Ik heb alleen de poedersuiker niet in huis. Geeft niet, het mag er mooi uitzien, maar hij moet lekkerder smaken 😉

    Beantwoorden
  7. Suzanne
    Suzanne zegt:

    Hai Fatima,

    Dankjewel voor al je heerlijke recepten! Zou je de zonnebloemolie ook kunnen vervangen met boter/magerine? En moet ik dan dezelfde ml aanhouden?

    Groetjes suzanne

    Beantwoorden
  8. Esther
    Esther zegt:

    Ik heb precies gedaan wat jij hebt gedaan stap voor stap de video gevolgd. Jouw vorm is 23 cm die van mij 22 cm en toch kwam mijn cake niet zo hoog zoals die van jouw.

    Die van jouw kwam echt tot de rand of miss zelfs iets erover maar die van mij bleef er een stuk onder.

    Hij is wel luchtig hoor daar niet van maar vraag me dan af waar dit aan kan liggen want je zou denken een kleinere vorm dat die dan juist verder uitstijgt boven de rand.

    Ligt dit aan t materiaal van de vorm?
    Heb jij het zelfde als je bijv. Met de vorm die je van de Lidl hebt bakt? Merk jij t verschil tussen de huidige vorm en die van de Lidl?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Esther,

      Aan de vorm kan het niet liggen hoor, want ik gebruik meerdere vormen en ook in andere vormen rijst mijn cake goed. Mag ik vragen welke bakpoeder je gebruikt en welke oven functie je gebruikt om cakes te bakken?

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
      • Laannnn
        Laannnn zegt:

        Hoi Fatima, ik wil deze cake maken maar ik heb misschien een domme vraagje. Ik volg jouw advies op en ik wil alleen onder functie van de oven aanzetten. Maar nu vraag ik mij af hoe hoog of laag je de cake moet zetten in de oven. Dus helemaal onderaan? Of juist niet. Hopelijk lees je dit xx

  9. Layla boudaina
    Layla boudaina zegt:

    Hallo Fatima,
    Cake ziet er zoals je andere recepten heerlijk uit, ga het deze weekend proberen.
    Maar een vraagje vanwaar het je de citroen vormpje op citroen mee te persen. Zo handig.

    Alvast Bedankt.

    Beantwoorden
  10. Sanae
    Sanae zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik heb deze cake nu een aantal keer gemaakt bij de cake blijft vochtig van binnen. Smaakt heerlijk maar is nog nat in het midden. Hoe komt dat? Ik bak em al wat langer dan de aangegeven tijd. Graag hoor ik van je

    Alvast dank
    Sanae

    Beantwoorden
  11. Sukran
    Sukran zegt:

    Hoi! Na gebruik van deze nordic ware bakvorm ben ik altijd zo lang bezig met uithalen van de cake. Het zit altijd muurvast! Gebruik bakspray vet de vorm in, zelfs snij ik de cake los van de randen. Heb jij nog tips? Het is echt heel vervelend om deze vorm te gebruiken

    Beantwoorden
  12. Selima
    Selima zegt:

    Hey, mischien heel laat dit maar ik keek net in de koelkast en zag dat ik alleen roomkaas had met knoflook en kruiden denk je dat dit heel erg zal zijn want ik wou die cake heel graag vandaag willen maken alleen heb geen yoghurt of “normale” roomkaas thuis.

    Ik hoop dat je vandaag nig mischien kan reageren zo niet dan jammer voor mij
    Ik wil wel nog even zeggen dat je handjes ma sha Allah van goud zijn✨❤️

    Gr.selima

    Beantwoorden
  13. Rana
    Rana zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik heb vandaag deze lekkere cake gemaakt alleen het beslag van de cake was beetje aan de dunne kant..terwijl ik alle stappen juis heb gevolgd. Dus heb ik maar klein beetje meel toegevoegd, cake was niet helemaal goed opgestegen in de oven.. Heb je enig idee hoe dat gekomen is? En waarom mijn beslag dun was?

    Ps. Sinds ik een nieuwe oven heb bakken mijn cakes niet meer zo mooi heb je tips..

    Beantwoorden
      • Rana
        Rana zegt:

        Cake was gelukt en het smaakte verrukkelijk!!

        Mijn cakes worden niet gaar vanbinnen, buitenkant kleurt mooi bruin. Ik zet hem op hete lucht functie.

        Alvast bedankt

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hi Rana,

        Als de cake van buiten al bruin is gekleurd, maar de binnenkant nog niet gaar is dan staat jouw oven te hoog. Je kunt ook het beste cake bakken op de boven-onder warmte i.p.v. hetelucht.

  14. Nadia
    Nadia zegt:

    Hoi fatima,

    Ik heb deze cake vanmorgen gemaakt, helaas is hij mislukt!
    Maar ik weet niet waar het aan ligt, aan de buitenkant is hij mooi goudbruin geworden maar de binnenkant is het nog gewoon beslag. Erste half uur boven onder gebakken. Nu staat hij nog in de over maar dan op hete lucht. In de hoop dat hij ook gaar wordt aan de binnenkant.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Nadia,

      Als de cake aan de buitenkant al bruin is en de binnenkant niet, dan is de aangegeven temperatuur iets te hoog voor het bakken van cake. Oo hoeveel graden bak je normaal gesproken cakes? Je kunt het beste voor cakes altijd onder-boven warmte gebruiken.

      Beantwoorden
  15. Amira
    Amira zegt:

    Hoii fatima ik wil de cake gaan maken maar heb alleen basterdsuiker kan dat inplaats van de kristalsuiker er in zo ja hoeveel gram?
    Ps kun je vandaag antwoorden

    Beantwoorden
  16. Karin
    Karin zegt:

    Zoooooo… Hij is zo goed gelukt… En hij smaakte zaaaaalig…
    Ben er nu alweer 2 aan het bakken om kado te geven.
    Wat een heerlijke frisse en zachte cake.

    Beantwoorden
  17. Maja
    Maja zegt:

    Hey Fatima,

    In onze keuken zat helaas al een inbouw oven.
    Het is een combi oven en heeft geen boven en onder stand. Deze oven heeft een boven en onder stand gecombineerd met hetelucht. Nu bak ik meestal een appeltaart zo’n 70 minuten op 165 graden zonder voorverwarmen 🙁 . Hoe kan ik deze cake het beste bakken?
    Voorverwarmen

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter op Dija Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *