LOUBIA IN TOMATENSAUS
Ingrediënten: (5 personen)
.
Voor de loubia:
.
- 2 etl. olijfolie
- 3 uien, fijngesneden
- 3 knoflookteentjes, geperst
- 3 tomaten, in blokjes
- 1 etl. peterselie, fijngesneden
- 1 etl. koriander, fijngesneden
- 1 etl. tomatenpuree
- 1/2 blokje kippenbouillon
- 300 gr. gedroogde witte bonen, geweekt
- 1 rode peper
Kruiden:
.
- 1 tl. kurkuma
- 1 tl. gemberpoeder
- 1 tl. paprikapoeder
- 1 tl. zout
- 1/2 tl. komijnpoeder
- 1/2 tl. cayennepeper
- 1/2 tl. zwarte peper
Bereiding:
- Verwarm de olijfolie in de pan en bak de uien en de knoflook voor 2 a 3 minuten aan.
- Voeg de tomatenblokjes, peterselie, koriander, tomatenpuree, kippenbouillon en de kruiden erbij en schep alles goed door. Laat het dan geheel voor 3 a 5 minuten aanbakken op middelhoog vuur.
- Voeg de gedroogde witte bonen en de rode peper in de pan en giet het water erbij tot de gehele inhoud is bedekt.
- Roer alles even goed door, sluit de pan en laat het geheel koken voor zeker 40 a 50 minuten op middelhoog vuur tot de bonen goed gaar zijn.
- Open na 40 minuten weer de pan en check of de bonen al gaar zijn. Mocht de saus iets te dik zijn, dan kun je er altijd extra kokend water bijdoen en weer even aan de kook brengen.
- Serveer de loubia met lekker warm brood, een frisse salade en genieten maar!
En in deze gemakkelijke stappen heb je binnen een mum van tijd dit heerlijk gerecht op tafel staan! Ik heb de loubia vegetarisch gehouden, maar het is ook mogelijk om vlees of kip toe te voegen aan de loubia.
Extra tips&trics:
.
- Houd er rekening mee dat je de gedroogde bonen altijd een dag van tevoren moet laten weken in koud water voor een hele nacht, anders zijn ze te hard en duurt het te lang voordat ze gaar worden in de pan. Mocht je bonen uit een pot gebruiken, dan kun je deze stap uiteraard overslaan.
- Wil je de loubia klaarmaken met vlees of kip? Bak deze dan mee vanaf stap 2.
Ik vind dit gerecht heerlijk!
Hallo Latifa,
Ik ook haha en zo simpel he!
Ik ben gek op loubia, dank je wel voor deze versie. En wat zijn de foto’s prachtig, echt complimenten meid !!
Hallo Amel,
Dankjewel lieve schat! En heel graag gedaan Xx
Wat bedoel je precies met blokje Knorr?
Ik denk de (kip,
rund of schaap) bouillon blokjes, die je kan kopen bij de slager..
Dankjewel Laila!
Hallo Melissa,
Ik bedoel daar een blokje bouillon kruiden mee. Je hebt verschillende smaken tuinkruiden, kip, vis, vlees etc.
Lovely! Wil graag meer traditionele gerechten willen zien
Hallo Aziza,
Die komen er ook nog allemaal aan inschAllah!
Moeten bonen uit pot ook een half uurtje op vuur?
Chokran
Hallo Loubnna,
Nee, die kunnen korter op het vuur, want die zijn eigenlijk al beetgaar.
Hoi Faatje,
Als je vlees toevoegt doe je dat meteen aan t begin?
En als antwoord op je vraag; JA me man is dol op marokaanse gerechten… Dus alle recepten zijn welkom. ?
Hallo Oemrayhana,
Als je vlees erbij wilt toevoegen, dan bak je deze inderdaad in het begin mee. Dus met de uien, knoflook etc. Haha er komen nog vele recepten aan! Xx
salam Oemrayhana
vlees baak je eerste met uien en knoflook . vroeger maakt mijn moeder Loubia met kadid of kordas. was echt lekker maar nu mijn dochters houden niet van.
Salaam alaikoem Balkis,
Klopt inderdaad. Zelf ben ik ook geen fan van Kadid haha :p
Lekker!! binnenkort ook maken insha Allah.
Hallo Hakima,
Moet je zeker doen, erg lekker! Xx
Ik wil wel een recept van marmita
inschAllah.
Ziet er lekker uit, ik ga het van deweek proberen te maken ?!
Hallo Cheyenne,
Ah leuk!
Beste faatje bedankt voor u lekker recepten en laat er maar nog komen grt jamila
Lekker! Is ook de tijd ervoor.
Ja zeker traditionele gerechten! En kijk uit naar het maken van vers Marokkaans brood! ?
Liefs!
Komt voor elkaar hihi! Xx
Hoi Fatima, ziet er heerlijk uit. Ik hou niet van witte bonen. Zou je deze kunnen vervangen door bijvoorbeeld kikkererwten? Alvast bedankt voor je reactie!
Ps meer recepten zijn welkom! Vooral die lekkere herfst/winter schotels
Hallo Renuka,
Ja hoor dat kan ook! Dankjewel meis! Xx
Salam ou alaikoum.
Vandaag jou loubia revept gemaakt. Hij is heerlijk. Bedankt voor het delen.
Gr. Najoua
Alaikoem salaam Najoua,
Ah super meid! Graag gedaan hoor Xx
In wat voor pan kook je het? Waar heb je hem gekocht
Hallo Majda,
Ik gebruik een ruime pan van de Lidl. Je kunt ook een Marokkaanse snelkookpan gebruiken.
Heeey fatima. .
Ik ga dit zeker uitproberen inshallah! Even off topic.. Ik heb precies dezelfde keukenmachine aangeschaft als de jouwe en heb laatst je batbott recept uitgeprobeerd.. was super geslaagd! Weet je ongeveer waneer de Marokkaanse brood recept komt? Dan wacht ik op jouw recept voor gegarandeerd succes! Hahaha
Kusss
Hallo Siham,
Aah super leuk meis! Bedoel je mijn nieuwe KitchenAid of de Tristar? Recept van Marokkaans brood ga ik dit weekend aan beginnen inschAllah! Haha super lief! Xx
De tristar heb ik aangeschaft hahaha ik keek altijd al naar je deegwaren recepten maar nooit aan begonnen.. dus dacht haal dezelfde keukenmachine als de jouwe en dan komt het helemaal goed.. ik heb je pizza en batbott al uitgeprobeerd en guess what was super lekker! Nooit lukte zulke recepten mij.. maar hamdoelilah dankzij jou nu wel! Kusss van een bigg fan!
Zo super lief Siham! Dankjewel lieve schat en ik hoop je nog lang te mogen blij maken met mijn recepten haha! Xx
Heb je misschien ook een harira receptje?
Hallo Liyah,
Jazeker, alleen die moet ik ook nog online zetten. Komt snel hoor!
Als het toch waterig blijft, hoe kan ik het dan dikker krijgen?
Hallo Sandra,
Dan hoor je het nog even door te laten prutellen, net zo lang tot de saus iets is ingedikt. Je kunt er ook 1 eetlepel maïzena aan toevoegen. Maïzena wel even apart mengen met 2 eetlepels van de saus en dan er pas bijgieten.
Zo dankbaar met je prachtige recepten! Allah heeft je werkelijk begunstigd en het is mooi te zien dat je anderen ermee van laat genieten. Moge Allah je rijkelijk belonen! Bedankt om me meer zelfvertrouwen te geven in de keuken doordat je alles zo goed uitlegt!!!
Hallo Joke,
Allahoema ameen lieve meid! Super bedankt en natuurlijk heel graag gedaan! Ik doe het met alle liefde, dankjewel! Xx
Is het blokje knorr een must??
Hallo Assiyah,
Nee hoor je kunt het ook weglaten.
Hoi, de rode peper. Snijdt je die gewoon in blokjes??
Hallo Najat,
Als je echt van pittig houdt, dan kun je deze in blokjes snijden. Als je niet zo’n liefhebber bent van pittig eten, dan gooi je het pepertje er enkel bij.
Ik heb dit gisteren gemaakt en vanavond gegeten. Wat een goed recept weer, heerlijk pittig ,maar ook weer niet te pittig.
Zalig .
Hallo AJKRJH,
Super! Bedankt voor de compliment.
Salamoualaikoum..
Heb een klein vraagje zou je het best koken in een gewoon kookpot of in dat marokkaanse kookpot? & kan je ook alles samen voegen in 1 keer zoals ajuin tomaat de kruiden enzo? ( zonder loubia ) pas achter af? Of best niet alles in stap?
Alaikoem salaam Chaimaalaa,
Je kunt zowel een Marokkaanse snelkookpan als een andere pan gebruiken. Ik raad je wel aan de stappen op volgorde te volgen.
Je zegt half uur in je recept.. maar ik heb het echt flink 2 uur moeten koken? De bonen heb ik idd nacht ervoor laten weken.. snap er niks van haha! Wel heerlijk recept ma sha Allah
Hallo Selma,
Oh wauw dat is wel echt lang! Ik laat de loubia altijd 30 a 45 minuten koken en dan is het eigenlijk gaar. Mag ik vragen welke bonen jij gebruikt? Ben wel blij dat het heeft gesmaakt alhamdoelilah! Xx
Bij mij ook Haha ze staan nu sinds 13.20 op het vuur en nog steeds niet klaar. Zal door de soort bonen komen zeker. Deze zijn van het merk ‘Konouz’ blauw pakje. Welke gebruik jij Fatima, dan weet ik dat voor de volgende keer in shaa Allaah.
Xx
Hallo Umm Abdurrahmaan,
Wauw dit is inderdaad wel lang haha. Heeft het wel gesmaakt? Ik gebruik witte bonen van het merk ‘Zohra’ die kun je vinden bij de slager. Xx
Hoi moet je na t dagje weken de bonen pellen ?
Hallo Hanane,
Nee, dat is niet nodig hoor. Xx
Hoi hoi faatje
Hoeveel water doe je erbij? Denk dat ik te veel bij heb gedaan? Hoeveel peterselie en koriander steek jij erin?
alvast bedankt;
ps: you are amazing
Hallo Hanane,
Je giet net zoveel water erbij tot het water net boven de loubia uitsteekt. Peterselie en koriander gebruik ik een handje vol. Als je ongeveer 5 takjes neemt per soort is het al goed. Succes meid en bedankt voor je lieve compliment! Xx
Ja was super lekker. Mijn man vond t top. ! Nn
Super meid! Xx
Hey Fatima,
Deze is ook super gelukt! Dank je wel voor de duidelijke recepten. Xx
Loveyou Faaat!!!! Je bent zo duidelijk met je uitleg en alles is zo geordend..alles wat ik hebgemaakt is succesvol gegaan. Thanku darlingg
Hallo Sumxmi,
Aah wat onwijs lief zeg! Super bedankt meid!
Liefs Fatima
Vandaag weer lekker loubia maken als je mij dochter vraag wat wil je eten is altijd loubia loubia mama
Hallo Angelique,
Haha wat onwijs lief zeg! Ik ben blij dat het recept zo goed in de smaak valt.
Liefs Fatima
Bij mij blijven ze ookk hard heel irritant. Heel vaak heb ik dat dat ik ze langer moet doorkoken hooguit 1,5uur. Ik heb van het merk tagine weet niet waar het ligt.
Salaam Faatje
Kan ik de tomaten weglaten?
Jouw recepten zijn top?
Mag Allaah u rijkelijk belonen?
Liefs
Amel
Alaikoem salaam Amel,
Ja hoor dat is mogelijk, maar dan krijg je wel een ‘bleke/witte’ loubia hihi. Dankjewel lieve schat erg lief van je!
Liefs Fatima
Hoi Fatima,
Kun je dit gerecht ook in een tajin maken ?
Hallo Rachella,
Ja hoor dat is mogelijk.
Liefs Fatima
Ik heb het gisteren in de tajine gemaakt en het was echt overheerlijk!!
Hallo Rachella,
Oh wat goed zeg! Ik heb zelf loubia nog nooit in een tajine gemaakt, dus ik ben nu ook benieuwd haha. Ik ben blij dat het heeft gesmaakt meid!
Liefs Fatima
Welke tomatenpuree gebruik je erbij? En als je al gare bonen wilt gebruiken welke zijn dan t beste?
Hallo Mendy,
Ik gebruik de tomatenpuree uit een blikje. Je kunt zowel de bonen en tomatenpuree van bijvoorbeeld Albert Heijn huismerk gebruiken.
Liefs Fatima
Hoi hoi
Ik ben helemaal omgetoverd van je lekkere recepten naar een keukenprinses. Ik zou heel graag je nieuwste recepten willen volgen maar weet niet hoe ik mij moet abonneren. Ik kom steeds in de knoop.
Groet asha
Hallo Asha Bakker,
Wat een lief compliment zeg, dankjewel! Je hoeft je niet perse te abonneren voor nieuwe recepten hoor schat. Maar als jij je abonneert, dan krijg je wel gelijk een melding wanneer er een nieuw recept online staat. Wat lukt er niet precies met het abonneren?
Liefs,
Fatima
Lieve faatje,
Ik heb de loubia gemaakt maar de loubia blijft hard het wordt maar niet zacht na anderhalf uur koken:( heb je tips dan hoor ik het graag. Alvast bedankt voor het delen
Hallo Sisi,
Heb je de loubia een nachtje laten weken?
Liefs,
Fatima
Bij mij ook niet! En ik heb ze een nacht laten weken 🙁
Hallo Miel,
Wat is er precies verkeerd gegaan? Zijn de bonen hard gebleven?
Liefs,
Fatima
tbarkellah gliek . Heerlijke recepten?
Hallo Latifa,
Allah ibarkfiek lieverd!
Liefs,
Fatima
Hi Fatima, wat een heerlijk recept!
Ik heb het vandaag gemaakt en zelfs mijn man kreeg er niet genoeg van.
Ik zou niet weten wat ik zonder jou recepten zou moeten haha!
Dag faatje!
welke kitchen aid heb jij? hij lijkt me.echr handig.
Hallo Daisy,
Ik heb onderstaande Kitchenaid en deze keukenmachine is zeker weten handig haha!
https://www.fonq.nl/product/kitchenaid-5ksm175-artisan-elegance-mixer/168696/?channel_code=544&s2m_product_id=176151&utm_source=adwords-shopping&gclid=CjwKEAjwpdnJBRC4hcTFtc6fwEkSJABwupNinaW-H-_WiAkrW_hBeOY9pq2JSW9hjO96yZ1ONriiaRoCwrzw_wcB&gclsrc=aw.ds
Lieve faatje,
Sinds ik je recepten gebruik, lijkt ik net een Marokkaanse keukenprinses. Heb er hiervoor nooit echt de moeite genomen om Marokkaans te koken. Dank je wel voor de geweldige recepten. Mijn gezin smult ervan.
Hallo Karima,
Aah wat leuk om te lezen zeg! Ik ben blij dat je zo enthousiast bent over de recepten en dat jullie er volop van genieten! Ga zo door lieverd.
Liefs,
Fatima
Gebruik dit recept al ruim een jaar, is echt heerlijk.
Al voor verschillende mensen gemaakt die het telkens de lekkerste loubia ooit vinden.
Moge Allah jou belonen Fatima ❤️
Aah wat lief Sara! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd! Allahoema ameen! Xx
De bonene staan op ben benieuwd heb op advies van mijn schoonzus de bonen even voorgekookt 15min met halve knor blokje en het afgegoten water gebruikt voor bij de rest te doen
Alleen ben ik vergeten de tomaten te ontvellen hahah echt stom nou ik laat het weten hopelijk mislukt die niet heb alles precies zo gedaan alleen heb vlees bijgedaan en aardappel blokjes
En was het lekker schat?
Ik krijg het echt voor de derde keer niet in een half uur voor elkaar. Heb een keer de witte bonen van de AH gebprobeerd toen een keer een zak bij de turk gekocht en onlangs die van supermarkt Tanger gebruikt, en het was echt alledrie pas na 1uur en 20min ongeveer pas klaar. Begrijp niet dat het in 30min klaar is, zet het ook op middelmatig vuur.
Hallo Sam,
Week je de bonen een nacht in water? En dit is niet alleen bij jou zo hoor. Bij de ene duurt het 30 minuten en bij de ander meer dan een uur. Xx
Dankje Faat voor jowu reactie.
Jazeker, heb de avond ervoor de bonen in een volle bak water laten weken. Dus ik snap er echt niks van.
Graag gedaan hoor. Gebruik je voor het bereiden van loubia een snelkookpan of gewoon een normale pan?
Een normale pan, van Vivo (AH) kleine formaat.
Daarvoor heb ik een normale pan gebruikt weet niet van welk merk.
Hallo Sam,
Aah wat goed zeg! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd. Xx
Hoihoi!
k heb een pot met witte bonen in tomatensaus, kan ik die ook gebruiken of moet ik dan wat aanpassen aan het recept?
Liefs
Hi Larissa,
Ja hoor die kun je ook gebruiken, alleen wordt de kooktijd iets korter omdat de bonen al voorgekookt zijn. Voor de rest kun je gewoon precies het recept volgen. Succes!
Oké bedankt voor het antwoorden! Moet ik de witte bonen dan even uit laten lekken, of doe ik de tomatensaus er gewoon bij?
Hi Larissa,
In dit recept gaan verse tomaten die eigenlijk dienen voor de tomatensaus. Je kunt de verse tomaten weglaten en de tomatensaus die al in de pot zit erbij doen, anders is het zonde om het weg te gooien. Succes!
Waar krijg je de rode peper?
Hi Denja,
Rode peper kun je gewoon vinden in de supermarkt.
Liefs,
Fatima
Hoi hoi,
Ik ben de loubia vergeten weken voor een nachtje … is dat een probleem?
Hoelang is de bereidingstijd dan ongeveer?
Ps: looovvveee u recepten !!
Hi Naoual,
Dankjewel lieverd! Als je de loubia niet een dag van tevoren weekt in water, dan gaat het echt lang duren voordat de bonen gaar worden. Ik heb het zelf nog nooit gemaakt met niet geweekte bonen, dus ik durf niet te zeggen hoe langer het gaat duren. Je zou eventueel ook bonen uit een pot kunnen gebruiken?
Dank je wel schat maar heb ik niet in huis jammer.. ?
Ik ga het gewoon erop wagen…
Xxx
Hi Naoual,
En heb je het nog gemaakt?
Hello, ik heb de bonen in de ochtend laten weken en in de avond bereid (dus ongeveer 6/7 uurtjes laten weken) is dit te weinig? De bonen blijven namelijk erg hard.. helpt het als ik de nog langer laat koken of is het een verloren zaak?
Hi,
Zelf laat ik droge bonen altijd voor een hele nacht weken. Mochten de bonen nog niet gaar zijn, dan dien je de loubia langer door te koken. Xx
Deze week gemaakt, was heerlijk. Bedankt Fatima!
Hi Halima,
Super! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt! Xx