LEHDES (MAROKKAANSE LINZENSOEP)

Ik ben een grote fan van lehdes oftewel linzensoep op de Marokkaanse manier. Lehdes is een typisch Marokkaans gerecht die heel het jaar door wel wordt klaargemaakt. Lehdes is een heerlijke, dikke en romige linzensoep die je in de winter lekker warm houdt en het is ook nog eens gezond! In de Marokkaanse keuken wordt lehdes vaak klaargemaakt voor het avondeten en wordt daarbij gebakken vis geserveerd. Het leuke is dat het ook nog eens super makkelijk is om klaar te makken. Alles gaat tegelijkertijd in één pan en het enige wat je dan nog hoeft te doen is de lehdes even tijd te geven om te laten koken. Dus weet jij nog niet wat je vanavond op tafel kunt zetten? Maak dan dit heerlijk gerecht en de ingrediënten zal je gegarandeerd al in huis hebben.

Ingrediënten: (4 personen)
.

  • 400 gr. blonde linzen.
  • 1 grote tomaat, in kleine blokjes
  • 1 ui, in schijfjes 
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 etl. tomatenpuree
  • 2 etl. peterselie, fijngesneden
  • scheutje olijfolie
  • 1 liter lauwwarm water
Kruiden:
.
  • 1 tl. zout
  • 1/2 tl. gemberpoeder
  • 1/2 tl. kurkuma
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 1/2 tl. paprikapoeder
  • mespunt komijnpoeder
  • 1 rode peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm een scheutje olijfolie in de pan en voeg de uien en de knoflook erbij en bak geheel mee op middelhoog vuur.
  2. Voeg dan de tomatenblokjes en de tomatenpuree erbij en roer het even goed door.
  3. Strooi de helft van de peterselie erbij, voeg alle kruiden toe en roer alles goed om.
  4. Schep de geweekte en gewassen linzen erbij, giet het water erbij en roer alles goed door.
  5. Plaats het deksel op de pan en laat de lehdes geheel koken voor ongeveer 30 minuten op middelhoog vuur.
  6. Open zo nu en dan de pan en roer alles goed door. 
  7. Voeg de hete peper toe en strooi de overige peterselie er ook bij. Laat de lehdes nog voor 10 minuten koken op laag vuur.
  8. Serveer de lehdes op een ruim bord met wat lekker warm brood, zodat je lekker in de saus kunt soppen!
Extra tips&trics
..
  • Is de lehdes iets te dik? Giet er extra kokend water bij, breng het op smaak met peper en zout en breng de lehdes weer even aan de kook.
  • Wil je extra groenten toevoegen? Voeg deze dan tegelijkertijd toe met de uien en de knoflook.
  • Wil je vlees toevoegen in de lehdes? Snijd het vlees dan in kleine stukjes en bak deze mee met de uien en de knoflook.
  • Ben je vergeten de linzen een nachtje te laten weken? Laat de linzen dan alsnog voor minstens 1 uur weken in koud water.

Een super lekker traditioneel Marokkaans gerecht die je binnen een handomdraai op tafel zet! Probeer het eens uit en laat mij vooral weten wat je ervan vindt.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima en #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

71 antwoorden
  1. N.
    N. zegt:

    Ziet er heerlijk uit Fatima! Vraagje van een echte Hollander haha; eet je deze soep in kommetjes met een lepel of eten jullie het met brood? Ik vind het er nog al dik uitzien voor echte soep! Ben heel benieuwd wil het graag eens maken. Dankjewel!

    Beantwoorden
  2. Siham
    Siham zegt:

    Verukkelijk!!! Ik eet dit om de week. Gooi er dan ook nog groenten bij (sperziebonen én wortel/pompoen) en nu wil ik mijn tip met jullie delen…….. als je de linzen in je bordje hebt opgeschept, strooi er dan wat geraspte kaas overheen. Superrrrr lekker. 🙂

    Beantwoorden
  3. Soumia
    Soumia zegt:

    Salam alaykoem Fatima. BarakAllahoe doek voor het delen van het recept. Een vraagje? Waarom gebruik jij tomatenpuree? Ik ben er niet echt een fan van. Kan ik het ook weglaten?

    Beantwoorden
  4. Aya
    Aya zegt:

    Salamm!! Ben de soep nu aan het maken en zit op de 40min en de soep is nog steeds niet dik? Ik heb de linzen niet laten weken, maar dan zou de soep alsnog dik moeten kunnen worden toch? En ik heb ook precies alle hoeveelheden aangehouden :((( help😂

    Beantwoorden
  5. J
    J zegt:

    Assalamoe alaikom faatje!
    Ik wil strakjes eigenlijk deze soep proberen maar geen tijd om de linzen te laten weken, is het een optie als ik voor linzen uit blik kies?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Janneke,

      Je zou zowel linzen uit blik kunnen gebruiken of alsnog de droge linzen gebruiken. Als je dit doet, dan moet je er wel rekening mee houden dat de linzen iets meer tijd nodig hebben om te garen. Maar beide moet lukken hoor. Smakelijk eten alvast!

      Beantwoorden
  6. Yasmine
    Yasmine zegt:

    Bedankt voor je vorige reactie, mag ik nog vragen of er ook een minimum aan tijd is dat de linzen op voorhand in water moeten liggen? Ik zou ze graag vandaag maken maar heb ze mas deze ochtend in water gelegd 🙂 bedankt alvast!

    Beantwoorden
  7. Yasmine
    Yasmine zegt:

    Mijn linzen worden precies niet gaar.. alsook de saus blijft waterachtig .. staat ondertussen al bijna 40 minuutjes op het vuur (met deksel) enige tips om dit op te lossen ? Groetjes en bedankt!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Yasmine,

      Dan moet je de lehdes sowieso nog laten doorkoken op middelmatig vuur. Als de linzen niet gaar zijn, dan blijft de saus ook waterig. Welke linzen heb je gebruikt en heb je de linzen geweekt in water?

      Beantwoorden
  8. Soumaya
    Soumaya zegt:

    Hi Fatima,

    Ik ben van plan om dit vandaag in cha Allah te maken. Ik heb alleen nog wel een vraag; kan ik hier ook stukjes kipfilet aan toevoegen?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Soumaya,

      Ja hoor dat kan. Je kunt dan de kipfilet stukjes toevoegen bij de uien en de knoflook en deze even half gaarbakken. En daarna ga je gewoon verder met de rest van de stappen. Succes! Xx

      Beantwoorden
  9. Far
    Far zegt:

    Hai fatima
    Ik volg je al een tijdje op snapchat en daarna door via YouTube, ik ga dit recept ook een keer uitproberen In Sha Allah ze zyn het allemaal waard.🙊🙊🙊

    Beantwoorden
  10. Moslima
    Moslima zegt:

    Salaam. Het was echt een heerlijke maaltijd. Ik had dit nog nooit gemaakt ben zelf Nederlands mijn man is Marokkaans en ik zei tegen mijn man dat ik dit ging maken hij zei dan moet je niet zomaar een recept van Google afhalen maar aan me moeder vragen haha ik zei eerst afwachten dan oordelen. En ja hoor hij zei dit is precies hetzelfde hij vond het heerlijk ik had er aardappelblokjes bij gedaan en de volgende keer wil ik ook wat vlees bijvoegen dus bij deze heel erg bedankt alle recepten lukken meteen van jou net als de lekkere harira soep.

    Ps zou je ook een goed marmita recept erop kunnen doen…

    Liefs

    Beantwoorden
  11. Ouafa
    Ouafa zegt:

    Hey
    Ik heb al aardig wat recepten van jou geprobeerd en het lukte mij altijd! Ik vind jou pan en borden heel mooi! Mag ik vragen waar jij het hebt gekocht

    Xx

    Beantwoorden
  12. Lisette
    Lisette zegt:

    Salam Aleikum!

    Ik heb dit gerecht gemaakt, maar ik had het idee dat 400 gram linzen teveel was toen ik ze in de pan deed en na 30 min had ik al bijna geen saus meer en de kleur was niet echt rood meer zoals bij jou. Ik heb groene linzen gebruikt kan het zijn dat het daardoor komt? Donkere linzen kon ik niet vinden wel bruine is dat hetzelfde?

    Liefs,
    Lisette

    Beantwoorden
  13. Riane
    Riane zegt:

    Hoi Fatima,
    Welke soort vlees gebruik je voor deze soep? En kook je de vlees apart? Gebruik je dan de water waarin je de vlees hebt gekookt ook voor de soep? Ik dacht zelf aan om kalfsvlees te stoven apart en dan alleen de vlees voor de soep te gebruiken zonder de water. Wil je me ook laten weten of je kruiden bij de vlees doet wanneer je die laat stoven? Alvast super bedankt!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Riane,

      Als ik vlees toevoeg, dan gebruik ik altijd kalfsvlees. Ik bak het vlees dan tegelijkertijd met de uien en de knoflook en verder voeg ik geen extra kruiden toe. De kruiden die je in dit recept gebruikt is meer dan genoeg voor het vlees. Je hoeft het vlees ook niet perse apart te stoven hoor, want alles wordt goed gaar. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  14. liyah
    liyah zegt:

    Hey Fatima,
    ik zou dit recept graag willen maken voor 2 personen. Hoe kan ik het recept het best halveren, zonder dat er al teveel smaak verloren gaat?
    xx

    Beantwoorden
  15. Adriana
    Adriana zegt:

    Hallo Faatje,

    Eerder heb ik dit recept al gemaakt en het was heerlijk. Nu mijn vraag rode of gele ras al hanout gebruiken bij lehdes. Ik wil het vegatarisch maken zonder vlees en anders proberen dan de vorige keer.

    Liefs Adriana

    Beantwoorden
  16. ODH
    ODH zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik heb dit gemaakt en het was erg lekker. Ik heb er ook meer tomaten bij gedaan, was ook lekker! De laatste x had ik er ook aardappelen en kipfilet stukjes achteraf bij gedaan. Lekker

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *