KOKOS GHRIBA KOEKJES

Voor alle kokos liefhebbers is deze kokos ghriba koekje helemaal het einde! Deze ghriba koekjes zijn zo lekker zacht en luchtig en bij de eerste hap smelt het koekje al op het puntje van je tong! Dit koekje is zonder twijfel een van mijn favoriete koekje die elk Suikerfeest weer terugkomt op onze tafel!

Ingrediënten: (40 stuks)
.
Voor het koekjesdeeg:
.
  • 3 eieren
  • 150 gr. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 tl. zout
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 etl. abrikozenjam
  • 300 gr. geraspte kokos 
  • 180 gr. fijne griesmeel
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 200 gr. poedersuiker

Bereiding:
.
  1. Breek de eieren in de kom en voeg de kristalsuiker, vanillesuiker en het zout erbij. Mix dit met een garde of met een elektrische handmixer samen tot een romig mengsel.
  2. Giet de zonnebloemolie erbij en mix het nog even samen. Schep de abrikozenjam erbij en mix nog eens kort samen.
  3. Voeg de geraspte kokos bij het beslag en mix met de garde flink samen tot de kokos volledig is opgenomen.
  4. Schep de helft van de fijne griesmeel erbij en voeg ook de bakpoeder toe. Mix dit voorzichtig samen en wanneer de griesmeel is opgenomen schep je de overige griesmeel erbij en kneed je het koekjesdeeg goed door met de hand.
  5. Wanneer je het deeg goed hebt gekneed rol je bolletjes deeg en druk je deze ietsjes plat tot een ronde schijf.
  6. Haal het platgedrukte bolletje deeg door de poedersuiker en plaats het deeg op de bakplaat.
  7. Bak de ghriba koekjes af in de voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 10 a 15 minuten.
  8. Laat de koekjes ietsjes afkoelen en geniet er lekker van!
Extra tips&trics:
.
  • Vervang de fijne griesmeel eventueel door gezeefde bloem.
  • Is het deeg te plakkerig om er bolletjes van te vormen? Voeg dan wat extra griesmeel toe en kneed het deeg nog eens door.
  • Hoe groter je de bolletjes maakt hoe groter de koekjes worden, want in de oven zullen ze nog eens rijzen.
  • Als het deeg tijdens het rollen van de bolletjes aan je handen blijft plakken, kun je je handen iets vochtig maken met water.
  • Let er op dat je de ghriba koekjes niet al te lang bakt, want anders worden ze taai en droog.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

 

164 antwoorden
  1. Halima
    Halima zegt:

    Hoi Fatima
    Koekjes zien supper lekker uit ik ga ze zeker proberen ik vind jou alle recepten lekker en ook makelijk Waar kan ik zo N opscheplepel kopen ??

    Beantwoorden
      • Latifa
        Latifa zegt:

        Hey faatje ik had een vraag over een ander recept over de gehakt broodjes de meat buns broodjes met gehakt van 2 jaar geleden die staat op youtube allen ik kan in de bescjrijving niet op de link drukke omdat de website er niey meer staat ofzo de vraag was hoeveel paprika en ui hebruik je
        Xx

      • Halima
        Halima zegt:

        Ik heb ze geprobeerd maar de deeg was droog ik kreeg geen mooi bal van wat kan ik bij tvg

  2. Hakima
    Hakima zegt:

    Dat ziet er heerlijk uit. Ik heb een vraagje. Weeg jij de ingrediënten met een weegschaal af of met een maatbeker? Dankjewel voor alle lekker recepten

    Beantwoorden
  3. Yasmin
    Yasmin zegt:

    Dag Fatima,

    Ziet er makkelijk uit en ik ga het zeker ook maken In Sha Allah!
    Hoe bewaar jij je koekjes tot de Suikerfeest worden ze niet taai?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Yasmin,

      Dankjewel lieverd! Ik bewaar de koekjes altijd in een luchtdichte trommel en op elke laagje koekjes plaats ik een stuk bakpapier. De koekjes blijven wel voor 2 weken lekker vers. Xx

      Beantwoorden
  4. Hodan
    Hodan zegt:

    Masha Allah, dit ziet er echt heerlijk uit. Ik heb je andere ghriba recept ook gezien. Dit lijkt wat makkelijker. Zou je in dit recept ook gemalen amandelen kunnen doen? Dus kokos en amandelen?
    Xx

    Beantwoorden
  5. Khadija
    Khadija zegt:

    Super goed faatje!
    Ik ga deze inshallah donderdag maken. Hoelang blijven ze zacht ? Weet je dat? Anders maak ik ze woensdag al. Groetjes

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Khadija,

      Dankjewel lieve schat! Als je de koekjes in een luchtdichte trommel bewaard en op elke laagje koekjes stuk bakpapier plaatst, dan blijven de koekjes wel voor 2 weken lekker vers. Xx

      Beantwoorden
  6. Sarah
    Sarah zegt:

    Nog een kokos fan hier! Deze ga ik morgen maken inshaa allah! Vraagje, welke griesmeel heb jij gebruikt? Gewoon fijne griesmeel van zo’n marokkaanse kruidenier?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Sarah,

      Hier nog eentje haha! Ja, ik gebruik de fijne griesmeel die ik bij de Marokkaanse slager haal. Deze griesmeel zit in een doorzichtige verpakking en de zijkanten van de verpakking is groen van kleur. Ik ga even google naar een foto en dan zal ik deze even delen op instagram en snapchat. Xx

      Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Zainab,

      Ik heb zelf ook weleens boter gebruikt voor ghriba koekjes, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ze met olie lekkerder vind. Dus ik raad je toch eerder aan om olie te gebruiken in plaats van boter. Xx

      Beantwoorden
  7. Sarah
    Sarah zegt:

    Nog een kokosfan hier! Ziet er superrr goed uit! ik wil deze koekjes morgen maken in shaa allah, maar ik heb een vraagje, welke griesmeel gebruik jij? gewoon die fijne griesmeel die je kan kopen bij zo’n Marokkaanse kruidenier?

    Beantwoorden
  8. Charifa
    Charifa zegt:

    Slm aluykum. Ik maak ze op dit moment. Heb alles volgens jouw stappen gedaan maar het deeg komt niet samen. Het blijft uit elkaar vallen. Moet ik dan meer smida in doen. Heb ik al gedaan.

    Beantwoorden
      • Fouzia
        Fouzia zegt:

        hoi Fatima
        ik heb joiw recept vandaag geprobeerd en had ook diezelfde probleem. ik heb het opgelost door nog een ei bij te doen ? maar ik moet wel zeggen ik ben super content van het resultaat. ze zijn super lekker van smaak maar wel een beetje aan de harde kant, ij hoop dat ze tegen morgen wat zachter worden. Alleszins bedabkt voor de lekker recept ?

  9. Yousra
    Yousra zegt:

    Hoi Fatima ik vind het superleuk om je recepten uit te proberen zo heb ik ook je koekjes uitgeprobeerd en had ik een vraagje , ik heb de koekjes gemaakt maar ik kon er geen hele bol van maken aan het eind het werd juist kruimelig heb er zelf nog wat bloem bij gedaan en heb er wat van kunnen maken maar wat kan ik de volgende keer het beste toevoegen als het niet plakkerig genoeg is graag hoor ik van je: groetjes uit Rotterdam en moge Allah je belonen inshallah xx

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Yousra,

      Allereerst bedankt voor je bericht en voor de mooie dua! Als het deeg te kruimelig is dan zit er juist teveel griesmeel/bloem bij. Je kunt de griesmeel/bloem het beste in stappen toevoegen en het deeg ondertussen kneden. Het deeg moet ietsjes plakkerig zijn en totaal niet kruimelig. Mocht het deeg te kruimelig zijn dan mag je er altijd ongeveer 2 eetlepels zonnebloemolie bijdoen en het deeg weer even doorkneden. Xx

      Beantwoorden
  10. Naima
    Naima zegt:

    Salaam wa alaykoem fatima,

    Ik heb geen jam in huis, kan ik dan jam helemaal weglaten of met iets anders vervangen? DjazakAllah oe khayran

    Beantwoorden
  11. Fatima
    Fatima zegt:

    Salaam alaykoum Fatima
    Deze koekjes zien er zo lekker uit.
    Wil ze nu gaan maken in sha ALLAH maar vroeg me af hoeveel gram zo’n bolletje is. Heb namelijk niet die koffiescheplepel.
    Groetjes fatima

    Beantwoorden
  12. Fatima
    Fatima zegt:

    Salaam alaykoum Fatima
    Deze koekjes zien er overheerlijk uit.
    Weetje mss hoeveel gram zo’n bolletje is?
    Heb namelijk ni die koffiescheplepel.
    Groetjes fatima

    Beantwoorden
  13. Naoual
    Naoual zegt:

    Dag Lieve Fatima,

    Zou je mij aub kunnen vertellen hoeveel gram 1 bolletje is. Ik heb geen opscheplepel.. dus weet niet hoeveel gram ik moet aanhouden per bol.
    Alvast bedankt voor de genomen moeite lieverd❤

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Naoual,

      Sorry, maar ik weeg bolletjes deeg nooit af. Maar ik ga de koekjes vanavond weer maken en dan zelf ik laten zien hoe je het deeg ook met een eetlepel kunt afmeten inschAllah. Xx

      Beantwoorden
  14. Ouarda
    Ouarda zegt:

    Haaai Fatima, ik heb vandaag de koekjes gemaakt. Het lukt mij niet om een foto te plaatsen, maar ze zijn goed gelukt. Ik heb trouwens een foto gestuurd via snap.

    Xxx Ouarda

    Beantwoorden
  15. Soukaina
    Soukaina zegt:

    Hoi Fatima

    Super bedankt voor de moeite die jij neemt voor ons. Bij mij is het wel helaas niet gelukt en plakte het teveel aan mijn vingers waardoor ik geen bolletjes kon maken. Heb je misschien een idee hoe dit komt?
    Ik ga het zeker niet opgeven en opnieuw proberen! 🙂
    Alvast eid moubarak sa’eed!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Soukaina,

      Heel graag gedaan lieve schat!❤ Het koekjesdeeg is sowieso iets plakkerig en daarom raad ik je ook aan om je vingers telkens nat te maken met wat water zodat de deeg bolletjes niet aan je vingers blijven plakken. Ik ging telkens mijn handen wassen, maar het makkelijkste is om telkens je vingers ietsjes vochtig te maken. Heb je de koekjes nog wel kunnen afbakken? Xx

      Beantwoorden
  16. Samantha
    Samantha zegt:

    Hoi Fatima, wat heerlijk zeg weer! Je bent een topper, Allahumaa baarik. Ik had een vraagje hoelang kan je de koekjes bewaren? Want ik zou ze dan graag van te voren willen maken.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Dankjewel lieve Samantha! JE kunt de koekjes nu al maken en dan in een luchtdichte trommel bewaren. Op elk laag koekjes kun je het beste een stuk bakpapier plaatsen en op deze manier blijven de koekjes voor zeker 2 weken lekker vers! Xx

      Beantwoorden
  17. Khamisa
    Khamisa zegt:

    Hoi fatima…
    Ik heb ze vandaag gemaakt.., de tweeede bakplaat kwamen ietsje donkere eruit. Wat ik echt jammer vind. Straks wordt t sproeien. ..ben beniewd. Mn zoontje vond ze lekker..

    Beantwoorden
  18. Rachida
    Rachida zegt:

    Salaam Fatima, heerlijk en makkelijk recept, barakAllahou feek voor het delen hiervan!
    Is het mogelijk de abrikozenjam te vervangen met iets anders? Alvast bedankt voor je reactie. ?

    Beantwoorden
  19. Laila
    Laila zegt:

    Salam Fatima, ziet er lekker uit 🙂
    Ik heb een vraagje, ik heb die koffie lepel niet wat kan ik er in plaats van gebruiken zo dat ik ook de koekjes allemaal het zelfde krijg?

    Groetjes Laila

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Laila,

      Je kunt bijvoorbeeld een dop van een fles drinken gebruiken en deze telkens vullen en het deeg er weer uit scheppen. Op deze manier heb je ook telkens dezelfde hoeveelheid deeg. Xx

      Beantwoorden
  20. Hodan
    Hodan zegt:

    Hoi, masha Allah deze zien er heerlijk uit!
    Ik had gisteren een reactie geplaatst maar die is verdwenen zo te zien haha.
    Maar ik zei dus… dat dit recept wat makkelijker lijkt als je andere ghriba recept. So ik vroeg me af of je in dit recept ook amandelen kon doen? Dus kokos en amandelen samen? Xx

    Beantwoorden
  21. Chaima
    Chaima zegt:

    Hey fatima,
    Een vraagje. Ik zag op het filmpje dat je de bakplaat op de laagste niveau had gezet in oven, dus niet in het midden. Moet dat of kan het gewoon in het midden?

    Beantwoorden
      • N.
        N. zegt:

        Wat staat er voor benaming op de verpakking?

        Ik heb het net geprobeerd te maken maar helaas mislukt. Mijn deeg bleef kruimelig, kon er geen bolletjes van draaien. Het deeg leek een beetje op harscha deeg.
        Ik had enkel griesmeel in huis die ik gebruik voor de msemmen en heb toen uit de supermarkt dr oetkeer griesmeel gehaald (dacht dat deze iets fijner zou zijn) maar daar dus ook mee mislukt.

      • N.
        N. zegt:

        Ik heb dr oetker griesmeel gebruikt. Deze is vergelijkbaar met wat ik al thuis had. Wat ik thuis heb, gebruik ik voor msemmen (moyen).
        Ik heb je video ook bekeken tijdens het maken en zag dat het bij jou echt deeg werd. Bij mij bleef het eigenlijk meer een bal kokos.
        Heb het nog wat verder gekneed maar geen resultaat. Olie toegevoegd en toen weer wat griesmeel maar lukte niet.

  22. Hanane
    Hanane zegt:

    Hoi fatima. Ik had je net een bericht gestuurd, maar ik denk dat jij een nog fijnere griesmeel hebt gebruikt dan ik. Maar heb nu alles al gemeng. Hoe krijg ik her alsnog samen tot 1 geheel. Heb er al zeker 100ml extra zonnebloemolie bijgedaan en 2 eetlepels boter.

    Beantwoorden
  23. N.
    N. zegt:

    Mijn mam heeft zojuist griesmeel van de slager meegenomen. Volgens hem lag deze in het schap bij het kaartje “fijne”.
    Ik zie echter op achterkant dat er moyen op staat. Er bestaat dus nog een fijnere variant?

    In je tips staat dat je ook met bloem te werk kan gaan… doet dat iets met de smaak/structuur?
    250 griesmeel vervangen door 250 bloem en de rest van het recept zelfde hanteren?

    Ik kan het niet hebben dat ze mislukt zijn vandaag dus wil een 2e poging wagen haha.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Haha je hebt wel doorzettingsvermogen echt goed! Je kunt gewoon de fijne griesmeel gebruiken lieverd. Als je bloem wilt gebruiken, dan hanteer je precies dezelfde hoeveelheid, maar persoonlijk vind ik ghriba met griesmeel het lekkerst. Allah ihawnak en inschallah lukt het je!

      Beantwoorden
  24. Nassira
    Nassira zegt:

    Hoi fatima,
    Ik wil je heel erg bedanken voor dit perfecte recept. Ik heb de koekjes zonet gemaakt. En ze zijn zo ontzettend lekker.
    Dit word zeker een koekje die we elke l3ied gaan maken.

    Groetjes Nassira

    Beantwoorden
  25. Fatima El Irari
    Fatima El Irari zegt:

    Hi Laila,

    Elke oven is anders, dus je moet de koekjes altijd goed in de gaten houden. Wat betreft suiker is dat altijd iets wat je zelf kunt aanpassen. Je kunt de hoeveelheid suiker/poedersuiker altijd aanpassen. Voor deze ghriba koekjes gebruik ik altijd een half zakje bakpoeder en hierdoor krijg je juist ene lekker luchtig koekje.

    Beantwoorden
  26. Siham
    Siham zegt:

    Dank je wel voor het delen van dit recept, ik ben dol op cocos! Ik heb gisteren de koekjes gemaakt, ze zijn helaas ene beetje bol gebleven en niet mooi opengebarsten. Ik heb ze 15 min gebakken maar ze zijn helaas te bruin geworden. De jouwe zijn echt veel mooier. Nog tips voor het “open barsten”? Ik ga ze de volgende keer korter bakken en op een lagere temperatuur.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Siham,

      Vaak barsten ghriba koekjes niet open als het deeg te dik is. Hoe luchtiger/lichter het deeg is hoe sneller de koekjes aan de bovenkant mooi openbarsten. En als de koekjes niet meer mooi wit zijn, dan zijn de koekjes gebakken op een iets te hogere temperatuur. Xx

      Beantwoorden
  27. nadia
    nadia zegt:

    Salam!
    ik heb net ook de koekjes gebakken en ze zien er heerlijk uit! Vanavond proef ik eentje 🙂
    Dank je voor het recept!
    grtjs

    Beantwoorden
  28. Fatima El Irari
    Fatima El Irari zegt:

    Ik moest je reactie nog beantwoorden, dus je bericht is niet verdwenen. Was het deeg te plakkerig? Dan dien je er extra griesmeel of bloem bij te doen, het deeg even door te kneden en het even laten rusten voor 5 minuten.

    Beantwoorden
  29. Siham
    Siham zegt:

    Salaam Fatima,

    Moge allah je zegenen voor dit lekkere recept! Heel goed gelukt en we hebben de helft al op(echt erg, maar nu kan ik weer nieuwe maken!)

    Eid mubarak inshallah!

    Beantwoorden
  30. Raz
    Raz zegt:

    Hoi Fatima!

    Welke griesmeel heb jij gebruikt?
    Ik had nog couscous fine van Dari thuis liggen maar dat mislukte totaal! De naam zegt het al couscous denk dat het daar aan lag 🙂

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Nassira,

      Dat kan wel, maar houd er dan el rekening mee dat je iets meer kokos nodig hebt. Je kunt beginnen met 300 gram en als je merkt dat het deeg nog ietsjes te plakkerig is voeg je er wat extra kokos bij en kneed je het weer door.

      Beantwoorden
  31. Dunja
    Dunja zegt:

    Salam!! Bedankt voor het recept! Ik heb ze ook gemaakt maar bij mij wordt de buitenkant van het koekje bruin terwijl de binnenkant nog niet gaar is. De koekjes worden dus bruin en als ik ze eruit wil halen zijn ze nog te zacht. Ik heb de oven al een stuk lager gezet dan jij (hetelucht oven 160 graden). Wat kan ik volgende keer anders doen? Ik heb geen boven en onderwarmte. Groetjes

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Graag gedaan lieverd! Als de buitenkant bruin is en de binnenkant nog zacht is, dan staat de oven iets te hoog bij jou. Misschien kun je het proberen op 100 graden? Sorry, maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen, omdat ik zelf nooit cakes of koekjes bak op de hetelucht functie. Xx

      Beantwoorden
  32. Samara
    Samara zegt:

    selam alaikum,

    SOS
    Waarom smelt mijn poedersuiker ? 🙁
    Het is niet zo mooi gesuikerd als bij jou en ik volg de stappen precies op 🙁
    ma3selaama

    Beantwoorden
  33. Karima
    Karima zegt:

    Ik heb de koekjes zojuist met mijn dochter van 3 gemaakt. Ze zijn heerlijk geworden! (Ondanks dr. Oetkergriesmeel, want ik had niks anders in huis :D) Ik had net iets te weinig kokos, dus dat heb ik aangevuld met extra griesmeel en dat ging gelukkig goed. Ze waren alleen iets te bleek, maar ach. Deze koekjes ga ik zeker nog een keer maken! 🙂
    Groetjes Karima

    Beantwoorden
  34. Naoual
    Naoual zegt:

    Hoi hoi, dank voor het recept; het poedersuiker smelt bij mij…is de temperatuur dan te hoog?
    Dank je wel alvast voor je antwoord…wil ze graag net zo mooi als die van jou kunnen bakken ☺️ En alvast ramadan mubarak!

    Beantwoorden
  35. Fatima
    Fatima zegt:

    Salam, ik vind je website heel prettig en je recepten komen altijd goed van pas. Bedankt! Nou vroeg ik me af of het recept van de reguliere ghriba koekjes van vorig jaar weer terug op de website kan komen? Ik had die gemaakt met suikerfeest vorig jaar en ze vielen zeker in de smaak. Daarom vond ik het ook zo jammer dat ik het recept niet meer kon vinden. Choukran

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Fatima,

      Dankjewel lieve schat! Ja, hoor die komt terug alleen wil ik het recept even opnieuw maken en dubbel checken of alle ingrediënten goed zijn, omdat het recept bij sommige is mislukt. Maar het recept komt terug. Xx

      Beantwoorden
  36. Elissa
    Elissa zegt:

    Hoi Fatima,
    Allereerst bedankt voor het delen van deze verrukkelijke recepten.
    Kan ik de suiker vervangen door steviapoeder of iets anders?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  37. Cathy
    Cathy zegt:

    Heb deze met suikerfeest gemaakt en ze waren super lekker.. nu moet ik ze meerdere keren maken van mijn kinderen en ze blijven niet lang op her bord ze zijn ook lekker zacht… chokran voor jou heerlijke recepten fatima xx

    Beantwoorden
  38. Samira
    Samira zegt:

    Salaam Fatima,
    Mag ik vragen waar jij die bord hebt gehaald aan begin van je video? Waar je je ingrediënten hebt geroerd?

    Ik hoor graag reactie van je top!!
    Groet

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *