HARTJES HARCHA

18 mei 2015Fatima El Irari

Van het weekend had ik zin om een uitgebreid ontbijt klaar te maken. Aangezien ik dol ben op Harcha en dit al een tijdje niet heb gemaakt, was mijn keuze al snel gemaakt. Alhoewel ik nog wel tussen American Pancakes twijfelde haha. Dit wordt het voor volgend weekend dan maar! Harcha is een soort Marokkaans gebakken broodsoort dat gemaakt wordt van griesmeel, olie of boter. Ik weet eerlijk gezegd niet met wat ik het kan vergelijken, maar het doet mij wel denken aan maisbrood. Zoals jullie misschien al hebben gezien heb ik al een Harcha recept op mijn blog staan, maar deze zijn toch iets anders. Dit keer heb ik gekozen voor een andere vorm en wat zijn ze schattig geworden! Mijn moeder zei nog ‘Dit is de moderne Harcha van 2015’ haha. Ik zag dit leuke idee voorbijkomen op een Facebook pagina koken&bakken.

Wat heb je nodig? (11 stuks)

  • 350 gram grove griesmeel
  • 1 thl. vanillesuiker
  • 1 thl. zout
  • 2 thl. bakpoeder
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 180 ml lauwwarm water
  • extra griesmeel voor het bestuiven

Bereidingswijze:

Meng in een ruime kom de grove griesmeel samen met de bakpoeder, de vanillesuiker en het zout. Meng dit net zo lang totdat alles is vermengd. Ik vind het altijd makkelijk om voor het mengen van het mengsel een spatel te gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook je handen gebruiken.

IMG_7121

IMG_7129

IMG_7142

Giet dan voorzichtig de zonnebloemolie er beetje bij beetje bij en blijf ondertussen het mengsel goed mengen, totdat je ziet dat het een iets dikker mengsel wordt. Het mengsel is goed als je het tussen je handen samenknijpt en het bij elkaar blijft zitten. Je kunt het mengsel ook gewoon met je handen mengen als je dit handiger vindt.

IMG_7143

IMG_7159

IMG_7163

Wanneer de zonnebloemolie is opgenomen door de griesmeel ga je beginnen met het water toe te voegen. Giet beetje bij beetje het water bij het mengsel en blijf ondertussen goed roeren. Het moet uiteindelijk een samenhangend deeg worden, dat niet droog is.

IMG_7168

Vorm het mengsel tot een bal en laat het rusten in een kom voor zeker 10 minuten. Dek de kom wel af met plasticfolie en zet het even apart.

IMG_7175

Wanneer je het mengsel voor 10 minuten hebt laten rusten is het tijd om de harcha te vormen. Strooi wat griesmeel op je werkblad en stort hier het mengsel op. Druk het een beetje plat met je handen en rol het dan met behulp van een deegroller plat tot een plak van ongeveer 1 cm dikte.

IMG_7195

Strooi wat griesmeel over de ronde plak heen en haal er met de hart vorm de vormpjes uit het deeg. Het kan zijn dat er een paar hart vormpjes bijzitten die iets scheef zijn, maar die trekken straks bij wanneer je het deeg weer laat rusten.

IMG_7207

Bekleed een deel van je werkblad met een stuk bakpapier en leg hierop de hart vormen. Ik gebruik hier bakpapier voor, zodat de Harcha niet aan de werkblad kan blijven plakken. Vorm van het overgebleven deeg weer een bal en rol deze dan weer uit. Haal hier dan weer hart vormpjes uit en leg deze dan weer op de bakpapier. Werk zo de rest van het deeg af totdat je alles hebt gehad.

IMG_7220

IMG_7233

Laat de vormpjes voor nog eens 10 minuten rusten voordat je ze gaat afbakken. Wat ik heb gedaan is met de platte vorm die bij de harten vorm zit de vormpjes nog een beetje aandrukken, zodat je de hartjes vorm beter in het deeg krijgt te zien.

IMG_7242

Wanneer je de harcha 10 minuten hebt laten rusten is het tijd om de harcha af te bakken. Voor het afbakken van de harcha gebruik ik een Marokkaanse zware pan. Deze pan gebruik ik voor het afbakken van msemmen, batbot brood en voor de harcha. Als je zo´n Marokkaanse pan niet hebt, dan kun je de harcha ook prima in een koekenpan afbakken. Ik zou dan wel een koekenpan gebruiken met een Antiaanbaklaag.

IMG_7244

Verwarm de pan voor ongeveer 10 minuten voor en bak dan de Harcha aan beide kanten mooi goudbruin op een middelmatig vuurtje. Zet het vuur niet te hard, want dan worden ze snel bruin aan de buitenkant en zijn ze van binnen nog niet gaar! Dus laat de Harcha op een middelmatig vuur langzaam gaar worden, totdat ze mooi goudbruin zijn. Ik laat de Harcha voor ongeveer 8 minuten op het vuur staan. Aan elke kant dus voor 4 minuten afbakken. Maar dit kan bij iedereen verschillen, dus let hier op.

IMG_7252

Serveer de Harcha met heerlijke honing en roomboter! Je haalt uit dit recept 11 stuks. Je kunt natuurlijk ook een grote Harcha maken in plaats van allemaal kleintjes. Dit is voor mij echt het ideale ontbijt met lekkere mint thee erbij en veel honing haha. Wat ook erg handig is om de Harcha in te vriezen en uit de vriezer te halen wanneer je er weer zin in hebt. Dit doe je door de Harcha na het afbakken te laten afkoelen en direct daarna in te vriezen. En wanneer je er zin in hebt is het een kwestie van uit de diepvries halen en kort verwarmen in de oven of gewoon in een koekenpan. Ik kan je garanderen dat deze Harcha ook bij jouw vrienden, familie in de smaak zal vallen! Hieronder even in het kort waar ik de spullen vandaan heb die je op de foto’s ziet.

Hart vorm: Action €0,95
Servetten: Kwantum €1,49
Beslagkom: Kruidvat €4,99 (2 stuks)

IMG_7282

ff1

 

 

Print recept

53 Comments

  • Ouafa

    19 mei 2015 at 06:16

    Ik ga ze zeker ook maken zien er heerlijk uit.

    1. xfaatje

      19 mei 2015 at 06:45

      Hallo Ouafa, dankjewel! Zijn ook super leuk om te maken en natuurlijk lekker. <3

  • Ibtissam

    19 mei 2015 at 08:33

    Heey faat ! Ik heb ze uitgeprobeerd met jou recept.Dankzij jou goede uitleg en stappenfotos is het me echt super goed gelukt ! & wat waren ze lekker <3 Ik ben echt grote fan van je ! Dankzij jou vind ik het leuk om lekkere dingen klaar te maken hihi , je bent een toppertje ma scha allah ! <3<3

    1. xfaatje

      19 mei 2015 at 19:46

      Hallo Ibtissam, super leuk om dit terug te lezen. Super graag gedaan meid.❤

  • sam

    19 mei 2015 at 10:46

    Heb ze net voor t eerst gemaakt, en gelijk gelukt! Super, heerlijk ik ga genieten!

    1. xfaatje

      19 mei 2015 at 19:44

      Wat leuk om dit te lezen. Super! Smakelijk meid. ❤

  • Pita

    20 mei 2015 at 12:07

    Wauw!!

    1. xfaatje

      20 mei 2015 at 14:32

      Dankjewek Pita! <3

  • Esme

    21 mei 2015 at 19:15

    Daarom ben jij zo goed!!!! Ik maar altijd denken dat dit heel moeilijk was! Super simpel lieve meid hoe jij t uitlegd! Shoekran bezaf

  • Najia

    22 mei 2015 at 14:29

    Salaam, ik heb ze vandaag gemaakt en ze waren verrukkelijk. Heel erg bedankt voor het recept.

    Klein vraagje uit welke streek komen je ouders?

    1. xfaatje

      24 mei 2015 at 09:15

      Salaam meid, wat leuk om dit te lezen! Super goed. ❤ Mijn ouders komen uit omgeving Fes hoezo? Xx

  • Dina

    28 mei 2015 at 11:23

    Salaam Faatje,

    Vraagje kan je ook melk gebruiken in plaats van water?
    Ik heb je andere harcharecept al eens gemaakt, maar helaas was het niet zo goed gelukt. Het was te droog waardoor ik het niet mooi kon kneden en uitrollen. Het kruimelde steeds helemaal. Is het dan handig om extra water/melk toe te voegen? Ik durfde dat niet zo goed omdat ik bang was mijn hele deeg (verder) te verpesten.. 🙁

    Groetjes Dina

    1. xfaatje

      29 mei 2015 at 11:26

      Salaam Dina, voor dit recept kun je zo goed water als melk gebruiken. Als je van het mengsel geen deeg kunt vormen, dan moet je er inderdaad iets meer melk/water aan toevoegen. Dan zul je zien dat het vormen van een bol makkelijker gaat. Succes meid. <3

  • Laila

    30 mei 2015 at 14:05

    Vanochtend gemaakt, en het was heerlijk met boter en honing hmmmm!!
    Bedankt voor dit duidelijk en makkelijk recept 🙂

    1. xfaatje

      31 mei 2015 at 11:50

      Hallo Laila, wat goed! Ben blij te lezen dat het heeft gesmaakt. Heel graag gedaan meid. <3

  • Leila

    1 juni 2015 at 10:17

    Salaam Faatje. Ik heb deze vorige week uitgeprobeerd maar de structuur en de smaak waren niet hoe ze zouden moeten zijn. Ik heb wel griesmeel gebruikt die medium grof was, de grove had ik niet in huis. Dat verklaart de structuur wel, maar de smaak…
    Voor de rest, mijn complimenten, tbarkellah 3lik! Super blog!
    Fan vanuit België, Leila ♡.

    1. xfaatje

      11 juni 2015 at 21:40

      Salaam Leila, eigenlijk zou de medium grove smida geen probleem moeten zijn. Wat was er qua structuur niet goed aan de harcha dan? Voor de smaak kun je de volgende keer iets meer vanillesuiker toevoegen aan het recept of je gebruikt kristalsuiker. Bedankt voor je lieve complimenten meid. Dankjewel! <3

  • amina

    21 juni 2015 at 19:29

    Ik heb alleen fijne en middel griesmeel in huis kan dat ook.

    1. xfaatje

      22 juni 2015 at 08:43

      Hallo Amina, ja dat kan ook hoor.

  • chaima

    26 juni 2015 at 02:26

    Salam Faatje,
    Allereerst mijn complimenten. Jouw recepten zien er allemaal heerlijk en makkelijk uit. Ik had een vraagje, ik heb een nieuwe Marokkaanse pan. Moet ik er olie of boter op doen voordat ik harcha erop doe? Ik hoorde dat als ze nieuw zijn, dat de harcha erop blijft plakken. Klopt dat? Xx

    1. xfaatje

      28 juni 2015 at 19:05

      Salaam Chaima, super lief van je lieverd! Heb je zo’n Marokkaanse zware pan gekocht bedoel je? Zo ja, dan hoef je geen onlie te gebruiken hoor. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit olie gebruikt in die pan. Als je toch twijfelt kun je alsnog een beetje olie gebruiken. Succes meid. <3

  • Samira

    28 juni 2015 at 22:50

    Zit er goed uit! Ga ze morgen uitproberen inscha Allah. Ik heb fijne tarwe griesmeel VAn de albertheijn kan dat of moet ik speciaal naar Marokkaanse winkel.

    1. xfaatje

      29 juni 2015 at 07:52

      Hallo Samira, dankjewel meis. Nee, hoor griesmeel van de Albert Heijn kan ook gewoon. Succes. <3

  • Saïda

    12 juli 2015 at 14:17

    Prachtig! Hoe lang kun je ze bewaren?

    1. xfaatje

      12 juli 2015 at 19:45

      Hallo Saïda, bedankt lieve meid. Je kunt de harcha zeker 1 dag bewaren. Of zelf afbakken en dan direct invriezen.

  • Inaya

    3 augustus 2015 at 20:06

    Ziet er heerlijk uit Faatje. Ik ga ze ook keer uitproberen. Ben benieiwd!

    Alleen een vraagje kan ik ze ook bijvoorbeeld in de avond Rons 21.00-22.00 uur maken en dan in de ochtend pas bakken.

    1. xfaatje

      4 augustus 2015 at 08:02

      Hallo Inaya, Ja, hoor dat kan ook. Dek het deeg wel af en zet het op een koele plek in huis. Bedankt voor je compliment meid. <3

  • Mariam

    29 februari 2016 at 09:35

    Ziet er zoals altijd goed uit!
    Geef jij geen cursussen?

    1. xfaatje

      1 maart 2016 at 14:00

      Hallo Mariam,

      Dankjewel lieve meid! Nee, ik geef geen cursussen haha :p

  • Essma

    9 maart 2016 at 07:58

    Nu ik naar Duitsland verhuisd ben en geen familie om me heen heb die normaal al die heerlijkheden maakt die jij maakt, ben ik blij dat ik je gevonden heb! Dankzij jou kan ik mijn roots en cultuur toch in een handomdraai op tafel krijgen. Heel erg bedankt voor je inspiratie en je heldere uitleg! In Sha Allah mag je jouw talent nog heel lang delen met je naasten! Liefs uit Frankfurt!

    1. xfaatje

      10 maart 2016 at 07:59

      Hallo Essma,

      Aah, super lief!!! Super bedankt voor je oh zo lieve bericht echt waar! Allahoema ameen lieverd en inschAllah kun jij ook nog heel lang genieten van mijn recepten en nog veel kook en bakplezier beleven! Liefs Fatima

  • Samira

    17 april 2016 at 13:55

    Hallo Faat

    Tbarke’Allah a3lik mag ik vragen waar je die hartjes vorm vandaan hebt?
    X Sam

    1. xfaatje

      20 april 2016 at 06:45

      Hallo Samira,

      Allah ibarkfiek lieverd! Deze vorm komt van de Action. Xx

  • Sou

    5 mei 2016 at 07:59

    Hey meis,
    Ik wil dit zo graag maken.. Maar heb geen bakpoeder in huis. Kan ik het dan alsnog maken? Hoop dat je dit snel leest.. Groetjes

    1. xfaatje

      9 mei 2016 at 13:04

      Hallo Sou,

      Excuses voor mijn late reactie! Je kunt de bakpoeder weglaten.

  • Najat

    15 juni 2016 at 07:38

    Kan je ze ook in de oven doen??

    1. xfaatje

      15 juni 2016 at 09:00

      Hallo Najat,

      Ja dat kan!

  • Hanane

    16 juni 2016 at 00:46

    Heej, ik vroeg me af welke bakpoeder jij gebruikt.

    1. xfaatje

      17 juni 2016 at 08:22

      Hallo Hanane,

      Van Dr. Oetker.

  • mirjam

    24 juni 2016 at 09:30

    Hai lieve Faat,

    Bij ons thuis hebben we al meerdere malen je recepten uitgeprobeerd, ieder keer met heel veel succes en complimenten. Zelfs me moeder kent je nu. Ik zeg dan vaak “volgens Fatima moet je hupelepup doen” hihihi. Super leuk en lief dat je alle recepten met ons deelt.

    Klein vraagje: in dit recept gebruik je grove griesmeel, maar in je andere harcha recept fijne griesmeel. Is daar een heel groot verschil in?? Ik heb ze beide thuis hoor maar vroeg mij dit meer af.

    Moge Allah Swt over je waken.

    Grpetjes Mirjam

    1. xfaatje

      24 juni 2016 at 12:32

      Hallo lieve Mirjam,

      Allereerst bedankt voor je super lieve bericht en Allahoema ameen! Haha kei leuk dat mijn blog bekend is in jullie familie hihi! Nou lieverd kijk, van grove griesmeel krijg je iets krokantere harcha en van de fijne krijg je iets zachtere harcha. Maar je kunt ze beide gebruiken hoor. Succes meis Xx

  • Norel

    17 juli 2016 at 12:16

    Heej meis,

    Ziet er goed uit, waar heb jij die hartjes vormpjes gehaald?

    1. xfaatje

      19 juli 2016 at 07:08

      Hallo Norel,

      Bedankt hoor! De vorm kun je halen bij de Action Xx

  • Jemila

    18 september 2016 at 15:11

    Heb het vandaag gemaakt had altijd al
    adere receptjes geprobeerd maar deze was superlekker.Thanks meid

    1. xfaatje

      19 september 2016 at 13:06

      Dankjewel Jemila! Ben blij dat het gesmaakt heeft Xx

  • Lola

    6 februari 2017 at 17:09

    Hoi lieverd thanx voor het delen van je recepten met ons jij bent mijn inspiratie laatste tijd keep up the good work pleace. Vraagje ik heb griesmeel moyenne staat erop kan dat ook geloof dat het fijne griesmeel is

  • Nainiar

    25 mei 2017 at 12:08

    Kan je in plaats van vanille suiker ook kristalsuiker gebruiken.

  • Daisy

    6 juni 2017 at 16:55

    Hoi hoi !
    Allereerst wil ik even zeggen hoe blij ik ben met je recepten!
    Ik heb nu net voor het eerst deze harcha dunnetjes gemaakt. Alleen bij mij zijn ze niet zo mooi goudbruin geworden.. 🙁
    Weet je toevallig wat ik fout gedaan heb zodat volgende keer goed kan gaan?
    Alvast bedankt !

    1. Fatima El Irari

      7 juni 2017 at 14:45

      Hallo Daisy,

      Dankjewel lieverd! Was de smaak wel lekker? Ik raad je aan om een koekenpan van Tefal aan te schaffen. Ik gebruik deze vaak voor zulke recepten en de harcha wordt altijd mooi goudbruin.

      Liefs,
      Fatima

  • Ikram

    13 juni 2018 at 06:53

    Hoi Fatima!
    Als ik ze heb ingevroren, en ze eruit haal: moet ik ze eerst nog ontdooien voordat ik ze afbak?
    Of kunnen ze gelijk (bevroren en al) in de pan??

    Groetjes
    Ikran

    1. Fatima El Irari

      13 juni 2018 at 11:39

      Hi Ikram,

      Ik laat ze dan voor maximaal 10 minuten op het aanrecht staan en dan verwarm ik ze pas op laag vuur. Succes! Xx

  • Mimi

    22 augustus 2018 at 04:11

    Hoi fati wij Zijn een dag Voor het offerfeest begonnen lekkernijen en ontbijt maken maar tot onze teleursteling was alles dicht dus gingen we Kijken wat we nog in huis Hadden en vonden griesmeel Toen ginger we googelen en vonden jouw heerlijke recept Jij bent onze redder in nood we vonden jouw heerlijke recept en gingen gelijk aan de slag de volgende dag. Haden wij een heerlijk ontbijt Hardstikke bedankt
    Moge Allah je belonen schat
    XOXO Mimi

    1. Fatima El Irari

      3 september 2018 at 07:05

      Hi Mimi,

      Ah wat leuk zeg! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd en bedankt voor je mooie dua, Alahoema ameen!

      Liefs,
      Fatima

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept