HARIRA (MAROKKAANSE SOEP)

Harira, is zonder twijfel een van mijn favoriete soepjes en daarom maak ik het ook best vaak klaar. Nou stond mijn harira recept al online op de blog, maar het leek mij handig om er toch nog een instructievideo bij te maken, zodat het nog duidelijker zou zijn. Maak jij tijdens de ramadan elke dag harira klaar of kies je ook weleens voor een andere soep?

Ingrediënten: (8 personen)
.

Voor de soep:
..
 • 200 gr. kalfsvlees, in blokjes
 • handvol voorgekookte kikkererwten
 • 2 etl. olijfolie
 • 1 grote ui, gemalen
 • 2 etl. peterselie, fijngesneden
 • 2 etl. bladselderij, fijngesneden
 • 1.5 liter kokend water
 • 4 grote verse tomaten, gemalen
 • 2 etl. linzen
 • 2 etl. vermicelli (of parelcouscous)
 • 1 blokje vleesbouillon 
 • 2 etl. koriander, fijngesneden
Kruiden:
..
 • 1 tl. kurkuma
 • 1 tl. gemberpoeder
 • 2 tl. zout
 • ½ tl. zwarte peper
Tomatensausje:
 • 250 ml water
 • 2 etl. tomatenpuree 
Bloempapje:
..
 • 250 ml water
 • 4 etl. bloem
Bereiding:
.
Stap 1.
.

Verwarm de olijfolie in de soeppan en schep het vlees en de gemalen ui erbij. Bak dit geheel aan op middelhoog vuur voor ongeveer 60 seconden. Voeg de bladselderij, peterselie, kurkuma, gemberpoeder, zout en de zwarte peper erbij en schep alles goed door en bak het aan voor ongeveer 3 a 5 minuten op middelhoog vuur.

Stap 2.
.

Giet 1.5 liter kokend water in de pan en breng de soep aan de kook voor 10 a 15 minuten op hoog vuur. Maal de tomaten fijn en giet het tomatenmengsel al roerend in de soeppan. Plaats de deksel op de pan en laat de soep op hoog vuur koken voor zeker 30 minuten.

Stap 3.
.

Giet 250 ml warm water in een aparte kom en mix met een garde de 4 eetlepels bloem erbij tot een glad bloempapje zonder klontjes. Giet dan het bloempapje al roerend in de soeppan, zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg nu ook de blonde linzen erbij en laat de soep voor 30 minuten koken of net zo lang tot de linzen gaar zijn. Open zo nu en dan de soeppan en roer de soep goed door.

Stap 4.
.

Mix in een aparte kom de overige 250 ml water met de tomatenpuree en giet het tomatenmengsel al roerend bij de soep. Schep ook de voorgekookte kikkererwten, vermicelli en de koriander erbij en verkruimel ook het bouillonblokje bij de soep. Roer de soep nog eens door, sluit de pan en laat de soep voor nog eens 10 a 15 minuten doorkoken op middelhoog vuur. Breng de soep eventueel nog op smaak met zwarte peper en zout, laat de soep nog voor 5 minuten door pruttelen op laag vuur.

Extra tips&trics:
.
 • Je gebruikt in totaal 2 liter water, maar als je merkt dat de soep nog iets te dik is dan kun je altijd extra warm water toevoegen en de soep weer aan de kook brengen.
 • De soep wordt de volgende dag altijd iets dikker, dus dan kun je er ongeveer 100 ml kokend water bijgieten en de soep weer verwarmen.
 • Wil je liever geen tomatenpuree uit blik gebruiken? Dan kun je deze vervangen door één verse tomaat.
 • Je kunt de soep altijd invriezen wanneer de soep nog lauwwarm is.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @uitdekeukenvanfatima en #uitdekeukenvanfatima te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

111 antwoorden
 1. Martine
  Martine zegt:

  Ik heb mijn schoonmoeder al verrast met jouw heerlijke Baghrir recept (ik citeer “Dit is preciés hoe ze moeten zijn!!”) en ga ze volgende week verrassen met jouw harira recept 🙂 Ook leuk om naar de islamitische slager te gaan en dan zulke leuke reacties te krijgen op het feit dat ik als Hollandse dit toch ga proberen te maken… En natuurlijk smul ik er zelf lekker van na het vasten!

  Ramadan Kareem Fatima!

  Beantwoorden
 2. Shari
  Shari zegt:

  Lieve Fatima, hier hetzelfde verhaal. Ik ben Surinaams. Vanochtend jou soepje gemaakt en zoals met al jou recepten… in 1 keer gelukt! Mijn zoontje heeft net 2 komen op en was zo blij! Hrira is zijn lievelingssoep! Mijn man gaat vanavond smullen! Super bedankt voor het duidelijke recept!

  Beantwoorden
 3. Salma
  Salma zegt:

  Ik gebruik jou harira recept sinds vorig jaar Ramadan en tot nu toe altijd met succes. Ik gebruik eigenlijk bijna altijd jouw recepten. Die lukken mij altijd. Ik ben een stille lezer maar zeer zeker een grote fan van jou en jouw kookkunsten.

  Beantwoorden
 4. Siham
  Siham zegt:

  Hey Fatima,

  Ramadan Mubarak voor jou en je familie.
  Ik zal de harira zeker uitproberen.
  Mijn vraag is of ik inplaats van lamsvlees ook kipfilet zou kunnen gebruiken?

  Beantwoorden
 5. Houch
  Houch zegt:

  Salaam,

  Ik heb vandaag voor het eerst Harira gemaakt en ik heb jouw recept gebruikt. Hij was echt overheerlijk! Mijn man had niet in de gaten dat het mijn eerste x was??

  Beantwoorden
 6. Y
  Y zegt:

  Hoiii Fatimaaa!!!!

  Jou recept van harira is gwn echt heerlijk,precies hoe die hoort!! Heb ik al zeker meer als 10 x gemaakt ,ramadan of geen ramadan,en elke x gesmult.had vroeger veel recepten geprobeerd op internet maar daar ging echt kruiden in die er gewoon niet inhoren haha.

  Jammie !!!!

  Ga vooral door met lekkere recepten aan ons door te geven hihi.

  Ramadan mubarak!!!

  Beantwoorden
 7. Sofia
  Sofia zegt:

  Salam schatje,
  Heel mooi de video en de stappjes
  Echt chapeau ,ik volg al je recepten, ik ben zo blij om jou lekkere recepten te maken .
  En zeker nu in de ramadan , Mmmm lekkere harira ,chokran bezaaf???
  Mebrok ramadan.

  Beantwoorden
 8. Farah
  Farah zegt:

  Salam lieve Fatima,

  Wat voor een pan kun je het best gebruiken voor de harira? En dan bedoel ik meer hoeveel liter? Ik wil insha’Allah je harira recept gaan uit proberen. Ziet er heerlijk uit lieverd xxx

  Beantwoorden
 9. isetta
  isetta zegt:

  Hoi Fatima! kan ik de linzen ook weglaten? en als ik verse kikkererwten wil gebruiken ipv uit pot, bij welke stap zal ik ze er dan in moeten doen? alvast heel erg bedankt!

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hi Isetta,

   Ja hoor je mag de linzen weglaten. En als je verse kikkererwten gebruikt, dan raad ik je aan de kikkererwten zeker een nachtje in koud water te laten weten. En dan mag je de linzen bij stap 2 van het 1e stappen er al bijdoen. Xx

   Beantwoorden
 10. Katie Hoogendoorn
  Katie Hoogendoorn zegt:

  Assalaamu aylaakum zuster,

  Kan ik de Bouillon weglaten? Heb namelijk geen kipbouillon in huis en wil die andere niet gebruiken, aangezien die heel sterk zijn. En zo niet, kan ik het toevoegen later als de soep al klaar is? Baraka-Allahoe feeki lieve zuster!

  Beantwoorden
 11. Sofia
  Sofia zegt:

  Lieve Fatima! Heel erg bedankt voor alle heerlijke recepten! Je zorgt ervoor dat koken leuk is om te doen, aangezien jouw recepten vrijwel altijd lukken 😉 ik heb even een vraagje. Gebruik je vlees met of zonder bot? En het blokje vleesbouillon, gebruik je dan kip of kalf?

  Xx

  Beantwoorden
 12. Saartje1
  Saartje1 zegt:

  Hoi Fatima, welk voor soort kalfsvlees gebruik je van de schouder of van iets anders ? Heb altijd super veel aan je recepten ❤️

  Beantwoorden
 13. samia
  samia zegt:

  Hallo lieverd,

  Vandaag ga ik je harira recept eens uitproberen.
  Maar moet de bloem daarbij of mag ik dit uit het recept laten??

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hi lieve Samia,

   Ah leuk! Door de bloem wordt de soep iets dikker en is de soep niet zo waterig. Als je geen bloem wilt gebruiken zou je eventueel ook maizena kunnen gebruiken. Ik denk dat de soep zonder bloem iets te licht is, maar je kunt het proberen hoor. Xx

   Beantwoorden
 14. Umm Aisha
  Umm Aisha zegt:

  Assalamoe aleikoem warahmtoellaah lieve Fatima,

  Al zeker 8 jaar lang probeer ik harira te maken in de ramadan met verschillende recepten maar nooit echt de juiste smaak gekregen. Gisteren probeerde ik jou recept en met je lieve stem en duidelijke stappen is het EINDELIJK gelukt alhamdoelilaah. Echt die drie stappen deden het voor mij alles was gewoon fijn op elkaar volgend en duidelijk uitgewerkt. Ik ben je erg dankbaar voor al je leuke video’s en recepten en ik kijk er naar uit nog veel leuke recepten van je voorbij te mogen zien komen.
  Liefs en een knuffel, Romy umm Aisha

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Alaikoem salaam lieve Umm Aisha,

   Wat een onwijs lief en leuk berichtje zeg! Alhamdoleilah dat het je is gelukt lieve schat! Super bedankt voor je lieve complimentjes en voor je enthousiasme. inschAllah lieverd dankjewel! Xx

   Beantwoorden
 15. Inaya
  Inaya zegt:

  Salaam wa alaikoum Fatima,

  Ik heb al een paar van je recepten uitgeprobeerd en tot nu toe nog nooit iets mislukt, daarvoor dank!
  Ik eet graag vegetarisch dus vroeg mij af of ik in dit gerecht eventueel het vlees weg kon laten, of dat dit de smaak verpest van de harira.. weet jij dat misschien?
  Liefs

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Alaikoem salaam Inaya,

   Aah super leuk om te lezen! Nou lieverd wij eten gewoon vlees, maar ik alsnog maak ik harira bijna altijd zonder vlees en ook dan is de soep nog steeds erg lekker! Dus ja hoor je kunt de soep zeker weten zonder vlees maken. Succes! Xx

   Beantwoorden
 16. Naima
  Naima zegt:

  Super recept weer Fatima. Yummie yummie. Ik heb de soep inmiddels al 3x gemaakt. Heel erg bedankt voor het delen van je overheerlijke recepten! Zou je deze soep ook vegetarisch kunnen maken of smaakt ie dan flauw?

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Aah dankjewel lieve Naima en wat leuk dat je de harira al 3x hebt gemaakt! Jazeker, je hoeft niet perse vlees toe te voegen in de soep. Als je maar wel gewoon de rest van de ingrediënten aanhoudt (vooral de kruiden), dan smaakt de soep alsnog hartstikke lekker! Xx

   Beantwoorden
 17. Chahida
  Chahida zegt:

  Hey Fatima ,

  Bedankt dat je jouw lekker soepje met ons deelt , nou een klein vraagje , bladselderij , is gewoon selder ? Of is dit iets ander ?

  Ramadan moubarik

  Groetjes

  Beantwoorden
 18. Ouafa
  Ouafa zegt:

  Heey salaamoe alaikoem,

  Ik heb een vraagje, want je had als het goed is een recept met tuctuc alleen weet ik niet meer wat voor recept dat precies was maar kan em ook niet meer op je site vinden? Ik hoop dat je weet wat ik bedoel haha.

  Beantwoorden
 19. Salima
  Salima zegt:

  Salaam Fatima, bedankt voor je heerlijke recept en duidelijke uitleg! In het recept staat dat het voor 10 personen is, maar ik vond het wel wat weinig haha. Misschien dat het bij mij te veel is ingekookt. De smaak was in ieder geval erg goed! Ik ben eerlijk gezegd niet zo een fan van meel, zou ik in plaats daarvan aardappelen kunnen gebruiken? Hoeveel adviseer je?

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Alaikoem salaam Salima,

   Ah wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt alhmdoelilah. Klopt, ligt er maar net aan hoe dik/dun je soep is voor het aantal personen. Jazeker, je mag ook 1 aardappel gebruiken in plaats van bloem. Xx

   Beantwoorden
 20. Bouchra
  Bouchra zegt:

  Hoi Fatima,

  Je bent een topper!!
  Ik ben altijd al een stille lezer geweest, maar ik heb echt onwijs veel van je geleerd.

  Vandaag ga ik de harira soep voorbereiden, maar met jouw duidelijke video’s en beschrijving gaat het me zeker lukken.

  Nogmaals bedankt, je hebt vele hiermee.

  Topper 🙂

  Beantwoorden
 21. Sandy
  Sandy zegt:

  Hoi Fatima,

  Ik ga snel dit recept eens proberen te maken.
  Ziet er weer heerlijk uit!
  Misschien een brutale vraag, maar waar heb je die leuke pan gekocht?

  Groetjes Sandy

  Beantwoorden
 22. Hande
  Hande zegt:

  Gisteren tijdens de iftar dit gerecht gegeten bij een vriendin en het was super lekker! Zo lekker dat ik het gegoogled heb en dit tegen je wilde zeggen 🙂

  Beantwoorden
 23. Leila
  Leila zegt:

  Ik maak al jaaaren mijn Harira met een zakje tomatensoep-mix erin op t einde, maar ik wilde zo graag van die zakjes af in mijn Harira maar was altijd bang dat het niet meer lekker zou smaken. Nou ik heb vandaag jouw recept gevolgd en de Harira was minstens zo lekker als altijd en dat zonder die ongezonde zakjes!!! Bedankt Fatima!

  Beantwoorden
 24. Rosa
  Rosa zegt:

  Assalaamu aleikum Faatje,

  Moet het een handje vol kikkererwten zijn voordat ze zijn geweekt? Of na het weken een handje vol.
  Weet je misschien ook hoeveel gram dit is? (ben nogal precies, hihi)

  Rosa.

  Beantwoorden
 25. Sanne
  Sanne zegt:

  Hi Fatima,

  Bedankt voor je heerlijke recepten!

  Ik wil vanavond de harira maken, maar heb helaas geen rasp of keukenmachine.
  Zou ik de ui ook gewoon kunnen snipperen?

  X

  Beantwoorden
 26. Hafida
  Hafida zegt:

  Hoi Fatima,

  Bedankt voor je heerlijke recepten! Nou had ik een vraagje, heb dit recept vaker gemaakt en heb dan voor ong 8 personen soep. Nou wil ik zeker het dubbele maken. Wat voor verhoudingen kan ik het beste aanhouden? Thnx alvast

  Beantwoorden
 27. Joyce
  Joyce zegt:

  Wat fijn,eindelijk een duidelijk recept van deze overheerlijke soep, dank je wel daar voor!. Enkel 1 klein vraagje, kan je het vlees ook weglaten? Of adviseer je dat dan te vervangen?

  Liefs

  Beantwoorden
 28. Najat
  Najat zegt:

  Hoi Fatima, je bent echt de beste kokin online qua uitleg en video’s. Met jouw recepten en uitleg kan het nooit fout gaan. Jouw recepten lukken mij altijd, dank hiervoor! Je maakt mij ook een trotse kokin

  Beantwoorden
 29. Isetta
  Isetta zegt:

  lieve Fatima, alvast heel erg bedankt voor het delen van jouw heerlijke recepten. Deze harira soep is heerlijk maar is helaas niet genoeg voor onze grote familie. Als ik het water verdubbel en ook de ingrediënten krijg ik dan dezelfde soep of zal het toch anders gaan smaken? alvast bedankt voor je reactie.

  Beantwoorden
 30. Danielle
  Danielle zegt:

  Hoi Fatima,

  Allereerst mabrouk met de geboorte van jullie zoontje! Ik heb vanmorgen deze soep gemaakt en echt hij is heerlijk!!! Mijn man en kinderen gaan vanavond heerlijk eten.. Super makkelijk uitgelegd!!

  Beantwoorden
 31. Suzanne
  Suzanne zegt:

  Hoi hoi,
  Mijn schoonmoeder gooit er ook altijd aardig wat azijn erdoorheen maar ik zie dat jij dat er niet door doet. Maakt het wel onwijs lekker moet ik zeggen!
  Heerlijk recept hoor!

  Beantwoorden
 32. Nadia
  Nadia zegt:

  Salaam Fatima,

  Ik heb jou recept vaker gebruikt en iedereen vind het echt lekker. Ik doe het trouwens zonder vlees.
  Maar het valt mij op dat ik iets zuur terug in smaak. Wat is het? Ik denk zelf aan uien. Kan iets weglaten aangezien ik geen vlees in doe?

  Groetjes Nadia

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Alaikoem salaam Nadia,

   Ah super! Ik ben blij dat de soep in de smaak valt. Het zure zal vast en zeker de tomatenpuree zijn. Je kunt daar misschien iets minder van nemen of je voegt 1 theelepel suiker erbij, dan verdwijnt het zure. Xx

   Beantwoorden
 33. Anissa
  Anissa zegt:

  Salaam aleykoum Fatima!
  Ik heb u recept uitgeprobeerd vondt het heel lekker . Vraagje als je 3 liter soep wilt maken ,moet je dan alles dubbel in de pan doen ??

  Beantwoorden
 34. Nora
  Nora zegt:

  Hi Fatima, thank you! Mede dankzij jou recepten ben ik zeer gelukkig getrouwd. De liefde van mijn man voor mij is groot maar voor zijn maag ook! Goed eten is het halve werk en nu snap ik waarom mijn moeder dat altijd al zei.

  Dikke knuffel!

  Beantwoorden
 35. Hayat
  Hayat zegt:

  Hoi lieve Fatima,

  Al jaren maak ik harira. Iedereen is er dol op. Maar sinds ik deze ramadan jouw versie op tafel heb gezet is de pan in één dag gewoon op ? en ik had het recept ook nog verdubbeld hè 😉
  Mijn schoonvader zei zelfs dat ik de volgende keer toch wat meer moest maken.
  Heel erg bedankt voor al jouw recepten. Ik wens je een gezegende ramadan ?
  Liefs Hayat

  Beantwoorden
 36. Marjolein
  Marjolein zegt:

  Salam aleikoem fatima, ik vind je recept heerlijk en het is zo fijn om het ook echt in stappen in een filmpje te kunnen zien! Nu vroeg ik me af, hoe kan ik dit recept maken als ik dit voor zon 15 koppen soep wil doen. Dus niet voor 8 personen zeg maar, maar echt dubbele. Moet ik dan dubbele aantal water doen ? Maar hoeveel uien en tomaten dan? 8 tomaten lijkt me veel te veel.. ik zou graag namelijk een flinke volle pan willen maken omdat wij er met 7 personen van eten. En dan is het fijn om voor de volgende dag ook te hebben of nog een 2de kop voor ieder.
  Dank je wel alvast!
  Groetjes Marjolein

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Alaikoem salaam Marjolein,

   Ik ben blij dat de soep zo in de smaak valt! Nou maak ik tijdens de ramadan ook vaak soep voor zo’n 13 a 15 personen en dan verdubbel ik echt alle ingrediënten, dus ook de tomaten.

   Beantwoorden
 37. Naomi
  Naomi zegt:

  Salam alakium, ramadan Mubarak nog. Jou recepten zijn altijd zo lekker! Jou man heeft echt geluk met jou ma Sha Allah. Als ik de soep wil maken met kip. Moet ik dan alleen het vlees vervangen naar kip en kip builion gebruiken?

  Beantwoorden
 38. Eva
  Eva zegt:

  Heb een vraagje moeten de linzen een paar uur weken zo ja hoelang wil het graag gaan maken dank je wel voor het maken van deze leuke video om hoop meer te zien vrgr

  Beantwoorden
 39. Mevrouw O.
  Mevrouw O. zegt:

  Beste Fatima, graag wil ik toch even het volgende meedelen. Ik heb wat recepten uitgeprobeerd en deze waren mislukt dus ging ik er meteen vanuit dat het aan jouw recepten lag, aan de verhoudingen die niet klopten. Ik beloofde mezelf dat ik niet meer zou piepen op jouw website maar de verleiding om steeds te kijken op je snapchat heeft me eraan toe gezet om boek aan te schaffen via bol.com. Nog steeds ging ik ervan (iedere keer dat er iets misging); ‘het ligt aan de website, aan de verhoudingen’. Ik keek niet opnieuw naar de website, wou mijn fouten ook niet erkennen. Een hele week keek ik naar je website en vooral naar de reacties en lees ik: ‘het lukte’, ‘mijn mama vond het lekker’, ‘mijn echtgenoot vond het goed’ etc. Toen realiseerde ik: het lag niet aan fatima noch aan de website maar aan mezelf. Ik moet beter mijn best doen! Vandaag alle trots opzij gezet, je website terug als favoriet aangeduid en je boek erbij genomen. ‘Goed, vandaag gaan we haar harira eens maken, het is onmogelijk dat het enkel bij mij mislukt!’ HET WAS GELUKT! Ik neem al mijn woorden terug. Alle verkeerde gedachten dat ik had over jouw website. Voortaan ligt het absoluut aan mij indien iets mislukt! Bedankt voor de lekkere harira! xxxx

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Haha, wat een leuk berichtje! Niet alle recepten lukken bij iedereen in een leer en vaak moet je recepten gewoon vaker dan een leer maken om het echt goed onder de knie te krijgen. Ik ben blij dat het is gelukt lieverd!??❤️

   Beantwoorden
 40. Sabah
  Sabah zegt:

  Hoi Fatima,

  Bedankt voor het recept. Zou je het ook met gezeefde tomaten kunnen gebruiken ipv verse? En hoeveel dan? Fijne ramadan nog!

  Groetjes,

  Beantwoorden
 41. Mary
  Mary zegt:

  Hoi Fatima, ik ben kraamverzorgende en al zó vaak tijdens de ramadan gekraamd bij Marokkaanse gezinnen, waar ik dus altijd van oma’s? de heerlijke Harira soep te eten krijg. Ook dit jaar weer. En ik vind het zo’n heerlijke soep, dat ik besloten heb deze te maken. Ik vind jouw uitleg het makkelijkst ?en ga deze zeker maken.

  Beantwoorden
 42. Halima
  Halima zegt:

  Kan ik 2 eetlepels bloem gebruiken ipv 4? Is prima als de soep dan wat lichter is. Ik lees net dat ik groente bouillon mag gebruiken. Welk merk zou je mij aanraden?

  Moge Allah jou belonen!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *