HARIRA (MAROKKAANSE SOEP)

Harira, is zonder twijfel een van mijn favoriete soepjes en daarom maak ik het ook best vaak klaar. Nou stond mijn harira recept al online op de blog, maar het leek mij handig om er toch nog een instructievideo bij te maken, zodat het nog duidelijker zou zijn. Maak jij tijdens de ramadan elke dag harira klaar of kies je ook weleens voor een andere soep?

Ingrediënten: (8 personen)
.

Voor de soep:
..
  • 200 gr. kalfsvlees, in blokjes
  • handvol voorgekookte kikkererwten
  • 2 etl. olijfolie
  • 1 grote ui, gemalen
  • 2 etl. peterselie, fijngesneden
  • 2 etl. bladselderij, fijngesneden
  • 1.5 liter kokend water
  • 4 grote verse tomaten, gemalen
  • 2 etl. linzen
  • 2 etl. vermicelli (of parelcouscous)
  • 1 blokje vleesbouillon 
  • 2 etl. koriander, fijngesneden
Kruiden:
..
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 2 tl. zout
  • ½ tl. zwarte peper
Tomatensausje:
  • 250 ml water
  • 2 etl. tomatenpuree 
Bloempapje:
..
  • 250 ml water
  • 4 etl. bloem

Bereiding:

Stap 1.
.

Verwarm de olijfolie in de soeppan en schep het vlees en de geraspte ui erbij. Bak dit geheel aan op middelhoog vuur voor ongeveer 60 seconden. Voeg de bladselderij, peterselie, kurkuma, gemberpoeder, zout en de zwarte peper erbij en schep alles goed door en bak het aan voor ongeveer 3 a 5 minuten op middelhoog vuur.

Stap 2.
.

Giet 1.5 liter kokend water in de pan en breng de soep aan de kook voor 10 a 15 minuten op hoog vuur. Maal de tomaten fijn en giet het tomatenmengsel al roerend in de soeppan. Plaats de deksel op de pan en laat de soep op hoog vuur koken voor zeker 30 minuten.

Stap 3.
.

Giet 250 ml warm water in een aparte kom en mix met een garde de 4 eetlepels bloem erbij tot een glad bloempapje zonder klontjes. Giet dan het bloempapje al roerend in de soeppan, zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg nu ook de blonde linzen erbij en laat de soep voor 30 minuten koken of net zo lang tot de linzen gaar zijn. Open zo nu en dan de soeppan en roer de soep goed door.

Stap 4.
.

Mix in een aparte kom de overige 250 ml water met de tomatenpuree en giet het tomatenmengsel al roerend bij de soep. Schep ook de voorgekookte kikkererwten, vermicelli en de koriander erbij en verkruimel ook het bouillonblokje bij de soep. Roer de soep nog eens door, sluit de pan en laat de soep voor nog eens 10 a 15 minuten doorkoken op middelhoog vuur. Breng de soep eventueel nog op smaak met zwarte peper en zout, laat de soep nog voor 5 minuten door pruttelen op laag vuur.

Extra tips&trics:
.
  • Je gebruikt in totaal 2 liter water, maar als je merkt dat de soep nog iets te dik is dan kun je altijd extra warm water toevoegen en de soep weer aan de kook brengen.
  • De soep wordt de volgende dag altijd iets dikker, dus dan kin je er ongeveer 50 ml kokend water bijgieten en de soep weer even verwarmen.
  • Wil je liever geen tomatenpuree uit blik gebruiken? Dan kun je deze vervangen door één verse tomaat.
  • Je kunt de soep altijd invriezen wanneer de soep nog lauwwarm is.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

73 antwoorden
  1. Martine
    Martine zegt:

    Ik heb mijn schoonmoeder al verrast met jouw heerlijke Baghrir recept (ik citeer “Dit is preciés hoe ze moeten zijn!!”) en ga ze volgende week verrassen met jouw harira recept 🙂 Ook leuk om naar de islamitische slager te gaan en dan zulke leuke reacties te krijgen op het feit dat ik als Hollandse dit toch ga proberen te maken… En natuurlijk smul ik er zelf lekker van na het vasten!

    Ramadan Kareem Fatima!

    Beantwoorden
  2. Shari
    Shari zegt:

    Lieve Fatima, hier hetzelfde verhaal. Ik ben Surinaams. Vanochtend jou soepje gemaakt en zoals met al jou recepten… in 1 keer gelukt! Mijn zoontje heeft net 2 komen op en was zo blij! Hrira is zijn lievelingssoep! Mijn man gaat vanavond smullen! Super bedankt voor het duidelijke recept!

    Beantwoorden
  3. Salma
    Salma zegt:

    Ik gebruik jou harira recept sinds vorig jaar Ramadan en tot nu toe altijd met succes. Ik gebruik eigenlijk bijna altijd jouw recepten. Die lukken mij altijd. Ik ben een stille lezer maar zeer zeker een grote fan van jou en jouw kookkunsten.

    Beantwoorden
  4. Siham
    Siham zegt:

    Hey Fatima,

    Ramadan Mubarak voor jou en je familie.
    Ik zal de harira zeker uitproberen.
    Mijn vraag is of ik inplaats van lamsvlees ook kipfilet zou kunnen gebruiken?

    Beantwoorden
  5. Houch
    Houch zegt:

    Salaam,

    Ik heb vandaag voor het eerst Harira gemaakt en ik heb jouw recept gebruikt. Hij was echt overheerlijk! Mijn man had niet in de gaten dat het mijn eerste x was😂😁

    Beantwoorden
  6. Y
    Y zegt:

    Hoiii Fatimaaa!!!!

    Jou recept van harira is gwn echt heerlijk,precies hoe die hoort!! Heb ik al zeker meer als 10 x gemaakt ,ramadan of geen ramadan,en elke x gesmult.had vroeger veel recepten geprobeerd op internet maar daar ging echt kruiden in die er gewoon niet inhoren haha.

    Jammie !!!!

    Ga vooral door met lekkere recepten aan ons door te geven hihi.

    Ramadan mubarak!!!

    Beantwoorden
  7. Sofia
    Sofia zegt:

    Salam schatje,
    Heel mooi de video en de stappjes
    Echt chapeau ,ik volg al je recepten, ik ben zo blij om jou lekkere recepten te maken .
    En zeker nu in de ramadan , Mmmm lekkere harira ,chokran bezaaf😘😘😘
    Mebrok ramadan.

    Beantwoorden
  8. Farah
    Farah zegt:

    Salam lieve Fatima,

    Wat voor een pan kun je het best gebruiken voor de harira? En dan bedoel ik meer hoeveel liter? Ik wil insha’Allah je harira recept gaan uit proberen. Ziet er heerlijk uit lieverd xxx

    Beantwoorden
  9. isetta
    isetta zegt:

    Hoi Fatima! kan ik de linzen ook weglaten? en als ik verse kikkererwten wil gebruiken ipv uit pot, bij welke stap zal ik ze er dan in moeten doen? alvast heel erg bedankt!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Isetta,

      Ja hoor je mag de linzen weglaten. En als je verse kikkererwten gebruikt, dan raad ik je aan de kikkererwten zeker een nachtje in koud water te laten weten. En dan mag je de linzen bij stap 2 van het 1e stappen er al bijdoen. Xx

      Beantwoorden
  10. Katie Hoogendoorn
    Katie Hoogendoorn zegt:

    Assalaamu aylaakum zuster,

    Kan ik de Bouillon weglaten? Heb namelijk geen kipbouillon in huis en wil die andere niet gebruiken, aangezien die heel sterk zijn. En zo niet, kan ik het toevoegen later als de soep al klaar is? Baraka-Allahoe feeki lieve zuster!

    Beantwoorden
  11. Sofia
    Sofia zegt:

    Lieve Fatima! Heel erg bedankt voor alle heerlijke recepten! Je zorgt ervoor dat koken leuk is om te doen, aangezien jouw recepten vrijwel altijd lukken 😉 ik heb even een vraagje. Gebruik je vlees met of zonder bot? En het blokje vleesbouillon, gebruik je dan kip of kalf?

    Xx

    Beantwoorden
  12. Saartje1
    Saartje1 zegt:

    Hoi Fatima, welk voor soort kalfsvlees gebruik je van de schouder of van iets anders ? Heb altijd super veel aan je recepten ❤️

    Beantwoorden
  13. samia
    samia zegt:

    Hallo lieverd,

    Vandaag ga ik je harira recept eens uitproberen.
    Maar moet de bloem daarbij of mag ik dit uit het recept laten??

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi lieve Samia,

      Ah leuk! Door de bloem wordt de soep iets dikker en is de soep niet zo waterig. Als je geen bloem wilt gebruiken zou je eventueel ook maizena kunnen gebruiken. Ik denk dat de soep zonder bloem iets te licht is, maar je kunt het proberen hoor. Xx

      Beantwoorden
  14. Umm Aisha
    Umm Aisha zegt:

    Assalamoe aleikoem warahmtoellaah lieve Fatima,

    Al zeker 8 jaar lang probeer ik harira te maken in de ramadan met verschillende recepten maar nooit echt de juiste smaak gekregen. Gisteren probeerde ik jou recept en met je lieve stem en duidelijke stappen is het EINDELIJK gelukt alhamdoelilaah. Echt die drie stappen deden het voor mij alles was gewoon fijn op elkaar volgend en duidelijk uitgewerkt. Ik ben je erg dankbaar voor al je leuke video’s en recepten en ik kijk er naar uit nog veel leuke recepten van je voorbij te mogen zien komen.
    Liefs en een knuffel, Romy umm Aisha

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam lieve Umm Aisha,

      Wat een onwijs lief en leuk berichtje zeg! Alhamdoleilah dat het je is gelukt lieve schat! Super bedankt voor je lieve complimentjes en voor je enthousiasme. inschAllah lieverd dankjewel! Xx

      Beantwoorden
  15. Inaya
    Inaya zegt:

    Salaam wa alaikoum Fatima,

    Ik heb al een paar van je recepten uitgeprobeerd en tot nu toe nog nooit iets mislukt, daarvoor dank!
    Ik eet graag vegetarisch dus vroeg mij af of ik in dit gerecht eventueel het vlees weg kon laten, of dat dit de smaak verpest van de harira.. weet jij dat misschien?
    Liefs

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Inaya,

      Aah super leuk om te lezen! Nou lieverd wij eten gewoon vlees, maar ik alsnog maak ik harira bijna altijd zonder vlees en ook dan is de soep nog steeds erg lekker! Dus ja hoor je kunt de soep zeker weten zonder vlees maken. Succes! Xx

      Beantwoorden
  16. Naima
    Naima zegt:

    Super recept weer Fatima. Yummie yummie. Ik heb de soep inmiddels al 3x gemaakt. Heel erg bedankt voor het delen van je overheerlijke recepten! Zou je deze soep ook vegetarisch kunnen maken of smaakt ie dan flauw?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Aah dankjewel lieve Naima en wat leuk dat je de harira al 3x hebt gemaakt! Jazeker, je hoeft niet perse vlees toe te voegen in de soep. Als je maar wel gewoon de rest van de ingrediënten aanhoudt (vooral de kruiden), dan smaakt de soep alsnog hartstikke lekker! Xx

      Beantwoorden
  17. Chahida
    Chahida zegt:

    Hey Fatima ,

    Bedankt dat je jouw lekker soepje met ons deelt , nou een klein vraagje , bladselderij , is gewoon selder ? Of is dit iets ander ?

    Ramadan moubarik

    Groetjes

    Beantwoorden
  18. Ouafa
    Ouafa zegt:

    Heey salaamoe alaikoem,

    Ik heb een vraagje, want je had als het goed is een recept met tuctuc alleen weet ik niet meer wat voor recept dat precies was maar kan em ook niet meer op je site vinden? Ik hoop dat je weet wat ik bedoel haha.

    Beantwoorden
  19. Salima
    Salima zegt:

    Salaam Fatima, bedankt voor je heerlijke recept en duidelijke uitleg! In het recept staat dat het voor 10 personen is, maar ik vond het wel wat weinig haha. Misschien dat het bij mij te veel is ingekookt. De smaak was in ieder geval erg goed! Ik ben eerlijk gezegd niet zo een fan van meel, zou ik in plaats daarvan aardappelen kunnen gebruiken? Hoeveel adviseer je?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Salima,

      Ah wat goed! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt alhmdoelilah. Klopt, ligt er maar net aan hoe dik/dun je soep is voor het aantal personen. Jazeker, je mag ook 1 aardappel gebruiken in plaats van bloem. Xx

      Beantwoorden
  20. Bouchra
    Bouchra zegt:

    Hoi Fatima,

    Je bent een topper!!
    Ik ben altijd al een stille lezer geweest, maar ik heb echt onwijs veel van je geleerd.

    Vandaag ga ik de harira soep voorbereiden, maar met jouw duidelijke video’s en beschrijving gaat het me zeker lukken.

    Nogmaals bedankt, je hebt vele hiermee.

    Topper 🙂

    Beantwoorden
  21. Sandy
    Sandy zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik ga snel dit recept eens proberen te maken.
    Ziet er weer heerlijk uit!
    Misschien een brutale vraag, maar waar heb je die leuke pan gekocht?

    Groetjes Sandy

    Beantwoorden
  22. Hande
    Hande zegt:

    Gisteren tijdens de iftar dit gerecht gegeten bij een vriendin en het was super lekker! Zo lekker dat ik het gegoogled heb en dit tegen je wilde zeggen 🙂

    Beantwoorden
  23. Leila
    Leila zegt:

    Ik maak al jaaaren mijn Harira met een zakje tomatensoep-mix erin op t einde, maar ik wilde zo graag van die zakjes af in mijn Harira maar was altijd bang dat het niet meer lekker zou smaken. Nou ik heb vandaag jouw recept gevolgd en de Harira was minstens zo lekker als altijd en dat zonder die ongezonde zakjes!!! Bedankt Fatima!

    Beantwoorden
  24. Rosa
    Rosa zegt:

    Assalaamu aleikum Faatje,

    Moet het een handje vol kikkererwten zijn voordat ze zijn geweekt? Of na het weken een handje vol.
    Weet je misschien ook hoeveel gram dit is? (ben nogal precies, hihi)

    Rosa.

    Beantwoorden
  25. Sanne
    Sanne zegt:

    Hi Fatima,

    Bedankt voor je heerlijke recepten!

    Ik wil vanavond de harira maken, maar heb helaas geen rasp of keukenmachine.
    Zou ik de ui ook gewoon kunnen snipperen?

    X

    Beantwoorden
  26. Hafida
    Hafida zegt:

    Hoi Fatima,

    Bedankt voor je heerlijke recepten! Nou had ik een vraagje, heb dit recept vaker gemaakt en heb dan voor ong 8 personen soep. Nou wil ik zeker het dubbele maken. Wat voor verhoudingen kan ik het beste aanhouden? Thnx alvast

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *