GEBAKKEN DONUTS

In mijn voorgaande artikelen heb ik je laten zien hoe je met plantaardige margarine de lekkerste koekjes, cakes en broodjes kunt bakken. Mocht je deze gemist hebben, dan zal ik in dit artikel linken naar de recepten.

En mocht ik nou net nog een lekker recept voor je hebben waarmee je gegarandeerd heel wat mensen blij mee gaat maken, want wie is er nou niet dol op donuts? Deze donuts zijn zonder overdrijven TE lekker voor woorden en zo luchtig en zacht! Voor het deeg heb ik Blue Band gebruikt, die een lekkere zachte structuur geeft aan het deeg. Mocht je dit jaar met oud en nieuw een vervanging zoeken voor de standaard oliebollen, dan is dit donut recept precies wat je zoekt!


Ingrediënten: (12 stuks)
.

  • 500 gr. bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 80 gr. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 2 etl. Blue Band margarine
  • 1 tl. zout
  • 200 ml lauwwarme melk
  • 1/2 tl. margarine 
Extra:
.
  • 200 gr. witte chocolade
  • 100 gr. pure chocolade
Bereiding:
.
Stap 1.
.

Meng in een ruime kom de bloem, gedroogde gist, kristalsuiker en de vanillesuiker kort samen. Klop in een aparte kom de eieren los en voeg ze samen met de margarine en het zout toe in de kom. Kneed de ingrediënten op lage snelheid tot een korrelig deeg. Giet dan de melk er geleidelijk bij en kneed het deeg tot een mooi soepel deeg op middelhoge snelheid. Smeer het deeg in met de extra margarine en laat het deeg afgedekt rijzen voor 60 minuten.

Stap 2.
.

Kneed het gerezen deeg kort door met de hand en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een lap van 2 centimeter dik. Steek met een donut vorm vormpjes uit het deeg, zet ze op een bekleed bakplaat met bakpapier en laat ze nog eens afgedekt voor 30 minuten rijzen. Verwarm de zonnebloemolie in een ruime pan en frituur de donuts in 2-3 minuten mooi goudbruin en gaar. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier en smelt in de tussentijd de chocolade au bain-marie. Dompel de bovenkant van de donuts in de chocolade en versier de donuts naar wens en smullen maar!

Voorgaande artikelen gemist?
.
  1. Suikerkoekjes met frambozenjam
  2. Zelf margarine maken
  3. Zachte broodjes
  4. Baktest: cake bakken met drie vetten

Liefs,
Fatima

Dit artikel is in samenwerking met Blue Band.

22 antwoorden
  1. Lisa
    Lisa zegt:

    Hi Fatima,

    Ze zien er heerlijk uit en ik ga ze ook zeker zelf proberen te maken!
    Ik vroeg me af of je hiervoor de deeghaak van de KitchenAid moet gebruiken of een andere?

    Beantwoorden
  2. Rianne
    Rianne zegt:

    Hoi Fatima, Mijn deeg blijft plakkerig, dit maakt het onmogelijk om er een mooie bal van de te maken en in te smeren met boter voor ik em laat rijzen. Wat nu?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter op Imane Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *