BAKTEST! CAKE BAKKEN MET MARGARINE, ROOMBOTER EN ZONNEBLOEMOLIE

In mijn voorgaande artikelen heb ik al verteld dat ik me de laatste maanden meer aan het verdiepen ben in margarine en dan heb ik het met name over het bakken mét margarine. Om heel eerlijk te zijn: ik heb zelf nooit eerder een cake gebakken met margarine als ingrediënt van het recept, maar wél gebruikte ik het vaker voor het bakken van koekjes. Als je mijn recepten over de cakes en taarten op de blog doorneemt, dan zie je tussen de ingrediënten vaak ‘zonnebloemolie’ voorbijkomen en zo nu en dan roomboter.

Nu leek het me leuk om alle drie de vetten in precies dezelfde cake te gebruiken, met dus precies dezelfde ingrediënten. Het enige wat zal verschillen zijn de vetten. In dit artikel deel ik de verschillen in smaken met je en vertel ik je wat nou mijn favoriet is!

Het leuke is dat mijn man, schoonmoeder en schoonvader ook meededen aan de baktest en ik ze per persoon drie plakjes cake liet proeven. Ik vertelde er natuurlijk niet bij met welk vetten de cakes zijn gebakken, zodat ze niet makkelijk naar hun favoriet konden grijpen! Mijn man vond de cake die met zonnebloemolie is gebakken het lekkerst en dit komt waarschijnlijk doordat ik bijna al mijn cakes met zonnebloemolie bak en hij hier aan gewend is. Mijn schoonvader en schoonmoeder daarentegen vonden de cake met margarine weer het lekkerst, want de cake met zonnebloemolie vonden ze iets te zacht en die met roomboter weer iets te vet. Dit vond ik wel grappig, want ook mijn schoonmoeder gebruikt altijd zonnebloemolie voor alle cakes en taarten die ze bakt.

Ik wil even vooropstellen dat het belangrijkste bij het bakken met margarine en roomboter is dat je ze beide op kamertemperatuur dient te gebruiken, dus haal ze minstens een uur voor je aan de slag gaat uit de koelkast.

Ingrediënten vanillecake:
.

 • 180 gr. margarine/roomboter/zonnebloemolie
 • 180 gr. kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 4 eieren
 • 200 gr. bloem
 • 1 zakje bakpoeder
 • snuf zout
Bereiding:
.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de vetten met de kristalsuiker, vanillesuiker en de eieren luchtig. Zeef de bloem, bakpoeder en het zout erbij en mix het door. Vet een bakvorm van 23×13 cm in en verdeel het beslag erin. Bak de cake in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake op een rooster afkoelen.

1. Cake met margarine
.

Dit is de eerste keer dat ik zelf een cake bakte met margarine, dus besloot ik deze ook als eerste te proeven. Ik moet zeggen dat ik erg verrast was door de smaak! De cake is aan de buitenkant ietsjes krokant en de binnenzijde is lekker zacht, precies hoe ik mijn cake het lekkerst vind. Ook vind ik deze cake in vergelijking met de cake die ik met roomboter bakte minder vet en dit is voor mij echt een pluspunt.

2. Cake met roomboter
.

Bij het bakken van deze cake konden de buren hoogstwaarschijnlijk meegenieten van de heerlijke geur die in de keuken hing! Ik vond deze cake zeker lekker, maar ik miste toch het ‘luchtige’ wat ik juist het lekkerst vind in een cake. Ook vond ik deze cake iets te vettig, wat ik niet zo gauw lekker vind in een cake. Maar goed dit zou minder kunnen zijn als ik de hoeveelheid roomboter wat aanpas.

3. Cake met zonnebloemolie
.

Wat mij gelijk opviel is dat deze cake de lichtste kleur had in vergelijking met de andere twee cakes. Bij de eerste hap proefde ik al hoe zacht en luchtig deze cake is! Ook was deze cake, in tegenstelling tot de andere twee, de volgende dag nog steeds lekker zacht was.

Conclusie:
.

Als ik tussen deze drie cakes moet kiezen dan gaat mijn keus naar de cake met zonnebloemolie en margarine. Deze twee waren zonder twijfel mijn favoriet, omdat de een lekker luchtig is en de ander weer lekker zacht. Deze keus is natuurlijk op basis van eigen smaak, dus ieder ander kan weer een andere favoriet hebben. Grappig om te weten dat niemand van ons voor de cake met roomboter koos, maar dus eerder voor die met zonnebloemolie of die met margarine.

En nu ben ik natuurlijk ook benieuwd met welke vetten jij jouw cakes/taarten bakt?

Liefs,
Fatima

Dit artikel is in samenwerking met Becel.

40 antwoorden
 1. Joyce
  Joyce zegt:

  Salaam Aleikum Fatima. Wat leuk om te weten. Mijn familie is echt van de roomboter cake. De verhouding die we aanhouden is een ei is 50 gram dus dan ook evenveel boter suiker en bloem. 1 op 1 dus. Wij houden van het zompige bovenkantje en een krokant korstje. Toefje verse slagroom erbij en als seizoen ernaar is met aardbeien. Bij oma thuis Was dat altijd een feestje! Je recepten zijn leuk. Fijne dag! Gr. Joyce

  Beantwoorden
 2. Annemarie
  Annemarie zegt:

  Hoi Fatima ik gebruik meestal arachide olie om te bakken. Deze olie is wat neutraler van smaak dan zonnebloemolie en geeft hetzelfde resultaat. Groetjes

  Beantwoorden
 3. Fatima
  Fatima zegt:

  Hey hallo, wat een super leuk bak test!! Heel grappig dit ik maak altijd mijn cake met olie. Zoals je zegt het blijf de volgende dag nog lekker. Maar super leuk om dit te lezen ♡♡♡ liefs fatima

  Beantwoorden
 4. Maria
  Maria zegt:

  Bak jij altijd in baksel met gezouten roomboter? Mag ik vragen waarom je daarvoor heb gekozen? Wij kiezen zelf altijd ongezouten.

  Beantwoorden
 5. Violeta
  Violeta zegt:

  Lieve mensen, kloppen jullie eerst de eiwit, helemaal stijf, net als voor de meringue, daarna beetje bij beetje de suiker, terwijl je blijft kloppen/mixen. Mixer uitdoen. Daarna de eigeel mengen met olie, beetje bij beetje, net als een mayo, de zout. De eigeel toevoegen bij de eiwit, langzaammengen met een spatel. Aan het einde de bloem, strooien zou ik het zeggen, vanille en citroen rasp. Cake in de vorm doen, bakken op 175 graden, 40-45 minuten. DAARNA PRATEN WE ANDERS 🙂 (ik ben franse patisser)

  Beantwoorden
 6. Machicha
  Machicha zegt:

  Hi Fatima,

  Super leuk van je baktest
  Ik gebruik ook margarine van de bakje dus smeerbaar. Lekker luchtig. Het word niet hard en compact als wanneer je roomboter gebruikt. De ingredienten van smeerbaar margarine laat dat de cakes niet droog en vet en compact word. Integenstelling van roomboter . In winterperiode stol de cake als je met roomboter bakt.
  Als je van luchtig en smaakvol cakes hou probeerd margarine. Mij favo margarine is volle pond van Glorie (blauwe verpakking) bona en blue band

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hi Machicha,

   Dankjewel! Ik vind een cake met roomboter ook iets te machtig en inderdaad te compact (vooral de volgende dag.) De cake die ik met Blue Band bakte vond ik ook lekker, dus die ga ik vaker maken!

   Liefs,
   Fatima

   Beantwoorden
   • Letty
    Letty zegt:

    Hai Fatima,
    Ik wissel af. Het meeste bak ik met roomboter en af en toe margarine. Ik bak dus nooit met zonnebloemolie. Is dat gezonder?

 7. Oum ri
  Oum ri zegt:

  Ik bak altijd met zonnebloemolie maar eigenlijk meer omdat ik dat standaard in huis heb en dus niet nog naar de winkel moet voor roomboter 😅

  Beantwoorden
 8. Nel
  Nel zegt:

  Hoi Fatima. De cake is prima gelukt en lekker.
  Is ook lekker luchtig en zoals je zegt zacht.
  Ik ga de volgende keer een paar druppels vanille extract toevoegen.
  Maar dat is persoonlijk.
  De ui kaas broodjes zijn ook perfect daar wil ik wat zongedoogde tomaatjes aan toevoegen de volgende keer.
  Mooi voor de kleur en ik denk lekker.
  Bedankt voor het delen van al je recepten
  Groetjes Nel.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *