AARDAPPELGEHAKT OVENSCHOTEL

Ovenschotels, we kunnen er thuis maar geen genoeg van krijgen! Door de weeks zijn ovenschotels toch wel een van dé gerechten die ik snel kan klaarmaken en er niet al te lang voor in de keuken hoef te staan. Je kunt ovenschotels makkelijk een dag van tevoren klaarmaken, in de koelkast bewaren en als je thuis komt dan hoef je de schotel enkel nog even in de oven te schuiven! Dit ovenschotel recept ga je heel erg lekker vinden en zeker weten vaker klaarmaken!

Ingrediënten (6 personen)
.
Voor de vulling:
  • 300 gr. gemarineerd gehakt
  • 3 waspeen, in blokjes gesneden
  • 100 gr. diepvries erwten
  • 1 klein blikje mais
  • 1 tl. zout
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 2 etl. tomatensaus
  • 1 etl. bloem
  • 1 klein blokje runderbouillon
  • 150 ml kokend water
Gebakken uien:
..
  • 2 etl. zonnebloemolie
  • 2 uien, in schijfjes gesneden
  • 1 etl. kaneel
  • 1/2 tl. zout
  • 1/2 tl. kurkuma
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 1 etl. kristalsuiker
  • 1 etl. peterselie, fijngesneden
Aardappelpuree:
..
  • 5 grote, kruimelige aardappelen
  • 1 tl. zout
  • 30 gr. roomboter
  • 1/2 tl. nootmuskaat
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 80 ml. melk (minder als je kleinere aardappelen gebruikt.)

Bereidingswijze:

Gehaktvulling en gebakken uien:
zz
  1. Verhit de pan en bak het gehakt voor ongeveer 5 a 8 minuten op middelhoog vuur. 
  2. Schep de waspeen stukjes bij het gehakt en bak het geheel aan voor 3 a 5 minuten met de deksel op de pan.
  3. Voeg de tomatensaus, doperwten en de mais erbij en schep alles even goed om. 
  4. Strooi de bloem bij de gehaktvulling en roer de bloem goed door de vulling.
  5. Verkruimel het blokje runderbouillon in de 150 ml kokend water en roer dit even goed samen. Giet de runderbouillon in de pan en blijf ondertussen goed roeren.
  6. Bak de vulling voor 3 a 5 minuten op middelhoog vuur en je zult zien dat de saus lekker indikt. Plaats de deksel op de pan en zet de pan even apart.
  7. Verhit de zonnebloemolie in de koekenpan en schep de uien erbij. Bak de uien voor ongeveer 60 seconden mooi glazig op middelhoog vuur.
  8. Voeg de kurkuma, kaneel, zout, zwarte peper, kristalsuiker en de peterselie bij de uien en schep alles even goed om. Laat de uien mooi garen op middelhoog vuur voor ongeveer 3 a 5 minuten. Zet de koekenpan even apart.
Aardappelpuree & afwerking:
xxx
  1. Kook de aardappelen gaar met het zout op middelhoog vuur voor ongeveer 10 a 15 minuten. Giet het water af en schep de aardappelen weer terug in dezelfde pan.
  2. Voeg de roomboter, nootmuskaat, zwarte peper, zout en de melk bij de gekookte aardappelen en stamp de aardappelen goed fijn.
  3. Proef tussendoor of de aardappelpuree goed op smaak is en voeg eventueel extra peper en zout toe.
  4. Verdeel de helft van de aardappelpuree op de bodem van de ovenschaal en strijk deze glad.
  5. Schep de gebakken uien bovenop en schep hierop de gehaktvulling en druk de vulling stevig aan met de achterkant van een eetlepel.
  6. Schep de overige aardappelpuree in de spuitzak en spuit bovenop de gehaktvulling mooie strookjes of toefjes aardappelpuree.
  7. Strooi wat gehakte bieslook bovenop en schuif de aardappelgehakt schotel in de voorverwarmde oven op 250 graden voor ongeveer 20 a 30 minuten.
  8. De laatste 10 minuten kun je eventueel wat geraspte kaas bovenop de aardappelpuree strooien en de kaas nog even laten krokant bakken. 
  9. Wanneer de ovenschotel aan de bovenkant mooi goudbruin is gekleurd, dan is het tijd om er lekke van te gaan genieten!
Extra tips&trics:
dd
  • Je kunt deze ovenschotel altijd een paar uur van tevoren maken of zelfs een dag van tevoren. Voor etenstijd hoef je de schotel enkel nog even af te bakken.
  • Je kunt natuurlijk de aardappelpuree bovenop ook makkelijk gladstrijken i.p.v. een spuitzak te gebruiken.
  • Voeg elk soort groenten toe aan de vulling die je zelf lekker vindt.
  • Strooi de laatste 10 minuten van de baktijd nog wat geraspte kaas bovenop de aardappelpuree.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

 

 

 

62 antwoorden
  1. Layla
    Layla zegt:

    Heyy lieve fatimaa,

    Ik ben van plan om dit gerecht vanavond klaar te maken, alleen had ik nog een vraagje; voor hoeveel personen is dit? Want wij zijn met 6 personen, dus ik wou ff zeker weten dat het wel genoeg is.

    Xxxx

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Layla,

      Ik gebruik voor dit recept waspeen en die worden wel heel snel gaar.(ik zal het er even bijzetten) Je bakt ze voor 5 minuten aan, maar ze zullen ook nog verder garen in de saus en nog eens in de oven.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  2. Sarah
    Sarah zegt:

    Assalaamu alaikum,

    In je gerecht maak je gebruik van nootmuskaat. Ik heb begrepen dat het gebruik hiervan niet toegestaan is Allahu a3lam. Kan ik dit met wat anders vervangen?

    Wassalaam Sarah

    Beantwoorden
  3. Lei
    Lei zegt:

    Hallo Fatima,

    Vandaag 30 april je gerecht gemaakt zoals beschreven.

    Was lekker maar heb enkele vragen.

    Voor de uien gebruik je 1 eetlepel kaneel en ook 1 eetlepel suiker klopt dit wel?
    Ik lust kaneel maar de kaneel overheerst het gerecht.
    De wortels, mais, erwten en de uien zijn al van zichzelf al zoet en dan nog 1 eetlepel suiker!?

    Voor de puree gebruik je 300 Gr aardappelen vond dit erg weinig dus had 500 Gr aardappelen en bleek nog iets te weinig te zijn. 600 Gr is volgens mij beter zeker met de 100 ml melk en 50 Gr roomboter.

    Ga zeker nog eens het recept maken maar aangepast zoals ik het beschreven.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Lei,

      Ja, ik gebruik altijd 1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel suiker, maar als je niet zo’n fan bent van kaneel dan kun je natuurlijk altijd minder nemen hoor. Wat betreft de aardappelen doe ik dit eerlijk gezegd altijd een beetje op gevoel. Ik ga de aardappelen in grammen even aanpassen naar stuks(denk dat dit handiger en makkelijk is Bedankt voor je bericht! Xx

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
      • Lei
        Lei zegt:

        Hey Fatima,
        Bedankt voor je reactie.
        Vandaag dinsdag het restant van de schotel opgegeten. Was super lekker. Ben wel fan van kaneel maar zal het ietsje minder gebruiken.
        De beschrijving over de puree is 👍.
        Xxx

  4. Ouafa
    Ouafa zegt:

    Hoi Fatima!

    Ik heb dit gerecht gister gemaakt en het was superlekker!
    In plaats van mais en doperwten heb ik paprika gebruikt, omdat ik ze niet in huis had. Ook heb ik maar een mespuntje kaneel gebruikt.
    De schotel was goed in de smaak gevallen en ik ga het zeker vaker maken!

    Dankjewel voor het delen❤

    Liefs, Ouafa

    Beantwoorden
  5. Noa
    Noa zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik zag dat je op snapchat de normale cups van de jumbo gebruikt. Heb je geen problemen mee gehad met de naald dat ie niet afbreekt van je apparaat?

    Groetjes Noa

    Beantwoorden
  6. Selcan
    Selcan zegt:

    Hoi Fatima,

    Morgen ga ik dit recept uitproberen! Hoe groot is jouw ovenschaal? Dan kan ik even nagaan of wat ik thuis heb staan wel groot genoeg is.
    Kan niet wachten op iftar!!

    Beantwoorden
  7. Tiffany
    Tiffany zegt:

    Ik wist niet wat ik moest maken dus heb deze schotel gemaakt met alle groente die ik nog in huis had, super handig dit recept als je even snel wat elkaar moet zetten haha.

    Beantwoorden
  8. Kaja
    Kaja zegt:

    Ziet er heerlijk uit! Ik wil het morgen voor mijn man maken maar ik heb een vraag. Wat bedoel je met tomatensaus? Tomatenpuree of echt tomatensaus in een potje? en Zo je welke gebruikt jij zelf?

    Beantwoorden
  9. Hanane
    Hanane zegt:

    Haaaii,

    Echt zo jammer het lukte mij niet om de puree glad te strijken aan de bovenkant! Heb denk ik toch te weinig aardappels gebruikt. Hij zit in de oven ik hoop dat het toch nog ergens naar gaat smaken. Het ergste is ik ben gwn de gecarameliseerde uien vergeten toe te voegen😱

    Is dat een heel groot probleem?

    Groetjes!😍

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Hanane,

      Is helemaal niet erg hoor! Als je de aardappelen niet makkelijk glad kunt strijken, dan was de aardappelpuree denk ik iets te droog. De volgende keer kun je gewoon extra melk toevoegen en de puree nog even door stampen. En zonder uien is het ook lekker hoor! Geniet ervan lieverd.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  10. Naziha
    Naziha zegt:

    Hoi Fatima,

    Als eerst wil ik zeggen dat ik groot fan ben van je pagina en recepten!! Maar nu was ik erg benieuwd naar waar jij jouw blauwe pan vandaan hebt?
    In ieder geval bedankt voor het delen en het inspireren!
    Ik hoor het graag van je!

    Groetjes Naziha

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *