AARDAPPEL-GEHAKT GRATIN MET BECHAMELSAUS

7 september 2016Fatima El Irari

Deze aardappel gehakt gratin met bechamelsaus is echt zo’n typisch mama recept, die ik nog heel graag met jullie wil delen. Een rijkgevulde ovenschotel met een laag aardappelpuree, gekaramiliseerde uien, gehakt met groenten en om het helemaal af te maken een lekker laagje bechamelsaus! Loopt het water je al in de mond? Kijk dan snel verder voor het recept!

Ingrediënten: (8 personen)
.

Aardappelpuree:
.
  • 10 grote aardappelen
  • 20 gr. roomboter
  • 1 tl. kurkuma
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 1 tl. zout
  • 50 ml melk
  • 5 wortelen
  • handvol erwten
  • mais (klein blikje)
  • 250 gr. gehakt
Gebakken uien:
.
  • 5 uien
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. zout
  • 1 tl. kristalsuiker
  • 1/2 tl. kaneel
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 1 etl. peterselie
  • 2 knoflookteentjes
Bechamelsaus:
.
  • 30 gr. roomboter
  • 30 gr. bloem
  • 250 ml melk
  • 1 tl. zout
  • 1/2 tl. zwarte peper
Bereiding:
.
  1. Schil de aardappelen en kook deze in een ruime pan gaar met een theelepel zonnebloemolie en wat zout. Voor dit recept gebruik ik de iets kruimelige aardappelen.
  2. Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je het water af en voeg je de roomboter, de kruiden en de melk erbij. Stamp met behulp van de aardappelstamper de aardappelen fijn tot een egaal puree.IMG_5413IMG_5494
  3. Schil de uien en snijd deze in lange schijfjes. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in de koekenpan en bak de uien mooi goudbruin. Pers de knoflookteentjes erbij en voeg de fijngesneden peterselie toe samen met de bovenstaande kruiden en de kristalsuiker. Bak geheel aan voor ongeveer 30 minuten tot de uien karamelliseren en lekker zacht worden.
  4. nijd de wortelen in plakjes en kook deze samen met de erwten voor ongeveer 15 minuten gaar. Wanneer beide gaar zijn verwijder je het water en voeg je de mais erbij en roer je het even samen. Zet in de tussentijd even apart.IMG_5452 IMG_5489
  5. Marineer het gehakt zoals je gewend bent of gebruik mijn recept om het gehakt te marineren. Bak het gehakt half gaar in de koekenpan met een scheutje zonnebloemolie en zet het apart.
  6. Vet de ovenschaal in met roomboter, zodat niks kan blijven plakken en schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal en strijk de aardappelpuree glad. IMG_5501
  7. Verdeel de gebakken uien over de aardappelpuree laag en verdeel de uien over de ovenschaal.
  8. Schep de wortelen en erwten bij het gehakt mengsel en roer samen. Stort het gehakt mengsel geheel bovenop de uien en verdeel over de ovenschaal.IMG_5503IMG_5506
  9. Verdeel als laatste de overgebleven aardappelpuree over de groenten en gehakt en strijk deze voorzichtig glad. Je zult merken dat dit iets moeilijker gaat en het gehakt misschien vermengt met de aardappelpuree, maar hier zie je straks toch niks meer van wanneer je de bechamelsaus eroverheen giet.IMG_5508 IMG_5516
  10. Smelt de roomboter op middelmatig vuur in een steelpannetje. Voeg de bloem toe aan de gesmolten roomboter en mix dit samen met een garde tot er een samenhangend mengsel ontstaat.
  11. Giet de melk er in stappen bij en blijf de bechamelsaus ondertussen flink doorroeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Breng de bechamelsaus op smaak met wat peper en zout en mix nog even goed door. De bechamelsaus is klaar als deze dikker is geworden en de saus aan je garde blijft plakken.
  12. Giet de warme bechamelsaus voorzichtig over de gehele ovenschotel heen en strijk deze glad. 
  13. Stop de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 30-40 minuten. In kwestie is alles al gaar, alleen moet de bechamelsaus nog even de tijd nemen om mooi goudbruin te kleuren.IMG_5562

Het praktische aan dit gerecht is dat je de ovenschotel altijd een paar uur van te voren kunt klaarmaken of zelfs een dag van te voren en voor etenstijd alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven! Bij ons thuis is deze ovenschotel een groot succes, dus ik zou zeggen probeer het eens uit.

En zo heb ik nog vele andere lekkere typisch mama recepten die ik ook zeker nog met jullie zal delen hier op de blog!

Liefs,
Fatima

IMG_5660

 

Print recept

83 Comments

  • Chaimaaa

    7 september 2016 at 12:25

    Salamoualajkoum wat mooi dat je dit recept ook met ons deelt.. ik hou van al jou recepten.. tot nu toe alles gelukt door je mooie uitleg.. ik heb kleine vraag zou je er ook kaas bij kunnen gooien bij de saus zo jhaa welke raad je mij aan?? Alvast bedankt lieverd!

    1. xfaatje

      7 september 2016 at 12:49

      Alaikoem salaam Chaima,

      Dat is erg lief van je! Je kunt er zeker kaas bij doen. Je kunt ervoor kiezen om geraspte kaas over de schotel heen te strooien of je voegt de saus toe aan de bechamelsaus wanneer je deze maakt in het steelpannetje. Xx

  • Sally

    7 september 2016 at 12:28

    Mijn favoriete ovenschotel is gehakt, met aardappeltjes/spinazie en bechamelsaus.

    1. xfaatje

      7 september 2016 at 12:49

      Hallo Sally,

      Oeh lekker! Ik ga ook zeker nog een schotel maken met spinazie, yummie!

  • Aisha

    7 september 2016 at 13:26

    Assalamu Aleykum Fatimaa, ik was vandaag opzoek na dit recept nadat je een paar dagen geleden een foto had gepost op insta!! BarakAllaahu fieki voor het delen van lekkere recepten! ??

    1. xfaatje

      7 september 2016 at 13:31

      Alaikoem salaam Aisha,

      Klopt alleen heb ik het recept helaas niet eerder kunnen delen, omdat mijn internet eruit lag haha. Heel graag gedaan meis en smakelijk eten alvast! Xx

      1. Aisha

        7 september 2016 at 13:33

        Heel fijn dat je op tijd recept hebt gedeeld, djazakillahu khairan!

      2. xfaatje

        8 september 2016 at 06:52

        Ameen, chokran meis! Xx

  • Naoual Ajjaji

    7 september 2016 at 19:23

    Moet ik de ovenschotel bedekken met aluminiumfolie als hij de oven ingaat?
    Groetjes,

    Ajjaji Naoual

    1. xfaatje

      8 september 2016 at 06:53

      Hallo Naoual,

      Nee dit hoeft niet, want alles is eigenlijk al gaar. Alleen de bechamelsaus moet nog bruin kleuren en dit lukt niet als je er folie overheen doet. Succes hoor Xx

  • anja

    8 september 2016 at 15:30

    Die ga ik eens proberen!?

  • Ann

    9 september 2016 at 09:47

    Ik zie ook maïs?
    Kan dit?
    Al bedankt

  • Hafida

    10 september 2016 at 08:42

    Als je dit recept halveert. Dien je dan ook de hoebeelheid kruiden te halveren?

    1. xfaatje

      15 september 2016 at 13:52

      Hallo Hadifa,

      Ja, dat zal ik wel doen.

  • Anne

    13 september 2016 at 06:37

    Wauw, wat heb jij een heerlijke recepten op je blog staan. Deze ga ik onthouden wat dit lijkt me echt ontzettend lekker.

    1. xfaatje

      15 september 2016 at 14:14

      Hallo Anne,

      Dankjewel hoor en wees welkom!

  • Muriel

    19 september 2016 at 18:23

    Weer een heerlijk recept! Dankje Fatima

    1. xfaatje

      20 september 2016 at 06:10

      Hallo Muriel,

      Graag gedaan hoor!

  • Hananee

    21 september 2016 at 11:10

    Deze ga ik in sha Allah vandaag uitproberen ( men eerste receptje van jou hehe ) ben beniuewd maar ziet er overheerlijle uit.
    TbarkAllah voor jou ?

    1. xfaatje

      22 september 2016 at 05:55

      Hallo Hananee,

      Allah ibarkfiek lieverd! En heeft het gesmaakt? Xx

  • Mimi

    21 september 2016 at 21:11

    Selam faatje,

    Mijn complimenten om te beginnen. Ga zo door! Alleen zit er denk ik een typefoutje bij de 4de foto bij het opbouwen van de schotel. Er staat de voorgekookte aardappelen ipv wortels. Hihi.

    Groetjes,

    Trouwe fan

    1. xfaatje

      22 september 2016 at 05:57

      Alaikoem salaam Mimi,

      Dankjewel lieve schat! Haha klopt inderdaad. Ik ga het gelijk even aanpassen. Dankjewel hoor Xx

  • nadia

    22 september 2016 at 12:06

    Hallo ik Wil deze uitproberen
    Mijn ma is vandaag naar Marokko gegaan dus ik meot koken! Ik wil graag nu veel dingen uitproberen. Als mijn ma hier is dan doe k dat minder :p. Het ziet er geweldig uit en makkelijk daar hou ik van. Mijn vraag is kan eht ook zonder gehakt. Of is het neit lekker zonder gehakt. K heb wel vlees in stukjes is dat ook goed? Heb alles thuis behalve gehakt :(.

    1. xfaatje

      23 september 2016 at 17:55

      Hallo Nadia,

      Ja hoor ook zonder gehakt kun je dit gerecht klaarmaken. En als je wilt kun je ook vlees gebruiken hoor. Succes meis! Xx

  • Ikram

    22 september 2016 at 17:43

    Salaam
    Heerlijk heb het net gemaakt zelf me kinderen hebben er van gegeten en ze zijn best wel moeilijk als het om eten gaat dankjewel voor het recept en de goede uitleg ?

    1. xfaatje

      23 september 2016 at 18:04

      Alaikoem salaam Ikram,

      Aah super meid! Ben blij dat jullie ervan hebben genoten alhamdoelilah! Xx

  • Fatima

    28 september 2016 at 08:26

    Hallo Fatima,

    Wat een heerlijk recept zeg!
    Ik had zelf nog een vraagje, kan ik de bechamelsaus ook kant en klaar uit een pakje kopen?

    Groetjes,
    Fatima

    1. xfaatje

      28 september 2016 at 13:43

      Hallo Fatima,

      Dankjewel lieve meid! Ja hoor dat kan ook geen probleem. Xx

  • Hafsa

    29 september 2016 at 12:02

    Mijn oven doet het niet , kan ik het met aluminiumfolie bedekken en op het fornuis zetten?. Dit doe ik ook met mijn vistajine ( glazen schalen van de Ikea)?.

    1. xfaatje

      30 september 2016 at 20:51

      Hallo Hafsa,

      Oh ja dat is ook mogelijk.

      1. Hafsa

        14 november 2016 at 14:22

        Dankjewel , door jouw blog heb ik elke avond weer een lekker gerecht op tafel! ! Xxx

      2. Fatima

        14 november 2016 at 14:50

        Dat is lief en heel graag gedaan! Xx

  • Hajar

    10 oktober 2016 at 07:42

    Salaam fatima, wat ben ik toch blij met jou. Bedankt voor het delev van je recepten. Hoe groot is je ovenschotel? Is de ovenschotel van de xenos

    1. xfaatje

      10 oktober 2016 at 09:19

      Alaikoem salaam Hajar,

      Haha super lief, dankjewel! Uhm ik weet niet precies wat de afmetingen zijn, maar de ovenschaal is van de Blokker. Die van de Xenos kun je ook prima gebruiken Xx

  • Rahma

    8 november 2016 at 17:32

    Hai Fatima,

    Gisteren dit recept voorbereid en vandaag lekker van gesmikkeld 😉

    Goed gelukt !
    Bedankt weer

    1. Fatima

      9 november 2016 at 12:18

      Hallo Rahma,

      Ah super meid! Heel graag gedaan. Xx

  • Saliha

    12 november 2016 at 16:17

    Salam alaykum Fatima!

    Een vraagje; welke stand van oven kan ik t beste gebruiken? Grill stand?

    Hihi barak Allaahu feeki

  • Saliha

    12 november 2016 at 16:52

    Nog een vraagje, hoort een bechamelsaus zacht van binne, als ik m aansnijd?

    Wel gekleurd van boven

  • Safae

    13 november 2016 at 00:22

    Hi Fatima, moet je per se een ovenschaal hiervoor gebruiken of kan het ook met een andere vorm? Groetjezz

  • Esmaa

    14 november 2016 at 11:25

    Heb je er meschien ook mais in gedaan,ik denk dat ik dat zie??

    1. Fatima

      14 november 2016 at 12:27

      Hallo Esmaa,

      Ja klopt inderdaad.

  • Safae

    15 november 2016 at 12:07

    Hoi Fatima, waarom reageer je niet op mijn vraag?

    1. Fatima

      16 november 2016 at 13:27

      Hallo Safae,

      Sorry meid wat was je vraag? Ik heb deze zeker over het hoofd gezien. Xx

  • Safae

    16 november 2016 at 23:07

    Geen probleem x Mijn vraag was of je hiervoor perse zo’n een ovenschotel nodig hebt of kan dat ook in een andere vorm waar het ook in kan passen? Grtjzzz XX

    1. Fatima

      17 november 2016 at 07:11

      Hallo Safae,

      Oh ja hoor dat is mogelijk. Je kunt elke vorm gebruiken die je in huis hebt. Xx

  • Raquel

    21 november 2016 at 19:14

    Ziet er zo lekker uit wil dit recept morgen maken! Ik had nog 1 vraagje, als ik dit s ochtends voorbereid moet ik dan al de bechamelsaus erop doen of moet dat vlak voordat het de oven ingaat? Ik hoor het graag van je! Veel dank voor al je heerlijke recepten je bent geweldig!

    1. Fatima

      22 november 2016 at 07:34

      Hallo Raquel,

      bedankt meis! Ik raad aan om de bechamelsaus er pas bij te doen wanneer je de schotel van plan bent af te bakken. Dus je kunt alles op voorhand maken en dan als laatste enkel nog de bechamelsaus klaarmaken. Succes meis! Xx

      1. Raquel

        23 november 2016 at 21:36

        Super! Dankjewel ben erg benieuwd zal vast weer heerlijk zijn!

  • Amel

    25 november 2016 at 18:14

    Vandaag gemaakt, heeft super gesmaakt dankjewel voor het delen!!

    1. Fatima

      28 november 2016 at 07:15

      Hallo Amel,

      Super meis! Ik ben blij te lezen dat het heeft gesmaakt. Graag gedaan hoor! Xx

  • Esmaa

    5 december 2016 at 21:30

    Is roomboter en room crème hetzelfde,kan ik dat erin doen??

    1. Fatima

      7 december 2016 at 07:58

      Hallo Esmaa,

      In de bechamelsaus bedoel je?

  • Soumaya

    6 december 2016 at 20:32

    Dag lieve Fatima
    Allahuma bareek weer een lekker recept die ik wil maken in sha Allaah.. jkhad alleen een vraagje… kun je ajb voor mij de afmetingen zeggen van deze schaal? Ik las je antwoord op iemand anders waarin je zei dat je t van blokker hebt gehaald maar blokker heeft meerdere maten zag ik.. ik wil
    Dit namelijk graag voor 16 personen maken dus dan moet ik wel de juiste schaal hebben als dit voor 8 personen is.. ik hoop dat je mij kan
    Helpen.. liefs en shukran!

    1. Fatima

      7 december 2016 at 08:02

      Hallo Soumaya,

      Ik zal vanavond de schaal voor je afmeten haha. Bedankt voor je complimenten lieverd, Allah ibarkfiek! Xx

  • sara

    22 maart 2017 at 18:22

    Salaam lieverd, ik heb het vandaag klaargemaakt en het heeft ontzettend gesmaakt. Alleen kreeg ik het niet mooi opgeschept en zag het er niet uit op mijn bord 🙁 heb ik iets verkeerd gedaan?

    1. Fatima El Irari

      27 maart 2017 at 11:08

      Hallo Sara,

      Ah ben blij dat het heeft gesmaakt! Wat ik vaak doe is wanneer de ovenschotel gaar is deze uit de oven halen en even voor 10 minuten laten staan. Hierdoor wordt de inhoud iets steviger en kun je het makkelijk opscheppen.

      Liefs,
      Fatima

  • Yasmina

    22 maart 2017 at 21:04

    Ik wil dit recept voor 2 personen maken moet ik dan ook het gehakt halveren ?

    1. Fatima El Irari

      23 maart 2017 at 08:43

      Hallo Yasmina,

      Ja, ik zou dan heel het recept halveren.

      Liefs,
      Fatima

  • Lina

    23 april 2017 at 15:18

    Salaaam lieverd,
    Meestal bij u recepten staat er bij de benodigdheden peterselie, maar er staat nooit hoeveel ongeveer dus dan gebruik ik zn Ah pakje en dan overheerst het echt! Weet u misschien hoeveel?

    1. Lina

      23 april 2017 at 15:28

      Er staat ook niet bij hoeveel mais

      1. Fatima El Irari

        24 april 2017 at 07:06

        Hallo Lina,

        Staat er nu bij lieverd.

    2. Fatima El Irari

      24 april 2017 at 07:04

      Alaikoem salaam Lina,

      Ik begrijp wat je bedoelt hoor. Een zo’n pakje is wel teveel lieverd. Ik gebruik zelf altijd ongeveer 4 takjes peterselie bij elk gerecht. Ik zal het vanaf nu erbij vermelden.

      Liefs,
      Fatima

  • ilse

    9 mei 2017 at 15:03

    hey..
    kan je er ook geraspte kaas over heen strooien bovenop de bechamelsaus en met aubergine tussen het gehakt zal dat ook lekker zijn?

    1. Fatima El Irari

      10 mei 2017 at 07:16

      Hallo Ilse,

      Jazeker, nog lekkerder haha!

      Liefs,
      Fatima

  • Maria

    11 mei 2017 at 15:06

    Fatima❤

    Ik ben je zo dankbaar en ook mijn man en kinderen hahaha! Ik heb zo veel nieuwe variatie dankzij jou. Jou recepten zijn heerlijk en makkelijk. Ga zo door! Love it ❤ (dit recept is echt een van mijn favo?)

    1. Fatima El Irari

      12 mei 2017 at 08:21

      Hallo lieve Maria,

      Aah wat krijg ik toch altijd een fijn gevoel van zulke mooie berichtjes zoals deze van jou! Dankjewel lieve schat, onwijs lief! Dit is ook zeker een van mijn favorieten recepten haha!

      Liefs,
      Fatima

  • Ouafa

    18 mei 2017 at 08:51

    Heey salaamoe alaikoem,
    Kan je de groenten ook gewoon bakken met het gehakt in plaats van koken? En waar heb je jouw spatel vandaan waarmee je de ovenschaal bedekt (dus de blauwe)?

    Alvast bedanktt

    1. Fatima El Irari

      19 mei 2017 at 07:23

      Alaikoem salaam OUafa,

      Ja hoor je kunt de groenten altijd meekoken, alleen de wortelen waren echt hard daarom heb ik ze even voorgekookt. Spatel komt van de Action.

      Liefs,
      Fatima

  • Amirah

    28 mei 2017 at 14:29

    Salaam alaikoum
    Lieve xfaatje

    Jij bent echt een held voor alle vrouwen die willen leren koken, die net getrouwd zijn of gewoon weg inspiratie zoeken.

    En de manier op hoe je dingen uitlegd en wat voor recepten tbarkallah echt heerlijk.

    Djazak allahu ghairan voor het delen van je recepten ,mij heb je er enorm mee geholpen!

    Ramadan kareem.

    1. Fatima El Irari

      29 mei 2017 at 06:17

      Alaikoem salaam lieve Amirah,

      Aah wat ontzettend lief zeg! Dankjewel lieve schat en ik wens jou ook een mooie Ramadan kareem inschAllah!

      Liefs,
      Fatima

  • Nadira

    10 juni 2017 at 13:50

    Heey schat ik wou je vragen of je ooit een lasagne recept kan maken,

  • sylvia

    29 augustus 2017 at 15:31

    vraagje er staan verschillende kruiden bij de benodigheden, verder in het recept staat ” de aardappelen stampen en kruiden erbij ” maar ook bij het bakken van de uien staat “kruiden erbij” welke kruiden gooi je waarbij ? of de helft bij het ene en de helft bij het andere ?
    MvG

    1. Fatima El Irari

      30 augustus 2017 at 06:32

      Hallo Sylvia,

      Ik heb het recept even doorgenomen en het was best verwarrend inderdaad. Ik heb het aangepast en als het goed is moet het nu duidelijk zijn. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag.

      Liefs,
      Fatima

  • Yasmina

    6 oktober 2017 at 21:49

    Salaam faatje.

    Ik heb dit heerlijke recept gemaakt en het was heerlijk. Volgende keer wil ik meer groentes bijvoegen zoals papirakas , prei past het bij dit recept ?

    1. Fatima El Irari

      9 oktober 2017 at 07:23

      Alaikoem salaam Yasmina,

      Ah super schat! Jazeker, je zou makkelijk paprika, prei, courgette en nog veel meer groentes erbij kunnen doen. Xx

      Liefs,
      Fatima

  • Ella

    23 november 2017 at 15:37

    Deze ga ik vanavond maken ?

    1. Fatima El Irari

      25 november 2017 at 10:49

      Hi Ella,

      Haha wat leuk! Xx

  • Nadia

    13 december 2017 at 06:25

    Hoi Fatima,

    Dit ziet er heerlijk uit en wil het vanavond wel even uitproberen!! Ik heb toevallig nog een zakje voorgekookte aardappelschijfjes liggen.. kan ik deze ook gebruiken ipv gepureerde aardappelen?

    Liefs
    Nadia

    1. Fatima El Irari

      13 december 2017 at 15:34

      Hallo Nadia,

      Jazeker, die kun je ook gebruiken hoor. Xx

  • Saida

    19 januari 2018 at 22:11

    Hoi Fatima,

    Ik ga dit gerecht uitproberen, zit er heerlijk uit. Alleen vroeg ik mij af waar je deze ovenschaal vandaan hebt en voor hoeveel personen het bedoeld is. Groetjes Saida

    1. Fatima El Irari

      20 januari 2018 at 09:52

      Dankjewel Saida! De ovenschaal komt van de Hema en dit gerecht is zeker wel voor 6 a 8 personen. Ligt er ook maar net aan hoe groot je de stukken snijdt. Xx

  • Aya

    19 mei 2018 at 17:27

    Heyy als je de ovenschotel al eerder hebt gemaakt en het met etenstijd even wilt opwarmen, op hoeveel graden zet je de oven dan en voor hoelang zet je de ovenschotel erin? En moet je de oven dan ook voorverwarmen? Bedankt voor al je lekkere recepten!!

    1. Fatima El Irari

      20 mei 2018 at 08:39

      Hi Aya,

      Jazeker, dat kan! Verwarm de oven even voor op 200 graden en verwarm de ovenschotel voor ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven met aluminiumfolie bovenop. Xx

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept